Czy można przerwać antykoncepcję hormonalną u kota?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 14, 2011 19:35 Czy można przerwać antykoncepcję hormonalną u kota?

Witam, u mojej kotki rasy euro (ma 11 lat) stosujemy antykoncepcję hormonalną (Depo-Promone). Wiem jakie są tego zagrożenia, jednak przed laty nie zostaliśmy o nich poinformowani i tak przez lata były te środki stosowane, można powiedzieć w nieświadomości. Nie chcę kotki w tym wieku poddawać sterylizacji oczywiscie (narkoza itp), mam tylko pytanie czy jeżeli by przerwać teraz stosowanie depo-promone cykl płodowy by powrócił (po jakim czasie?) i z czym może wiązać się przerwanie tego. Kotkę pilnowałbym teraz aby nie miała kontaktów z kocurami, może później ewenetualnie tabletki przez krótki okres czasu (zimą raczej nie wychodzi)?

Z góry dzięki za odpowiedź.

mcc

Od: Pt cze 25, 2010 17:32

Post » Pon mar 14, 2011 20:04 Re: Czy można przerwać antykoncepcję hormonalną u kota?

Iść do rozsądnego weta, zbadać kota, odstawić tabletki i obowiązkowo wysterylizować!

aassiiaa

Od: Pt sty 20, 2006 14:13

Post » Pon mar 14, 2011 20:22 Re: Czy można przerwać antykoncepcję hormonalną u kota?

aassiiaa pisze:Iść do rozsądnego weta, zbadać kota, odstawić tabletki i obowiązkowo wysterylizować!

Dokladnie. Chyba, że wolisz operować ropomacicze albo raka sutka.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pon mar 14, 2011 20:26 Re: Czy można przerwać antykoncepcję hormonalną u kota?

Kot nie bierze tabletek, a zastrzyki.

mcc

Od: Pt cze 25, 2010 17:32

Post » Pon mar 14, 2011 20:28 Re: Czy można przerwać antykoncepcję hormonalną u kota?

mcc pisze:Kot nie bierze tabletek, a zastrzyki.

o matko! Tyle lat zastrzyki? Ja też kiedyś chodziłam do takiego konowała - kotka dostała okropnego ropomacicza i raka sutka, nawet na operację ratującą życie było już za późno :cry: Zmień weta, zrób kotkce badania i ciachaj jak najszybciej!
Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59

Post » Pon mar 14, 2011 20:39 Re: Czy można przerwać antykoncepcję hormonalną u kota?

Do innego weta, zbadać i sterylizować! Mam 13letnią Małgosię, którą znalazłam w tamtym roku kotka ma chore nerki i serce ale wet uznał, że sterylka dla niej jest mniej niebezpieczna niż podawanie hormonów. I tak też zrobiłam.
Obrazek

biamila

Od: Czw gru 14, 2006 21:03

Post » Pon mar 14, 2011 21:46 Re: Czy można przerwać antykoncepcję hormonalną u kota?

uuu, to jeszcze gorzej
szybciutko poszukac normalnego weterynarza
zrobic badania kotce i wysterylizowac
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Pon mar 14, 2011 21:51 Re: Czy można przerwać antykoncepcję hormonalną u kota?

A co za różnica? Rozgarnięty weterynarz nie powinien się w ogóle zgodzić na podawanie hormonów przez tyle lat. Góra rok-póltora i sterylizacja chirurgiczna. W innym przypadku jest zwyklym konowalem.

Moja kotka brala (dawno, dawno temu) przez jakieś sześć lat. Skończylo się rakiem sutka i śmiercią.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pon mar 14, 2011 21:59 Re: Czy można przerwać antykoncepcję hormonalną u kota?

Masz szczęście.
Nasz Malenka po 5 latach wyladowała na sterylce i usuwaniu nowotworu sutków.
Miała całą listwe mleczną ciętą.
Popytaj o dobre narkozy, poszukaj zręcznego weta. Teraz potrafia maluśkim cięciem robić.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57