» Pt mar 25, 2011 21:15
Re: Wątek dla nerkowców - V
witam,
byłabym wdzięczna za podpowiedź w kwestii leczenia/diagnozowania kota.
Niestety nie dysponuję kompletem badań. 1. badanie - czysta profilaktyka i dopiero wyjście problemu na jaw. 2. badanie - niewiedza - zrobiłam tylko krea i mocznik. 3. badanie - pech, znaczy nie wiem czemu niecałe morfo wyszło, a na pełną biochemię było za mało krwi, więc nie jest kompletna. Ale może coś udałoby się Wam zinterpretować... Kot bez zmian w zachowaniu, żywotny, siusia normalnie. Mało pił zawsze. Dopiero profilaktyczne badania pokazały że jest problem. Kocio młody - 3-latek/kocur.
Zgodnie z zaleceniami weta postępowanie następujące:
Po 1. badaniu kot przeszedł na suche seniora (część diety), reszta bez zmian (mokre, 3 razy w tygodniu surowe). Efekt: spadek krea, wzorsst mocznika. Po 2. badaniu mokre to renal, suche to senior, 2 razy w tygodniu zwykłe. Celem weta było nie przestawienie całkowite na renal, ale obniżenie podaży fosforu i białka. Dodatkowo zaczęłam dolewać 5-6 łyżek wody do każdego mokrego a także przymycać wodę w suchym i dawać rosołki. Słowem - zwiększamy picie (by nerki lepiej pracowały, wcześniej to zaniedbałam; i aby miał czym siusiać i się nie odwodnił - dostał Lespewet - 1 tbl./dzień). Efekt: spadek mocznika, wzrost krea do punktu wyjścia, znaczy sprzed badań.
Mocz był robiony bez badania bakteriologicznego, ponieważ powiedziano mi, że próbka pobrana spod kota może być niemiarodajna. Ze wzgl. na wyniki dostaliśmy 14 dniową kurację uroseptem (0,5 tbl./dzień).
morfologia z początku stycznia:
WBC 10,7 /dziś 10,7
RBC 9,60 /dziś 10,18
HGB 14,6 /dziś 16,6
HCT 53,9 /dziś 53
MCV 56,1 dziś 52,1
MCH 15,2 /dziś 16,3
MCHC 27,1 /dziś 31,3
PLT 357 /dziś 304
kwasochłonne 1
gran. segment. 54
gran. pałeczkowate 2
limfocyty 41
monocyty 2
biochemia z dziś:
glukoza 135,5
ASPAT 58,9 / styczeń 33
ALAT 29,1 / styczeń 48
fotosfaza alkaliczna ALP 65,2
mocznik 53,2/ styczeń 60 / luty 66,4
kreatynina 2,14 / styczeń 2,1 / luty 1,76
białko całkowite 7,83
Ca 14,1
P 4,16
Na 157,4
K 4,25
chlorki 124,8
mocz z końca lutego
barwa żółta
przejrzystość zupełna
ciężar 1,020
pH 6,0
azotyny, białko, glukoza, ciała ketonowe, bilirubina nieobecne
urobilirogen prawidłowy
osad:
nabłonki plaskie - pojedyncze
leukocyty 3-5
erytrocyty świeże i częściowo wyługowane 4-7
pasma śluzu liczne
bakteria dość liczne
W kwestii badań jestem świeża, dopiero uzupełniam wiedzę czytając ten wątek i jego poprzednie odsłony. Wiem, że na pewno krea jest za wysoka i wraz z mocznikiem ma wahania. Glukoza jest lekko podwyższona, ale w moczu nie było ani jej ani ketonów. Jonogram też trochę nie tak, ale nie umiem połączyć faktów. Do weta oczywiście pójdę z wynikami, ale wszelkie podpowiedzi mile widziane, będą pomocne przy rozmowie.