Watek dla nerkowcow:-) - robimy stronę dla nerkowców!!!

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw sie 05, 2004 10:24

Ufff, Pixel żadnych sterydów nie dostaje :)
Również je mniej, a częściej, ale niestety żadko kiedy wyjada swoje minimalne 50g :/ a ja bym chciała go trochę podtuczyć :( Przynajmniej na karmę nie wybrzydza (RC Renal) no i nie muszę go już karmić na siłę.

Ale za to Pixel ma inną miłą cechę charakterystyczną - pigułki łyka bez problemu no i mniej-więcej pozwala się kłuc, nie muszę codziennie wzywać pogotowia, by mnie zszywali ;)
Obrazek

Sethrea

Od: Pon maja 31, 2004 8:37

Post » Czw sie 05, 2004 10:30

Daga pisze:Emka, masz racje, ale tak niestety jest, ze bardzo wielu wetow naduzywa antybiotykow i sterydow.
Gapcio tez dostal steryd, zupelnie bez powodu :evil:

Mam wrażenie, że niektórzy weci podchodzą do tematu - zobaczymy czy zadziała i czasem wala od razu z grubej rury. Niekiedy jest to konieczne - jak pisała Anja - do ratowania życia kota, ale czasem takie leki podane na wyrost znacznie pogarszają stan kota - i taki przypadek znam osobiście.

emka

Od: Pt mar 05, 2004 10:54

Post » Czw sie 05, 2004 10:46

Nasz Białas równiż sterydów nie dotaje.
Z tego co widzę Ewa nie szafuje sterydami na prawo i lewo , podaje się je tylko w uzasadnionych wypadkach bo mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc.

zosia&ziemowit

Od: Wto maja 04, 2004 18:30

Post » Czw sie 05, 2004 11:34

Dla tych, którzy samodzielnie robią Kotom kroplówki - może się przydać, może Wy macie jakieś informacje?

Gdzie kupić sól fizjologiczną i 'wężyk*' do injekcji kroplówki?
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=17473

*przyrząd do przetaczania płynów infuzyjnych ;)
Obrazek

Sethrea

Od: Pon maja 31, 2004 8:37

Post » Wto sie 10, 2004 23:01

Białas przyjechał dziś z wywczasów w odwiedziny :D
Słuchajcie to nie ten sam kot!
Przytył chyba z kilogram 8O
Bardzo się cieszę i chciałam się tym z Wami podzielić.

zosia&ziemowit

Post » Wto sie 10, 2004 23:07

Gratulacje dla Bialaska :!: A kiedy robicie badanie krwi?

Daga

Od: Pon lut 04, 2002 15:46

Post » Wto sie 10, 2004 23:17

Na razie dobrze się czuje, dobrze wygląda, nic nie wskazuje na to jakoby miały być złe.
Ponieważ był skłuty ostatnio niemiłosiernie, odwlekamy to, żeby mu jeszcze trochę oszczędzić i przeżycia stresów i... żyłek. Pewnie po wywczasach... będzie trzeba. Ewcia z nim jest cały czas, tak że pod kontrolą...

zosia&ziemowit

Post » Śro sie 11, 2004 16:59

Luneczek jakis blady ostatnio...boje sie bardzo, ze anemia sie w koncu zacznie na dobre :( wkrotce badania kontrolne, boje sie...
Ale nie o tym, przynajmniej nie tylko :wink: Poniewaz to troche watek edukacyjny to pozwole sobie zamiescic przelicznik mocznik- BUN- laboratoria podaja roznie i kilka osob pytalo mnie o to na PW. :wink:
No wiec: mocznik to toksyna organiczna, powstala na drodze przemian amoniaku z rozkladu aminokwasow). Normy dla kota- 25-70 mg/dl
BUN natomiast to azot mocznika. Uwaza sie, ze lepiej obrazuje faktyczny stan kota i jego "przytrucie" toksynami. BUN kota powinien miescic sie w normie 12-33 i sposob przeliczania:

mocznik [mg/dl]*0.166=mmol/l
mocznik [mmol/dl]*2.8=BUN [mg/dl]

np.mocznik=50 [mg/dl]
50*0.166=8.3
8.3*2.8=23.25 BUN czyli norma :)

moze komus sie przyda :D
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Czw sie 26, 2004 16:33

dopisuje sie zebrzac o wiedze
wlasnie zdobylam nowa sprawnosc kociarza lapiac mocz Bazylki
Wyniki krwi mam niestety w magicznych jednostkach;
Mocznik; 6,48 mmol/L
Kreatynina ; 165,6 umol/l
podobno to kreatynina jest za wysoka ? - z wetem kontaktowalam sie tel. - zlapalam mocz i jutro na dluzsza rozmowe sie zanosi
Co te wyniki oznaczaja- ze wzoru nan wyszlo ze mocznika jest 41,20 - choc ja mam duze L a tu we wzorze male ?

aha w morfologii tez mam magiczne jednostki - na pewno za malo leukocytow - 4.800 ul... x 10 (do 9) /l
kota byla niechetna jedzeniu, siersc zmatowiala , duzo pije - wiec pognalam do weta - chyba zdazylam ???
ma 14 miesiecy wiec mlodzik

help
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Czw wrz 16, 2004 18:38

Odswiezylam watek - zrobilam spis nerkowcow na pierwszej stronie i chce poruszyc nastepny wazny temat - jakie badania podstawowe powinnismy wykonac, aby miec pewnosc..
...z jakim rodzajem niewydolnosci mamy do czynienia (przeciez nie kazda podwyzszona kreatynina oznacza od razu przewlekla niewydolnosc, czyli CRF)
...ze problem jest dokladnie zdiagnozowany i stosujemy prawidlowe leczenie

Ja zaczne:
Badanie krwi: morfologia, mocznik, kreatynina, proby watrobowe, elektrolity
USG nerek i jamy brzusznej
EKG/echo serca
badanie moczu - ciezar wlasciwy (nie do konca miarodajny wskaznik, ale powtarzajacy sie niski cw. moze swiadczyc o utracie przez nerki zdolnosci wlasciwego zageszczania), waleczki (obecnosc roznych ich rodzajow moze sugerowac konkretne schorzenia nerek).
badanie cisnienia krwi

Co jeszcze???
Moze nasi forumowi Weci sie odezwa?

Daga

Od: Pon lut 04, 2002 15:46

Post » Sob wrz 18, 2004 18:34

Dopisujac Balbine z wynikiem kreatyniny 168,6 umol/l ( norma 159,1) i mocznikiem ( 12,72 mmol/L) podnosze i prosze o ;
- jakie sa przyczyny podwyzszonej kreatyniny ?
jakie moga byc powody nieciekawych wynikow u obu moich kotek ( Bazylki ok. 1,5 roku, balbina ok. 5 lat ) ?
Bazylki wyniki to 165,6 umol/l kreatynina i 6,84 mmol/L ( czyli mocznik w normie )
od razu mowie, ze gorzej zachowuje sie i wyglada Bazylka o lepszych wynikach - no i ja u niej podejrzewam podloze genetyczne - podobno jest w 1/4 persem

...z jakim rodzajem niewydolnosci mamy do czynienia (przeciez nie kazda podwyzszona kreatynina oznacza od razu przewlekla niewydolnosc, czyli CRF)

to mnie wlasciwie najbardziej interesuje
na razie leczymy - kroplowki ( Bazylia 1, Balbina 3 ) i dieta lecznicze suche, lecznicze mokre + domowe mokre z dodatkiem Ipakitine
pierwsza kontrola Bazyli niedlugo
jakie wyniki i ktorego czynnika moga wskazywac na podtrucie ???
Obrazek

Kaska

Post » Sob wrz 18, 2004 23:12

Podwyższona kreatynina może być wynikiem złej diety, za bogatej w fosfor.
Ja na Twoim miejscu zrobiłabym kociambrom usg. aby wykluczyć lub potwierdzić torbielowatość nerek.
Najlepiej sprawdza się w takich przypadkach dieta.

zosia&ziemowit

Post » Sob wrz 18, 2004 23:17

co ma zbyt duzo fosforu ?
koty od roku na RC Fit, RC Sensible + wolowina, drob
wczesniej najmniejszych objawow nie bylo - jak widac po wynikach reakcja na zmiane zachowania byla szybka
wczesniejsze zywienie Kitekatem moze dac takie wyniki ?
USG bedzie na pewno
Obrazek

Kaska

Post » Sob wrz 18, 2004 23:20

I jeszcze o Białasie!
Wyniki krwi bez zmian choć kot utył i ma się całkiem dobrze.
Za to wczorajsze usg. wykazało ogromną poprawę.
Nie wiem czy się cieszyć,czy smucić tymi wynikami?
Białas ma je gdzieś i tyje, bawi się i humorek mu dopisuje.
:D

zosia&ziemowit

Post » Sob wrz 18, 2004 23:34

Dużo fosforu mają ryby np., wołowinka też jest w takich przypadkach nie wskazana.
Czy Twoje koty są wysterylizowane?
Bo jeśli tak to jadły karmy bytowe a tylko te dla kastratów mają zoptymalizowane składniki z obniżoną ilością białka i fosforu.
Wiesz moja Cykotka też miała 3 lata temu podwyższoną kreatyninę posiedziała dwa miesiące na Renalu RC. wróciło do normy ale teraz je tylko drób po co kusić licho?
Wołowinka tylko od święta i ciutkę.
KOniecznie zrób to usg. Czekamy i trzymamy kciuki :ok:

zosia&ziemowit

[poprzednia][następna]