Dorota Wojciechowska pisze:8O RATUNKU
Własnie miałam telefon z domku Ines.
pannica sporadycznie ale upodobała sobie i sika na blat w kuchni i zdarza się że też zrobi kupkę na terenie domu a nie w kuwecie.
Pani brała to na karb zmiany otoczenia i usiłowała przeczekać te nawyki stosownie ją karcąc .
Niestety z opisu wynika że Ines robi to złośliwie.
Dziwne to dla mnie bo raczej koicia wydawała sie bezproblemowa i spokojnie przeszło dokocenie.
rezydent nie był agresywny.
Pani nie ma juz pomysłu jak zmienić tą sytuację.
Mówiłam żeby spryskała miejsca po wymyciu skórka z cytrusa i ewentualnie obserwowała w jakich okolicznosciach ma miejsce to sikanie.
Prosimy o rady !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Niestety musimy też brać pod uwagę oddanie Ines.
Witam!
Postanowiłam napisać w sprawie Ines .Miałm takie same prblemy z Nutką.Nie pmagaly żadne środki ,kotka sikala na tapczan,fotele, meble.Ponieważ wyniki z nerek były dobre postanowiłam zbadać mocz i ty był prblem wysokie PH,białko,struwity powodujące tworzenie się piasku i kamieni.Jest to tak blesne że kot łaczy kuwetę z bólem przy sikaniu i załatwia sie gdzie indziej.Nie wolno krzyczeć,maczać nos w sikach itp dziwne sposoby to pogarsza gdyż dochodzi stres.
Trzeba zbadac mocz z osadem ,ja podstawiam zakretke od kubka na mocz jak kot sika,jest to dość klpotliwe ale można.Tymczasem można wziąsć mocz z podlogi czy mebli do strzykawki będzie dużo bakteri ale osad bialko i PH da się zbadac,w USG pecherza moczwego często obserwuje się zmiany tj piasek kamoenie pogrubiałe ścianki wiec też to badanie
należy zrbić.Nutka dostała antybiotyk Enrfloksacynę i pkarm Urynari HD z niebieskim paskiem .SKOŃCZYŁO się silkanie.Teraz jak się zesika wiem że to zastrzenie choroby.Miejsca na które sika trzeba przecierać aerozlem do kocich zapachów i ja stosowałam podkłady jednorazowe na miejsca gdzie sikala.Jak kotka sika do kuwety do tej pory glaszcze ja i
chwalę że ładnie zrobiła i rano jak nie ma sików w kuwecie dla mojego spokoju wkladam do kuwety i chwale i robi siusiu ale
musi być wyleczona .Proszę dać szansę Ines .Koty nie robią tego złośliwie.Powodzenia