KOTO-FOTO !!!!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 16, 2004 20:05

ja mam slaba jakos zdjec zrobionych cyfrowka. zna ktos moze sposob, zeby nie bylo widac az tak tych pikseli?
[url="http://upload.miau.pl/20994.jpg"]tak wyglada zdjecie z cyfrowki[/url]

Pinky

Od: Pt gru 05, 2003 19:32

Post » Pon sie 16, 2004 20:10

Ellen pisze: Zdjecia z aparatu mam w JPG, ale sa za duze, albo odwrocone, wiec zmniejszam w Wordzie, wklejam do Painta (tak wiem, oryginalny sposob :lol: ) i do tego momentu wszystko jest ok, ale jak zapisuje, to sie knoci.
Gimp powinien przechwycić aparat jako źródło TWAIN ( menu Plik i Pobierz). Masz zdjęcie w Gimpie... duże. Przed zmniejszeniem menu Filtry i Uwydatnianie. Tu są pożyteczne filtry takie jak Odplamkowanie (jesli zdjęcie zaszumione), Wyostrzanie, Zmiękczenie maski... Ja - przed zminiejszeniem odplamkowuję, jeśli jest taka potrzeba (śmietki ze skanera) i wyostrzam. Teraz zmniejszyć... Zatem - menu Obraz i Przeskaluj obraz Masz okno dialogowe - Opcje skalowania obrazu... Ok.
Teraz - menu Plik i Zapisz jako... Gimp dopasuje się automatycznie do rozszerzenia, zatem nazwę pliku (tytuł) dajesz z rozszerzeniem *.jpg. Ok.
Masz okno dialogowe zapisu jpg... Odznaczasz okienko Podgląd w oknie obrazu.. Teraz niżej okienka Optymalizacja (ja to wywalam) Przyrostowy (to zostawiam) Podstawowa postać JPG (koniecznie) iwreszcie Zapis danych EXIF (do sieci wywalam, bo to takie dane, że ktoś potem sobie fotę przywałszczy) Ustawiam Próbkowanie na 2x1,1x1,1x1 (4:2:2) i Metoda DTC Zmiennoprzecinkowa. Resetowanie markerów precz, i Wygładzanie na zero... Zapisz. Śliczne powinno być :D

zosia&ziemowit

Od: Wto maja 04, 2004 18:30

Post » Pon sie 16, 2004 20:11

Pinky pisze:ja mam slaba jakos zdjec zrobionych cyfrowka. zna ktos moze sposob, zeby nie bylo widac az tak tych pikseli?
tak wyglada zdjecie z cyfrowki

Agi

Od: Pt maja 17, 2002 19:19

Post » Pon sie 16, 2004 20:26

No wiec, po pierwsze Gimp wcale mi nic nie pobiera z aparatu :roll: , a po drugie w oknie zapisywania mam tylko zapisywanie i nic wiecej...

Ellen

Od: Wto gru 30, 2003 20:18

Post » Pon sie 16, 2004 20:45

Agatka i
Obrazek
"Koty prowokują człowieka do nieustannych wyznań miłości"
Christopher Sandt

mysikluliczek

Od: Sob sty 10, 2004 22:20

Post » Pon sie 16, 2004 20:51

Ellen pisze:No wiec, po pierwsze Gimp wcale mi nic nie pobiera z aparatu :roll: , a po drugie w oknie zapisywania mam tylko zapisywanie i nic wiecej...
Hmmm... Zobacz nie Zapisz tylko Zapisz jako... A jak nie to może stara wersja albo blbiliotek GTK+ nie ma? Spróbuj tak: odinstaluj starego Gimpa, ściagnij biblioteki GTK+ i zainstaluj. Potem najnowszą wresję i zainstaluj samego Gimpa. Powinno działać wszystko. Jeśli Gimp nie pobiera, to jakieś narzędzie pobierania na pewno masz... Choćby z aparatem jakis sofware powinen być. Zapisz na dysku z aparatu i otwórz za pomocą Gimpa. Jesli nie masz żadnego narzędzia do przegladania obrazków, to proponuję IrfanView, program free, doskonała przeglądarka wszystkiego, co "się rusza" (wiele formatów medialnych, obrazków) :D A tu wszystkie pluginy do IrfanView

zosia&ziemowit

Post » Pon sie 16, 2004 21:01

a mi ktos odpowie?? :lol:

Pinky

Post » Pon sie 16, 2004 21:06

Pinky pisze:ja mam slaba jakos zdjec zrobionych cyfrowka. zna ktos moze sposob, zeby nie bylo widac az tak tych pikseli?
[url="http://upload.miau.pl/20994.jpg"]tak wyglada zdjecie z cyfrowki[/url]
Wiesz... ja to myślę, że z sifraczka to - im droższy, tym więcej wyciśnie ale i tak nie tyle, co z kliszy. Poradziłbym Ci tak: sprzedaj sifraczka i kup - na przykład - Pentacona Six + porządna lampa błyskowa... taka na łapie. Do tego kilka obiektywów (wciąż jeszcze poniżej ceny sredniego sifraczka)... jak poszperasz za okazjami, to bedziesz miała jakość z formatu 6x6 nieporównywalną, a do dobrej sifry to jeszcze zostanie Ci na kilka kilogramów błony...
W tym przypadku zdjęcia, które pokazałas było chiba za mało swiatełka nieco.

zosia&ziemowit

Post » Pon sie 16, 2004 21:08

aparacik nie moj tylko pozyczany od rodzinki :) a zdjecie wzielam pierwsze z brzegu, zeby zademonstrowac piksele. nie da sie tego obrobic w programie graficznym?

Pinky

Post » Pon sie 16, 2004 21:13

zosia&ziemowit, dzieki za wszystko, mam co prawda calkiem inne opcje w zapisywaniu, ale ustawilam "na oko" ;) i nawet sie tak nie rozmazalo (zreszta fotka sama z siebie byla niezbyt ostra), tylko jakby rozjasnilo, ale trudno, bede probowac dalej. Tak normalnie, to mi z aparatu sie otwiera w ACDSee, ale ja na tym sie nie znam, wiec czym predzej kopiuje do czegos innego :lol: To rezultat moich zmagan z zapisem na jakiejs starej fotce Malego (chlip, jeszcze mial pomaranczowe oczeta)
http://upload.miau.pl/21018.jpg

Ellen

Od: Wto gru 30, 2003 20:18

Post » Pon sie 16, 2004 22:32

szelas

Od: Wto cze 25, 2002 15:25
Lokalizacja: Warszawa/Mokotów/Czerniaków a tak w ogóle to z Kluczborka :)

Post » Wto sie 17, 2004 4:17

Ellen pisze:Zdjecia z aparatu mam w JPG, ale sa za duze, albo odwrocone, wiec zmniejszam w Wordzie, wklejam do Painta (tak wiem, oryginalny sposob :lol: ) i do tego momentu wszystko jest ok, ale jak zapisuje, to sie knoci.

W Wordzie? :strach:

Ja ze swojej strony proponuje darmowy,ale calkiem przydatny i dosc uniwersalny (wielkie mozliwosci ma) program - Irfan View.
Jest dobry zarowno jako przegladarka masy zdjec (otwiera sie jedno zdjecie z katalogu a nastepnie klawiszem spacji przewija).

Ma on rowniez opcje obracania, zmniejszania i zapisywania zdjec gdzie wyraznie mozna wybrac jakosc zapisu.

Sciagnac mozna z www.irfanview.com , instalacja jest prosta (po instalacji pojawia sie skrot na pulpicie). Po odpaleniu programu otwieramy nim zdjecie (ikonka folderu w lewym gornym rogu lub File->Open.

Po otwarciu zdjecia jesli chcemy je obrocic to mamy odpowiednia opcje w Menu 'Image' : Rotate left, Rotate right, lub flipy (czyli lustrzane odbicie pionowe lub poziome).

Jesli chcemy zmniejszyc zdjecie to rowniez w menu 'Image' wybieramy Resize/Resample.
Tu najlepiej wybrac standard dimensions np 800x600, zaznaczyc po lewej na dole 'preserve aspect ratio' (by zachowal nam proporcje a nie wyciagal na sile i niszczyl przez to obrazek), nastepnie po prawej na dole w tabeleczce 'size method' zaznaczamy 'resample' i wybieramy Lanczos - da to nam najlepsza jakosc po zmniejszeniu.

Jesli zmniejszamy dosc duze zdjecie (przy otwartym zdjeciu w samym lewym dolnym rogu okienka Irfana widac jego wymiary w pikselach) to przydaje sie jeszcze wyostrzyc zdjecie po zmniejszeniu.
Robi sie to rowniez z menu 'Image' - opcja Sharpen (skrot klawiszowy : Shift + S)... mozna to powtorzyc kilka razy az obrazek bedzie ladnie ostry... jesli po ktoryms razie okaze sie ze przegielismy z wyostrzaniem to skrot klawiszowy Ctr+Z cofnie ostatnia akcje wyostrzania (kolejne Ctr+Z jeszcze raz cofnie i tak dalej).

Skonczylismy zmniejszac zdjecie wiec teraz nalezy je zapisac.
By nie nadpisac oryginalu polecam opcje z menu 'File' -> Save as (Skrot klawiszowy: po prostu S :) ).
Otworzy sie okienko eksploratora, gdzie wybieramy w ktorym katalogu, wpisujemy z jaka nazwa ma sie zapisac i... po prawej tego okienka mamy do wyboru jakosc i format w jakim chcemy zapisac.
Jesli nie bedzie widac suwaczka z wyborem jakosci to na dole tego okienka trzeba zaznaczyc 'show options dialog' . Tu wybieramy jakosc JPG np 90 (choc ja zazwyczaj daje 100, ale wtedy wieksze pliczki rozmiarowo wychodza np 800x600 pikseli w jakosci 100 to cos ponad 200 kB a w jakosci 90 to ok 120kB - zalezy od ilosci detali na zdjeciu).
I to chyba na tyle...

Z zalet IrfanView podam na przyklad taka ze wszystkie powyzsze czynnosci mozna wykonac masowo nawet na setkach plikow na raz (zmniejszenie, wyostrzenie, zapisanie w okreslonej jakosci, obrot jesli potrzeba)... ale o tym w nastepnym odcinku (dla dociekliwych: nacisnijcie klawisz B w Irfanie i milej zabawy z 'advanced options' :) ).

P.S. Ja swoje zdjecia obrabiam w Photoshopie ale dla poczatkujacych obrabiaczy IrfanView, czy edytor ACDSee (PhotoCanvas?) sa latwiejsze i przyjemniejsze w uzyciu - nie wnikajac w to ze maja nieco gorsze algorytmy (pomniejszania/powiekszania, wyostrzania itp) niz Photoshop.
Dodatkowo... Photoshop nie jest darmowy (ja dostalem wersje Elements za darmo razem z aparatem :) ) a Irfan jest.
Zdjęcia kotów, z wystaw kotów i nie tylko... :arrow: http://vitez.pl

vitez

Od: Wto mar 04, 2003 10:44

Post » Wto sie 17, 2004 4:33

Odnosnie porad fotograficznych... polecam kursy na stronie Agfy:

http://www.agfa.imagecenter.pl/index_kursy.php

Warto przeczytac i pocwiczyc zarowno kurs fotografii tradycyjnej jak i cyfrowej (chyba ze ktos nie ma cyfrowki) :) .

Po przeczytaniu tych kursow dodatkowa lektura to:
Fotohobby
http://fotohobby.home.pl/index.php?opti ... &Itemid=28

Gdzie sa konkretne rozdzialy na temat konkretnych zagadnien robienia zdjec (np czy kupic cyfraka, jak kadrowac, o prawidlowej ekspozycji itp).

Jeszcze dodatkowo moge polecic lekture: National Geographic "Szkola Fotografowania" zarowno wersje ksiazkowa (sporo teorii, przykladow, opisow zawodowych fotografikow itp) jak i multimedialna (przydatne cwiczenia multimedialne by zrozumiec rozne zaleznosci i nastawy w fotografii).
Zdjęcia kotów, z wystaw kotów i nie tylko... :arrow: http://vitez.pl

vitez

Od: Wto mar 04, 2003 10:44

Post » Wto sie 17, 2004 5:36

Bonifacy pisze:Bladego pojęcia nie mam na temat teorii fotografii, jestem totalnym amatorem i fotki robię intuicyjnie. Oczywiście chętnie odpowiem na pytania o ile będę potrafił. Moja profesja jest totalnie inna.
A tu przedstwawiam taką sobie fotkę dzikiej kotki, którą m.in. dokarmiam. Fotka zrobiona przed 3 godzinkami. Ciekaw jestem czy się spodoba. Pozdrawiam.
Jeśli są jakieś pytania z Twojej strony to chętnie odpowiem.

http://upload.miau.pl/20951.jpg

Jeśli nie masz bladego pjęcia, to masz wrodzony talent :)
Kicia jest przepiękna - i model, i portret.
Chetnie pozadaję kilka setek pytań dotyczących fotografowania zwierzaków; począwszy od parametrów aparatu po sposoby jak uchwycić ruchliwego zwierzaka w kadr tak, żeby wyszedł ostro, doświetlony i bez świecących oczu.
Na poważnie, noszę się z zamiarem kupna aparatu, co byś polecił w rozsądnej cenie?

olgaII

Od: Wto kwi 20, 2004 14:30

Post » Wto sie 17, 2004 6:42

olgaII pisze:
Bonifacy pisze:Bladego pojęcia nie mam na temat teorii fotografii, jestem totalnym amatorem i fotki robię intuicyjnie. Oczywiście chętnie odpowiem na pytania o ile będę potrafił. Moja profesja jest totalnie inna.
A tu przedstwawiam taką sobie fotkę dzikiej kotki, którą m.in. dokarmiam. Fotka zrobiona przed 3 godzinkami. Ciekaw jestem czy się spodoba. Pozdrawiam.
Jeśli są jakieś pytania z Twojej strony to chętnie odpowiem.

http://upload.miau.pl/20951.jpg

Jeśli nie masz bladego pjęcia, to masz wrodzony talent :)
Kicia jest przepiękna - i model, i portret.
Chetnie pozadaję kilka setek pytań dotyczących fotografowania zwierzaków; począwszy od parametrów aparatu po sposoby jak uchwycić ruchliwego zwierzaka w kadr tak, żeby wyszedł ostro, doświetlony i bez świecących oczu.
Na poważnie, noszę się z zamiarem kupna aparatu, co byś polecił w rozsądnej cenie?

Zależy ile wynosi "rozsądna cena".
Ja zaczynałem od Nikona Coolpix 5700 i to jest jeden z lepszych kompaktów, obecnie na Allegro dostępny za około 2600-2800 pln. Potem "przesiadłem się na Nikona D-70 (lustrzanka z wymienną optyką) z obiektywem 18-70 mm (to bardzo dobry obiektyw), dokupiłem obiektyw 70-300 mm i makro 105 mm, oraz lampę błykową z inteligentnym TTL nikon SB800DX Speedlight i to na razie tyle. Duże koszty ale też dużo satysfakcji.
A jeśłi chodzi o ruchliwego zwierzaka to w moim aparacie jest dynamiczny-śledzący AF, który umożliwia mi śledzenie obiektu, poza tym używam krótkich czasów naświetlania 1/2000, 1/4000 sekundy i to jest chyba dobra metoda aby ruchliwego zwierzaka złapać ostro. Rzadko używam lampy błyskowej, ale jeśli muszę to w mojej jest funkcja, która nie pozwala aby oczy wyszły świecące. To jedna z lepszych lamp na rynku.
Poza tym jeśłi brakuje mi troszkę światła to zwiększam ISO w moim aparacie iso mam do 1600 co daje duże możliwości. Mam nadzieję, ze odpowiedź Cię satysfakcjonuje? Pozdrawiam.
A tu możecie oglądać moje zdjęcia:
Portfolio fotneta
Portfolio kotneta
Obrazek
PRĘGOLO

Bonifacy

Od: Wto sty 28, 2003 16:40

[poprzednia][następna]