Dla mnie najważniejszy jest cel, dlatego często naginam zasady aby sprawdzić "a może to nowe, niemożliwe sprawdzi się"chagni pisze:Nie wiem czy to cud... Kitulec od piątku nie dostaje insuliny, cukier na poziomie 75-90. Chodzę koło niego na palcach, co by się utrzymało.
Hurra !basia40 pisze: Czym wy nakłuwacie?
"Kociara" pisze:Kocurro pisze:Kot Bury dostaje około 250 g mokrej karmy, ale ponieważ wyregulowanie go na tym nie idzie, rozważam wbrew wszystkiemu powrót do suchego na parę tygodni.
A wyregulowanie go nie idzie również dlatego, że mamy tendencję spadkową, 2 - 2,5 j. rano i wieczorem.
Rozważ proszę fakt, że przy przechodzeniu z mokrej na suchą karmę potrzebne będzie zwiększenie nawet 3-krotne dawki insuliny.
Napisz proszę co to znaczy tendencja spadkowa i dlaczego dawki rano i wieczorem są różne.
Pozdrawiam
Kocurro pisze:Na puszkach mięsnych Burek miał niższy cukier, ale insulina działała bardzo nierówno, czasem z 300 jednostek po 6 godzinach robiło się 200, a czasem 80 przy tych samych dawkach insuliny i jedzenia. Czasem cukier skakał powyżej 400 i slabo spadał.
Przypuszczam, że wetowi chodzi o to, żeby podać suche, nawet za cenę podwyższenia dawki insuliny i ustabilizowanie wyników.
"Kociara" pisze:Kocurro pisze:Na puszkach mięsnych Burek miał niższy cukier, ale insulina działała bardzo nierówno, czasem z 300 jednostek po 6 godzinach robiło się 200, a czasem 80 przy tych samych dawkach insuliny i jedzenia. Czasem cukier skakał powyżej 400 i slabo spadał.
Przypuszczam, że wetowi chodzi o to, żeby podać suche, nawet za cenę podwyższenia dawki insuliny i ustabilizowanie wyników.
Kocurro! A czy nie lepiej będzie wrócić na podawanie insuliny 4 x na dobę przy posiłkach? Chyba że nie masz takiej możliwości. Wyrównanie cukru przy WOS podawanej 2x dziennie może być trudne.
Nierówne działanie insuliny( jak piszesz) może wynikać z nierównego pobierania pokarmu przez milusieńskiego w ciągu dnia; różnej aktywności; nie dokładnego odmierzania ilości insuliny (zwróc uwagę, gdzie jest kreska "0" na strzykawce i gdzie zatrzymuje się tłok; przed czy pod "0"); miejsca zastrzyku ew. głębokości wprowadzenia igły pod skórę.
Nie doczytałam czy kontrolujesz ilość i pór jedzenia ??? Czy kocie ma stały dostęp do papu ?
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 46 gości