SchronWro. Kociaki proszą o dom! fot str 70

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 29, 2011 20:11 Re: SchronWro. fot. str 41 Noemi z rakiem. Jest DT u Karotki :)

A no to podejrzewam że to ta sama :wink:
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Wto mar 29, 2011 21:19 Re: SchronWro. fot. str 41 Noemi z rakiem. Jest DT u Karotki :)

Zapraszam na bazarek dla Frani - zbieramy na interferon viewtopic.php?f=20&t=126039
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Wto mar 29, 2011 23:05 Re: SchronWro. fot. str 41 Noemi z rakiem. Jest DT u Karotki :)

sunicram pisze:Mam chyba niezłe wiadomości. Byłem dzisiaj w schronie i czarną chorą kotkę otoczono opieką. Przeszła badania, jest w izolatce, zaczęła leczenie. Rozmawiałem z lekarzem, mam informacje o kotce i wyniki. Wieczorem albo jutro rano wszystko napiszę, wrzucę zdjęcia i założę kotce wątek. Wygląda bardzo źle, ale myślę, że rokowania są lepsze niż myśleliśmy.

Po wczorajszej "interwencji" udało się otoczyć kotkę opieką w schronisku. Byliśmy dzisiaj z sąsiadką dowiedzieć się więcej. Spotkaliśmy się z panią w biurze (nie znam imienia) oraz lekarzem, panem Broniszem.

Pani z biura zgodnie z obietnicą dowiedziała się, że kotka ma ok 10 lat (więc seniorka), przyszła do schroniska w grudniu 2010 (ponoć została niestety oddana przez kogoś) i chyba wcześniej nie chorowała widocznie... teraz wygląda bardzo kiepsko, ale może jest tak od niedawna, miejmy nadzieję. Potem rozmawialiśmy z p. Broniszem: zrobił dzisiaj kotce badania, wyniki krwi i umieścił ją w izolatce z lekami. Dostaliśmy wyniki (są na zdjęciu), zabrał nas do izolatki, żebym mógł zrobić jej zdjęcia. Ogólnie bardzo nam pomógł w uzyskaniu informacji. Powiedział, że kotka rzeczywiście ma niewydolność nerek, ale wg niego to nie jest jeszcze mocznica, w każdym razie nie przewlekła, raczej początkowy stan. Także rokowania dla kotki mogą być całkiem dobre! Chociaż wygląda źle i słabo teraz... Ja nie potrafię jeszcze interpretować fachowo wyników, ale z tego co widzę to kreatynina jest absolutnie w normie, natomiast mocznik jest bardzo podwyższony. Do tego też lekka niewydolność wątroby (podwyższona bilirubina).

Przeczytajcie proszę wyniki i zinterpretujcie je. Podpowiedzcie też, gdzie najlepiej założyć jej wątek w celu znalezienia DT/DS i co w nim napisać. Koteczka naprawdę źle wygląda, nie ma siły chodzić i bardzo potrzebuje opieki, a wydaje mi się, że wg tych wyników jej stan może nie jest wcale taki zły i poza schroniskiem dojdzie do siebie.

@Ewelina - SOR znaczy Szczepiona, Odrobaczona i Rabies (szczepiona na wściekliznę) - dowiedziałem się dzisiaj :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

sunicram

Od: Sob lut 26, 2011 17:35

Post » Śro mar 30, 2011 9:11 Re: SchronWro. fot. str 41 Noemi z rakiem. Jest DT u Karotki :)

Nie pozostaje nic innego, jak trzymać kciuki za domek :ok:
Obrazek

Kruszyna

Od: Czw gru 13, 2007 22:32

Post » Śro mar 30, 2011 9:15 Re: SchronWro. fot. str 41 Noemi z rakiem. Jest DT u Karotki :)

tej kici DT/DS jest bardzo potrzebne !!!

mawin

Od: Czw sie 09, 2007 9:55

Post » Śro mar 30, 2011 10:50 Re: SchronWro. fot. str 41 Noemi z rakiem. Jest DT u Karotki :)

z wątrobą nie jest źle - patrz ALT i ALP
Podwyższona HB wskazuje na odwodnienie
BIL jest w normie - ale nieco wysoko. Może hemoliza, może coś z drogami żółciowymi ale jest w normie.
Jeśli kicia jest w tak złym stanie - może jest jakiś proces zapalny?
Leukocytów i innych parametrów nie ma?

Ciekawe, od kiedy się tak pogorszyło, czy coś ją boli , czy ma podwyższoną temperaturę.
Zgłoś ja na wątek seniorów :-)
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Śro mar 30, 2011 11:30 Re: SchronWro. fot. str 41 Noemi z rakiem. Jest DT u Karotki :)

dagmara-olga pisze:z wątrobą nie jest źle - patrz ALT i ALP
BIL jest w normie - ale nieco wysoko. Może hemoliza, może coś z drogami żółciowymi ale jest w normie.

Ciekawe, od kiedy się tak pogorszyło, czy coś ją boli , czy ma podwyższoną temperaturę.
Zgłoś ja na wątek seniorów :-)

Dzięki za opinię. Właśnie na takie komentarze czekałem zanim założę jej wątek, żeby wiedzieć co tam napisać. I zaraz jej ten wątek założę, bo nie ma co czekać. Dodam go też do tego wątku o seniorach.

Jakaś temp. jest na wydruku - 37 st. C. Jeśli to ciepłota jej ciała, to nie ma stanu zapalnego. Tak czy inaczej jeśli ktoś ją weźmie ze schroniska i zapewni porządne badania na pewno znajdzie się przyczyna - tak myślę...
Obrazek

sunicram

Post » Śro mar 30, 2011 11:33 Re: SchronWro. fot. str 41 Noemi z rakiem. Jest DT u Karotki :)

temperatura na wydruku oznacza warunki, w jakich wykonano badanie. To ważne - bo metoda musi być standaryzowana. Nie ma nic wspólnego z temperaturą ciała. 37 to obniżona temperatura u kota.
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Śro mar 30, 2011 12:01 Re: SchronWro. fot. str 41 Noemi z rakiem. Jest DT u Karotki :)

Wątek kotki viewtopic.php?f=1&t=126053

Prosimy o pomoc w szukaniu DT/DS...
Obrazek

sunicram

Post » Śro mar 30, 2011 15:52 Re: SchronWro. fot. str 41 NOEMI :( [*]

Marsz (NIE)milczenia we Wrocławiu

Gdzie: Rynek
Kiedy: 03 kwietnia 2011 ; godzina 13.00

http://marszniemilczenia.wordpress.com/wroclaw-ii/

Ja niestety wyjeżdżam na parę dni z Wrocławia i nie będę mogła przyjść, ale może ktoś ma ochotę się wybrać?

nika.wu

Od: Pt paź 29, 2010 13:07

Post » Czw mar 31, 2011 13:51 Re: SchronWro. fot. str 41 NOEMI :( [*]

Tutaj są zdjęcia ze schroniska z niedzieli

https://picasaweb.google.com/tmwalaszek/Schron20110327#
Ostatnio edytowano Pt kwi 08, 2011 12:39 przez JaEwka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

JaEwka

Post » Czw mar 31, 2011 13:53 Re: SchronWro. fot. str 41 NOEMI :( [*]

Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Czw mar 31, 2011 16:10 Re: SchronWro. fot. str 41 NOEMI :( [*]

Tylko ten kicior ma ładniejsze oczy od Niny :wink:

Do domku w niedzielę pojechała ta kotka, razem z Jamajką :ok:
https://picasaweb.google.com/tmwalaszek ... 6075550242

A to ta koteczka z urazem o której pisała leśna:
https://picasaweb.google.com/tmwalaszek ... 9524761794
Obrazek

JaEwka

Post » Czw mar 31, 2011 16:36 Re: SchronWro. fot. str 41 Noemi z rakiem. Jest DT u Karotki :)

...

HGB nie jest podwyższone. Nawet gdyby było, nie jest podstawą do wnioskowania o odwodnieniu - jest nim podwyższone HCT. Tymniemniej można spodziewać się anemii połączonej z odwodnieniem - dlatego HGB wychodzi niby w porządku. Przednerkowa azotemia - możliwa niewydolność krążenia. Zagrożenie życia - potrzebne porządne badania.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Czw mar 31, 2011 17:06 Re: SchronWro. fot. str 41 Noemi z rakiem. Jest DT u Karotki :)

PcimOlki pisze:
...

HGB nie jest podwyższone. Nawet gdyby było, nie jest podstawą do wnioskowania o odwodnieniu - jest nim podwyższone HCT. Tymniemniej można spodziewać się anemii połączonej z odwodnieniem - dlatego HGB wychodzi niby w porządku. Przednerkowa azotemia - możliwa niewydolność krążenia. Zagrożenie życia - potrzebne porządne badania.

Wkleję to na wątek koteczki
Obrazek

JaEwka

[poprzednia][następna]