Dom Ani część 1 - nieczynne z powodu że zamknięte

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto kwi 19, 2011 5:07 Re: Dom Ani

Annazoo pisze:
vanja pisze:Z tego czego nie zrozumialas mnie wychodzi ze Bioprot ma byc podawany co 24 godziny przez 2 tyg. W punkcie 6 De... nie doczytalam sie ale podano ewentualne leczenie ogolne itrakonazol (jesli dobrze rozszyfrowalam literki). Do czyszczenia uszu skoro nie ma swierzbowca proponowalabym plyn dr.Seidla, ktory sama stosuje u swoich ogonow. Tylko tym plynem czysci sie raz w tygodniu , a tak to czyscic normalnie. Ale tak przy okazji chociaz zapewne wszyscy wiedza tego plynu nie stosuje sie przy swierzbie poniewaz podraznia jeszcze bardziej uszy.

Wszystko notuję, co napisałyście, postaram się kupić dziś.
Co to znaczy normalnie czyścić uszy? :oops:

Są dwa sposoby:
Przy uszach baaardzo brudnych wlewa się troszkę (parę kropli!) płynu do ucha trzymając kota mocno. Potem nalezy rozmasować uch u podstawy i pozwolić kotu potrzepać głową. Potem patyczkami higienicznymi usuwamy lekko widoczny brud.
Przy uszach lekko zabrudzonych wystarczy mocno zwilżyć patyczek i usunąć zabrudzenia wewnątrz małżowiny. Nie wkładaj patyczków zbyt glęboko do ucha.

I co w końcu z tym szczepieniem? Przecież Stalka ma po świętach iść do domu... Może zaszczep ją po prostu u swojego weta szczepionką "trójką", a więc bez białaczki.
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Wto kwi 19, 2011 5:42 Re: Dom Ani

miszelina pisze:
Annazoo pisze:
vanja pisze:Z tego czego nie zrozumialas mnie wychodzi ze Bioprot ma byc podawany co 24 godziny przez 2 tyg. W punkcie 6 De... nie doczytalam sie ale podano ewentualne leczenie ogolne itrakonazol (jesli dobrze rozszyfrowalam literki). Do czyszczenia uszu skoro nie ma swierzbowca proponowalabym plyn dr.Seidla, ktory sama stosuje u swoich ogonow. Tylko tym plynem czysci sie raz w tygodniu , a tak to czyscic normalnie. Ale tak przy okazji chociaz zapewne wszyscy wiedza tego plynu nie stosuje sie przy swierzbie poniewaz podraznia jeszcze bardziej uszy.

Wszystko notuję, co napisałyście, postaram się kupić dziś.
Co to znaczy normalnie czyścić uszy? :oops:

Są dwa sposoby:
Przy uszach baaardzo brudnych wlewa się troszkę (parę kropli!) płynu do ucha trzymając kota mocno. Potem nalezy rozmasować uch u podstawy i pozwolić kotu potrzepać głową. Potem patyczkami higienicznymi usuwamy lekko widoczny brud.
Przy uszach lekko zabrudzonych wystarczy mocno zwilżyć patyczek i usunąć zabrudzenia wewnątrz małżowiny. Nie wkładaj patyczków zbyt glęboko do ucha.

I co w końcu z tym szczepieniem? Przecież Stalka ma po świętach iść do domu... Może zaszczep ją po prostu u swojego weta szczepionką "trójką", a więc bez białaczki.

Bez białaczki? Ona nie miała jeszcze żadnych szczepień :(
I czy można szczepić przy tych jej dolegliwościach obecnych?
A co ze stanem zapalnym zębów i zaleceniem by je pilnie czyścić?

Annazoo

Od: Nie lis 28, 2010 14:22

Post » Wto kwi 19, 2011 5:54 Re: Dom Ani

Szczepić można z pewnością.
Co do zębów, to się nie wypowiem. Ale jakby to był mój kot, to przeleczyłabym stomorgylem lub czymś podobnym.
Obrazek

miszelina

Post » Wto kwi 19, 2011 6:32 Re: Dom Ani

miszelina pisze:Szczepić można z pewnością.
Co do zębów, to się nie wypowiem. Ale jakby to był mój kot, to przeleczyłabym stomorgylem lub czymś podobnym.

czy to jest MÓJ KOT i mogę podjąć taka decyzję?

Annazoo

Post » Wto kwi 19, 2011 7:40 Re: Dom Ani

Rozmawiałam z dr Dudą.

Odradza szczepienie TERAZ.

Najpierw i to pilnie trzeba Stalce usunąć siekacze, które się ruszają i odczyścić trzonowce. Po tym włączyć antybiotykoterapię na stan zapalny dziąseł.

Równocześnie musi nastąpić leczenie grzybicy. Te 2 szczepienia na grzybka, które Stalka miała, nie obejmują wszystkich szczepów, Stalka ma teraz innego grzyba (to pod szyją). Zalecenie jest by albo zaszczepić INSOLem (skuteczniejsze), albo włączyć ogólne leczenie ITRAKONAZOLEem.

Póki ma grzyba, nie nadaje się do adopcji, bo jest to grzyb zakaźny także dla ludzi :!:

Mam dzwonić po 9:00, będzie wynik badania kału. Ale należy ja karmić tylko i wyłącznie Intestinalem.

Annazoo

Post » Wto kwi 19, 2011 8:09 Re: Dom Ani

Super że zadzwoniłaś ...
IT'S OVER

Etiopia

Od: Pt gru 09, 2005 11:26

Post » Wto kwi 19, 2011 8:14 Re: Dom Ani

Ma glisty, o!

Annazoo

Post » Wto kwi 19, 2011 8:21 Re: Dom Ani

Annazoo pisze:Ma glisty, o!

No to całe stado do odrobaczenia .......
IT'S OVER

Etiopia

Post » Wto kwi 19, 2011 8:22 Re: Dom Ani

Etiopia pisze:

Wiem, czy ludzie również? 8O

Annazoo

Post » Wto kwi 19, 2011 8:25 Re: Dom Ani

Annazoo pisze:
Etiopia pisze:

Dopytaj lekarza ale dla BHP też....
IT'S OVER

Etiopia

Post » Wto kwi 19, 2011 8:26 Re: Dom Ani

Etiopia pisze:
Annazoo pisze:
Etiopia pisze:

Dopytaj lekarza ale dla BHP też....

No nie, ja pitolę, po tym leku mam mdłości :crying:

Annazoo

Post » Wto kwi 19, 2011 8:46 Re: Dom Ani

STOP!

No co Wy!
Czy zamierzacie się przy każdym odrobaczaniu zwierzyńca również odrobaczać?
Zachowujemy chyba podstawowe zasady higieny więc jak niby glistami ma się człowiek zarazić, jeżeli nie zjada, nie liże kocich kup?
Przepraszam za dosłowność ale nie popadajmy w paranoję...

Cammi

Od: Sob lip 21, 2007 23:34

Post » Wto kwi 19, 2011 9:15 Re: Dom Ani

Cammi pisze:STOP!

No co Wy!
Zachowujemy chyba podstawowe zasady higieny więc jak niby glistami ma się człowiek zarazić, jeżeli nie zjada, nie liże kocich kup?

Masz racje, paranoja jest niewskazana.
Powiem otwarcie: mialam wiele kotów, tak zarobaczonego, jak swego czasu Miluś, rzadko mozna spotkać :twisted: . Ostatnio takze Kikur i Aster. I jakoś nigdy nic nie złapałam. Wiem, bo w zimie mialam badania sanepidu na nosicielstwo i wszystko ok. Chyba samo by nie wyzdychało...
Obrazek

miszelina

Post » Wto kwi 19, 2011 9:30 Re: Dom Ani

miszelina pisze:
Cammi pisze:STOP!

No co Wy!

Masz racje, paranoja jest niewskazana.
Powiem otwarcie: mialam wiele kotów, tak zarobaczonego, jak swego czasu Miluś, rzadko mozna spotkać :twisted: . Ostatnio takze Kikur i Aster. I jakoś nigdy nic nie złapałam. Wiem, bo w zimie mialam badania sanepidu na nosicielstwo i wszystko ok. Chyba samo by nie wyzdychało...

Dobrze, STOP :mrgreen:

Annazoo

Post » Wto kwi 19, 2011 9:37 Re: Dom Ani

Annazoo pisze: ...Dobrze, STOP :mrgreen:

I tak trzymać :ryk:
Ja rozumiem, że Wy i Stalka teraz też - macie bogate życie wewnętrzne ... ale ona nieco innego rodzaju :lol:
Ostatnio edytowano Wto kwi 19, 2011 14:52 przez Cammi, łącznie edytowano 1 raz

Cammi

Od: Sob lip 21, 2007 23:34

[poprzednia][następna]