Coraz nas mniej - Gucio ma nadczynność tarczycy

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 10, 2011 21:45 Re: Sonia i S-ka, czyli moje koty osobiste-6 lat z Whisky

Yasmin, dziękujemy za kciuki i mile słowa. A jak się miewa Traker?

Na poprzedniej stronie pisałam o kocurku spod sklepu mięsnego. Od pewnego czasu go nie widuję więc weszłam dziś do środka zapytać co z nim. Miałam cichą nadzieję, że może znalazł dom. Pani powiedziała, że nadal przychodzi, że go karmią. Podobno już kilka osób zabierało go, ale on najpóźniej trzeciego dnia wracał i czekał rano, jak panie otwierają. Szkoda, ale taka jego wola :(
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Pt mar 11, 2011 7:48 Re: Sonia i S-ka, czyli moje koty osobiste-6 lat z Whisky

A któraś z tych pań nie chce go wziąć do siebie?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pt mar 11, 2011 9:17 Re: Sonia i S-ka, czyli moje koty osobiste-6 lat z Whisky

Amica pisze:Yasmin, dziękujemy za kciuki i mile słowa. A jak się miewa Traker?

miewa się już znakomicie, ale strachu nam napędził.... ma troszkę mniej sprawną tylną lewą łapę, co widać przy wyskakiwaniu na coś. ta łapa zostaje mu wtedy tyle. poza tym apetyt mu dopisuje i wypatruje towarzystwa przez okno.
Obrazek

Yasmin

Od: Pon lip 07, 2003 13:35

Post » Pt mar 11, 2011 16:44 Re: Sonia i S-ka, czyli moje koty osobiste-6 lat z Whisky

Erin, najwidoczniej nie :(
Yasmin, cieszę się, że wszystko OK.
Byłam dziś w naszej lecznicy, zapisałam Kubę na sanację jamy ustnej i badanie krwi na przyszły piątek (18 marca). Zrobimy tylko morfologię i biochemię profil wątrobowy. Chciałam mu zrobić profil geriatryczny, ale nie dam rady - krew ślą do Niemiec, a koszt tego badania to 148 zł :(
Ostatnio edytowano Wto mar 15, 2011 18:12 przez Amica, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Amica

Post » Pt mar 11, 2011 19:49 Re: Sonia i S-ka, czyli moje koty osobiste-6 lat z Whisky

co to jest "profil geriatryczny"?
Obrazek

Yasmin

Post » Pt mar 11, 2011 20:23 Re: Sonia i S-ka, czyli moje koty osobiste-6 lat z Whisky

Yasmin pisze:co to jest "profil geriatryczny"?

Tu znajdziesz info o profilu geriatrycznym http://www.idexx.pl/animalhealth/labora ... _flyer.pdf a więcej szczegółów tu (na str. 5) http://www.idexx.pl/animalhealth/educat ... /0908b.pdf
Ten profil obejmuje 25 parametrów biochemicznych oraz "dużą" morfologie z rozmazem i hormon T4. Jak na tak szczegółowa analizę cena jest naprawdę promocyjna, ale... prawie 200 zł będzie kosztowało usuwanie kamienia nazębnego :( Może uda mi się zrobić te badania za jakiś czas.
Obrazek

Amica

Post » Wto mar 15, 2011 18:13 Re: Sonia i S-ka, czyli moje koty osobiste-6 lat z Whisky

Dziś byłam z Dymkiem na SGGW u dr Jodkowskiej, na konsultacji w sprawie kłów (które wydają mi się ciut za długie).

Obrazek

Doktor obejrzała wszystko dokładnie, z kłami nic nie trzeba robić (jeden można ewentualnie "stępić", bo jest ostry jak igła), taka to już Dymkowa uroda :) Trzeba jednak w ciągu najbliższych miesięcy zdjąć mu kamień nazębny, bo na dole zaczyna się już lekki stan zapalny. Ponieważ Dymek miał jesienią nie za dobre wyniki badania krwi trzeba będzie przed narkozą zbadać krew ponownie. Mam nadzieję, że uda mi się zrobić to wszystko przed wakacjami. Byłoby dobrze, gdyby Dymek troszkę schudł do tego czasu :mrgreen:
Obrazek

Amica

Post » Śro mar 16, 2011 9:59 Re: Sonia i S-ka, czyli moje koty osobiste

fajny wampirek :ok:
Obrazek

Yasmin

Post » Pt mar 18, 2011 13:05 Re: Sonia i S-ka, czyli moje koty osobiste

Już jesteśmy po zabiegu - Kuba ma piękne oczyszczone z kamienia i wypolerowane ząbki i czuje się dobrze, było już pierwsze ponarkozowe sioo (do kuwety). Tym razem nie trzeba było żadnego ząbka usuwać. Pani doktor sprawdziła też jak się spisuje ten zabezpieczony korzeń po ułamanym kle - wszystko w porządku. Krew i mocz poszły do laboratorium, po południu spodziewamy się wyników. Teraz Kuba leży sobie z termoforkiem i się relaksuje :wink:
Obrazek

Amica

Post » Pon mar 21, 2011 17:58 Re: Sonia i S-ka, czyli moje koty osobiste

Mam już wyniki badań Kuby (morfologia, biochemia i mocz).
W morfologii martwi tylko wysoki poziom leukocytów, bo aż 23,70 G/l przy normie do 20. Poprzednio leukocyty były zawsze w normie. Reszta - bez zarzutu.
Biochemia bardziej urozmaicona, AspAT i AlAT podwyższone (odpowiednio 68 i 144 U/l (norma odpowiednio do 44 i 107), ale to najlepszy wynik odkąd robimy badania, czyli od ponad 6 lat. Podwyższony lekko cukier (140 przy normie do 130) i cholesterol (210 przy normie do 201,2) ale poniżej normy bilirubina (jest 0,4 a norma jest od 0,5). W moczu niepokoi obecność białka ( białko występuje zawsze, nie udało się ustalić przyczyny tego zjawiska) i obecność kryształów szczawianu wapnia, nielicznych co prawda, ale jednak. Generalnie nie jest źle :wink:

Dziś Kuba kończy 12 lat :1luvu:
Pamiętam, że była to noc z piątku na sobotę, Kuba urodził się jako pierwszy (na pewno było sporo po północy), po nim urodziły się jeszcze 4 jego siostrzyczki. Z tamtych czasów mam tylko tradycyjne zdjęcia, jak nauczę się skanować to wstawię kilka fotek do naszego wątku.
To parę zdjęć sprzed kilku lat :)

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek

Amica

Post » Pon mar 21, 2011 18:03 Re: Sonia i S-ka, czyli moje koty osobiste-Kuba ma 12 lat!

cudowności te Twoje koty

i łezka mi się w oku kręci jak patrzę na takie niebieskie kocie oczy :(

ewick

Od: Pon lis 27, 2006 16:32

Post » Pon mar 21, 2011 18:06 Re: Sonia i S-ka, czyli moje koty osobiste-Kuba ma 12 lat!

Kubulek :1luvu: 100 lat kocie w doskonałym zdrowiu i oczywiście pod opieką Amiki :) :) :ok:
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Śro mar 23, 2011 21:47 Re: Sonia i S-ka, czyli moje koty osobiste-Kuba ma 12 lat!

Śliczny jest Kuba- duuuzo zdrowia mu życzę! A Traker tylko rok młodszy jest :D
Obrazek

Yasmin

Post » Śro mar 23, 2011 22:56 Re: Sonia i S-ka, czyli moje koty osobiste-Kuba ma 12 lat!

Kuba dziękuje i pozdrawia Trakera :kotek:
Obrazek

Amica

Post » Czw mar 24, 2011 8:12 Re: Sonia i S-ka, czyli moje koty osobiste-Kuba ma 12 lat!

Wszystkiego najlepszego dla Kubusia! :balony: :birthday: :torte: :partygirl:

A na stare zdjęcia jest kilka sposobów - kilka lat temu prosiłam w zakładzie foto, żeby wrzucili na płytkę i wtedy fotki były w formacie JPEG. Wadą było to, że czasami wychodziły marnej jakości.
Lepiej sprawdza się skanowanie, ale osobiście skanera nie posiadam.
Ostatnio robiłam jeszcze inaczej - ustawiałam w cyfrówce tryb makro, fotografowałam starą fotkę i wrzucałam do kompa :)

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

[poprzednia][następna]