Szatan i Lucyferia- alergia czy AZS hilfe

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 13, 2011 1:26 Szatan i Lucyferia- alergia czy AZS hilfe

Na poczatku zaznacze, ze koty od początku jadly royal canin kitten 36, nie mialy zadnych problemow po Purina Cat Chow Kitten kurczak , zauważyłam problemy po Friskies Junior (milk+calcium) i po saszetkach juniorkach , jednym słowem po mokrej karmie

1.Pierwszy rzut choroby w listopadzie-szare wygladajace jak popiół grudki rozrastające się w zolto-czerwone sączące łyse placki,zastygajace w gruby zolto czerwony, pozniej szary strup-posiew nie wykazal swierzbowca,ani grzybicy,zmiany ulokowane byly w okolicy skroniowej,na srodku czoła i u podstawy uszu, u szatana także koło noska, u nasady wąsików

stosowano Imaverol, catosal i tolfine

2.w styczniu szatano miał szary grudkowaty strupek w kolorze popiołu, przypominający sklejoną wydzielinę , pod przednią łapką ,a w srodku jego ucha zrobil sie zolty strup wygladajacy jak mieszanina krwi i osocza,zlikwidowany po kilku dniach smarowania pimafucortem i bialym metnym roztworem przeciwgrzybiczym od weta(niestety nazwy nie pamietam)

3.kolejny rzut choroby zaczal sie w polowie marca od lucyferii, identyczne objawy, srodek ucha zolto czerwony wygladajacy jak zastygajace osocze strup pokrywajacy w zasadzie cala srodkowa czesc malzowinki od srodka, na brzegach wypukle najpierw rozowe potem zywo czerwone grudki,na okolicy skroniowej rozrastajacy sie saczacy strup,ktory najpierw byl mala ranka,a rozrosl sie kilkukrotnie, pojawily sie tez zgrubienia szarej łysej skórki u podstawy uszu

4.u szatana szybko postepujace zmiany o tym samych charakterze tydzien pozniej w stosunku do lusesity, gdyz tydzien wczesniej byl kastrowany i dostawal nastepujace leki:bioketan, vetaxyl, betamox, dexasone

leczenie: betamox, tolfine, smarowanie jodyna (co tylko mam wrazenie pogorszylo stan strupkow)

badanie laboratoryjne wykazalo w zeskrobinie obecnosc bakterii

w wyniku braku poprawy stanu kiciusiów mimo stosowania poprzedniego zestawu leków , zastosowano:pimafucort,cefaseptin mite 120 ,clemastinum, dexasone,rivanol

tosujemy diete eliminacyjna - od 3 tygodni jedza tylko royal canin hypoallergenic

koty zlizuja sobie wszystkie leki aplikowane na rany,w czym upatrujemy przyczyne wystepujacej od czasu aplikowania lekow biegunke, lekarz zalecil stosowanie Taninalu, ktory ją delikatnie tłumi (a może to jednak alergia na kurczaka?)

wyeliminowalam stosowanie plynu do plukania (lenor elegant aromatherapy mocno perfumowany, nie uzywam juz nawet plynow do prania,a proszek hipoalergiczny dla niemowlat, zwirek dla kotow tylko bezzapachowy (zdarzyly sie 2 opakowania lawendowego po drodze, tuz przed marcowym nawrotem choroby)

niestety dzis u lusi zaobserwowałam także w prawym uszku strupol żółto czerwony :evil:

miau
und hilfe

szatko
Obrazek

i lusesita

Obrazek

początkowo podpisałam się "kocia mama", ale brzydko się kojarzy! :evil:
Ostatnio edytowano Czw kwi 14, 2011 2:53 przez szatan_lucyferia, łącznie edytowano 2 razy

szatan_lucyferia

Od: Śro gru 08, 2010 13:40

Post » Śro kwi 13, 2011 9:03 Re: Szatan i Lucyferia- alergia czy AZS hilfe

Może trzeba poczekać trochę dłużej na efekty.

A były odrobaczane? Ja bym jeszcze sprawdziła czy nie mają pasożytów ewentualnie bakterii patogenicznych w przewodzie pokarmowym (biegunka?).
Uczulenie koty mogą też mieć na wydzieliny pasożytów.

mahob

Od: Czw lut 15, 2007 12:44

Post » Śro kwi 13, 2011 9:51 Re: Szatan i Lucyferia- alergia czy AZS hilfe

Moja Emma (13 lat) miała ostatnio takie coś. Ale tylko w jednym miejscu. W innych miała łyse placki bez sączenia.
Poczytaj sobie w necie pod hasłem hot spot. Znajdziesz pewnie odnośniki tylko o psach, ale i u kotów się zdarza. To bakteryjne i leczy się antybiotykami.
Natomiast moja wetka mówi, że wiąże się powstawanie hot spotów także z alergią (znalazłam o tym też artykuł w necie). Więc może dobrym rozwiązaniem byłoby porządne przeleczenie antybiotykami plus karma hipoalergiczna?
U nas na razie pomogło leczenie cefalosporynami.
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Śro kwi 13, 2011 10:05 Re: Szatan i Lucyferia- alergia czy AZS hilfe

Powinnam napisać to od razu:były odrobaczone

a biegunka pojawiła się po ...wprowadzeniu CR Hypoallergenic.

Dzis znowu do weta, znowu beda antybiotyki i pewnie jednak steryd.

No i karme raczej tez zmienimy, zastanawiam sie tylko na jaka:/

szatan_lucyferia

Post » Śro kwi 13, 2011 10:46 Re: Szatan i Lucyferia- alergia czy AZS hilfe

A to jest rodzeństwo? Bo jeśli nie to aż dziwne, żeby dwa koty na raz dostały alergii.
Jeśli rodzeństwo to bardziej prawdopodobne.

mahob

Od: Czw lut 15, 2007 12:44

Post » Śro kwi 13, 2011 11:00 Re: Szatan i Lucyferia- alergia czy AZS hilfe

Tak,to kociaki z jednego miotu

szatan_lucyferia

Post » Śro kwi 13, 2011 14:42 Re: Szatan i Lucyferia- alergia czy AZS hilfe

z doświadcenia wiem w przypadku rodzenstwa to normalne
Ostatnio edytowano Czw kwi 14, 2011 12:05 przez sansa, łącznie edytowano 2 razy

sansa

Od: Śro kwi 13, 2011 14:32

Post » Śro kwi 13, 2011 15:02 Re: Szatan i Lucyferia- alergia czy AZS hilfe

Kolejna wizyta u weta i od dziś Enrobioflox i dalej Dexasone, zobaczymy co bedzie dalej

RC Hypoallergenic zalecono nam podawać dalej, mimo biegunki, z diagnoza ze to pewnie antybiotyki powoduja biegunke

a Szatan strasznie rozpacza po zastrzykach i nawet ulubione noszenie na rekach nie pomaga

szatan_lucyferia

Post » Pt kwi 15, 2011 10:06 Re: Szatan i Lucyferia- alergia czy AZS hilfe

Po nowym antybiotyku jest jakby lepiej, zobaczymy co wetka jutro postanowi

Miauczinowe pozdro dla Wszystkich! :kotek:

edit:postanowila ciagnac dalej nowy hardkorowy antybiotyk i jednak karme RC mimo niestrawności

szatan_lucyferia

Post » Pt kwi 29, 2011 22:44 Re: Szatan i Lucyferia- alergia czy AZS hilfe

Szejtan prawie zdrów, Lusia rozdrapana i na nowo robią się opuchnięte placki ze strupkami.Wciąż antybiotyki i clemastinum.
Coś?Ktoś?Cokolwiek?

szatan_lucyferia

Post » Sob kwi 30, 2011 7:22 Re: Szatan i Lucyferia- alergia czy AZS hilfe

A sterydy? Probowaliscie?
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Sob kwi 30, 2011 8:22 Re: Szatan i Lucyferia- alergia czy AZS hilfe

Owszem,probowaliśmy, po odstawieniu byla natychmiastowa reakcja polegajaca na pogorszeniu stanu skóry, tzn. jakby "przestawała się goić",a nawet wracała do stanu wyjściowego

teraz maja zmniejszane dawki leków,wciąż dieta eliminacyjna i antygrzybicze smarowanko

szatan_lucyferia

Post » Sob kwi 30, 2011 9:36 Re: Szatan i Lucyferia- alergia czy AZS hilfe

Trzeba się zdecydowac co leczycie
1. infekcję ? jaką ? po co antybiotyk?
2. grzybicę?
3. alergie pokarmową?
4. biegunkę?

lecznie 4 chorób na raz to jakiś zupełny bezsens, a jeśli weterynarz OD LISTOPADA nie wie co jest kotom to zmien weta, tak na przykład odróżnienie grzybicy od alergii nie jest zbyt skomplikowane, na zdjęciu to nijak na grzyba nie wygląda, a wygląda to lecznie na zupełnie bez planu, jak wysypka to steryd , jak biegunka to Tanninal, to nie jest tak że te obajwy nie mają ze sobą nic wspólnego
koty nie mają biegunki po antybiotyku, to ludzie tak mają :? koty natomiast mają biegunki w wyniku alergii np. zboża
ja bym zrobiła 1. test na lamblie 2. morfologię z rozmazem, 3.odstawiłabym antybiotyk i smarowanie środkiem przeciwgrzybiczym 4. karmiłabym koty jednym rodzajem karmy (niekoniecznie hypoalergenic) ale np. mięsem z kurczaka przez jakiś czas

mój Rudolf ma potworną alergię pokarmową na Royala, latem zeszłego roku był cały w takich zmianach jak na zdjęciu, wysypuje go nawet po 2 chrupkach jakichkolwiek byle RC (trzy seniorki jedzą RC i kociak)
AnielkaG

Post » Sob kwi 30, 2011 10:10 Re: Szatan i Lucyferia- alergia czy AZS hilfe

Jedna uwaga. Większość moich kotów reaguje biegunką na RC Hypoalerg. [Czasami dostawałam próbki i dosypywałam do karmy bytowej - przestałam.]

I uwaga dla AnielkiG - koty [i:3fxrzab4]miewają[/i:3fxrzab4] biegunki po antybiotyku stosowanym dopyszcznie - fakt, o wiele rzadziej niż ludzie, ale miewają. [Dlatego właściwie w ogóle nie podaję antybiotyków dopyszcznie, żeby nie komplikować jednych objawów kolejnymi, po antybiotykowymi.]

Natomiast droga diagnostyczna wytyczona przez AnielkęG jest jak najbardziej do zastosowania. Polecam.
Ew. dołożyłabym jeszcze [po min. tygodniowej przerwie w smarowaniu] badanie zeskrobin i zamieniłabym mięso z kurczaka [częsty element alergizujący u kotów] na mięso z indyka lub wołowinę.
Ostatnio edytowano Pt gru 30, 2011 13:35 przez Agn, łącznie edytowano 1 raz
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Pon maja 02, 2011 14:34 Re: Szatan i Lucyferia- alergia czy AZS hilfe

Leczymy tajemniczą chorobę, zaczynającą swój żywot od prawdopodobnie alergii, nastepnie majacej faze rozwojowa z objawami infekcji bakteryjnej,przechodzącej w dość długie gojenie bez nowych ognisk zapalnych

oczywiście zasięgnę też opinii innego weta

szatan_lucyferia

[następna]