Wątek dla nerkowców - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw mar 10, 2011 12:55 Re: Wątek dla nerkowców - V

Wszelkie dane watrobowe sa w srednich normach, niezaleznie od miejsca ich wykonywania..
W osadzie moczu byly liczne erytrocyty, leukocyty i paleczki tluszczowe-

jednak potas jest w mval na litr / miliequalany :?: /- norma 4.8

In

Od: Śro lis 29, 2006 20:30

Post » Czw mar 10, 2011 13:00 Re: Wątek dla nerkowców - V

In pisze:Wszelkie dane watrobowe sa w srednich normach, niezaleznie od miejsca ich wykonywania..
W osadzie moczu byly liczne erytrocyty, leukocyty i paleczki tluszczowe-

Pałeczki czy może wałeczki :?:
Erytrocyty jakie? Świeże czy wyługowane?
Czy kotka ma białkomocz?

In pisze:jednak potas jest w mval na litr / miliequalany :?: /- norma 4.8

Hmmm...
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw mar 10, 2011 13:09 Re: Wątek dla nerkowców - V

Nie wiem czy paleczki czy waleczki/ jesli jest roznica miedzy nimi jakaś to poprosze o info/ i wydaje mi sie - nie jestem pewna ale chyba tak mowili/ miedzy soba, u nas generalnie okrutnie tajemnicze towarzystwo grasuje.../ ze raczej nie swieże.
Bialka w moczu BRAK- to padło wyraźnie.
EDIT:
Szacowne konsyliom stwierdziło ze wyniki badania wskazuja na idiopatyczne zapalenie pecherza/ to samo powiedzieli u nas na wsi, po pierwszych badaniach moczu, na jesieni/.
Moge dodac ze po calym tym faszerowaniu antybiotykami komfort sikanie Łyski bardzo sie poprawil- zaczęła nawet za soba zakopywać, czego wczesniej nigdy nie robila.

Czemu "hmm", do potasu????? To mialy byc miliekwiwalenty!!! RANY!!co ta sztuka masowa robi ludziom w głowach.... :oops:

In

Post » Czw mar 10, 2011 13:18 Re: Wątek dla nerkowców - V

In pisze:Nie wiem czy paleczki czy waleczki/ jesli jest roznica miedzy nimi jakato poprosze o info/ i wydaje mi sie - nie jestem pewna ale chyba tak mowili/ miedzy soba, u nas generalnie okrutnie tajemnicze towarzystwo grasuje.../ ze raczej nie swieże.
Bialka w moczu BRAK- to padło wyraźnie.

To dziwne.
A co jest raczej nie świeże? Erytrocyty?
Myślę, że najlepiej byłoby wpisać tutaj wyniki wszystkich badań.
Bo inaczej długo jeszcze możemy ciągnąć taką rozmowę.
Trochę mnie dziwi ta tajemniczość tych 16 specjalistów i brak konkretnej diagnozy.

In pisze:Czemu "hmm", do potasu?????

Przy poziomie 12 mmol/l następuje zatrzymanie akcji serca.

In pisze:
To mialy byc miliekwiwalenty!!! RANY!!co ta sztuka masowa robi ludziom w głowach.... :oops:

W przypadku potasu (K+) 1 mmol/l = 1 mEq/l
Czyli w zasadzie to samo.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Czw mar 10, 2011 13:47 Re: Wątek dla nerkowców - V

Tradycyjnie wyników badań nie podano- mam tylko wydruk z maszyny z lutego, po ostatnie badania, wczorajsze, muszę sie pofatygować .
Erytrocyty- mam wrażenie ze była mowa o wyługowanych. Zapewniam ze sluchalam pilnie, ale moge cos po prostu zle pamietac.
Specjalisci powiedzieli- Ze mocznik jest definitywnie przednerkowy, ze cos się z kotem dzieje ale to na pewno nie nerki, ze kota ma przepuklinę i najpierw ja nalezy zrobic i ze to to jest najprawdopodobniej przyczyna azotemii, ze kot ma zapalenie pechęrza prawdopodobnie od stresu, stanu zapalnego w przewodzie pokarmowym brak. Byla tez mowa o moczniku od zalegajacych mas kalowych w kocie, ale tego nie dalam sobie w mowic, oni z kolei nie dali sie przekonac ze sfinksy tak maja/ kupa raz na dobe, wieksza od kota jest norma/
Brak bialka w moczu stwierdzono kilkakrotnie, roznymi metodami, w roznych miejscach.

pixie65 pisze:Przy poziomie 12 mmol/l następuje zatrzymanie akcji serca.

No wiec kot chodzi, je , sika - obecnie spi- juz nie bo go obudzilam- zerwal sie do pionu od razu. Moze byc blad w wynikach??? Czy to tak jak z promilami- dawka smiertelna etanolu jest co chwile przekraczana????

pixie65 pisze:Trochę mnie dziwi ta tajemniczość tych 16 specjalistów i brak konkretnej diagnozy.

A mnie wku.. denerwuje traktowanie przez wetow jak debila, bo efekt jest taki, ze pomijając kase i czas/ brak!!!/, to kot jak byl chory, tak jest chory.
Prosze badania te co mam z lutego:

Na 144mmol/l
K 3.1
Cl 112

BUN 39mg/dl
Glu 163
ALP 57 IU/l
T-Pro 8.1 g/dl
GPT 48 IU/l
Cre 1.7 mg/dl

WBC 15.8
RBC 7.97
HGB 11.4
HCT 36.9
PLT 367
MCV 46
MCH 14.3
MCHC 31.0
RDW 15.1
MPV 11.2

AG1 EOS 3.7
W %:
LYM 17.7
MON 3.5
GRA 78.8
W 10 do 3 na mm szescienny:

LYM 2.7
MON 0.5
GRA 12.6

Na razie tyle, mam nadzieje ze cos podpowie.

In

Post » Czw mar 10, 2011 13:56 Re: Wątek dla nerkowców - V

In pisze:(...)
Erytrocyty- mam wrażenie ze była mowa o wyługowanych. Zapewniam ze sluchalam pilnie, ale moge cos po prostu zle pamietac.
Specjalisci powiedzieli- Ze mocznik jest definitywnie przednerkowy, ze cos się z kotem dzieje ale to na pewno nie nerki, (...)

Ja nie jestem specjalistą, tak sobie tylko dumam, że wyługowane eytrocyty, lipiduria i ten wzrost poziomu kreatyniny, o którym wspominałaś wcześniej mogą (?) świadczyć o kłębuszkowym zapaleniu nerek.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Czw mar 10, 2011 14:04 Re: Wątek dla nerkowców - V

Kreatynina wzrosla PO KROPLÓWKACH!!!! i jak je odstawilismy, to spadla i nadal pomalutku spada.
O zapaleniu nerek byla mowa juz u nas na wsi- moze rzeczywiscie to jest odpowiedz- tylko co z tym dalej?
Dla mnie znamienne jest jak bardzo Bumba./ bo tak sie Pokraczek nazywa/ odmlodniala na amoksycylinie- nic nie wywołalo takiej zmiany w jej zachowaniu jak to.

A propos, kot z zatrzymaną akcją serca od potasu, po obudzeniu zarządal jesc i to wlasnie czyni.../ i łomocze az sie jej uszy trzęsa..../.

In

Post » Czw mar 10, 2011 14:08 Re: Wątek dla nerkowców - V

In, czy przy kroplówkach, kot miał podawany furosemid?
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Czw mar 10, 2011 14:21 Re: Wątek dla nerkowców - V

W pierwszym tygodniu tak, w drugim nie, a potem znowu tak, raz, z mleczanem ringera- ta jedna malo jej nie zabila, dostala jeszcze dwie, czyste kroplowki z NaCl zeby ja postawic na nogi i na tym zakonczylismy kroplowkowanie jako takie. Jej skora, niezaleznie od kroplowek byla i jest nie taka jak powinna moim zdaniem- za bardzo sie marszczy. Ten efekt ustapil tylko w trakcie podawania antybiotyku.

EDIT:
No dobra, potas moze być błędny- mógł za długo leżeć, bo faktycznie jak wychodzilismy z lecznicy rozpetalo sie piekielko - szalejacy kot, dwa psy i suczka rodzaca bez efektu od 8 godzin...

In

Post » Czw mar 10, 2011 18:40 Re: Wątek dla nerkowców - V

Slonko_Łódż, jestem z Katowic. Co do badań to miał robioną morfologie, biochemie, badany mocz i usg brzucha. Poniżej wypisałem wyniki badan razem z datami.
Ostatnio dostał także jakis steryd aby go wzmocnić. Byłem z nim dzisiaj na kolejnej kroplówce i dostał także witaminy. Od teraz bede robił mu już kroplówki i podawał witaminy w domu, ale weterynarz polecił żeby podawać je co drugi dzień. Zalecił także podawanie omegi 3.
Po każdej wizycie kot po powrocie do domu wszystko wcina, ale potem raczej wraca do normy i ma maly apetyt.
W środe pojade na kolejne kontrole no i zobaczymy co dalej. W tym tygodniu dostał juz 3 kroplówki i na razie jest raczej bez zmian. Po ostatniej "serii" 3 kroplówek kotek bardziej ożył niż teraz. Mam nadzieje że pare nastepnych dni bedzie lepszych.

07/01
morfologia:
Erytrocyty 7,54 mln/mm3
Hematokryt 34,30%
Hemoglobina 10,50 g/dl
Leukocyty 10,00 tys/mm3
Trombocyty 519,00 tys/mm3

biochemia:
ALT (GPT): 23,00
AST (GOT): 37,00
AP (fosfataza zasadowa): 48,00
Glukoza: 127,00 mg/dl
Kreatynina: 1,70 mg/dl
Uwagi: BUN 35, PHOS 4,1

13/01
mocz:
Gęstość względna: 1,022
Odczyn (pH): 7,0
Białko: 30mg/dl
Krwinki białe: 0-2 wpw.

Opis zmian:
miąższ wątroby homoechogenny
woreczek żółciowy cienkościenny z hypoechogenną zawartością
pęcherz moczowy miernie wypełniony, mocz hypoechogenny
przestrzeń zaotrzewnowa lewa i prawa bez zmian
nerka prawa i lewa o prawidłowej echostrukturze i zahcowanym stosunku kory do rdzenia
miąższ śledziony o prawidłowej echostrukturze
duża ilość tłuszczu w jamie brzusznej

08/03
mofologia krwi:
MCV (SOK): 45,00
MCH (SMH): 13,80
MCHC (SSH): 30,60
Erytrocyty: 9,39 mln/mm3
Hematokryt: 42,30%
Hemoglobina: 13,00 g/dl
Leukocyty: 6,90 tys/mm3
Trombocyty: 427,99 tys/mm3

biochemia krwi:
Kreatynina: 4,83 mg/dl
Mocznik: 179,00 mg/dl

Boniffacy

Od: Śro mar 09, 2011 23:18

Post » Czw mar 10, 2011 18:44 Re: Wątek dla nerkowców - V

In - zrób posiew. Leukocyty są fatalne.

Lemoniada - w twoich badaniach jest tendencja negatywna MCV i MCH. Może to wskazywć na niedobory Fe. Może przydało by się delikatnie uzupełniać.
Ostatnio edytowano Czw mar 10, 2011 19:29 przez PcimOlki, łącznie edytowano 1 raz

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Czw mar 10, 2011 19:19 Re: Wątek dla nerkowców - V

Dziadek dziś miał pobraną krew do kontroli.
Krea 1.8, mocznik 100.
Przekroczone chlorki i sód, hematoglobina i hematokryt delikatnie ruszyły w górę, ale wciąż poniżej normy.
Niestety, popsuł mi się samochód i byłam w lecznicy pod domem, gdzie nie ma wagi zwierzęcej, więc mogę tylko mieć wrażenie, że przytył. Pan doktor, który dawno go nie widział rozpaczał lekko, że skurczył się i schudł, ale potem się okazało, że pomyliły mu się moje koty i brał Dziadka za 8 kilowego Konika.
Więc w sumie to może i komplement był, o tym skurczeniu.
Czekam na odpowiedź naszej pani wet, co dalej.
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu, oni żują pszczoły.

sibia

Od: Śro gru 07, 2005 17:15

Post » Pt mar 11, 2011 0:02 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:In - zrób posiew. Leukocyty są fatalne.

Zrobimy, tylko chyba musimy odczekać ze trzy tygodnie po antybiotyku, prawda? A z czego???

In

Post » Pt mar 11, 2011 0:34 Re: Wątek dla nerkowców - V

In pisze:
PcimOlki pisze:In - zrób posiew. Leukocyty są fatalne.

Zrobimy, tylko chyba musimy odczekać ze trzy tygodnie po antybiotyku, prawda? A z czego???

5 dni.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pt mar 11, 2011 6:57 Re: Wątek dla nerkowców - V

Boniffacy pisze:07/01
biochemia:
ALT (GPT): 23,00
AST (GOT): 37,00
AP (fosfataza zasadowa): 48,00
Glukoza: 127,00 mg/dl
Kreatynina: 1,70 mg/dl
Uwagi: BUN 35, PHOS 4,1

08/03
mofologia krwi:
MCV (SOK): 45,00
MCH (SMH): 13,80
MCHC (SSH): 30,60
Erytrocyty: 9,39 mln/mm3
Hematokryt: 42,30%
Hemoglobina: 13,00 g/dl
Leukocyty: 6,90 tys/mm3
Trombocyty: 427,99 tys/mm3

biochemia krwi:
Kreatynina: 4,83 mg/dl
Mocznik: 179,00 mg/dl

W Katowicach nie wiem do kogo najlepiej iść- może ktoś wie który z wetów na Śląsku zajmuje się nerkowcami? Te badania 8 marca były po kroplówkach czy po przerwie? Jeżeli po kroplówkach to dopytałabym weterynarza dlaczego wlewy mają być co drugi dzień. Bo jak się patrzy na morfologię to krew gęsta czyli odwodniony... W pierwszym badaniu- tym w styczniu było białko w moczu- to mógł być pierwszy sygnał, że coś się działo np jakiś stan zapalny (chociaż w usg nerki bez zmian w strukturze...).

Jak będziesz robił badania krwi to zróbcie jeszcze posiew, jonogram i jeżeli jest możliwość zmierzyłabym ciśnienie. Bo kot jest grubszy prawda? Może to kwestia nadciśnienia?

Czy mądrzejsza część tego wątku mogłaby spojrzeć na wyniki Boniffacego?
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

[poprzednia][następna]