Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou pod palmą

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Czw kwi 21, 2011 16:45 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

Conchita, sorry jeśli Cie to uraziło...
Obrazek Obrazek

sliver_87

Od: Nie wrz 05, 2010 12:19

Post » Czw kwi 21, 2011 16:52 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

Conchita pisze:Piratki :twisted:
(ja żyję z praw autorskich, strasznie mnie rozwala takie coś :? )

Wolę kupować i rzadko to robię ale czasami nie ma innej rady ;-)
Nawet nie wiem, jak to ściągnąć z tego chomika :twisted:
Puszeńko

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Czw kwi 21, 2011 17:36 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

Ja trochę misję mam. Bo wiele osób uważa, że w internecie jest wszystko, i wszystko jest za darmo.
A za tym, co jest w internecie stoją szeregi ludzi, którzy to wytwarzają (muzykę, książki, filmy, informacje) i usiłują z tego żyć. A żeby żyć, muszą to sprzedawać. Ale nie sprzedają, bo internet sobie to po prostu bierze i rozpowszechnia.

Nie jestem przeciwnikiem internetu. Po prostu to jest taki przełomowy moment w ekonomii, że coś się zmienia i trzeba się dostosować - ale nikt nie wie, jak.
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Pt kwi 22, 2011 8:06 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

Dostałam smakowity wywiad do poczytania więc się dzielę :mrgreen:
http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obc ... losci.html
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Pt kwi 22, 2011 8:08 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

własnie czytam u Józefiny :)

pozytywka

Od: Wto cze 22, 2010 10:45

Post » Pt kwi 22, 2011 8:12 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

Conchita pisze:Ja trochę misję mam. Bo wiele osób uważa, że w internecie jest wszystko, i wszystko jest za darmo.
A za tym, co jest w internecie stoją szeregi ludzi, którzy to wytwarzają (muzykę, książki, filmy, informacje) i usiłują z tego żyć. A żeby żyć, muszą to sprzedawać. Ale nie sprzedają, bo internet sobie to po prostu bierze i rozpowszechnia.
Nie jestem przeciwnikiem internetu. Po prostu to jest taki przełomowy moment w ekonomii, że coś się zmienia i trzeba się dostosować - ale nikt nie wie, jak.

Conchita ma rację, niestety
aczkolwiek ceny książek i muzyki zostały tak wywindowane, że po prostu ludzi nie stać, a wypożyczanie nowości w bibliotece jest mitem - drugie niestety
Ja przepuszczam majątek na książki, bo uwielbiam mieć swoje, w bibliotekach zawsze wypożyczam starocie (bo lubię starocie :) ), ale już z muzyką mam problem - często się ślinię w różnych empikach i odchodzę z niczym, bo jednak za jedną płytę mogę mieć półtorej książki :?
I nie jest prawdą, że można kupić książki tanio - książka książce nierówna i nie chodzi o każdy zadrukowany papier, ale o konkretne pozycje
Z drugiej strony jednak jest to czyjaś własność intelektualna - ktoś włożył w to pracę i talent i nie dostaje zazwyczaj jednorazowego kolosalnego wynagrodzenia (jak za występ, albo stół), ale właśnie tantiemy - udział ze sprzedaży dzieła.

To jest ciężki orzech do zgryzienia - rozumiem ludzi, którzy szukaja w Internecie, tego, czego nie mogą znaleźć w realu, albo na co ich po prostu nie stać , z drugiej strony dura lex, sed lex – prawo autorskie istnieje i obowiązuje

Ja tam za leniwa jestem na szukanie i sciąganie z sieci, ale chyba jednak nie odmówię, jak ktoś mi płytkę swoją przegra z muzyka która lubię :roll:

pozytywka

Post » Pt kwi 22, 2011 8:25 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

Zgadzam się w całej rozciągłości :twisted:
Mam jednakowoż farta bo w moim domu, w bramie zainstalował się antykwariat. Jeden z DWÓCH w mieście :mrgreen:
Nie jest "typowy", raczej nazwałabym go tanią ksiegarnią second hand :wink:
To jest dopiero radocha :P
Nowości nie maja rzecz jasna ale - wiedzą czym handlują, że sie tak wyrażę 8)
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Pt kwi 22, 2011 8:32 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

Aaaale masz fajnie
z drugiej strony, bohu dzięks, że u mnie takiego nie ma, bo nie wiem, czym bym dzieci nakarmiła, okładkami? (dla kotów na jedzenie kasa byc musi :twisted: ) :roll:
Tak jak niektórzy w dzień wypłaty wszystko przepijali, to ja w Matki Boskiej Pieniężnej przepuszczałam połowę w księgarni. Aż się nauczyłam chodzić inną drogą w dni Pełnej Kieszeni :D

pozytywka

Post » Pt kwi 22, 2011 8:37 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

Ja pożyczam w bibliotece Obrazek ale mój synek marudzi, że wiele książek z biblioteki jest takich brzydkich -"wyczytanych" i nie chce takich czytać. Więc kupuję dla niego ładne w księgarni - w ramach popierania jego czytelnictwa.
Córka czyta za dużo, żebym zarobiła na taką ilość książek miesięcznie, ale czasem coś nowego i ciekawego jej kupuję, żeby przeczytała i nie przeoczyła. Np. Koralinę jej kupiłam, bo chciałam żeby przeczytała.

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pt kwi 22, 2011 8:40 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

no więc właśnie- ja tez lubię mieć swoje książki, te wybrane, ukochane, najlepsze dla mnie... i troszkę ich mam.
ale nieraz nie stać mnie na to, by kupować, a jak by mnie rozczarowala po wydaniu siana na to to juz w ogole masakra..
a w necie nie raz po prostu szybciej jak cos na uczelnie potrzeba.
pozdrawiam!
Obrazek Obrazek

sliver_87

Od: Nie wrz 05, 2010 12:19

Post » Pt kwi 22, 2011 8:43 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

dużo pożyczam z biblioteki i dużo kupuję
Dzieci też czytają hurtowo, największy "majątek" mam na półkach z książkami
Jak pomyślę ile książek napisał Terry Pratchett i że moja córka wszystkie je ma, a każda książka to 30 zł co najmniej :roll: ...
to cieszę się, ze zawsze byłam słaba z matmy :twisted:

taaaak, na studia też szukałam po internecie, chociaż, o matko ile swoich nakupowałam - włos się jeży

pozytywka

Post » Pt kwi 22, 2011 8:48 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

pozytywko - to pisz czasami co nowego ciekawego przeczytałaś Obrazek

Patmol

Post » Pt kwi 22, 2011 8:58 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

O to-to własnie :twisted:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Pt kwi 22, 2011 9:04 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

cały Terry Pratchett
cały Neil Gaimann
cały King - a takie mam plebejskie upodobania, a co ;)
czytam własnie cegłę dwukilową - bigrafię Lovecrafta
z biblioteki pozyczyłam sobie V.Woolof "Fale", Colette "Niebieską Latarnię" - wspomnienia trochę ciężkim językiem pisane, ale może to wina tłumaczenia, kiedys juz czytałam, ale chciałam sobie wrócić
"Zaklinaczkę kotów" - nie wiem czyje - może być, ale się czyta i się zapomina
ostatnio Huelle - "opowiadania na czas przeprowadzki" i "opowieści chłodnego morza' - zachwyciłam się - to moje klimaty, moje morze
I największa moja miłośc - Eustachy Rylski - on pisze taka polszczyzną, że człowiek staje się dumny, ze jest Polakiem - wspaniały język - niezwykły dar malowania słowem
Lubię też krótkie formy - opowiadania to dla mnie skoncentrowany pomysł i styl - często wypozyczam, a ostatnio czytałam te 2 wspomniane wyżej antologie opowiadań o kotach :)

Nie mogę pisać na temat czytania, bo po pierwsze od razu sie slinię (głod literek :) ), a po drugie, moge tak bez końca ;)

pozytywka

Post » Pt kwi 22, 2011 9:14 Re: Stara Szafa i Mała Sowa II - Loki i Caillou metafizyka kotów

pisz - będę się dokształcać 8)
Kinga nie lubię :oops: jest taki depresyjny :roll: czytam czasami kawałki, bo Młoda pożycza i zawsze po dwóch, trzech stronach mnie odrzuca :oops:

Pratchetta pożyczyłam coś ostatnio z biblioteki - :oops: i tak samo na mnie działa jak King- depresyjnie :oops:
może jeszcze raz spróbuję :roll:
tą próbowałam czytać http://www.pratchett.pl/terry,pratchett ... czasu.html

Patmol

[poprzednia][następna]