KOCUR kastrat gryzie kotkę ;/

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto kwi 12, 2011 19:07 KOCUR kastrat gryzie kotkę ;/

Witam .
Mam bardzo poważny problem a mianowicie niedawno nabyłam kotkę z rodowodem a raczej odkupiłam ją od poprzedniej właścicielki , która nie miała czasu na kota . Fortuna bo tak ma teraz na imię ogólnie była w strasznym stanie dlatego musiałam ją ogolić na łyso (kołtuny ) odrobaczyć zaszczepić itd ponieważ odkąd została zabrana z hodowli (ma już 2 lata) nie miała żadnych odrobaczeń ani szczepień ;( Kotka ogólnie była dość dzika i bała się ludzi na szczęście to się powoli zmienia . Problem tkwi w tym że mam w domu 2 koty w typie persa ... I tak Fortuna z kotką żyje w miarę w zgodzie , natomiast kocur chyba jej nie zaakceptował :( nie wiem co robić bo w stosunku do mojej 2 kotki zachowuje się bardzo przyjacielsko . Dziś np złapał Fortunę zębami tak mocno że ledwo je rozdzieliłam :evil: Miałam już wiele kotów i nigdy nie było takiej sytuacji ;/ Dodam jeszcze że moje koty są po sterylce natomiast nowa kotka jeszcze nie ... Czy to może być przyczyną problemu ?

KlaudiaP

Od: Wto kwi 12, 2011 18:48

Post » Wto kwi 12, 2011 19:23 Re: KOCUR kastrat gryzie kotkę ;/

podniosę bo szybko spada,nie znam sie ale czy to aby nie zaloty :? :?:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Wto kwi 12, 2011 19:27 Re: KOCUR kastrat gryzie kotkę ;/

nie nie to mi na zaloty nie wyglądało ;/ raczej na wojnę bo on nie chce jej oczarować tylko się skrada i skacze a później gryzie ;/ ona się go bardzo boi ;/ :cry:

KlaudiaP

Post » Wto kwi 12, 2011 19:28 Re: KOCUR kastrat gryzie kotkę ;/

KlaudiaP pisze:nie nie to mi na zaloty nie wyglądało ;/ raczej na wojnę bo on nie chce jej oczarować tylko się skrada i skacze a później gryzie ;/ ona się go bardzo boi ;/ :cry:

a leje sie przy tym krew :?:jak długo masz nową u siebie :?:

kotx2

Post » Wto kwi 12, 2011 19:33 Re: KOCUR kastrat gryzie kotkę ;/

hmmm mają obcięte pazury więc krew się nie leje ale powierzchowne ranki niestety są ;/ i biedna Fortuna jak Filemon ją łapie to sika pod siebie :cry: . Oglądałam ją dokładnie i śladów zębów nie ma ... Ale tak na moje oko to kocur nie łapie kotki za mordkę zębami jak się do niej zaleca poza tym to kastrat ...

KlaudiaP

Post » Wto kwi 12, 2011 19:36 Re: KOCUR kastrat gryzie kotkę ;/

Fortuna jest u mnie już od ponad miesiąca . Ale ona że tak powiem była kotem totalnie niesocjalizowanym a tu taki psikus że Ona jest grzeczna i nawet chciała się kulturalnie z Nim zapoznać a on od miesiąca coraz gorzej ją traktuje ...

KlaudiaP

Post » Wto kwi 12, 2011 19:46 Re: KOCUR kastrat gryzie kotkę ;/

hopsnę do góry ,może ktoś ma jakieś pomysły :ok: doczytałam,że kotka niesterylizowana ale to chyba nie ma znaczenia :roll: hmm kiedy będzie kotka sterylizowana :?:
Ostatnio edytowano Wto kwi 12, 2011 19:52 przez kotx2, łącznie edytowano 1 raz

kotx2

Post » Wto kwi 12, 2011 19:51 Re: KOCUR kastrat gryzie kotkę ;/

Pomocy :cry:

KlaudiaP

Post » Wto kwi 12, 2011 19:52 Re: KOCUR kastrat gryzie kotkę ;/

hops :ok:

kotx2

Post » Wto kwi 12, 2011 20:01 Re: KOCUR kastrat gryzie kotkę ;/

Hmm no sterylizacja przyjdzie z moją najbliższą wypłatą ^^ nawet zastanawiałam się nad tym żeby zadzwonić do właścicielki hodowli z której kotka pochodzi i zapytać czy jest to kot przeznaczony na kolanka czy też nie ... Bardzo bym chciałam pojeździć z nią na wystawy... :mrgreen:

KlaudiaP

Post » Wto kwi 12, 2011 20:05 Re: KOCUR kastrat gryzie kotkę ;/

Gdzie ją łapie?? Bo albo nie doczytałam albo takiej informacji nie ma.
Jak my się dokociliśmy to nasz Bilon- ówczesny rezydent, gonił Hankę po domu, a jak ją dopadł to łapał za kark i tak trzymał bez końca. Mała się darła w niebogłosy i cudowała, a Bilon niezrażony tarmosił bidę jak tylko się dało, a w dodatku wykonywał nad nią ruchy kota kopulującego, mimo, że wykastrowany był 2 lata wcześniej... ( aż patrzyłam, czy czasem wet nie zrobił pseudo kastracji i jajka są nadal na swoim miejscu, ale nie były :) )
A tak to wygląda w praktyce : Obrazek

Martwiliśmy się, że coś jest nie tak. Wykonaliśmy wiele telefonów do wetów, ale nikt nie wiedział co jest. Aż wreszcie w jednej z książek o kotach znalazłam, że jest to przejaw próby zdominowania drugiego kota i pokazaniu mu kto tu rządzi.
Więc jeśli masz w domu taką sytuację to nie martw się, z czasem minie ( u nas 4 miesiące od przybycia Hanki czasem Bilon ustawia ją do pionu właśnie w taki sposób)
Jeżeli jesteś bardzo zmartwiona, to ja na twoim miejscu zakupiłabym kocie feromony tak na początek ( Feliway) takie do kontaktu - koty po nim z reguły stają się spokojniejsze i bezpieczniej się czują.
Obrazek Obrazek
Monia, Kuba, Hania i Bilon

KubaTST

Od: Nie paź 19, 2008 18:41

Post » Wto kwi 12, 2011 20:06 Re: KOCUR kastrat gryzie kotkę ;/

Z kastratką też możesz pojeździć na wystawy.

I to, że kotka nie jest kastrowana może mieć znaczenie w kocim konflikcie.
Kocur możliwe, że wykazuje zapędy dominacyjne.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Wto kwi 12, 2011 20:11 Re: KOCUR kastrat gryzie kotkę ;/

on jej tak nie łapie ;/ on ją złapał centralnie za policzek ;/ i bardzo podrapał mimo że ma obcięte pazurki to ślady ma gdzie nie gdzie :( Tłuką się dosłownie jak 2 obce kocury :( Czyli te zapędy dominacyjne mogły się ujawnić u niego dopiero teraz? Pytam ponieważ nigdy nie było z nim problemu zawsze był przyjacielski w stosunku do wszystkiego co ma 4 nogi :lol: ...
Hmmm czyli jednak kastracja nie umniejsza jej możliwości :)
Mam jeszcze takie pytanie jak go tak "odurzę " kocimiętką czy czymś to czy jak przestanie to czuć to znów nie zacznie jej gryźć ?

KlaudiaP

Post » Wto kwi 12, 2011 20:31 Re: KOCUR kastrat gryzie kotkę ;/

U nas kocimiętka nie wiedzieć czemu zaostrzała dominacyjne zapędy Bilona. Mówię Ci spróbuj z kocimi feromonami, ostatecznie zawsze możesz zasięgnąć porady behawiorysty w tej kwestii. Osobiście uważam, że do momentu jak nie leje się krew nie należy za bardzo się wtrącać ( koty same muszą ustalić co i jak), a raczej obserwować i ostatecznie interweniować jak zrobi się naprawdę groźnie, ale nie gołymi rękami tylko np, rzucając na koty ręcznik lub robiąc coś co je rozproszy.
Ps. Bilon nie zawsze łapał Hankę za kark ( jak się na plecy wywaliła to i za szyjkę ją złapał i za futro na pysiu też mu się zdarzało) i faktycznie mocno potrafił ją ucapić zębami.
Obrazek Obrazek
Monia, Kuba, Hania i Bilon

KubaTST

Od: Nie paź 19, 2008 18:41

Post » Wto kwi 12, 2011 20:50 Re: KOCUR kastrat gryzie kotkę ;/

http://www.feliway.com/pl/Wszystko-o-Feliway-R
http://www.krakvet.pl/royal-canin-calm-p-13835.html

poczytaj też o kroplach bacha.
Na forum zajmuje się tym użytkownik o nicku ryśka.
Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59

[następna]