Broszka,zerw.przepona,jelita w płucach, cz. 1

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw kwi 21, 2011 9:12 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- operacja przełożona

Dzwoniłam dziś do naszego weta żeby się umówić na jutro na wizytę z Broszką ale niestety wet jutro ma zamknięte bo wyjeżdża i będzie dopiero pod koniec przyszłego tygodnia :|
A martwi mnie to że Broszka wciąż zbyt często wymiotuje i futerko znów ma wyleniałe, matowe i wyrudziałe... od jakiegoś czasu ma również zdecydowanie słabszy apetyt i wydaje mi się jakaś wychudzona a to wrażenie potęguje to kiepsko wyglądające futro - szczególnie na tle pozostalych czarnych kotów których futerko jest błyszczące i czarne :?

Tak się zastanawiam czy karma weterynaryjna może powodować takie dolegliwości? chyba zmienię na inną bo takie mam wrażenie że jest coraz gorzej od czasu wprowadzenia tej konkretnej diety :roll:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Czw kwi 21, 2011 10:38 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- operacja przełożona

Witam Broszki małe i duże :)
Kibicuję Wam od jakiegoś czasu - to, jakie jesteście obie dzielne po prostu jest niesamowite :ok:
Mam taką Kicię-Rzygulinkę, która czasami nie toleruje nawet RC Intestinal, wszystko odbija jej się od żołądka :( Wtedy pomaga tylko jedno: świeżutkie cycki kurczaka albo indyka, sparzone wrzątkiem. Kroję mięsko na malutkie kawałeczki, zalewam odrobiną wrzątku i jak trochę przestygnie, zaczynam jej takie lekko ciepłe dawać z ręki, a potem sama zaczyna wcinać (razem z tą wodą, co też jest ważne). Małymi porcjami, tak objętość łyżeczki co 2-3 godziny. Czasem muszę jej tym mięskiem pod noskiem posmarować, żeby zaskoczyła. Już kilka razy ją w ten sposób wyciągnęłam z problemów żołądkowych.
Jednak najlepiej niech się wypowie wet, takie wrażliwe kicie nie lubią zmieniać karmy.

Coalla

Od: Wto kwi 12, 2011 12:05

Post » Czw kwi 21, 2011 11:10 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- operacja przełożona

A może w międzyczasie byś podeszła do innego weta.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

edii

Od: Pon paź 04, 2010 18:05

Post » Czw kwi 21, 2011 11:22 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- operacja przełożona

Myślę, że to może być problem, bo o ile pamiętam zdjęcia z zimy, Broszka mieszka na tak zwanym zadupiu i na konsultacje musi jeździć kawał drogi do Wrocławia...

Nieustająco trzymam kciuki za Broszeczkę.
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Czw kwi 21, 2011 12:43 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- operacja przełożona

edii pisze:A może w międzyczasie byś podeszła do innego weta.

niestety, podejść to ja mogę jedynie jak to mówił Pawlak do Kargula "do płota" :wink:
Conchita ma rację, mieszkam na weterynaryjnym pustkowiu...

Myślę że Broszka jest na tyle skomplikowanym przypadkiem że bezsensowne byłoby zawożenie jej teraz do innego małomiasteczkowego/wiejskiego weta - nasz wet prowadzi ją od początku i przy nim zostaniemy, konsultując dodatkowo Broszkę na UP we Wro - gdzie byłyśmy umówione w tym tyg ale niestety badania i operacja zostały przełożone przez dr na początek maja..

Coalla pisze:...Mam taką Kicię-Rzygulinkę, która czasami nie toleruje nawet RC Intestinal, wszystko odbija jej się od żołądka :( Wtedy pomaga tylko jedno: świeżutkie cycki kurczaka albo indyka, sparzone wrzątkiem. ...

Witamy na wątku i dziękujemy za kciukasy :1luvu:
Broszeńka kocha mięsko i chętnie zjada w każdej ilości :wink:
ale nie mogę jej karmić samym mięskiem bo karma weterynaryjna wspomaga leczenie wątroby...
A próbowałaś Rzygulince podawać coś osłonowo na błony śluzowe? np famidynę, alugastrin czy chociaż gluta z siemienia?
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Czw kwi 21, 2011 13:18 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- operacja przełożona

Moja Ruda Rzygulinka zwykle je RC Sensitive plus RC Calm, czasami surowe mięsko. Teraz już jest w miarę zdrowa (po podaniu serii Zylexis'a), ale jeszcze do niedawna co chwila chorowała i wtedy nie chciała jeść przez 2-3 dni. Dawałam jej to sparzone mięsko tylko po to, żeby cokolwiek zjadła i miała szansę wyzdrowieć. Do tego jeszcze podawałam strzykawką do pysia Felvital rozpuszczony w wodzie. Jak dochodziła do siebie przechodziłam na normalną karmę, więc to tylko sposób na przetrwanie kryzysu, nie stała dieta.
Myślę, że dla każdej koteczki trzeba dobrać indywidualną dietę, ale najważniejsze jest żeby w czasie ataku choroby COKOLWIEK jadła - tak przynajmniej mówi moja Pani wet: śmietanę, jajko, cokolwiek jej podpasuje (oczywiście w granicach rozsądku ;))

Coalla

Od: Wto kwi 12, 2011 12:05

Post » Czw kwi 21, 2011 16:02 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- operacja przełożona

o, właśnie miałam pogadać z wetem czy nie przydałoby się Broszce podać Zylexis
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Czw kwi 21, 2011 18:49 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- operacja przełożona

Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Pt kwi 22, 2011 7:16 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- operacja przełożona

dagmara-olga pisze:http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=20&t=126902&p=7387952#p7387952

srebrne kolczyki dla Broszki

kolczyki prześliczne - w imieniu Broszeńki dziękuję za kolejny bazarek :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Pt kwi 22, 2011 9:33 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- operacja przełożona

hej, przelew dotarł?
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Pt kwi 22, 2011 9:52 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- operacja przełożona

dagmara-olga pisze:hej, przelew dotarł?

oczywiście :1luvu:
w pierwszym poście uzupełniam na bieżąco :D
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Pt kwi 22, 2011 10:03 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- operacja przełożona

Wesołych Świąt, smacznego jajka i baaardzo mokrego dyngusa :D

Serdecznie dziękuję wszystkim za obecność na wątku Broszeńki
nawet nie wiecie ile dla mnie znaczy wsparcie jakie uzyskałam na forum :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Szczególne podziękowania dla darczyńców:
:1luvu: Sattva, Edytka1984, Willow_, Conchita, Agita, Małgocha Pe, Alienor, Alata, Lanua, Wiewiur, Saranna, Dagmara-Olga, Anonim, kociamysza, Hanulka, sunicram oraz wszystkie osoby kupujące na bazarkach :1luvu:
bez Waszej pomocy nie mogłabym udźwignąć kosztów leczenia Broszeńki :aniolek:

Obrazek
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Pt kwi 22, 2011 11:18 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- operacja przełożona

Bardzo dziękujemy za życzenia :1luvu:
Tobie, Twoim bliskim, a także Broszce, Ince i reszcie zwierzaków także składamy najlepsze świąteczne życzenia. Przede wszystkim dużo zdrowia dla Wszystkich :!: :ok: :D
Trufla, Lili i Imbir
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Beasia

Od: Pt maja 22, 2009 12:05

Post » Sob kwi 23, 2011 18:02 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- operacja przełożona

Obrazek
Nie ma takiego głupstwa i nikczemności, które, byle stale powtarzane, nie zostały wreszcie przyjęte i przestały razić jako głupstwo i nikczemność.
Sławomir Mrożek

marikita

Od: Śro kwi 08, 2009 12:52

Post » Pon kwi 25, 2011 12:20 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- operacja przełożona

Wszystkiego najlepszego - zdrowia, pieniędzy i pogody ducha na święta i na resztę roku dla Dużej Broszki, jej rodziny, małej Broszki i Igi życzy Alienor z ferajną
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

[poprzednia][następna]