Chciałabym prosić o pomoc w wyborze odpowiedniej rasy kota dla moich rodziców.
Moi rodzice chcą zakupić kota. Podeszli do sprawy dość poważnie i poszukują odpowiedniej dla siebie rasy. W tym celu wertują przeróżne strony internetowe jednak nie bardzo potrafią odnaleźć się w wirtualnym świecie dlatego też poprosili o pomoc mnie, a ja zwracam się z prośbą o pomoc do osób bardziej doświadczonych i obeznanych w tej kwestii, czyli do Was, drodzy forumowicze

Rodzice chcą kupić kota rasowego, krótkowłosego, tak by okres linienia nie był udręką. Dobrze by było gdyby kot miał 'psi charakter', czyli nie był przesadnym indywidualistą. Ponadto kot powinien być raczej spokojny, może niekoniecznie typowy 'kanapowiec', ale też nie nazbyt żywiołowy (rodzice to osoby w wieku około 50 lat). Nie wiem jak jest z kotami, czy są rasy które bywają bardziej obciążone genetycznie niż inne, bardziej wrażliwe, jeśli tak to istotne by taka rasa nie trafiła do moich rodziców, gdyż nie będę ukrywać, są oni dopiero początkującymi 'kociarzami'.
Prosiłabym serdecznie o podsuniecie pomysłów jaka rasa kota byłaby dla nich odpowiednia. Każda rada mile widziana. Jeśli znacie jakieś dobre, godne polecenia hodowle z Wrocławia, również prosiłabym o podpowiedź. Chciałabym przedstawić rodzicom najlepiej kilka propozycji, żeby mogli poczytać co nieco i podjąć świadomą decyzje o przyjęciu nowego domownika pod swój dach. Liczę na Waszą pomoc.
Z góry dziękuję.