Płyn w brzuszku - Pirat po operacji !!!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro mar 16, 2011 18:46 Re: prośba o radę

Marea pisze:a czy jego wyniki krwi wskazywaly na jakies odchylenia? przy FIP sa pewne wskazania w obrazie krwi ktore moga sugerowac ze cos tam szaleje wewn. :roll:

- kompletne badanie oka, z badaniem dna oka wlacznie (czesto obserwuje sie tam zmiany charakterystyczne dla FIP'u);
- kompleksowe badanie krwi - pelna morfologia - czesto przy FIP'ie obserwuje sie niski poziom limfocytow i anemie;
- badanie biochemiczne surowicy krwi pod katem uszkodzenia nerek i watroby (co moze miec miejsce przy FIP), wazny jest tez ogolny poziom bialka w surowicy krwi (podwyzszony poziom moze byc jedna (tylko jedna z wielu innych) z przeslanek do wykrycia infekcji tym wirusem;

Ogólniebadanie krwi wyszło mu bardzo dobre , tylko kreatynina była na poziomie granicznym (jak dobrze pamietam miał 1,79 , a górna granica wynosi 1,80) . Jutro zabiorę wszystkie wyniki bo z tego wszystkiego zapomniałam :? Jutro zobaczymy czy zbiera się ten nieszczęsny płyn :evil:
Ostatnio edytowano Czw mar 17, 2011 10:04 przez Del, łącznie edytowano 1 raz
Pirat [*] Pepe [*] Masza Stefan

Del

Od: Wto lis 24, 2009 16:30

Post » Czw mar 17, 2011 10:03 Re: prośba o radę

Już jesteśmy po wizycie u weta . Temperatura w normie (38,1C) . W brzuszku jest troszeczkę płynu ,ale możliwe że do końca ostatnio on nie został zebrany .Odebrałam badania :

Glukoza 121 mg/dl
ALT 54 u/l
Kreatynina 1.79 mg/dl
Cholesterol 190 mg/dl
Bilirubina całkowita 0.39 g/dl
Fostofaza alkaliczna 4 u/l
Mocznik 44.5 mg/dl

Leu. 2.64 m/mm3
Lim. 71,2%
Mon. 9,4%
Gra. 19,4&
Ery: 5,62 m/mm3
MCV: 47,7 fl
Ht: 26,8%
MCH 17,9 pg
MCHC 37,6 g/dl
RDW 11,6
Hb 10,1 g/dl
Tro: 80 m/mm3
MPV 9,8 fl
Pt 0,08 %
PDW 12,8

Oraz załączam zdjęcia wątroby z USG i rezonansu .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Uploaded with ImageShack.us

Weterynarze raczej wykluczją FIPa-a (uff :oops: ) , pobrali jeszcze raz krew w celu zbadania w kierunku pasożytów .
Mam podawać mu 2x dziennie Furosemidum oraz synergal .

Del

Post » Czw mar 17, 2011 13:03 Re: Płyn w brzuszku !!!!

Skonsultowalabym te wyniki z Dr Poplawskim takze :roll: dzis jest od godz 14 w Oliwie w gabinecie :roll: w koncu co 2ie glowy to nie jedna ;)
Obrazek

Marea

Od: Pon lut 23, 2009 22:05

Post » Czw mar 17, 2011 14:29 Re: Płyn w brzuszku !!!!

Tez tak mysle jak MaREA zeby skonsultowac z dr Poplawskim, ta krew nie wygląda najlepiej , niski hematokryt , niskie czerwone krwinki , ale moze to z powodu
choroby i to stan przejsciowy.Juz nie bardzo pamiętam normy .
Cieszę sie ze dobrze sie czuje mimo tej choroby .
Musi duzo pic , bo furosemid odwadnia i powinien duzo siusiac a wyniki nerkowe sa na gornej granicy normy.
Surowa wolowinka by sie tez przydała zeby wzmocnic chłopaka.

Mocno, mocno przytul go Aniu ode mnie.

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Czw mar 17, 2011 15:05 Re: Płyn w brzuszku !!!!

gisha pisze:Tez tak mysle jak MaREA zeby skonsultowac z dr Poplawskim, ta krew nie wygląda najlepiej , niski hematokryt , niskie czerwone krwinki , ale moze to z powodu
choroby i to stan przejsciowy.Juz nie bardzo pamiętam normy .
Cieszę sie ze dobrze sie czuje mimo tej choroby .
Musi duzo pic , bo furosemid odwadnia i powinien duzo siusiac a wyniki nerkowe sa na gornej granicy normy.
Surowa wolowinka by sie tez przydała zeby wzmocnic chłopaka.

Mocno, mocno przytul go Aniu ode mnie.

O matko ostatnio jak daliśmy wołowinkę to makabryczne rzeczy działy się w kuwetach :lol: raczej jeśli chodzi o krew to pewnie z ogólnego osłabienia przy tej chorobie (jednak 0,5 litra płynu to duże obciązenie dla jego organizmu ) , powtórzymy badanie jak mu się trochę polepszy . Oczywiści wycałuje i wytulę Pirata (i od razu Pepe aby nie był zazdrosny ....)

Del

Post » Czw mar 17, 2011 16:22 Re: Płyn w brzuszku !!!!

OCZYWIŚCIE PEPUNIA TEZ WYCAŁUJ :1luvu:
kurcze, nigdy po dobrej wołowince moim kotom nic się nie dzialo :(

gisha

Post » Czw mar 17, 2011 16:39 Re: Płyn w brzuszku !!!!

Del pisze:Obrazek

Czy Ty masz jakoś opisane to usg? Co jest na tym zdjęciu?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw mar 17, 2011 17:07 Re: Płyn w brzuszku !!!!

gisha pisze:OCZYWIŚCIE PEPUNIA TEZ WYCAŁUJ :1luvu:
kurcze, nigdy po dobrej wołowince moim kotom nic się nie dzialo :(

no to dobrze , bo wiesz że Pepe to zazdrośnik :wink: no my daliśmy na samym początku jak były u nas bo chcieliśmy dogodzić ,a tu biegunka wyszła i szłu w jedzeniu nie było .

pixie65 pisze:
Del pisze:Obrazek

Czy Ty masz jakoś opisane to usg? Co jest na tym zdjęciu?

nie mam opisanego USG , za tydzień ponownie będziemy wykonywać USG także wtedy poproszę . Na tym zdjęciu widać wątrobę i tą nieszczęsną zmianę na niej.

Del

Post » Czw mar 17, 2011 17:13 Re: Płyn w brzuszku !!!!

Zdaje mi się, że wymiary nie bardzo pasują do wątroby.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Czw mar 17, 2011 17:35 Re: Płyn w brzuszku !!!!

pixie65 pisze:Zdaje mi się, że wymiary nie bardzo pasują do wątroby.

możliwe ,że tak przepraszam ale ani ja się nie znam na anatonomi ,a po drugie to wszystko tak szybko szło :oops: dopiero teraż widzę,że jeszcze dużo rzeczy muszę się podpytać ,aby miec pełen obraz.

Del

Post » Czw mar 17, 2011 17:43 Re: Płyn w brzuszku !!!!

Ja pytam tak z ciekawości, nie jestem wetem.
Na przedostatnim zdjęciu widać nerkę - dlatego zapytałam co jest na tym zacytowanym, bo wymiary też mi bardziej do nerki pasowały.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Czw mar 17, 2011 17:48 Re: Płyn w brzuszku !!!!

Podpytam się Narzeczonego jak wróci z pracy może on bardziej był przytomny jak to tłumaczyli , bo ja byłam cała w nerwach przez ten cholerny płyn :evil: dziękuję za to ,że próbujesz pomóc i tak masz większą wiedzę niż ja :roll:

Del

Post » Pt mar 25, 2011 16:07 Re: Płyn w brzuszku !!!!

ANIU, NAPISZ ŻE WSZYSTKO OK bo strasznie sie martwię :(

gisha

Post » Pt mar 25, 2011 16:28 Re: Płyn w brzuszku !!!!

Przepraszam ,że się tak długo nie odzywałam :oops: ale miałam trochę pracyi studiów . U Małego na razie bez zmian tzn. byliśmy tydzień temu zebrać z niego płyn i na razie nie widzę ,aby nabierał wody . Mamy mu podawać leki i w najbliższym czasie podjedziemy tam aby nagrać film z USG dla dr Wojciecha Atamaniuka (weterynarze chcą z nim skonsultować to coś na wątrobie . O tym lekarzu jest tutaj w pierwszym poście http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=22&t=100815 ). Widzę też u niego poprawę w zachowaniu , nie śpi już w dziwacznych miejscach i w końcu się rusza i ględoli przy jedzeniu jak to Piracik :D

Del

Post » Pt kwi 15, 2011 21:17 Re: Płyn w brzuszku - Pirat po operacji !!!!!

witam,

długo się nie odzywaliśmy , bo tak naprawdę tylko zbieraliśmy płyn i czekaliśmy na wyniki konsultacje u dr.Antczaka . Okazało się ,że niestety też nie wie co to jest . Jednyną opcją była operacja ,która odbyła się dziś .
Okazało się że na żyle do lewego płata wątroby był tętniak i to właśnie tak rozszerzoną żyłę było widać na usg . Tętniak uciskał powodując płyn... Niestety lewy płat wątroby miał już objawy marskości , wiec został usunięty . Najprawdopodobniej wada była wrodzona i urodził się z nią . Teraz musimy czekać i patrzeć ,czy prawy płat przejmie też funkcje za lewą .
Jutro jedziemy z małym na kontrolę i na kroplówki.
Teraz Mały leży w kontynerku ,ponieważ już jest na tyle wybudzony ,że zaczyna "chodzić" i na razie nie chce aby za bardzo się rozłaził , wolę mu ograniczyć miejsce chodzenia ,aby sobie nie zrobił krzywdy .

Del

[poprzednia][następna]