w kolejce... Zwierzęta w szkole w stanie agonalnym s. 35

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pt mar 25, 2011 19:59 Re: W kolejce... LEŻAŁA I UMIERAŁA! Chora Nyness! POMÓŻ!!! s. 22

ifciastu pisze:Teraz jest mi jej brak, bo przez ludzką głupotę, bezmyślność i brak jakichkolwiek uczuć umrzeć musiały dwa szczury... Brak słów...

:cry: :cry: :cry:
Obrazek

bulba

Od: Pt paź 09, 2009 8:44

Post » Sob mar 26, 2011 7:09 Re: W kolejce... LEŻAŁA I UMIERAŁA! Chora Nyness! POMÓŻ!!! s. 22

No mamusia:) dzis juz emocje opadly, wiec jak wygrzebie sie z wyra to siade do kompa i napisze co i jak... Teraz tylko szybciutko z telefonu:
krolik wczoraj zostal wykastrowany na kredyt. Znaczyl... Dzis czuje sie dobrze, kica, ma apetyt. Musze jeszcze tylko poczytac o diecie dla krolikow kastrowanych. Poza tym za tydzien chlopaka zaszczepimy. Dzis mu zrobie fotki. Nie moglam mu wybrac imienia, wiec za sugestia pani wet maly dostal na imie Silver. Chociaz w sumie to on wcale nie jest taki maly :)
gdyby ktos chcial nam pomoc finansowo w utrzymaniu dzieciaka bylooby super. Kastracja i szczepienia swoje kosztuja a u nas dolek finansowy...

Poza tym krolik jest cudowny. Mizia sie, tuli. Kica miedzy kotami zupelnie bez stresu :) jeszcze nie zauwazylam, zeby zalatwial sie poza klatka nie liczac jednego bobka. Moj tz sie go boi... matko boska, wielki chlop boi sie malego krolika :p
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:21

Post » Sob mar 26, 2011 8:27 Re: W kolejce... LEŻAŁA I UMIERAŁA! Chora Nyness! POMÓŻ!!! s. 22

Iwonko, jesteś :aniolek:

I jaki fajny masz zwierzyniec, prawdziwe małe zoo :)

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Sob mar 26, 2011 11:01 Re: W kolejce... LEŻAŁA I UMIERAŁA! Chora Nyness! POMÓŻ!!! s. 22

Plamka mieszka w Gdyni

O, w moim miescie :D

TZ bojacy sie krolika - padlam :ryk:

Agor-ia

Od: Czw lip 29, 2010 13:40

Post » Sob mar 26, 2011 15:27 Re: W kolejce... LEŻAŁA I UMIERAŁA! Chora Nyness! POMÓŻ!!! s. 22

Dobra, teraz nabrałam troszkę siły to wszystko napiszę...

Dostaliśmy wielokrotne zgłoszenia, że jedna z malborskich szkół ma "na stanie" zwierzęta w dużej ilości i że są bardzo zaniedbane. Poszliśmy, zobaczyliśmy, oniemieliśmy...
Na stanie są:
1.Kajman, w miarę zadbany
2.Gekon, dobrze odżywiony, jednak ma stanowczo za zimno i za sucho... I za brudno:(
3.Legwany dwa, jeden nie je od miesiąca, ale co się dziwić, co miał jeść- spleśniałą kapustę? Mają za zimno, prawie wcale nie wilgotno, a woda w basenach jest zimna... I zarośnięta brudem... Ja wiem, że legwany załatwiają się do wody, ale ta woda musi być ciepła... A ta jest ewidentnie zimna...
4.Pytony dwa, zadbane nie licząc tego, że jednego chcieli suchym chlebem nakarmić 8O ...
5.Szczury w różnym wieku, było 18, zostało 16. Dwa zabrałam, zostały uśpione. Około 2,5 roczne, ale z takimi chorobami, że nawet nie było co ratować...Strasznie zaniedbane
6.Koszatniczki dwie, z tego jednej uczennica 2 tygodnie temu urwała kawałek ogona...
7.Żółwie czerwonolice BEZ GRZAŁEK cztery
8.Króliki- kilka dni temu były 3, teraz zastałam jednego, zabrałam go do siebie. Ponoć pozostała dwójka została zabrana do domów, ale...
9.Rybki w tak zasyfionej wodzie, że płakać mi się chce... ledwo je widać...
10.Akselot meksykański, który siedzi w tak brudnym akwarium, że ledwo go dojrzałam.

To bodajże wszystkie zwierzęta. Część zabiorę, część zostanie, ale obejmę je stałą opieką i muszą zostać polepszone warunki bytowe zwierząt. W poniedziałek będzie kontrola. Niestety szkoła nie ma środków- tak mi powiedzieli, na utrzymanie zwierząt. Gdyby ktoś miał coś z poniżej wymienionych rzeczy i chciał się podzielić byłabym wdzięczna, będę mieć mniej rzeczy do zakupienia... Bardzo mile widziane jest także wsparcie finansowe na rzecz tych zwierzątek... Wieczorem wstawię ich zdjęcia...
Potrzebne są:
1.Klatki dla szczurów, bo siedzą w tak małych, ze ledwo się okręcają
2.Podłoże piaskowe i kokosowe
3.Grzałki do wody
4.Pokarm dla rybek/ szczurów/ koszatniczek
5.Poidełka i miseczki dla gryzoni

A oto królik, który siedział w klatce 55cm... dostał na imię Silver:
Obrazek
Obrazek
U mnie ma klatkę 120cm. Klatka jest otwarta i może biegać. Ma jedzonko, wodę i... chyba myśli że jest w niebie 8O
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Post » Sob mar 26, 2011 15:28 Re: W kolejce... LEŻAŁA I UMIERAŁA! Chora Nyness! POMÓŻ!!! s. 22

Obrazek
Obrazek

ifciastu

Post » Sob mar 26, 2011 15:50 Re: W kolejce... LEŻAŁA I UMIERAŁA! Chora Nyness! POMÓŻ!!! s. 22

To doprawdy niepojete ehh, nabrali zwierzat a teraz brak srodkow :evil: niech zrobia zbiorke w szkole od wszytskich i zadbaja o zwierzaki skoro juz je przytachali :evil: coz za brak odpowiedzialnosci :roll: :roll: :roll:

Ps. a Kroliczek piekny ;) nie lubie takich zwierzakow w domowych warunkach, w ogole gryzoni, krolikow itp itd no ale tez maja prawo do godnego zycia :(
Obrazek

Marea

Od: Pon lut 23, 2009 22:05

Post » Sob mar 26, 2011 16:19 Re: W kolejce... LEŻAŁA I UMIERAŁA! Chora Nyness! POMÓŻ!!! s. 22

Królu nasz, Królu - piękny jesteś! :1luvu:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Sob mar 26, 2011 16:28 Re: W kolejce... LEŻAŁA I UMIERAŁA! Chora Nyness! POMÓŻ!!! s. 22

Śliczny króliczek :1luvu: :1luvu:
A co do tych zwierzaczków w szkole - przecież to znęcanie się nad zwierzętami. Powinna być za to sroga kara :evil: Jak można było, i to w szkole, placówce, która teoretycznie wychowuje 8O 8O
Obrazek

bulba

Od: Pt paź 09, 2009 8:44

Post » Sob mar 26, 2011 16:55 Re: W kolejce... LEŻAŁA I UMIERAŁA! Chora Nyness! POMÓŻ!!! s. 22

bulba pisze:A co do tych zwierzaczków w szkole - przecież to znęcanie się nad zwierzętami. Powinna być za to sroga kara :evil: Jak można było, i to w szkole, placówce, która teoretycznie wychowuje 8O 8O

Ciężko się z Tobą nie zgodzić. Na efekty takiego wychowania "proekologicznego" nie trzeba długo czekać, wystarczy zajrzeć na you tube i podobne... :evil:
Obrazek Obrazek

Moha

Od: Czw sty 06, 2011 0:05

Post » Sob mar 26, 2011 18:50 Re: W kolejce... LEŻAŁA I UMIERAŁA! Chora Nyness! POMÓŻ!!! s. 22

"chyba myśli, że jest w niebie 8O "

Zabiło mnie to :ryk:
Ale jest po prostu prześliczniuchniuteńki!

W ogóle co za szkoła.
A wiecie, że można to zgłosić na policję? i ja bym tak zrobiła, o!
Co to za szkoła, że stać ją na takie zwierzaki, a na zmianę brudnej wody to już czasu i chętnych nie ma? Gówno prawda, że środków nie mają i tyle.

Ależ ja zła jestem przez to. No jak tak można nooo! :evil:

24102007

Od: Sob lut 12, 2011 21:17

Post » Nie mar 27, 2011 3:21 Re: W kolejce... LEŻAŁA I UMIERAŁA! Chora Nyness! POMÓŻ!!! s. 22

Weź im zasugeruj, żeby każda klasa wzięła jednego zwierzaka pod swoją opiekę.
Zaoferuj kurs empatii, niech się dzieciaki doedukują.
To może być szansa jedyna w ich życiu na coś takiego. Na nauczenie się, że każdy zwierzak potrzebuje nie tylko głasków, ale też tej opieki typu zmiana podściółki, wody, jedzenia itd.
Nie wiem, dla mnie to wspaniała okazja, żeby nauczyć czegoś dzieciaki.
Empatii, odpowiedzialności itd.
Niech mają dyżury i niech mają składki klasowe na swojego zwierzaka.

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Nie mar 27, 2011 8:34 Re: W kolejce... LEŻAŁA I UMIERAŁA! Chora Nyness! POMÓŻ!!! s. 22

Szalony kocia, to prawda :)
Powinno tak być :)
ale mimo wszystko chociażby pedagodzy powinni zareagować na taką sytuację.

24102007

Od: Sob lut 12, 2011 21:17

Post » Nie mar 27, 2011 9:13 Re: W kolejce... LEŻAŁA I UMIERAŁA! Chora Nyness! POMÓŻ!!! s. 22

Tylko,ze to nie sa juz dzieciaki. To jest mlodziez, bo mowimy tu o liceum. Jutro bede rozmawiac z dyrektorem. Szalony k. tak nie moze dalej byc, chociazby ze wzgledu na to, ze kazde z tych zwierzat potrzebuje miejsca, a nie malych gablotek i miniaturowych klatek. Zwierzeta owszem moga tam zostac, ale przede wszystki szkola musi zainwestowac w wieksza przestrzen dla nich i w akcesoria. Zwierzeta sa pod opieka kolka biologicznego i nikt inny sie nimi nie bedzie zajmowal, zwlaszcza, ze wikszosc z tych zwierzat to nieoswojone dzikusy i obcowanie z nimi nie jest bezpieczne ani dla mlodziezy ani dla zwierzat...

ifciastu

[poprzednia][następna]