Persica - MA DOM :) :) :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto kwi 19, 2011 10:20 Re: znaleziona persica we Wrocławiu ... filmik str. 6

aamms pisze:I piękniejemy z godziny na godzinę.. :love:

Coffy to taka Dama :) popatrz jak łapkę lewą trzyma prawie na każdym zdjęciu :D
A kiedy pada deszcz Bezdomne koty mokną - Co zrobić masz, sam wiesz: W piwnicy otwórz okno. A kiedy szron się szkli, spod nóg i kół śnieg pryska Zamknięte uchyl drzwi, Zmarznięte wpuść kociska. Bo może być i tak: W twych grzechach zaczną grzebać, A kot - da łapką znak, Uchyli furtkę Nieba..

Magdalena424

Od: Czw paź 26, 2006 15:16

Post » Wto kwi 19, 2011 16:30 Re: znaleziona persica we Wrocławiu ... filmik str. 6

Magdalena424 pisze:
Wima pisze:W takich rozmowach ja się zawsze dopytuję, ile rozmówczyni ma dzieci, bo skoro brak potomstwa tak źle wpływa na psychikę i zdrowie, to nie mogę kota wydać komuś tak niepewnemu :mrgreen:
Coffy ma już śliczną figurę :ok:

:ryk: :ryk: :ryk:

Uuuuuuuuuuuuuu tego jeszcze nie stosowałam:-). HA! Warto czytać inne wątki całe życie sie człowiek uczy:-)

Jeszcze mi pliss wymyślcie odpowiedz na najbardziej znienawidzone pytanie " a jak kot do dzieci".
Ci którzy nie lubią kotów w poprzednim wcieleniu musieli być myszami......

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Od: Pt lis 16, 2007 17:10

Post » Wto kwi 19, 2011 17:53 Re: znaleziona persica we Wrocławiu ... filmik str. 6

Magdalena424 pisze:u nas wszystko OK :)
Coffy uwielbia łazienkę :) oczywistym powodem jest znajdujący się tam kran z wodą :D i kontrola nad tym kto i kiedy wchodzi do łazienki, bo zawsze kończy się to piciem wodu z kranu :)
....

Nie jest to powód do radości. Raczej do niepokoju.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Wto kwi 19, 2011 19:18 Re: znaleziona persica we Wrocławiu ... filmik str. 6

PcimOlki pisze:
Magdalena424 pisze:u nas wszystko OK :)
Coffy uwielbia łazienkę :) oczywistym powodem jest znajdujący się tam kran z wodą :D i kontrola nad tym kto i kiedy wchodzi do łazienki, bo zawsze kończy się to piciem wodu z kranu :)
....

Nie jest to powód do radości. Raczej do niepokoju.

czemu tak sądzisz?????????
A kiedy pada deszcz Bezdomne koty mokną - Co zrobić masz, sam wiesz: W piwnicy otwórz okno. A kiedy szron się szkli, spod nóg i kół śnieg pryska Zamknięte uchyl drzwi, Zmarznięte wpuść kociska. Bo może być i tak: W twych grzechach zaczną grzebać, A kot - da łapką znak, Uchyli furtkę Nieba..

Magdalena424

Post » Wto kwi 19, 2011 20:01 Re: znaleziona persica we Wrocławiu ... filmik str. 6

Neigh pisze:Jeszcze mi pliss wymyślcie odpowiedz na najbardziej znienawidzone pytanie " a jak kot do dzieci".

Tak, jak dzieci do kota :ryk:

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Wto kwi 19, 2011 20:48 Re: znaleziona persica we Wrocławiu ... filmik str. 6

Magdalena424 pisze:...
czemu tak sądzisz?????????

Dlatego, że takie picie wody nazywa się polidypsja i świadczy o zaburzeniach gospodarki wodno-eleltrolitowej w kocie. Może akurat ten typ tak ma, ale u Olka polidypsja była/jest sygnałem poważnej choroby. Zresztą literatura opisuje miedzy innymi właśnie taki sposób picia - piszą też, że niektóre koty wpadają w wodną paranoję i mocżą się całe, a nawet włażą do wody.
Przez 2 miesiące lekceważyłem sobie ten sygnał, a teraz żałuję. Wystarczy jeden dzień Olka nie nawadniać i wisi na zlewie w identyczny sposób. Polidypsja jest wskazaniem do bezzwłocznego wykonania podstawowych badań.

PcimOlki

Post » Śro kwi 20, 2011 6:39 Re: znaleziona persica we Wrocławiu ... filmik str. 6

DIFFERENTIAL DIAGNOSIS OF POLYURIA/POLYDIPSIA

A. There are many causes of PU/PD in dogs and cats including renal disease and several endocrine
diseases.
B. Diseases associated with PU/PD, the mechanisms of PU/PD in these diseases, and useful
diagnostic tests are listed in Table 15-1. An eponym to remember the causes of PU/PD is presented
in Table 15-2.

1. The most common causes for PU/PD in the dog are:

a. Chronic renal disease (CRD) or chronic renal failure (CRF).
b. Diabetes mellitus.
c. Hyperadrenocorticism.

2. The most common causes for PU/PD in the cat are:

a. CRD or CRF.
b. Diabetes mellitus.
c. Hyperthyroidism.

ISBN: 978-0-7216-8178-8

PcimOlki

Post » Śro kwi 20, 2011 7:23 Re: znaleziona persica we Wrocławiu ... filmik str. 6

Na razie spokojnie!:)
Polidypsja to po polsku wzmożone pragnienie.
Najczęściej w cukrzycy albo przy niewydolności nerek.
Badania trzeba pannie zrobić jeśli nie miała (i tak musza być przed sterylką!)
W cukrzycy kot dużo siusia (poluria) i dużo śpi (czasem...).
W mocznicy też sika na potęgę.W pierwszej fazie mocznicy...potem jest dysuria czyli przestaje sikać w ogóle.
Myślę,że dziewczynka tak była w domu nauczona i w stresujacej sytauacji ten nawyk ją uspakaja. Mój Felix też tak czasem robi ,ale go gonię bo ma pić wodę przegotowaną bez niepotrzebnych składników mineralnych (jest kastratem).

Wzięłabym ją...tylko moj Fel orła odwinie.
Na cześć Fiony (adoptowanej w październiku persiczki) przestał jeść i muszę go karmić siłą "dopyszcznie".Zdrowy jest (wyniki ok)a schudł o 1/3...Jakbym wzięła drugiego kota to własnołapnie wykopie sobie grób ,wskoczy i się położy. Bo on MYŚLAŁ ,że jest jedynym kotem na świecie a tu TAKI szok!! (niewychodzący i nadwrażliwy brytol)
O dzieciach napisałabym ,że tylko po 10 roku życia.Coffy ma takie "warunki", że może przebierać w ofertach:).Ma ją jakiś gówniarz za ogon po mieszkaniu ciągać??

Kurczę a nie myślałaś jej zatrzymać?
U mnie Fiona miała być tez na chwilę i ta "chwila" trwa już pół roku...

Co do rozmnażaczy to uważaj.
Ja Fionkę od takiego wykupiłam. Była trzymana w klatce w ogrodzie ,zapchlona i zagrzybiona.
Długo jeszcze będziemy walczyły z jej zdrowiem.
Tym bardziej ,ze widzaiałam w necie -ten dziad od Fionki szuka persiczki.Jest z Poznania jakby co i "kocha koty"(starszy facet)(" u mnie będzie miała dooobrze" -to jego tekst).
Trzymamy kciuki za sterylkę (nas też to czeka niebawem!)
Pozdrawiamy.

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Śro kwi 20, 2011 8:05 Re: znaleziona persica we Wrocławiu ... filmik str. 6

kotkins pisze:Na razie spokojnie!:)
Kurczę a nie myślałaś jej zatrzymać?
U mnie Fiona miała być tez na chwilę i ta "chwila" trwa już pół roku...

Co do rozmnażaczy to uważaj.
Ja Fionkę od takiego wykupiłam. Była trzymana w klatce w ogrodzie ,zapchlona i zagrzybiona.
Długo jeszcze będziemy walczyły z jej zdrowiem.
Tym bardziej ,ze widzaiałam w necie -ten dziad od Fionki szuka persiczki.Jest z Poznania jakby co i "kocha koty"(starszy facet)(" u mnie będzie miała dooobrze" -to jego tekst).
Trzymamy kciuki za sterylkę (nas też to czeka niebawem!)
Pozdrawiamy.

myślałam o tym żeby ją zatrzymać ale Ona tak bije moje koty, że jestem w szoku 8O 8O 8O
nawet Zarazek 3 razy od niej większy przemyka jak cień po domu :(
wystarczy, że któryś z moich kotów spojrzy na nią a już jest to powód do "pogoni" za nim i bicia łapą....
ciągle nie wiem dlaczego sie tak zachowuje...
czytam i czytam i wszyscy piszą, że persy to ostoja spokoju i opanowania..... wiec ja mam w domu wyjątek....

badania zrobiłyśmy wczoraj i wyszły wszytskie w normie.

Magdalena424

Post » Śro kwi 20, 2011 8:16 Re: znaleziona persica we Wrocławiu ... filmik str. 6

No to teraz sterylka i czas na wyhamowanie działania hormonów..

A że bije to nic dziwnego..
Ona zdobywa sobie pozycję w stadzie.. jest nowa, jeszcze niepewna, przyszła jako ostatnia.. chce zdobyć lepsze miejsce w hierarchii kociego stada.. nawet jeśli to nieduże stadko..
Po prostu daj jej czas.. wszystko się uspokoi..

Na pocieszenie Ci napiszę, że moje dwa ostatnie nabytki też tak miały..
Biała Koko już prawie się zintegrowała z resztą.. za to czarna Sushi nadal wali łapami na oślep..
tylko, że moje kociaste od dawna mają w futrzanych doopkach to co wyprawiają nowoprzybyłe tymczasy.. :twisted: tyle ich się przewinęło przez mój dom, że po prostu moi rezydenci zdążyli się przyzwyczaić do zmian..
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Śro kwi 20, 2011 8:17 Re: znaleziona persica we Wrocławiu ... filmik str. 6

Konkretnie jakie wartości T3, T4, CREA, UREA/BUN i cukier?

PcimOlki

Post » Śro kwi 20, 2011 8:21 Re: znaleziona persica we Wrocławiu ... filmik str. 6

PcimOlki pisze:

Konkretnie jakie wartości T3, T4, CREA, UREA/BUN i cukier?

odbiore wyniki dopiero dzisiaj po pracy, że badania są OK powiedziała mi wetka przez telefon :)

Magdalena424

Post » Śro kwi 20, 2011 8:22 Re: znaleziona persica we Wrocławiu ... filmik str. 6

aamms pisze:No to teraz sterylka i czas na wyhamowanie działania hormonów..

A że bije to nic dziwnego..
Ona zdobywa sobie pozycję w stadzie.. jest nowa, jeszcze niepewna, przyszła jako ostatnia.. chce zdobyć lepsze miejsce w hierarchii kociego stada.. nawet jeśli to nieduże stadko..
Po prostu daj jej czas.. wszystko się uspokoi..

mam nadzieję, że z czasem będzie coraz mniej bić :)

Magdalena424

Post » Śro kwi 20, 2011 15:02 Re: znaleziona persica we Wrocławiu ... filmik str. 6

no to zaraz na sterylke...prosimy o :ok: :ok: :ok:

Magdalena424

Post » Śro kwi 20, 2011 16:05 Re: znaleziona persica we Wrocławiu ... sterylka dzisiaj....

To ,że bije to normalka.
Wiem JAK to boli kochającą Dużą bo u mnie było dokładnie odwrotnie : mój pierwszy kot nie akceptował nówki.
Pół roku walczyłam, jeszcze walczę (karmię tego mojego rudego gada wrzucając mu do pyszcza kawałki łososia ,polędwicy),na początku syczał na nią i ryczał ale jej nie bił.Teraz ją gwałci, włazi na nią i jako kastrat nie wiem co chce osiągnąć...:(
Rudy schudł z 7 na niecałe 5 kg w tzw.międzyczasie.
Z utęsknieniem czekam na sterylkę kocicy...może wreszcie przestanę słyszeć co 5 minut okrzyk godowy kastrata i widzieć te zaloty...które kotka znosi jak znudzona primabalerina!
Poczytaj o kocich ukaładach, zrozumiesz ,że tak być musi.Zrobią się nowe układy w stadzie. Panna wyciszy się po ok 6 tygodniach od sterylki.
Dałabym jej szansę.
A pozycja w stadzie nie do końca zależy od wielkości osobnika.
Oraz od płci i ...gatunku.
U nas rządzi pies!!
Ostatnio edytowano Czw kwi 21, 2011 16:16 przez kotkins, łącznie edytowano 1 raz

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

[poprzednia][następna]