Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Kropa pisze:dwumiesięcznik "Weterynaria po dyplomie" z maja 2010, a w nim przedtuk z Veterinary Medicine z 2009 - duży artykuł o fip.
Mało optymistyczny.
"...Testy serologiczne wykrywają jedynie przeciwciała dla koronawirusa, ale nie określają jego biotypu. Mimo, że u kotów, u których rozpoznano FIP, rzeczywiście notuje się wysokie miano przeciwciał, nie może ono stanowić potwierdzenia rozpoznania, ponadto niektóre koty z zakaźnym zapaleniem otrzewnej mają niskie miano przeciwciał lub są seroujemne. Do tej ostatniej sytuacji może dojść w ciężkim, piorunującym przebiegu choroby lub też może być ona wynikiem wysokiego poziomu wiremii, kiedy wirusy wiążą się z przeciwciałami, czyniąc je niewykrywalnymi w badaniu serologicznym."
kabe86 pisze: Badanie krwi potwierdziło istnienie koronawirusa w organizmie Marleyka.
magaaaa pisze:Jak Łódź to przecież forumowa CoolCaty: http://www.drseidel.pl/centrumdrseidla. ... php?disp=7
kabe86 pisze:Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Dzwoniłam do dr Mrozek ale na razie nikt nie odbiera. Będę jeszcze próbowała. Napisałam do niej przed momentem maila. Wyniki:
Białko całkowite 11,39 g/l ( P: 55 - 70 g/l : K:60 - 80 g/l )
Albuminy 19,9 g/l ( P:33 - 56 g/l : K: 27 - 39 g/l )
Globuliny 9.4
alfa g/l ( P:8 - 23 g/l : K: 13 - 45 g/l )
beta g/l ( P: 15 - 24 g/l : K: 4 - 18 g/l )
gama g/l ( P: 8 - 17 g/l : K: 5 - 10 g/l )
g/dl = g/l x 0,1
Tak to wygląda przepisałam słowo w słowo bo kompletnie się na tym nie znam
kabe86 pisze:Marcelibu sprawdziłam wszystko się zgadza. Kotek miał takie wyniki.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 214 gości