ana pisze:Fosfor wiąże i neutralizuje kwas żołądkowy poczciwy Alusal.
malwina pisze:ana pisze:Fosfor wiąże i neutralizuje kwas żołądkowy poczciwy Alusal.
Tylko to rozwinę, bo ja tak myślałam z początku, że jak mu daję w jedzeniu alusal, to on rozwiąże dwie sprawy naraz - fosfor i nadkwaśność. Ale okazuje się, że podany w jedzeniu nie działa na kwasy, tylko "zżera" fosfor. Dopiero podany godzinę czy dwie po posiłku robi to coś z kwasami.
Famidynę daję więc na niesmaki i kwasy, a alusal z żarciem na fosfor.
Wetka zabroniła dawać więcej famidyny niż ćwierć tabletki dziesięciomiligramowej na dobę (1mg na kilo kota)
PcimOlki pisze:Genaralnie masz rację, ale działanie tych środków jest zupełnie odmienne. Alusal działa bezpośrednio wchodząc w reakcję z HCl - w wyniku tej reakcji powstaje chlorek glinu i woda. Famidyna natomiast działa hamująco na produkcję HCl w kocie. Bywa, że ta różnica jest bardzo istotna.
Boniffacy pisze:Po wizycie u weterynarza zrobilem male zapasy. Oprocz wiekszej ilosci kroplowek dostalem peritol i controloc (to chyba zamiast solvertylu i famidyny).
Jak wrocilem to dalem mu troche sosu ze strzykawki i zaraz potem peritol, ale od razu wszystko zwymiotowal. W koncu na sile wcislem tabletke i zaraz sprobuje dac mu troche sosu z karmy.
Jest teraz bardzo oslabiony. Chwieje sie na lapkach wiec to straszny widok.
Zrobie mu pozniej kroplowke i podam azodyl.
Mam nadzieje, ze te leki cos dadza bo az ciezko mi sie na niego patrzy w tym stanie.
sibia pisze:Na apetyt Dziadek dostaje co 3 dni psychotropa.
sibia pisze:Minusy - nie pilnuję diety bardzo restrykcyjnie. Ma dni, że nie chce tknąć nerkowego (nie lubi bardzo ipaktine), pozwalam mu wyjadac z misek zdrowych kotow.
sibia pisze:Dlatego czekajac na wyniki pewnie znowu bede obgryzac paznokcie, ale dla samego samopoczucie kota - bylo warto.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 58 gości