A joshua_ada dobrze gada, ja też w szoku jestem lekkim, że wet bez badań po prostu zmienił lek.
A kota cudna

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Szalony Kot pisze:Wpisz jeszcze w tytule - padaczka, nasilające ataki, może kto zajrzy jeszcze.
A joshua_ada dobrze gada, ja też w szoku jestem lekkim, że wet bez badań po prostu zmienił lek.
A kota cudna
joshua_ada pisze:Trochę szkoda, że bez badań krwi.Czy wet uprzedził, że Luminal się wycofuje powoli, zmniejszając dawkę? W przeciwnym razie mogą (choć nie muszą) wystąpić wstrząsy odstawienne. Ponadto Luminal zmienia przyswajalność witaminy D, a witamina D pomaga przyswajać wapń.
Jeśli więc są to ataki nie padaczkowe, a na tle hipokalcemii (dlatego zalecany był jonogram przy morfologii), to podawanie Luminalu (bez suplementacji wapna) może tylko wytłumić ataki, ale pogłębi ich przyczyny.
W każdym razie trzymam kciuki za kotę, za brak ataków, za dobre wyniki krwi.![]()
![]()
![]()
![]()
Szalony Kot pisze:Jeeeeny, jaki brudas![]()
Marcin, musisz niestety podejść do tego tak, że w przypadku rzeczy bardziej skomplikowanych niż szczepienie czy odrobaczenie większość wetów macha ręką.
Bardzo dużo wetów nie wierzy w ogóle, że ludziom chce się leczyć koty, bardzo szybko radzą uśpić, bagatelizują problemy.
Niestety dotyczy to głównie wetów w małych miastach - ale nie tylko, i w dużych trafiają się buce...
Także czasem trzeba być upartym i być mądrzejszym od niego. Spisywać sobie, jakie badania warto zrobić i cisnąć u weta o to.
Nie wystarczy poprosić o badania krwi - trzeba zazwyczaj jeszcze wyszczególnić, że chcesz ze wskazaniami pierwiastków (bo wapnia Ci nie zrobią w zwykłej morfo) i tak dalej, według wskazówek dziewczyn, które już nieraz przez to przechodziły.
I dokładnie zapisywać, co on przepisuje i dlaczego i szukać np zamienników, zagrożeń, czytać o lekach.
maartiinoo pisze:Rozumiem, trochę o tym czytam i staram się zapisać/zapamiętać wszystkie wskazówki. Będę musiał go następnym razem trochę przycisnąć w związku z tymi badaniami. W poprzednich badaniach (te co publikowałem na początku) jest wyszczególniony "Wapń całkowity 9,9", czy to to o czym mówisz? No wapń jak wapń, ale to magiczne słówko "całkowity" mnie zastanawia
Także jeśli to o tym mowa, to wet się chyba nawet popisał wykonując tego badanie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Majestic-12 [Bot], puszatek i 98 gości