Buźka
UWAGA!
Podaję przepis na pierogi
Składniki:Kapusta kiszona (ok. 0,7 - 1 kg)
Pieczarki lub inne grzyby (ilość w zależności od upodobań)
1-1,5 kg mąki (z 1kg wychodzi około 80 pierogów)
Drożdże
1 jajko
1,5 łyżki masła
Łyżka oliwy
Cukier, sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Kapustę gotować około 2,5-3 godziny, dodać usmażone grzyby oraz przyprawy.
Zagnieść mąkę z drożdżami, jajkiem, masłem i oliwą, tak aby odstawało od ręki (jeżeli jest za gęste można dodać trochę mleka). Pozostawić do wyrośnięcia, na min. pół godziny. Następnie rozwałkować, pokroić w kwadraty, nałożyć nadzienie, uformować pierożki, a następnie smażyć na oleju do zrumienienia.
Można podawać na zimno lub podgrzane.
Uwagi:1. Drożdży daję całą paczkę, jak robię z więcej niż 1kg, a tak to mniej więcej 2/3 - pierogi są bardziej puszyste i chrupkie

2. Smażę na patelni, do której wlewam oleju tak na wysokość połowy ścianki - wtedy pierogi są zanurzone do połowy z każdej strony i dobrze się obsmażają; smaży się do zrumienienia.
Życzę udanego pichcenia oraz wielu doznań smakowych
