Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Conchita pisze:Zacznijmy od tego, że żaden działający zgodnie z prawem weterynarz NIE UŚPI zdrowego kota.
Często się z nim bawicie?
Szenila pisze:No. Mam nadzieję,że zwrot o eutanazji był zastosowany tylko w celu podkreślenia wagi sytuacji i wymuszenia jak najwiecej cudownych rad.
Być może wasz kot potrzebuje wiecej ruchu, zabawy- jakieś biegi za zabawką na wędce, itp.- byc może agresja jest próbą wyładowania anergii.
Jednak wydaje mi się, że on was zaczepia nie z powodu agresji, tylko prowokuje do zabawy. Koty między sobą czesto w taki sposób się zaczepiają, polują na siebie. Tak się bawią, a że przeważnie używają przy tym pazurów to normalne.
Z miotłą to inny temat- jaki sens miało szczucie kota miotłą? Teraz musicie to odkręcić, bo kot uważa miotłę za niebezpieczny przedmiot i się przed nia broni. Spróbujcie przekonać go, że miotła jest fajna- niech leży sobie na środku pokoju, nie ruszana przez Was. Jeżeli kot reaguje na krople walerianowe- natrzyjcie nimi miotłę i niech zawrze z nią miłą znajomość. Nie zamiatajcie w pobliżu kota, ani nie zbliżajcie się z nią do kota. Niech przez kilka tygodni widzi miotłę tylko leżącą na podłodzę, nie atakującą go.
pięcio letni kot jest w stanie nauczyc się mnóstwa nowych zachowań, koty uczą sie przez całe zycie. Czasem zmieniają opiekunów w wieku 10 i więcej lat i świetnie do zmian sie przyzwyczajają. Jedyna przeszkodą, dla ktorej kot może zachowywac się,mimo prób zmienienia jego zachowania, niewłaściwie jest złe postępowanie z nim. W tym przypadku należy poszukać kotu nowego, odpowiedzialnego domu. a nie mysleć o eutanazji- Życie Waszego kota jest jego własnością, nie Waszą, i nie wam o nim decydowac!
Mefju pisze:To ja niby miał bym mojego persa wypuścić na dwór? Raz by wyszedł i więcej nie wrócił. Wychodzi na balkon i tam jest szczęśliwy. Otwiera mu się okna, bo są siatki na komary, to też ogląda wszystko i oddycha świeżym powietrzem.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue i 247 gości