KOTY z RUDY ŚL. Wysypisko niechcianych zwierząt.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 04, 2011 11:23 Re: Schronisko w Rudzie Śl.-koty w dt i w schronisku czekają...

mar9 pisze:
justyna8585 pisze:Brakuje Liwi_...

Dostałam nr do Pani chcącej dać DT rudemu.Pani bardzo miła,powiedziałam,że on raczej jest półdziki i nadal nie da sie pogłaskać.Pani wszystko rozumie.Ma jednak 22 koty na 2 pokojach,rudy byłby na razie na balkonie i byłby oswajany.Głupio tak rozstrząsac publicznie życie kogoś,ale nie mam kogo poradzić sie.

Co robić?

balkon zamykany? jeśli tak to jest szansa dla Rudego, w myśl zasady: lepszy rydz niż nic

Myślę żeby jednak sprawdzić warunki i zdrowotnosc kotów tam oprzebywających.
Przy 2 pokojach taka ilość kotów 8O
Musiała by byc niezła logistyka i finanse żeby kotki nie zarażaly się od siebie.
Zaraz przychodzi mi na myśl sprawa DT Iki.
Sory za wtręt ale.... ja bym sprawdziła- no chyba że znacie ta pania i jej tymczasy
Obrazek
Obrazek
_______________________________________________________________________________________

Dorota Wojciechowska

Od: Czw lip 24, 2008 9:21

Post » Pon kwi 04, 2011 12:04 Re: Schronisko w Rudzie Śl.-koty w dt i w schronisku czekają...

Dorota Wojciechowska pisze:
mar9 pisze:
justyna8585 pisze:Brakuje Liwi_...

balkon zamykany? jeśli tak to jest szansa dla Rudego, w myśl zasady: lepszy rydz niż nic

Myślę żeby jednak sprawdzić warunki i zdrowotnosc kotów tam oprzebywających.
Przy 2 pokojach taka ilość kotów 8O
Musiała by byc niezła logistyka i finanse żeby kotki nie zarażaly się od siebie.
Zaraz przychodzi mi na myśl sprawa DT Iki.
Sory za wtręt ale.... ja bym sprawdziła- no chyba że znacie ta pania i jej tymczasy

Do Iki nie porównałabym jej,bo Pani ma świadomość tego,że ma bardzo dużo kotów i sama powiedziała,że jest taką ostatecznością i nawet jeśli kot będzie u niej,to możemy spokojnie szukać mu DT/DS.Chce,by na razie był na balkonie ze względu na kwarantanne.Mówi,że leczy swoje koty u mnie w Rudzie(Kochłowce) u dr Kostrzewskiego.Ja go nie znam,ale może Arnold2 będzie kojarzyła.

Nie wiem co robić, Rudy jest naprawde w kiepskiej formie

justyna8585

Od: Śro wrz 10, 2008 10:49

Post » Pon kwi 04, 2011 12:14 Re: Schronisko w Rudzie Śl.-koty w dt i w schronisku czekają...

Z tego co czytałam to Ika w rozmowie też była bardzo przekonywujaca.
Że koty leczone, że weterynarz, że kwarantana, że DT i DS bez problemu.
Sprawdzić na miejscu nie zaszkodzilo by :oops:
Obrazek
Obrazek
_______________________________________________________________________________________

Dorota Wojciechowska

Od: Czw lip 24, 2008 9:21

Post » Pon kwi 04, 2011 12:17 Re: Schronisko w Rudzie Śl.-koty w dt i w schronisku czekają...

Dorota Wojciechowska pisze:Z tego co czytałam to Ika w rozmowie też była bardzo przekonywujaca.
Że koty leczone, że weterynarz, że kwarantana, że DT i DS bez problemu.
Sprawdzić na miejscu nie zaszkodzilo by :oops:

Ika nigdy nie dała sobie niczego powiedzieć,zawsze traktowała wszystkich z góry i nigdy nie przyznała ,że ma za dużo kotów.Ta Pani to przyznała.Na miejscu można sprawdzić,to żaden problem.

Nie wiem jakie są wyjścia-ten DT i szukanie w tym czasie innego,wypuszczenie na kociarnie= pewna ucieczka,nie wiem ile jeszcze w klatce może być.Jeśli będą trafiać w takim tempie ,jak dotąd nowe koty,to zostanie wypuszczony.Schronisko nie ma co z nim zrobić...

Nie chcę podejmować decyzji :(

justyna8585

Post » Pon kwi 04, 2011 13:44 Re: Schronisko w Rudzie Śl.-koty w dt i w schronisku czekają...

Justynko, w absolutnie nóż-na-gardle sytuacji mogę go wziąć na tymczasowy tymczas, ale dopiero od piątku. Dobrze byłoby, żeby był ciachnięty/a ( mam problemy ostatnio z jazdą do weta). Odrobaczenie i ewent. leczenie wcześniejsze na kartce prosiłabym spisane (kiedy i co było). Problem będzie co 2gi tydzień - mam wtedy do 19ej w pracy, więc mój ojciec przyjeżdża do Ali a on ma mocno ustalone i niezgodne z moimi poglądy na zwierzęta w domu. :( Moje tymczasy zwykle lądowaly u mnie w piwnicy w klacie - ciepło, półmrok rozjaśniony lampką... Nie wiem, czy on coś takiego zaakceptuje. No i to by bylo tylko do połowy maja :(
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pon kwi 04, 2011 14:43 Re: Schronisko w Rudzie Śl.-koty w dt i w schronisku czekają...

Alienor pisze:Justynko, w absolutnie nóż-na-gardle sytuacji mogę go wziąć na tymczasowy tymczas, ale dopiero od piątku. Dobrze byłoby, żeby był ciachnięty/a ( mam problemy ostatnio z jazdą do weta). Odrobaczenie i ewent. leczenie wcześniejsze na kartce prosiłabym spisane (kiedy i co było). Problem będzie co 2gi tydzień - mam wtedy do 19ej w pracy, więc mój ojciec przyjeżdża do Ali a on ma mocno ustalone i niezgodne z moimi poglądy na zwierzęta w domu. :( Moje tymczasy zwykle lądowaly u mnie w piwnicy w klacie - ciepło, półmrok rozjaśniony lampką... Nie wiem, czy on coś takiego zaakceptuje. No i to by bylo tylko do połowy maja :(

Jesteś pewna? ja myśle,że on bardziej potrzebowałby wypuszczenia na jakimś gospodarstwie...on w ogóle nie da sie dotknąć.Zapytam jeszcze ,czy coś zmieniło sie.Tu chyba bardziej chodzi o zobaczenie,czy on dziki jest,czy tylko wystraszony.

Ja sama nie wiem,bezsensu,żebyś miała problemy z nim,jeśli faktycznie jest dziki/półdziki...

justyna8585

Post » Pon kwi 04, 2011 17:58 Re: Schronisko w Rudzie Śl.-koty w dt i w schronisku czekają...

Justynko, dlatego mówię,że w sytuacji nóż-na-gardle i tak dalej.
A teraz z zupełnie innej beczki - Stella ma się dobrze, siedzi ze Spike'iem w pokoju, ale nie daje się mu obwąchać. Chio na nią parska i jeszcze się boi, bo Spike nie podchodzi, by nie drażnić Stelli a bez bodyguarda ani rusz. Młoda je, pije,kuwetkuje i śpi w nogach łóżka (biedna wygryziona ze swojej miejscówki Chio :oops: ). Jutro wizyta u weta. Dostałam też zdjęcie - Spike leży na kanapie a na pobliskim fotelu leży wyluzowana Stella. Niestety nie mam kabelka, żeby zgrać, ale jak opanuję ten sprzęt, to wam pokażę :ok:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine

Alienor

Post » Pon kwi 04, 2011 18:01 Re: Schronisko w Rudzie Śl.-koty w dt i w schronisku czekają...

Alienor pisze:Justynko, dlatego mówię,że w sytuacji nóż-na-gardle i tak dalej.
A teraz z zupełnie innej beczki - Stella ma się dobrze, siedzi ze Spike'iem w pokoju, ale nie daje się mu obwąchać. Chio na nią parska i jeszcze się boi, bo Spike nie podchodzi, by nie drażnić Stelli a bez bodyguarda ani rusz. Młoda je, pije,kuwetkuje i śpi w nogach łóżka (biedna wygryziona ze swojej miejscówki Chio :oops: ). Jutro wizyta u weta. Dostałam też zdjęcie - Spike leży na kanapie a na pobliskim fotelu leży wyluzowana Stella. Niestety nie mam kabelka, żeby zgrać, ale jak opanuję ten sprzęt, to wam pokażę :ok:

Wspaniale, że Stella powoli się rozkręca :smiech3:
Dziękujemy Alienor raz jeszcze za wszystko :1luvu:
Obrazek+Obrazek+Obrazek+Obrazek
Festi,Tami, Julek, Pani Tiszka.

Cookie1706

Od: Czw gru 16, 2010 19:37

Post » Pon kwi 04, 2011 18:04 Re: Schronisko w Rudzie Śl.-koty w dt i w schronisku czekają...

A co do Rudego to z jednej strony dobrze, że ktoś się zgłosił ale mimo wszystko podzielam obawy Dorotki...
2 pokoje, 22 koty i Rudy na balkonie...
Jakoś tego nie widzę...

Cookie1706

Post » Pon kwi 04, 2011 18:09 Re: Schronisko w Rudzie Śl.-koty w dt i w schronisku czekają...

Alienor pisze:Justynko, w absolutnie nóż-na-gardle sytuacji mogę go wziąć na tymczasowy tymczas, ale dopiero od piątku. Dobrze byłoby, żeby był ciachnięty/a ( mam problemy ostatnio z jazdą do weta). Odrobaczenie i ewent. leczenie wcześniejsze na kartce prosiłabym spisane (kiedy i co było). Problem będzie co 2gi tydzień - mam wtedy do 19ej w pracy, więc mój ojciec przyjeżdża do Ali a on ma mocno ustalone i niezgodne z moimi poglądy na zwierzęta w domu. :( Moje tymczasy zwykle lądowaly u mnie w piwnicy w klacie - ciepło, półmrok rozjaśniony lampką... Nie wiem, czy on coś takiego zaakceptuje. No i to by bylo tylko do połowy maja :(

Marzenko dziękujemy bardzo, że po raz kolejny chcesz pomóc schronisku ale jak sama piszesz to będzie dla Ciebie dość duży kłopot... :roll:

Cookie1706

Post » Pon kwi 04, 2011 18:10 Re: Schronisko w Rudzie Śl.-koty w dt i w schronisku czekają...

Tak w ogóle to ja mieszkam na samym końcu Sosnowca - jak wyjdę kawałek od domu, to widać w pogodny dzień lasy aż do samego Bukowna :wink: (tylko kilka kilometrów dalej jest droga szybkiego ruchu). W okolicy jest sporo domów z ogródkiem, ale trzeba by chyba od drzwi do drzwi posłować a i warunki nie są rewelacyjne jeśli chodzi o opiekę nad zwierzętami, obawiam się :? No i z powodu pracowo/zdrowotnego niestety nie bardzo widzę tę opcję... Jest też teren dużej zrekultywowanej hałdy+sady w dużej mierze opuszczone+ pojedyncze gospodarstwa domowe. Prawie jak na wsi - na hałdzie żyją żaby, bociany, łabędzie,kaczki, rybitwy, gołębie, jeże, zające, jaszczurki...i cała masa stworzeń, których nie widziałam, bo były za sprytne by się dać zobaczyć.

Alienor

Post » Pon kwi 04, 2011 18:14 Re: Schronisko w Rudzie Śl.-koty w dt i w schronisku czekają...

Alienor pisze:Tak w ogóle to ja mieszkam na samym końcu Sosnowca - jak wyjdę kawałek od domu, to widać w pogodny dzień lasy aż do samego Bukowna :wink: (tylko kilka kilometrów dalej jest droga szybkiego ruchu). W okolicy jest sporo domów z ogródkiem, ale trzeba by chyba od drzwi do drzwi posłować a i warunki nie są rewelacyjne jeśli chodzi o opiekę nad zwierzętami, obawiam się :? No i z powodu pracowo/zdrowotnego niestety nie bardzo widzę tę opcję... Jest też teren dużej zrekultywowanej hałdy+sady w dużej mierze opuszczone+ pojedyncze gospodarstwa domowe. Prawie jak na wsi - na hałdzie żyją żaby, bociany, łabędzie,kaczki, rybitwy, gołębie, jeże, zające, jaszczurki...i cała masa stworzeń, których nie widziałam, bo były za sprytne by się dać zobaczyć.

Chyba nie chodzi Ci o Zagórze... :smiech3:

Cookie1706

Post » Pon kwi 04, 2011 18:19 Re: Schronisko w Rudzie Śl.-koty w dt i w schronisku czekają...

Cookie - mnie mniej wzrusza mój kłopot, bardziej fakt, jak rudzielec by to znosił. No i jak zniosłyby go moje koty. Bo co prawda nie mam wielkiego doświadczenia, ale udało mi się wyleczyć dwie dzikie dzicze z KK, choć nie było łatwo :roll: Jedna z nich zresztą to Julinka - z dzikiej fucząco-warczącej dziczy zmieniła się w postrzeloną, ale całkiem domową kotkę. Jej brat siedzi u mojej znajomej Justyny i robi za "starszego brata" dla kociąt u niej, ale jak Justyna stwierdza, gdy pytam o zdjęcia, żeby mu domu szukać - jemu do szczęścia potrzebne inne koty i pełna miska, ludzie są elementem zbędnym układu :wink:

Alienor

Post » Pon kwi 04, 2011 18:23 Re: Schronisko w Rudzie Śl.-koty w dt i w schronisku czekają...

Owszem - Zagórze - przynajmniej ta część gdzie mieszkam. A znajoma z jednego z tych wysokich bloków tuż przy skarpie to mówiła, że z 10 piętra to w pogodny dzień aż pod Olkusz widać - ale nie do końca chce mi się wierzyć. a ty jak nie wierzysz, to przyjedź, umówimy się w weekend i Cię oprowadzę o ile organizm mi nie da znów popalić :roll:

Alienor

Post » Pon kwi 04, 2011 18:24 Re: Schronisko w Rudzie Śl.-koty w dt i w schronisku czekają...

Twój komfort tez się liczy :roll:
szczęśliwa Pani to szczęśliwy kot :wink:

Chodzi o to, żeby wszyscy byli zadowoleni, a to, że dla Ciebie liczy się przede wszystkim samopoczucie Rudego absolutnie nie wątpię :spin2:

Cookie1706

[poprzednia][następna]