Problem z kotem i pokarmem :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon cze 28, 2010 17:32 Problem z kotem i pokarmem :(

Mam czarnego kotka - 11 lat, waga 9 kg :O i musze go odchudzić. Byłam z nim u wet, a ze to niezwykly dzik to troche sie nameczylam zeby zabrac ja na mala wycieczke. Kot mial rozne badania i wyszlo ze ma duzy cukier - ale wet powiedziala ze mogla ze stresu sobie tak go podwyzszyc, wiec sie nie przejmujemy tym. Bunia dostala antybiotyki - nie byla kastrowana i ma zapalenie ropo-maciczne ? nie wiem za bardzo ;p - witaminy na siersc,i wzmocnienie na watrobe. Jak juz pisalam kot jest troche tlusty :oops: i trzeba go odchudzic, do operacji, wiec wet dala karme Royal Canin Obesity czytalam na innych postach ze jest zjadliwa, a moja nie chce w ogole jej jesc ! :( Nie wiem co robic, bo roznie ludzie pisza - chodzi mi o to,ze jak za szybko sie zmieni kotu karme to moze nie jesc, albo po prostu wprowadzac terror ze nie chce chudnac etc. Prosze o rade co zrobic zeby kot jadl cokolwiek, bo nie je nic nawet jak mu sie pod nos postawi ! Gloduje juz 2 dzien - zjada kilka chrupkow na przymus, co jest dla mnie dziwne, bo wczesiej kot mial spory apetyt. Prosze o pomoc ! ;)

czarnawariatka

Od: Pon cze 28, 2010 17:11

Post » Pon cze 28, 2010 17:52 Re: Problem z kotem i pokarmem :(

skontaktuj się z wetem który oprócz sprzedania Ci paczki karmy poinstruuje jeszcze jak ułożyć kotu dietę-kota trudniej odchudzić,niż psa.

musisz pomyśleć jak popracować nad ćwiczeniami dla kotki.jest jedynym kotem w domu?
mój kot,potężny,ważył prawie 6kg przed przyjściem drugiego...teraz waży pewnie mniej niż 5,węzeł mięśni obciągniętych futerkiem :)

ja bym się skonsultowała z innym weterynarzem.masz wyniki badań?
może idź do weterynarza polecanego na forum z wynikami samymi,bez kota,skoro to taki stres dla niego?

na stres u weterynarza podobno dobry jest koci kaganiec-materiałowy,zasłaniający oczy.
powodzenia!
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Pon cze 28, 2010 18:42 Re: Problem z kotem i pokarmem :(

Ja nie stosuję żadnych karm odchudzających. Daję to, co zwykle, tyle że wymierzone ilości. Jedzenie nigdy nie stoi cały czas, tylko jest wydzielane, bo devony to żołądki bez dna, a poza tym najstarsza kotka dostaje całkowicie inną karmę niż pozostałe i nie może jeść zwykłej.

Też bym skonsultowała wyniki z innym weterynarzem, skoro tamten nic nie powiedział, tylko zmienił kotu karmę. Gwałtowne zmiany nie są dobre.

Ropomacicze to paskudna sprawa :?
Antybiotyk jak najbardziej jest konieczny.
Sposób leczenia i podawane leki zresztą też bym skonsultowała przy okazji konsultacji wyników i diety :P

Uważam, że spokojnie możesz dawać kotu to, co dotychczas - spróbuj domieszać kilka chrupek nowej karmy i powoli zwiększać ilość nowej karmy, a zmniejszać starej. Kot musi jeść, głodówka jest dla niego bardzo szkodliwa.
Albo daruj sobie Obesity i tylko pilnuj podawanej ilości zwykłej karmy.

Powodzenia :ok:
Obrazek Polska - katolska oraz kibolska

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Pon cze 28, 2010 20:15 Re: Problem z kotem i pokarmem :(

Właśnie wróciłam ze sklepu i kupiam kotu starą karme i pomieszałam - zjadła z apetytem :p noromalnie kot mi odżył,bo jak próbowałam dać jej ten antybiotyk to mnie zaatakowała i pogryzła mi cała ręke z miłym potraktowaniem z pazurami :| a co do diety to ta wet dała taką miarkę i zaznaczyła ile ma jeść dziennie. no zobaczymy co dalej wyniknie z tego ;] Dziękuję za miłe przyjęcie na forum i za posty. pozdrawiam ! ;*

czarnawariatka

Post » Śro cze 30, 2010 1:29 Re: Problem z kotem i pokarmem :(

Momencik, momencik - przed jaka operacja kocice odchudzasz?

Jesli ona ma faktycznie ropomacicze - i to w tym wieku - to sie kwalifikuje do szybkiej operacji - odchudzanie teraz i czekanie na jego efekty to najgorsze co mozna zrobic - pomijam to ze nie wolno odchudzac kotow chorych, poza szczegolnymi wypadkami, a wtedy musi to byc pod scisla kontrola lekarska.
Odchudzanie kota z aktywnym ropomaciczem????

Mozna je zaleczac antybiotykami - ale jest to ryzykowne, praktykowane glownie u kotek cennych hodowlanie albo u takich u ktorych operacja jest wielkim ryzykiem - niestety -czesto problem szybko nawraca, czesto dlugi czas niewidoczny, zdarza sie ze wychodzi na jaw w momencie pekniecia macicy i smierci kotki.
U innych - chora macice jak najszybciej sie usuwa bo jest potwornym obciazeniem i zagrozeniem dla organizmu.
I odchudzanie kota w czasie gdy w jamie brzusznej ma wor pelen ropy - jest srednio sensowne :(

Na jakiej podstawie wetka zdiagnozowala ropomacicze?
Co sie dzieje?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Czw lip 01, 2010 8:05 Re: Problem z kotem i pokarmem :(

Zrobila jej usg, badania krwi i inne badania jakies tam. Bo kot ma jakas ciemna smierdzaca wydzieline z pochwy wiec tam cos jest nie tak. Kot wazy 9 kg i jezeli ona poda mu ten lek na uspienie to on umrze, wiec musi zrzucic 2 kg zeby byc operowana.

czarnawariatka

Post » Czw lip 01, 2010 8:30 Re: Problem z kotem i pokarmem :(

skonsultuj się PILNIE z innym wetem!
Obrazek
Devon, Gizmo i Dzidzia

Jowita

Od: Wto paź 19, 2004 19:35

Post » Czw lip 01, 2010 10:36 Re: Problem z kotem i pokarmem :(

wet nie byla w stanie nic zobaczyc za bardzo bo sonde miala na 7,5 cm a kot mial taka warstwe tluszczu nie wiem czy ma ropomaciczne czy cos innego moze zle uslyszalam i przekrecilam, wiem ze ma ta wydzieline i dostaje antybiotyk. ogolnie to ta wet jest dobra przynajmniej tak mowi duza grupa ludzi ;] po antybiotyku kot ma sie dobrze i nie leci jej juz tak wczesniej miala 3 dni zastrzykow pozniej tabletki. kot juz noromalnie je i pije wiec chyba wszystko jest ok. w dodatku juz ma sile zeby nas atakowac pazurami miauczec etc wiec jest dobrze z nia ;) przynajmniej tak mi sie wydaje. pozdr

czarnawariatka

Post » Sob lip 03, 2010 11:04 Re: Problem z kotem i pokarmem :(

Witam :) Właśnie wróciłam od weta z kotem i kot ma jakieś zmiany nowotworowe na ogonku ;( ma małe guzki :( ale bedzie zyl, na razie ma sie dobrze. Jak tam wasze koty ?

czarnawariatka

Post » Sob mar 12, 2011 14:42 Re: Problem z kotem i pokarmem :(

Jak sie okazalo kot nie mogl jesc pomimo ochoty dlatego, ze mial nowotrow trzustki. Kotka uspilismy 7.12.2010. Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi ! Pozdrawiam !

czarnawariatka

Post » Sob mar 12, 2011 14:44 Re: Problem z kotem i pokarmem :(

nie lubię takich postów :(
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23