Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie kwi 03, 2011 14:10 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Niezupełnie - otyłość może mieć związek z tematem tego wątku :wink:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Nie kwi 03, 2011 14:13 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Ekhm...Wedel nie jest otyły, tylko ma puchate futerko i swoją oponkę 8)
Obrazek

Agnieszka16

Od: Wto cze 19, 2007 10:52

Post » Nie kwi 03, 2011 14:13 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Rozumiem 8)
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Nie kwi 03, 2011 14:17 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Muszę doczytać cały wątek w wolnym czasie.. nie wiedziałam, że można dawać żurawinę...

My walczymy od roku z kryształami u kocura. Na jesieni wyniki miał prawie idealne - wrócił na S/O i pastę rzadziej - i od razu wróciło. Więc znów H/D, pasta 2x dziennie... Pije dużo, mamy 3 miski w domu w strategicznych miejscach. Próbujemy z karmą Trovet - ponoć dała rezultaty w ciężkich przypadkach. Zrobimy bad. krwi. Niemniej straszne, że od roku nic się nie zmienia prawie.

Z kotką też się zaczęło - najpierw nagle ostry krwiomocz, wyszły kryształy. Bad. krwi ok (!) Po leczeniu nadal krew jest wykrywalna w badaniach - tylko niewidoczna już okiem. I kryształy. Czekamy na usg.

Koty niewychodzące - więc niby częściej się zdażają kryształy - ale sporo się ruszają, biegają po mieszkaniu, ganiają się. Już się z wodą cackam, najlepszą filtrowaną i przegotowaną. Myślałam, że to może zła woda. Ale wyniki też ani rusz :(

Żeby jeszcze łatwo można było przepędzić kryształy, ale nie...
Obrazek
"Nawet najmarniejszy kot jest arcydziełem stworzenia" L. Da Vinci

Jaś&Małgosia

Od: Czw lis 19, 2009 23:30

Post » Nie kwi 03, 2011 18:07 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Jaś&Małgosia pisze:... Bad. krwi ok (!) ...

Znając rzeczywistość labanaliyczną, pozwolę sobię na lekkie niedowierzanie spekulacyjne.
Np. znane mi normy WBC:

4 - 12
6 - 12
10 - 15
5,5 - 19,9 (najczęściej stosowana w PL i najbardziej do dupy)

Wedle której wyniki są ok?
A może znasz jeszcze inne?

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Wto kwi 05, 2011 0:05 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Hm... nie znam tej rzeczywistości, ale wyniki krwi przy ostrym krwiomoczu (brunatny) wyszły:

kreatynina 1,5 mg/dl (norma 1,0 - 1,8)
mocznik 36,0 (norma 25 - 70)

Czyli w normie się trzyma... (?)
Usg pojutrze.
Obrazek

Jaś&Małgosia

Post » Wto kwi 05, 2011 7:16 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Jaś&Małgosia pisze:Hm... nie znam tej rzeczywistości, ale wyniki krwi przy ostrym krwiomoczu (brunatny) wyszły:

Usg pojutrze.

Ujdzie - z tym, że wartością graniczną CREA jest 1.6 mg/dl.
Krwiomocz często powstaje przy kamicy. Kamica bywa rezultatem bakteryjnej infekcji układu moczowego. Jeśli w USG wyjdzie kamica i zmiany mogące wskazywać na infekcje, zrobił bym posiew moczu.
Jakie kotek ma leukocyty?

PcimOlki

Post » Wto kwi 05, 2011 17:16 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

PcimOlki pisze:
Jaś&Małgosia pisze:Hm... nie znam tej rzeczywistości, ale wyniki krwi przy ostrym krwiomoczu (brunatny) wyszły:

Usg pojutrze.

Ujdzie - z tym, że wartością graniczną CREA jest 1.6 mg/dl.
Krwiomocz często powstaje przy kamicy. Kamica bywa rezultatem bakteryjnej infekcji układu moczowego. Jeśli w USG wyjdzie kamica i zmiany mogące wskazywać na infekcje, zrobił bym posiew moczu.
Jakie kotek ma leukocyty?

Podczas badań - krew wcale nie chciała lecieć, krzepła już w wenflonie. Kilka kropel, które spadły wystarczyły jedynie na kreatyninę i mocznik (i tak nie było wiadomo czy i tę ilość da radę odwirować i coś z niej wyczytać). Po kotce nie wydać było, że jest tak odwodniona (i często piła i wygląd nie wskazywał). Była nawadniana, ale nie powtarzaliśmy jeszcze próby pobrania, czekamy na usg (jutro). Moczu do posiewu nie udało się jej wycisnąć (paraliżuje ją ze strachu, dostaje przy byle badaniu gorączki itp.) - trzebaby pod narkozą. Zobaczymy co wyjdzie w usg...
Obrazek

Jaś&Małgosia

Post » Pon kwi 25, 2011 19:25 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

u mojego kotka w moczu pojawiły się struwity :| wetka zaleciła karmę urinary, co wybrać? RC, Trovet, Eukanuba czy jeszcze co innego?

karolina w-n

Od: Wto gru 21, 2010 23:10

Post » Pon kwi 25, 2011 19:39 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

karolina w-n pisze:u mojego kotka w moczu pojawiły się struwity :| wetka zaleciła karmę urinary, co wybrać? RC, Trovet, Eukanuba czy jeszcze co innego?

Badania krwi zrobić.
Więcej wody w kota wlewać.
Producent karmy jest zagadnieniem marginalnym - każda sie nada jeśli kotu smakuje.

PcimOlki

Post » Pon kwi 25, 2011 19:47 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Krew już pobrana do badań :ok: kot pije dużo czyli dobiorę taka jaka mu zasmakuje

karolina w-n

Od: Wto gru 21, 2010 23:10

Post » Sob kwi 30, 2011 16:54 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

PcimOlki pisze:
karolina w-n pisze:u mojego kotka w moczu pojawiły się struwity :| wetka zaleciła karmę urinary, co wybrać? RC, Trovet, Eukanuba czy jeszcze co innego?

Badania krwi zrobić.
Więcej wody w kota wlewać.
Producent karmy jest zagadnieniem marginalnym - każda sie nada jeśli kotu smakuje.

Witam się po raz pierwszy :)
Mój Leon ma struwity, przeczytałam cały wątek i widzę, że wciąż jest mowa o nawadnianiu kota. Tymczasem gdy dziś zapytałam weta o nawadnianie strzykawką (robiłam tak wczoraj gdy przestał sikać) odpowiedziała zdecydowanie: absolutnie nie.
To wet znany i wypróbowany, z pozytywnymi opiniami kilku osób na miau.
Jest tyle opinii sprzecznych, że zdurniałam całkiem po lekturze wątku: mokre/suche, mięcho/zero mięcha, nawadniać /nie nawadniać...

Annazoo

Od: Nie lis 28, 2010 14:22

Post » Sob kwi 30, 2011 17:45 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Nie możesz nawadniać kota zagrożonego niedrożnością moczowodu lub cewki. Jeśłi kot nie sika, nie wolno dawać mu wody. Należy najszybciej jak możliwe udrożnić kota. Nawadnia się aby nie dopuścić do takiego stanu.

PcimOlki

Post » Sob kwi 30, 2011 18:16 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

PcimOlki pisze:Nie możesz nawadniać kota zagrożonego niedrożnością moczowodu lub cewki. Jeśłi kot nie sika, nie wolno dawać mu wody. Należy najszybciej jak możliwe udrożnić kota. Nawadnia się aby nie dopuścić do takiego stanu.

To brzmi logicznie.
Na szczęście teraz już sika, odtyka go powoli.

Annazoo

Od: Nie lis 28, 2010 14:22

Post » Wto sie 16, 2011 21:28 Re: Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Hmm, ja bym się chciała podpytać.
Moja tymczasowiczka- ok 2 letnia kotka Jericho- zaczęła ostro posikiwać i pokupkiwać za kuwetą jakiś czas temu, zaczęła mieć również problamy z wysikiwaniem się i sikała w małych ilościach a często. Po długim czasie żmudnych polowań na sikającą kotkę, udało się złapać wreszcie mocz. Dzisiaj przyszły wyniki z laboratorium:
barwa- ciemno żółty
przejrzystość- mętny
osad- liczny
woń- charakterystyczna dla gatunku
laukocyty- liczne ( ++) ( 500/uL)
erytrocyty- brak
kryształy struwitowe- liczne ( +++)
kryształy szczawianu wapnia- brak
jaja pasożytów- brak
komórki nabłonkowe- nieliczne ( ++)
Ciężar właściwy- 1,020
pH- 7,5
Z posiewu:
Stwierdzono liczny wzrost escherichia coli oraz pojedynczy wzorcarstw gronkowca

Kota dostaje od dzisiaj synergal w tabletkach, no-spę na 5 dni, dzisiaj dostałą przeciwzapalny oraz karmę- Urinary RC.
Miała robione wcześniej podstawowe badania biochemiczne- w kierunku nerek i wątroby- wyniki ma bardzo dobre.

Czy coś jeszcze trzeba zrobić lub podawać? Czytałam, ze więcej wody- mała pije sporo wody- je tylko suchą karmę.
Miau,miau,miau :)

sebriel

Od: Pt mar 13, 2009 11:21

[poprzednia][następna]