Wątek dla nerkowców - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto kwi 05, 2011 18:04 Re: Wątek dla nerkowców - V

Sluchajcie - ja chyba cos robie zle. Zaplacilam za Azodyl, napisalam na czacie do milego Pana, Pan napisal OK, pomogl wpisac rabat itd. Dzis patrze a na moja karte (wlasnie ja splacalam) WROCILA kasa... Przed chwila rozmawialam z tym samym Panem jeszcze raz... I zostalam uprzejmie poinformowana, ze firma NIE WYSLE mi Azodylu bo jest cieplo, a jak jest cieplo to go wysylaja tylko wewnatrz USA i moge go sobie na wlasna odpowiedzialnosc sciagnac dalej :cry: Wspomnialam, ze przeciez zaplacilam za ten cold pack, a Pan mi to ze takie opakowanie pomaga tylko jesli jest ekspres dostawa, a za granie takiej opcji nie ma... Tlumaczylam mu ze u nas pogoda od piatku az tak sie nie zmienila, ale on swoje - nie wyslaja tego leku za granice i juz !!

Jestem w szoku. Rozmawialam z tym gosciem w piatek, rozmawialam kilka dni wczesniej i ani razu nie wspomnial, ze np. od 1 kwietnia nie wyslaja do Europy... Wspomnialam nawet, iz kupie na wlasna odpowiedzialnosc - nic z tego.

Czy mozna Azodyl kupic w Anglii ? Bo w UE nie, prawda ?

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Wto kwi 05, 2011 18:24 Re: Wątek dla nerkowców - V

Witam. Moja mama była dzisiaj u weterynarza z naszym kastrowanym kocurem. Kot nie chciał jeść(przez jakieś 48 godzin nic nie zjadł i dużo pił), nie spał też nic i był osowiały. Weterynarz po zrobieniu USG(wyczuł lekko powiększone nerki) rozpoznał małe kamienie i piasek nerkowy. Zapisał jakieś leki na to i zalecił karmę dla nerkowców i kontrolę za tydzień, i powiedział, że kamienie się powoli rozpuszczą. I moje pytanie jest takie: czy to prawdopodobna przyczyna?Kot od zawsze je Royal Canin Indoor. I ma 6 lat. Chcę się zapytać, bo tak jakoś pomyślałem, że może nas chce naciągnąć na karmy dla nerkowców albo coś w ten deseń. Mieszkamy na wsi i to lecznica w niewielkim mieście i nie mam o niej żadnych opinii, a wiem, że jest tu masa ekspertów. Do tego mój kot właściwie nigdy nie chorował... więc dla mnie to nowa sytuacja.
tłumacz języka duńskiego - polsk tolk
www.polskdansk.pl

Sierak

Od: Śro sty 18, 2006 0:49

Post » Wto kwi 05, 2011 21:24 Re: Wątek dla nerkowców - V

Boniffacy pisze:Boli mnie za to ze nie zrobilem dla niego wiecej. Moglem dac mu w spokoju odejsc wczesniej lub leczyc bardziej agresywnie. Azodylu wczesniej zalatwic nie moglem, ale moze kroplowki powinienem dawac czesciej i szybciej upomniec sie np o peritol. Sam nie wiem czemu tak nie zrobilem. Bylem tu za delikatny i malo zdecydowany i skonczylo sie jak sie skonczylo.

Niestety to pewnie prawda.... Pozostaje tylko mieć nadzieję, że będzie to lekcja dla osób które dopiero dowiedzą się, że ich koty mają niewydolność nerek... Jest mało czasu na podjęcie decyzji co do leczenia. Prawidłowy początek to duża szansa na jeszcze wiele chwil razem... Ja miałam szczęście- moi weci wiedzą co robić a ja słuchałam (i nadal to robię) rozsądnych rad z forum. Wyrwałam dla Yenny na razie 8 miesięcy. Cieszymy się każdym dniem razem...

Boniffacy pisze:Slonko, czy za duza ilosc peritolu moze byc szkodliwa? Wczoraj po podaniu leku tak nagle oslabl. Oczywiscie bardzo malo przez ostatnie 2 dni jadl wiec moze to tylko przypadek. Lekarz zalecil dac mu cala 1 tabletke, a potem dopiero doczytalem ze ty podajesz 1/4 tabletki dwa razy dziennie.

Owszem może. Peritol nawet w prawidłowych dawkach powoduje często objawy uboczne- otępienie, senność, obniżenie ciśnienia, powłóczenie tylnymi nogami, chwianie się. Szczególnie na początku podawania. Na początku podawaliśmy 1/4 tabletki raz dziennie a Yenna i tak zachowywała się jak zombie... Tu masz ulotkę: http://www.egis.pl/uploads/tx_egis/Peritol_tabletki.pdf

[*] Maksiu....

Miodalik pisze:Czy mozna Azodyl kupic w Anglii ? Bo w UE nie, prawda ?

Anglia to też UE :wink: Nie widziałam nigdzie w sieci azodylu poza USA (co oczywiście nie oznacza, że go tam nie ma :oops: ).
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Wto kwi 05, 2011 22:06 Re: Wątek dla nerkowców - V

Ja bym z tym azodylem spróbowała jeszcze raz. zamawiałam go w zeszłym roku jak u nas były upały 45 stopni, potem jak były śniegi w całej Europie. Nigdy nie było problemu. W Kalifornii zawsze jest ciepło, a tam przesyłki nadają. Mam wrażenie, że ktoś był zły na firmę albo komuś coś się nie chciało . Miodalik, spróbuj ponownie około godz. 16,00 wejść na czata , może będzie ktoś inny. Tam nie wszyscy dobrze pracują. Już to zdążyłam zauważyć.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Wto kwi 05, 2011 22:09 Re: Wątek dla nerkowców - V

MIODALIK, jezeli nic nie wskórasz, to spróbuj zamówić w amazonie. Tam jest z pewnością chłodniej. Jak znasz język to dasz radę dogadać się z nimi. Seatle- siedziba amazonu jest mniej więcej na tej szerokości geograficznej co my.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Wto kwi 05, 2011 22:48 Re: Wątek dla nerkowców - V

Boniffacy bardzo mi przykro :cry:
[']
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto kwi 05, 2011 23:40 Re: Wątek dla nerkowców - V

Sierak pisze:Witam. Moja mama była dzisiaj u weterynarza z naszym kastrowanym kocurem. Kot nie chciał jeść(przez jakieś 48 godzin nic nie zjadł i dużo pił), nie spał też nic i był osowiały. Weterynarz po zrobieniu USG(wyczuł lekko powiększone nerki) rozpoznał małe kamienie i piasek nerkowy. Zapisał jakieś leki na to i zalecił karmę dla nerkowców i kontrolę za tydzień, i powiedział, że kamienie się powoli rozpuszczą. I moje pytanie jest takie: czy to prawdopodobna przyczyna?Kot od zawsze je Royal Canin Indoor. I ma 6 lat. Chcę się zapytać, bo tak jakoś pomyślałem, że może nas chce naciągnąć na karmy dla nerkowców albo coś w ten deseń. Mieszkamy na wsi i to lecznica w niewielkim mieście i nie mam o niej żadnych opinii, a wiem, że jest tu masa ekspertów. Do tego mój kot właściwie nigdy nie chorował... więc dla mnie to nowa sytuacja.

Wiesz, jak sie czyta taki tekst, to naprawdę nie wiadomo co odpowiedzieć. Wszystko do dupy. Jaką karmę dla nerkowców na kamienie? Gdzie badania? Przy takich objawach najpierw robi się kompletne badania krwi. USG opcjonalnie - zależnie co wyjdzie w biochemii. Wniosek z tego taki, że na USG cię naciągnął, a kota pozostawił praktycznie bez pomocy. Karmy rozmaite możesz sobie odpuścić - można sobie doskonale poradzić bez nich. Bez diagnozy, niestety nie.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Śro kwi 06, 2011 7:46 Re: Wątek dla nerkowców - V

Sierak czy masz na mysli karme typu Urinary ? Wydaje mi sie, ze ona jest polecana przez czesc vetow jako pomoc na piasek lub kamienie... Przynajmniej ja spotkalam sie z takimi vetami.
Moj kot mial piasek w pecherzu (na nerki choruje zupelnie inny ;)), zalecona RC Urinary i nie zauwazylam zadnej poprawy... Jednak jego objawy byly inne - nie chcial pic, bo go bolalo jak sikal, piasek spowodowal stan zapalny w pecherzu, wiec potrzebowal antybiotyku, dostal leki przeciwbolowe i stymulujace apetyt... Generalnie nie bylo mowy o kontroli za tydzien - tylko na nastepny dzien.
Jesli kot nie je przez 2 dni to jak mozna sugerowac kontrol za tydzien ? Do tego nie dajac nawet zastrzykow do domu ? Moim zdaniem ten vet nie mial pomyslu na leczenie Twojego kota... i powinienes szybko znalesc innego weterynarza.

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Śro kwi 06, 2011 8:20 Re: Wątek dla nerkowców - V

doczytałam o problemach z azodylem :(
a właśnie weszłam naiwnie zapytać, czy ktoś z Łodzi nie miałby odsprzedać opakowania?
bo u nas źle, boję się że nie zdążymy :(

Patka na peritolu ładnie je a traci wagę :( schudła z 4,0 do 3,80 :( nie rozumiem tego zupełnie :(

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Śro kwi 06, 2011 8:51 Re: Wątek dla nerkowców - V

Może tu:
http://www.shopping.com/buy-azodyl-europe/products
Generalnie twierdzą, że "not distributed in europe".

mokkunia, może popróbuj z Biopronem zastępczo.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Śro kwi 06, 2011 14:44 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:mokkunia, może popróbuj z Biopronem zastępczo.

dzięki, podajemy już Biopron od ok. 3 tygodni
ja już chwytam się wszystkiego

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Śro kwi 06, 2011 15:08 Re: Wątek dla nerkowców - V

Karma dla nerkowców póki co na próbę Royal Canin Urinary albo Purina. Leki, które teraz dostaje to:Nospa, Envoxil albo Ervoxil, Furagina, no i dostał też raz antybiotyk. Jeżeli nie będzie chciało kocię połykać tabletek to na zastrzyki, ale na szczęście grzecznie połyka. Co do badania krwi to powiedziano, że to uciążliwe i trzeba samemu zawieźć krew do szpitala i na niewiele się przyda. Bo w ogóle tak się trafiło, że było 2 weterynarzy na dyżurze, więc oboje badali kocura. Chociaż mama i tak się porządnie o to pytała, bo chciała tak czy siak to zrobić, bo kot u weta raz na 3 lata średnio... No co do tej kontroli, mamy do weterynarza 30 km i nie mamy samochodu, taka to okolica, może dlatego wet tak zasugerował, jeżeli kot nie będzie dalej jadł, no to wiadomo, że trzeba będzie szybciej przyjechać.
tłumacz języka duńskiego - polsk tolk
www.polskdansk.pl

Sierak

Od: Śro sty 18, 2006 0:49

Post » Śro kwi 06, 2011 17:20 Re: Wątek dla nerkowców - V

Sierak, ale karma Urinary to jest na pęcherzowe problemy, na nerki jest renal.

Robiliście badania krwi i moczu?
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu, oni żują pszczoły.

sibia

Od: Śro gru 07, 2005 17:15

Post » Śro kwi 06, 2011 18:30 Re: Wątek dla nerkowców - V

jakie macie sposoby i dobre rady na sprawne podanie kroplówki?
jest jakiś instruktaż? cokolwiek?

wzdragam się przed tym jak mogę, ale muszę działać, bo moja kotka ma kryzys (mocznik 280, kreatynina 6,6,
a jest w zasadzie wyłącznie na renalu, dostaje fortekor+ipakitine+rubenal+beta glukan).
kroplówki u weterynarza doprowadzą mnie do bankructwa.
lekarz namawia mnie na domowe nawadnianie.
już raz próbowałam, ale przytrafiło mi się wszystko, przed czym mnie ostrzegano.
przy próbie dożylnego podania pękła żyła, a przy podskórnej kroplówce przebiłam skórę na wylot i polała się krew.
wtenczas odpuściłam, teraz muszę to zrobić.
wszelkie rady mile widziane.
I'm a Freud I'm no longer very Jung

mayam

Od: Pon kwi 20, 2009 21:39

Post » Śro kwi 06, 2011 18:52 Re: Wątek dla nerkowców - V

Order Number: 6296859
Customer Number: 4220895

Date: Wednesday, April 06, 2011

Ship to:

J. Mioduszewska-Wojtalik
WASKA 46
PL- 95-020 BEDON PRZYKOSCIELNY
Poland

Bill to:

J. Mioduszewska-Wojtalik
WASKA 46
PL- 95-020 BEDON PRZYKOSCIELNY
Poland

Email:

joanna.miodalik@wp.pl

Phone:

Udalo sie !!!!!!!! Kupilam Azodyl - wlasnie dostalam potwierdzenie. Najlepsze, ze w tej samej firmie - byl inny gosc na czacie :) nie przeszkadzala mu temperatura :)

----------------------------------------------------------------------
Qty Product Code - Product Name Price
4 AZODYL6PK - Azodyl 6-PACK (360 Capsules) By Vetoquinol 583.96
1 FLEABEGONE - 10% OFF Any Size Order! -58.40
Sub-Total: 525.56
Tax: 0.00
Shipping & Handling: 65.00
TOTAL: 590.56