Jakiego kota wybrać?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 21, 2011 18:20 Jakiego kota wybrać?

Witam. Planuję kupić kota. Zastanawiam się nad jedną z trzech ras: Maine Coon, Neva Masquerade i Norweski Leśny. Którego byście mi polecili oraz gdzie mogę kupić po jak najniższej cenie? Kot będzie trzymany w dwupokojowym mieszkaniu w bloku i na dwór wychodzić nie będzie. Czy są jakieś szczególne wskazania lub przeciwwskazania co do żywienia danej rasy? Czy te koty żyją dłużej niż zwykłe? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

BongMan

Od: Sob sty 30, 2010 11:43

Post » Pon mar 21, 2011 18:36 Re: Jakiego kota wybrać?

Pamiętaj że kot rasowy to kot z rodowodem więc tu nie oszczędzisz, kupując bez papierka nie kupiłeś kota rasowego. Ja powiem Neva, ale każdy z tych kotów jest piękny i każdy ma swój charakter.
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Pon mar 21, 2011 18:37 Re: Jakiego kota wybrać?

Jeżeli już chcesz kota rasowego, to z hodowli, a to nie jest tanio.Tylko wtedy masz jakąś gwarancję,że nie będzie wad genetycznych.Ostatnio rozmnażaczowi w moim mieście rodzą się koty bez futra.Podobno rasowe.Uważaj.
W schroniskach bywają też rasowe, na forum były nawet brytyjczyki z rodowodem, za darmo.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon mar 21, 2011 19:35 Re: Jakiego kota wybrać?

kot rasowy ma rodowód,jeśli chcesz kota po jak najniższej cenie-napędzisz chory biznes.
[moja znajoma próbowała się w taki sposób wycwanic-kupiła 'yorka' za 200zł,w lecznicy okazało się że pies jest skrajnie zarobaczony-leczenie i diagnostyka kosztowało ją równowartość dwóch suk z wybitnym pochodzeniem.a pies przypomina w najlepszym razie jamnika...]

poszukaj po hodowlach kotów do adopcji,albo kociąt które mają widoczne,ale nie zagrażające życiu wady :wink:
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Pon mar 21, 2011 21:21 Re: Jakiego kota wybrać?

Lub chociażby starsze kociaki, które hodowcy sprzedają po niższej cenie.
Na kocie nie ma co oszczędzać. Koty z niewiadomego źródła mogą mieć problemy zdrowotne - wrodzone wady/ nabyte choroby czy ogólnie mogą nie byś socjalizowane i bać się człowieka.

Lepiej odłożyć trochę pieniędzy na nowego kota, niż kupować "kota w worku" od pseudohodowli.
ObrazekObrazek

naline

Od: Pt lip 02, 2010 8:45

Post » Pon mar 21, 2011 21:44 Re: Jakiego kota wybrać?

Kupowanie "jak najtaniej" wróży kłopoty. Raczej można rozejrzeć się za rasowym do adopcji, takie koty zdarzają się ostatnio coraz częściej.

Albo - jeśli podoba ci się kilka ras długowłosych - można adoptować kota długowłosego nierasowego, podobnego do którejś z tych ras, także tu na forum.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Pon mar 21, 2011 21:52 Re: Jakiego kota wybrać?

Bardzo ciekawi mnie , dlaczego chcesz właśnie kota rasowego?
Bo sądząc z zadawanych pytań, chyba o kotach niewiele wiesz. Każdy kot musi dostawac dobrą, dobrze zbilansowaną karmę , a to też kosztuje niemało. Długośc życia w znacznej mierze jest wynikiem naszej dbałości o kota. Ile wg Ciebie żyją zwykłe koty? Bo moje dachowce dożywały 15-16 lat.
Kot, jeśli rasowy, musi być z dobrej , zarejestrowanej i sprawdzonej hodowli, w której nie dochodzi po cichu do chowu wsobnego.
Dopiero przed chwilą przeczytałam , ale nie pamiętam w jakim wątku o 8-miesięcznej "rasowej" kotce z kardiomiopatią przerostową.
I nie daj sobie wcisnąć kitu, że kot nie ma rodowodu, bo to za dużo kosztuje.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pon mar 21, 2011 22:10 Re: Jakiego kota wybrać?

izka53 pisze:Dopiero przed chwilą przeczytałam , ale nie pamiętam w jakim wątku o 8-miesięcznej "rasowej" kotce z kardiomiopatią przerostową.

Akurat HCM za dobrym przykładem nie jest, w przypadku ras takich jak MCO nawet nie niosące genów odpowiedzialnych za HCM, prawdopodobieństwo wystąpienia jest dużo wyższe i akurat negatywne testy na HCM nie dają pewności, że nie wystąpi.

Jeżeli zdecydujesz się na SIB/NEM dokładnie przeglądaj rodowody, ostatnio w Polsce pojawił się kocur z niemieckiej hodowli Siergiej the Fabulous, który niesie ze sobą geny SOM.
Obrazek

Satyr77

Post » Pon mar 21, 2011 22:37 Re: Jakiego kota wybrać?

Satyr77 pisze:
izka53 pisze:Dopiero przed chwilą przeczytałam , ale nie pamiętam w jakim wątku o 8-miesięcznej "rasowej" kotce z kardiomiopatią przerostową.

Akurat HCM za dobrym przykładem nie jest, w przypadku ras takich jak MCO nawet nie niosące genów odpowiedzialnych za HCM, prawdopodobieństwo wystąpienia jest dużo wyższe i akurat negatywne testy na HCM nie dają pewności, że nie wystąpi.

Jeżeli zdecydujesz się na SIB/NEM dokładnie przeglądaj rodowody, ostatnio w Polsce pojawił się kocur z niemieckiej hodowli Siergiej the Fabulous, który niesie ze sobą geny SOM.

czemu te geny SOM są takie złe?
przez choroby charakterystyczne dla SOM,czy umaszczenie jakie może wnieść?
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Pon mar 21, 2011 22:47 Re: Jakiego kota wybrać?

Przez choroby, głównie PRA i DCM, ale nie tylko, wprowadza to grupę krwi B. Oprócz tego SIB/NEM jest rasą pierwotną i jako taka nie powinna być zmieniana.
Obrazek

Satyr77

Post » Pon mar 21, 2011 23:10 Re: Jakiego kota wybrać?

Satyr77 pisze:Przez choroby, głównie PRA i DCM, ale nie tylko, wprowadza to grupę krwi B. Oprócz tego SIB/NEM jest rasą pierwotną i jako taka nie powinna być zmieniana.

no tak,a z drugiej strony-jak duża jest pula genetyczna SIB?
można dalej sobie przywieźć długowłosego kota z okolic Komi i zarejestrować jako SIB?
bo jeśli tak,to rzeczywiście bez sensu co najmniej.

kiedyś planowałyśmy jechać z koleżanką autkiem i przywieźć kilka gościnców z dalekiego Sybiru,niestety związki międzyludzkie bywają kruche :lol:
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Pon mar 21, 2011 23:28 Re: Jakiego kota wybrać?

Właśnie z powodu ubogiej puli genowej ten kot jest taką " gratką", jednak przynajmniej na chwilę obecną aż takiej tragedii nie ma, tym bardziej że mówimy tu o kocie na kolanka, a nie przeznaczonym do dalszej hodowli i raczej skłonność do chorób będzie ważniejsza niż dodatkowe geny :wink:

teoretycznie można, ale chyba prościej byłoby sprowadzić kota z rosyjskiej hodowli i tylko nostryfikować rodowód.
Obrazek

Satyr77

Post » Pon kwi 09, 2012 13:27 Re: Jakiego kota wybrać?

izka53 pisze:Bardzo ciekawi mnie , dlaczego chcesz właśnie kota rasowego? .

BongMan chce kota rasowego, żeby go potem rozmnożyć

viewtopic.php?f=1&t=140885&p=8763590#p8763590

z dachowcem, który mu obsikuje skórę którą sobie kupił viewtopic.php?f=1&t=107017&p=5528624#p5528624

OlaLola

Od: Nie paź 21, 2007 9:33

Post » Wto kwi 10, 2012 20:40 Re: Jakiego kota wybrać?

Dobre...

krist

Od: Śro gru 21, 2011 22:25