Czy chce, czy nie...
Matematyka - królowa wszystkich nauk.

I na tym kończę zaśmiecanie wątku.

Co u Gucia?
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
-Anula- pisze:Gucio ma ewidentnie stan zapalny dróg moczowych.
Czy przestawiłaś go na Urinary albo inną niskofosforową/niskomagnezową dietę?
Sugerowałam Ci to kilka miesięcy temu.
Kolejnymi antybiotykami rozwalisz kotu wątrobę i nerki.
Według mnie Twój kot ma kamicę.
To, że w badaniu moczu nie znaleziono kamieni nic nie znaczy.
Erytrocyty i inne składniki osadu mogą zasłonić piasek.
wjwj1 pisze:Erytrocyty mogą występować bodajże we wszystkich chorobach układu moczowego. Niektóre wyniki które przedstawiłaś wskazuja na bakterie, niektóre mogłyby sugerować kamienie, niektóre być może jakieś przewlekłe idiopatyczne zapalenie pęcherza. Przydałby się jakiś wet - geniusz od urologi/nefrologii. Tylko gdzie takiego znaleźć.
Kate23 pisze:Gucio sie chyba przeziebil tzn. ja go przeziebilamNiepotrzebnie w piatek go wykapalam... moglam z tym jeszcze poczekac. Wczoraj bardzo czesto odwiedzal kuwetke i siusial dosc male ilosci.
Kate23 pisze:-Anula- pisze:Gucio ma ewidentnie stan zapalny dróg moczowych.
Nie, nie przestawilam, ale dzieki za sugestieOsobiscie, to nie bardzo wierze w te karmy. Kilka lat temu Gucio je dostawal i nie bylo lepiej (wyniki bez zmian). Dostawal przez ok. 6 miesiecy (jak nie dluzej). Poza tym on jest delikatnym, alergicznym kotkiem i niezbyt dobrze tego typu karmy tolerowal.
Kate23 pisze:w jakim celu dalabys obecnie Guciowi karme Urinary?
Skoro pH wynosi 6.
Teraz nawet nie wiadomo, czy Gucio ma struwity czy szczawiany. Czy moze jedno i drugie. Przez wiele lat walczylismy ze struwitami. Nie moglismy obnizyc pH, a gdy kilka miesiecy temu w koncu to sie udalo (wit C), to 2-krotnie w wynikach moczu pojawily sie szczawiany.
Karmy typu Urinary maja glownie za zadanie zakwasic mocz, dzieki czemu kamienie struwitowe sie rozpuszczaja. Ot, cala filozofia dzialania tych karm. Wielokrotnie slyszalam, zeby podawac albo karme albo paste Uro-pet (bo mozna przesadzic w druga strone). W naszym przypadku nie pomoglo ani jedno ani drugie. Poza tym, nadmiar metioniny w organizmie moze byc szkodliwy. A skladu tych karm wole nie komentowac - toz to bardziej dla kur sie nadaje niz dla kotaNie wyobrazam sobie podawac tego zwierzeciu na dluzsza mete
![]()
Kolejny minus, to dodatek duzych ilosci soli!!!!! Obecnie patrze, zeby Gucio spozywal jak najmniej soli. Musze na to uwazac ze wzgledu na zbyt wysoki poziom sodu we krwi!!!
Niskofosforowa/niskomagnezowa dieta mialaby sens, gdyby byla pewnosc, ze to napewno takie kamienie Gucio ma w pecherzu/nerkach. Poza tym, nie wiem, czy w obecnej sytuacji Guciowi dobrze by taka dieta zrobila, poniewaz fosfor we krwi ma w dolnej granicy (raz byl nawet ponizej normy). A niedobor fosforu czy magnezu tez nie jest dobry...
-Anula- pisze:Kate23, uwierz mi, że popełniałam w przeszłości te same błędy, co Ty.
Chciałam być mądrzejsza od weta i upierałam się, że to nie kamica, bo w badaniu moczu nie zawsze wychodziły kryształy.
-Anula- pisze:Owszem, karma typu Urinary zakwasza mocz,
-Anula- pisze:..pomaga rozpuszczać struwity,..
-Anula- pisze: ale oprócz tego nie dopuszcza do tworzenia się nowych kamieni (również szczawianów).
PcimOlki pisze:-Anula- pisze:Kate23, uwierz mi, że popełniałam w przeszłości te same błędy, co Ty.
Chciałam być mądrzejsza od weta i upierałam się, że to nie kamica, bo w badaniu moczu nie zawsze wychodziły kryształy.
Olek miał kamienie i faktycznie w badaniu osadu wykryte zostały jeden raz. Było je natomiast widac na USG.
wjwj1 pisze:PcimOlki pisze:-Anula- pisze:Kate23, uwierz mi, że popełniałam w przeszłości te same błędy, co Ty.
Olek miał kamienie i faktycznie w badaniu osadu wykryte zostały jeden raz. Było je natomiast widac na USG.
Związek pomiędzy obecnością kryształów w osadzie a kamieni w kocie jest dość luźny i mogą istnieć wszystkie możliwe kombinacje. Nawet takie iż w osadzie są jednego rodzaju kryształy a kamienie są innego rodzaju. W nerkach występują głównie szczawiany, podają że w 65-70 %, a struwity są dość rzadkie (5-8 %). Pcim, tak z ciekawości, miałeś zidentyfikowany rodzaj kamieni?
O nerkowych kamieniach można poczytać tutaj:
http://veterinarynews.dvm360.com/dvm/ar ... p?id=26427
http://veterinarynews.dvm360.com/dvm/Me ... ail/310954
PcimOlki pisze:P.S> Zwróciłes uwagę jakich używają norm na podlinkowanych stronach? CREA <1.5, WBC 3.4-15.7.
wjwj1 pisze:PcimOlki pisze:P.S> Zwróciłes uwagę jakich używają norm na podlinkowanych stronach? CREA <1.5, WBC 3.4-15.7.
Na Crea nie spojrzałem, ale WBC zauważyłem. Miałem je właściwie już wcześniej podesłać jak "spotkaliśmy się" na jakimś wątku gdzie kot miał WBC poniżej normy określonej 10-15. Ciekawa ta dolna granica bo obiły mi się o uszy koty mające takie wyniki i wydające się mieć całkiem dobrze.
PcimOlki pisze:Nie tylko w warszawie są specjaliści od nerek. W każdym ośrodku akademickim zajmującym się weterynarią. We wrocku jest. Przypadek Gucia jest trudny, więc nie zaszkodziło by konsultować go przez większą ilość dobrych fachowców. Przy tej chorobie niewiele moża z kota wybadać naocznie, ale w istocie może warszawskich wetów lepiej odpuścić. Niektórzy są ok, z tym, że bez rewelacji - nieco przereklamowani.
wjwj1 pisze:1. Specjalistka od nerek pobierająca 80 zł to pewnikiem A. Neska-Suszyńska. Nie wiem jak u niej z leczeniem nerek ale z interpretacją wyników moczu wg. mnie kiepsko. Tak kiepsko że aż ciężko uwierzyć iż osoba specjalizująca się w tym może popełnić takie błędy. W skrócie:
a) A.N-S interpretowała ciężar właściwy w oparciu o wyniki z paska. Kotka na pasku miała wyniki 1.005-1.025. Wniosek z tego był iż kotka z racji niskiego ciężaru jest narażona na infekcje. Wniosek poprawny, tylko że refraktometrem kotka (jak kiepsko je) to wyciąga wyniki ponad 1.060. a standardowo to nie schodzi poniżej 1.043.
b) Na podstawie poniższych wyników stwierdziła (oraz informacji iż kotka sika nie tylko do kuwety + pH czasami jest nawet 8.0 ") "Państwa kicia ma silną infekcję dróg moczowych"
Na podstawie leukocytów z paska?????
To tak w skrócie.
-Anula- pisze:Kate23, uwierz mi, że popełniałam w przeszłości te same błędy, co Ty.
-Anula- pisze:Kate23 pisze:Gucio sie chyba przeziebil tzn. ja go przeziebilamNiepotrzebnie w piatek go wykapalam... moglam z tym jeszcze poczekac. Wczoraj bardzo czesto odwiedzal kuwetke i siusial dosc male ilosci.
Macie niestety kolejny nawrót.
-Anula- pisze:Kate23 pisze:-Anula- pisze:Gucio ma ewidentnie stan zapalny dróg moczowych.
Nie, nie przestawilam, ale dzieki za sugestieOsobiscie, to nie bardzo wierze w te karmy. Kilka lat temu Gucio je dostawal i nie bylo lepiej (wyniki bez zmian). Dostawal przez ok. 6 miesiecy (jak nie dluzej). Poza tym on jest delikatnym, alergicznym kotkiem i niezbyt dobrze tego typu karmy tolerowal.
Mój Niuniuś też nie tolerował, też odstawiłam początkowo po pewnym czasie, też kocurek miał nawroty.
-Anula- pisze:Kate23, sama piszesz, że przez wiele lat walczyłaś z kamicą.
Przestałaś, ale kamica sama z siebie nie znika.
-Anula- pisze:Jeśli Gucio je mięsko, puszeczki, a ma zaburzony metabolizm - będą tworzyć się nowe kamienie pomimo zakwaszania.
PcimOlki pisze:-Anula- pisze:..pomaga rozpuszczać struwity,..
W jaki sposób pomaga oprócz obniżenia pH?-Anula- pisze: ale oprócz tego nie dopuszcza do tworzenia się nowych kamieni (również szczawianów).
W jaki sposób?
Jakie są znane przyczyny powstawania kamicy?
wjwj1 pisze:W nerkach występują głównie szczawiany, podają że w 65-70 %, a struwity są dość rzadkie (5-8 %).
Kate23 pisze:Nie zgadniecie... tym razem wyhodowalo nam sie: Pseudomonas aeruginosa 500CFU/ml (czyli pałeczka ropy błękitnej)![]()
![]()
Ustrojstwo wrazliwe jest na: Amikacyne, Ceftazydym, Ciprofloksacyne, Gentamicyne, Netylmycyne, Tobramycyne.
felin pisze:W związku z tym pytanie do Ciebie: jak pachnie mocz? Sprawdź, bo to może być istotne.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Majestic-12 [Bot] i 98 gości