Wątek cukrzycowy - IV

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto kwi 05, 2011 23:11 Re: Wątek cukrzycowy - IV

norka dostaje insuline canisulin kupilam glukometr siedze z nim od godziny i czorta ustawic nie umiem jaki musi byc optymalny czs miedzy jednym podaniem insuliny a drugim ta cukrzyca jest chyba od roku bo w lato leczylysmy nerki siusiala wszedzie i na wszytko i miala mocz zasadowy dostala 2 serie antybiotykow i paste no sie poprawilo badania krwi miala teraz takie gruntowne wyniki sa w klinice pije jakby troche mniej ale jednak za duzo cos mi sie wydaje ze ta insulina nie dziala nie bardzo umiem na tym forum poruszac siedzi taka nastroszona ale zaczela bardziej interesowac sie otoczeniem jak robie paskiem w moczu to skala 10 lub 20 najbardzie brazowa i mam problem z jedzeniem bo koty sa dwa a mnie 10 godz. nie ma a chrupeczki podjadaja :cry:

norka123

Od: Pon kwi 04, 2011 16:58

Post » Śro kwi 06, 2011 10:57 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Hej Kocurro,

Kocurro pisze:Rozmawiałam ostatnio z kolejnym wetem na temat żywienia kotów z cukrzycą. Oni wszyscy jak jeden twierdzą, że mięso się za szybko trawi i że lepiej karmić karmami, które się trawią wolniej, to znaczy chrupkami albo miękka karmą diabetic lub obesity (obojętnie jakiej firmy).
Kolejny wet, który grubo się myli. Na ten temat przeprowadzono już kilka badań. Absolutnie nie potwierdziło się, że karmy dietetyczne dla cukrzyków są lepsze niż inne. Wręcz przeciwnie. Udało się mianowicie udowodnić, że większy odsetek badanych kotów miało lepsze wyniki na karmach nieleczniczych. Ten temat przewijał się przez wątek cukrzycowy już kilkakrotnie i kilkakrotnie potwierdziły też nasze dziewczyny, że karmy typu diabetic zarówno mokre, jak i suche (suche jednak o wiele bardziej) podnoszą poziom glukozy we krwi u ich kotów.

I mam pytanie z gatunku fizjologicznych - czy jak kotu skoczy poziom cukru z powodu stresu, to po ustąpieniu stresu opadnie czy będzie się utrzymywał do nastepnego zastrzyku insuliny?
Wysoki poziom cukru spowodowany stresem utrzymuje się najczęściej do następnego zastrzyku. Następnego dnia wyniki powinny się unormować.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Śro kwi 06, 2011 11:21 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Norka123, nie rozumiem, co masz na myśli z tym ustawianiem glukometra. Odpowiedzi na problemy techniczne znajdziesz w instrukcji obsługi.
Wiesz, na Twoim miejscu zabrałabym natychmiast wszystkie ostatnio zrobione wyniki z kliniki i popędziła do Marka Smolaka: http://www.multiwet.com.pl/
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Śro kwi 06, 2011 14:56 Re: Wątek cukrzycowy - IV

bo ja jestem anty techniczna co ustawiłam to mi sie skasowało ech , dzieki za namiar tak zrobie pojade z wynikami bardzo dziękuje

norka123

Post » Śro kwi 06, 2011 18:16 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Ja wiem jedno: Prosik miał nawrót, bo (bije się w piersi) - pofolgowałam jej z jedzeniem. Dostawała i tak odrobinę, tego, co nie powinna, po prostu było mi jej żal przy Pusiastej, którą w dalszym ciągu muszę przekupywać smakołykami, jak ma gorszy dzień, żeby raczyła zjeść mięso.
Ja po prostu widziałam, jak po każdorazowym dobraniu się do chrupek szedł cukier w górę. U nas sprawdza się tylko i wyłącznie mięsna dieta. Jakie szybkie trawienie? Moje laskie jedzą 3 razy dziennie i nie są specjalnie głodne, a na suchym jadły 5-6 razy i nigdy nie miały dość.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Śro kwi 06, 2011 21:21 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Tzn widziałam w trakcie leczenia, jak organizm reaguje po różnym rodzaju jedzenia. Owszem, muszę przyznać, że karma diabetyczna, którą początkowo zamówiłam, dawała lepsze rezultaty niż urinary, na którym byłyśmy do tej pory. Ale tylko mokra. Sucha to była masakra.

Laski są ostatnio kompletnie bez apetytu, tzn Prosik to jest pies na jedzenie, więc zawsze coś zje, natomiast Pusiasta że ledwie skubnie. Ja już siwieje od tego jej niejedzenia (i oczywiście wtedy nie przyjmuje odpowiedniej ilości płynów).
Jesteśmy w dalszym ciągu bez insuliny:)

sheridan

Post » Czw kwi 07, 2011 16:46 Re: Wątek cukrzycowy - IV

norka lat 13 cukrzyca wykryta 1kwietnia 2011 bardzo świeży temat insulina na razie raz dziennie powoli schodzimy z czasu zeby opracowac sytem 12 godz

norka123

Post » Czw kwi 07, 2011 21:36 Re: Wątek cukrzycowy - IV

norka123 pisze:norka lat 13 cukrzyca wykryta 1kwietnia 2011 bardzo świeży temat insulina na razie raz dziennie powoli schodzimy z czasu zeby opracowac sytem 12 godz
Jak to schodzicie z czasu? Znów nie rozumiem :roll: Kota można bez problemu przestawić z podawania insuliny 1 x dziennie na 2 x dziennie w ciagu jednego dnia.

Norka123, nie miej mi za złe, że poproszę Cię o przestrzeganie zasad interpunkcji. Ja czasem nie wiem, o co Ci chodzi, bo piszesz wszystko jednym ciągiem, małą literą, bez kropki i przecinka :(

Pozdrawiam serdecznie
Tinka

Tinka07

Post » Pt kwi 08, 2011 6:51 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Tinka, dziękuję za odpowiedź, Bureczek jest teraz karmiony tym:
- Animonda Integra Protet Diabetes
http://keko.pl/pl/karma-mokra-dla-kota- ... -100g.html

- Animonda Carny mięsne menu
http://www.zooplus.pl/shop/markowy_skle ... arny/31750

- Applaws chicken
http://fionka.pl/produkt-10081.html

daję mu około 120 gramów na jeden posiłek
nigdy nie ma dosyć
skoki cukru ma bardzo duże

ja bym nawet spróbowała go karmić eksperymentalnie suchym, ale Diabetica RC to on nie chce, a po Trovecie, ma biegunkę.

Wiem, o czym pisze norka, ja mogę mieć 10 instrukcji obsługi i raczej niczego nie ustawię.

Kocurro

Od: Nie sty 11, 2004 20:31

Post » Pt kwi 08, 2011 7:28 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Kocurro, Twój Kitek nadal jest na caninsulinie?

edit:
Gucia udało się nam ustabilizować levemirem i animodkami:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... nda/174881

Gucio rzadko miewa skoki powyżej 300 mg/dl
Najczęściej poziomy cukru mamy pomiędzy 150 - 220 mg/dl.

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Pt kwi 08, 2011 8:30 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Kocurro, pierwsze zalecenie dietetyczne dla mojego kota brzmiało tak:

1.
150g kurczaka lub indyka gotowanego
100g ryzu gotowanego nieluskanego
10g fasolki z puszki
2 tableki drozdzowe

2.
150g cieleciny gotowanej lub surowej
100g platkow gotowanych owsianych (w tym gotowane jarzyny okolo 10g marchew, fasola, groszek, burak)
2 tabletki drozdzowe
Dla kotow o obnizonej masie dodac 5 g tluszczu (smietana 30%, maslo lub olej)

3.
100 g serca woloweg
50g watroby wolowej
100g klusek lanych ( :lol: ) z dodatkiem do 10g otrab pszennych
2 tabletki drozdzowe

4.
100g watroby wolowej
50g nerek gotowanych
100g kaszy kukurydzianej z dodatkiem do 10g otrab pszennych
2 tabletki drozdzowe

5.
50g bialego, chudego sera
100g watroby wolowej
100g puree ziemniaczanego z dodatkiem jarzn i otrab do 10g
2 tabletki drozdzowe

To zalecił mi wet. Serio serio - dieta wątrobowo-kluskowa 8) Nie skorzystaliśmy więc nie wiem, jak radzić sobei z ewentualną sraczką i przedawkowaniem witaminy A. 8)
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Pt kwi 08, 2011 9:11 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Liwia pisze:To zalecił mi wet. Serio serio - dieta wątrobowo-kluskowa 8) Nie skorzystaliśmy więc nie wiem, jak radzić sobei z ewentualną sraczką i przedawkowaniem witaminy A. 8)

:ryk:
Oni to chyba mają te przepisy w jakichś starych książkach o cukrzycy u zwierząt... :roll:
"Niektórym ludziom aż chce się przybić piątkę! ...W twarz. ... Krzesłem."
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ludmiłku... [*] żegnaj Najukochańszy Przyjacielu...30.12.2011r.
Mikusiu... [*] Ty też...17.04.2013r.
Obrazek

Szejbal

Od: Czw maja 08, 2008 23:16

Post » Pt kwi 08, 2011 9:48 Re: Wątek cukrzycowy - IV

1997 rok. Wskazanie do tej diety dostałam w 2009 roku - zresztą taki jest mój pierwszy (chyba) wpis w wątku cukrzycowym.
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Pt kwi 08, 2011 13:02 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Hmmmm.... dieta wygląda znajomo. Też ją dostałam. :ryk: :ryk:

sheridan

Post » Pt kwi 08, 2011 16:21 Re: Wątek cukrzycowy - IV

witam będę się bardzo starać z tymi przecinkami ale nieraz pisze z pracy sama rozumiesz , jutro mama mi glukometr ustawi bedziemy mierzyc ,norcia leczy się na sggw zalecenie lekarza , rano dostawała o 7 teraz powoli co 15.20 min zbliżamy sie do 9 , wtedy będziemy podawac dwa razy dziennie o 9i 22 .Czy jedzonka dla cukrzyków może spożywac młody zdrowy kot .gdzie najlepiej podawać insuline? na razie jedzą trzy razy dziennie , pierś z kurczaka surowe mięso wołowe i puszeczki zapomniałam nazwy coś gold ... bardzo im smakują , co jeszcze podawać do jedzenia bo chrupki schowałam ale młody coś nie bardzo zadowolony z tej zmiany

norka123

[poprzednia][następna]