Wątek dla nerkowców - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon mar 07, 2011 17:34 Re: Wątek dla nerkowców - V

mokkunia pisze:.... http://www.doz.pl/apteka/p17424-Calcifo ... ne_150_szt
Czy on nadaje się też do stosowania u kotów?
Calcifos z aktywnym jego składnikiem, octanem wapnia, należny do preparatów uzupełniających dietę w wapń i wiążących fosfor nieorganiczny w przewodzie pokarmowym, tym samym obniżając jego stężenie we krwi.

.....

Nie sądzę - skuteczność wiązania fosforu mocno zależy od wymieszania z pożywieniem. Kot octanu raczej nie ruszy, smród jest kosmiczny. No i jesli już wapń, to Ipakitine wydaje się zdecysowanie lepszy.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon mar 07, 2011 17:46 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:Nie sądzę - skuteczność wiązania fosforu mocno zależy od wymieszania z pożywieniem. Kot octanu raczej nie ruszy, smród jest kosmiczny. No i jesli już wapń, to Ipakitine wydaje się zdecysowanie lepszy.
Dzięki za informację. Na razie zrobiłam tak jak polecałeś: Alusal rozkruszyliśmy na proszek i wymieszaliśmy z suchym, naprawdę super się oblepiło. Zobaczymy czy Patka się skusi :)
pixie65 pisze:Mokkuniu, benazepril (benakor/fortekor/lotensin/lisonid) jest mało skuteczny w leczeniu nadciśnienia u kotów. Lepiej sprawdza się amlodypina a ostatnio od jednego weta słyszałam, że ma dobre doświadczenia z beta-blokerami (np. propranolol). O to zapytaj weta.
Zaraz poszukam cytatu z książkowego źródła.

Tego nie wiedziałam :( Dzięki za cytaty, skonsultujemy z wetem no i będziemy mogli się przekonać czy Benakor w ogóle zadziałał, bo za tydzień - dwa kontrolujemy ciśnienie.
Z tego wszystkiego nie zapytałam weta jaka jest w ogóle norma ciśnienia dla kota?

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Pon mar 07, 2011 21:10 Re: Wątek dla nerkowców - V

wjwj1 pisze:
dorobella pisze: Mój kot był leczony na przewlekłe, idiopatyczne zapalenie pęcherza moczowego ponad 4 tygodnie, ale tylko betamoxem i lincospectinem (ten przez 21 dni).

Dorobella, idiopatyczne jest niebakteryjne ( i rzadko towarzyszy mu bakteryjne), więc zastanawiają mnie trochę te antybiotyki

Źle się wyraziłam :oops: Kot(9 lat) sikał raz na dobę. Miał nawracające infekcje, przywykliśmy, dostawał cystaid było w miarę. Pominę inne problemy zdrowotne. Gronkowiec w paszczy,w pochewkach pazurów, ropa, nadżerki, wtórne nadkażenia. Kot nie żarł, bo bolało go wszystko, chudł i gasł w oczach. Uodparniany itp. W drugiej połowie leczenia zaczął sikać 2 razy na dobę i tak jest do dzisiaj. W czerwcu będzie miał 11 lat. W ludzkim labie posiew powyżej 10 000 jednego rodzaju bakterii, a Bazyl w moczu bakterii nie miał (a leukocyty 10-15). Po 4 tygodniach leczenia okazało się, że leukocyty 1-2 wpw.

U mnie w aptece tylko Multilac był ze szczepem termophilus. Zobaczę czy jest efekt.

dorobella

Od: Wto sty 06, 2009 19:52

Post » Pon mar 07, 2011 21:17 Re: Wątek dla nerkowców - V

Most normal systolic values range from 110 to160 mmHg and most diastolic values range from 55 to100 mmHg. Hypertension is defined as pressures > 170/110 mmHg. Hypotension is defined as pressures < 90/50 mmHg in the awake animal. Normal MAP pressure is usually calculated as the average of systolic and diastolic pressures. Trends in repeated pressures are more significant than results of single measurements.

http://www.petplace.com/cats/blood-pres ... page1.aspx

PcimOlki

Post » Wto mar 08, 2011 9:19 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:
mokkunia pisze:.... http://www.doz.pl/apteka/p17424-Calcifo ... ne_150_szt
Czy on nadaje się też do stosowania u kotów?
Calcifos z aktywnym jego składnikiem, octanem wapnia, należny do preparatów uzupełniających dietę w wapń i wiążących fosfor nieorganiczny w przewodzie pokarmowym, tym samym obniżając jego stężenie we krwi.

.....

Nie sądzę - skuteczność wiązania fosforu mocno zależy od wymieszania z pożywieniem. Kot octanu raczej nie ruszy, smród jest kosmiczny. No i jesli już wapń, to Ipakitine wydaje się zdecysowanie lepszy.

Smród? Octan wapnia jest używany jako dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek - i pewnie jest w smaku kwaśny ale żeby śmierdzący?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto mar 08, 2011 9:33 Re: Wątek dla nerkowców - V

pixie65 pisze:...
Smród? Octan wapnia jest używany jako dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek - i pewnie jest w smaku kwaśny ale żeby śmierdzący?

Powiedz to kotu. :)
Marynaty swój octowy zapach mają - moje odsuwają się z nieukrywanym obrzydzeniem.
Zresztą, nie wiem, spróbuj. Octany np. w silikonie śmierdzą na maksa. Może akurat octan wapniowy jest wyjątkiem.

PcimOlki

Post » Wto mar 08, 2011 9:41 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:(...) Octany np. w silikonie śmierdzą na maksa. Może akurat octan wapniowy jest wyjątkiem.

Octan miedzi popularnie nazywany grynszpanem też raczej nie śmierdzi :wink:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto mar 08, 2011 10:20 Re: Wątek dla nerkowców - V

pixie65 pisze:
PcimOlki pisze:(...) Octany np. w silikonie śmierdzą na maksa. Może akurat octan wapniowy jest wyjątkiem.

Octan miedzi popularnie nazywany grynszpanem też raczej nie śmierdzi :wink:

Na wiki jest napisane, że octan wapnia ma lekki zapach octu. Co ma dla ludzi zapach lekki, dla kota może być ciężkim smrodem. Durny zrobiłem bydję dla kotów ze styropianu. Pokleiłem zwykłym silikonem. Żadne nie wejdzie do niej, a przecież lubią pudła rozmaite.

PcimOlki

Post » Wto mar 08, 2011 15:44 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:Na wiki jest napisane, że octan wapnia ma lekki zapach octu. Co ma dla ludzi zapach lekki, dla kota może być ciężkim smrodem.

Kiedyś postanowiłam wzorem "Perfekcyjnej Pani Domu" umyć jedną z misek (metalową) zalewając ją wodą z dodatkiem łyżki octu- osad "kamienny" faktycznie rozpuścił się pięknie- miska wyglądała jak nowa. Płukałam ją tysiące razy, wietrzyłam na balkonie.... Od użycia octu żaden kot nie napił się z niej ani łyczka. Świerk sikała do środka trafiając genialnie z odległości pół metra 8O Zapach octu rewelacyjnie również wykrywa mój TŻ- twierdzi, że nie da się wytrzymać podczas kiedy ja niczego nie czuję :lol:

Ale jak już tu wiele razy widzieliśmy- koty są różne... Jak mawia moja przyjaciółka- "jeden woli pomarańcze, drugi jak mu nogi śmierdzą" :wink:
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Wto mar 08, 2011 16:48 Re: Wątek dla nerkowców - V

Udało mi się złapać Patki mocz :dance: Zamknęłam ją w łazience, z wyparzoną kuwetą i żwirkiem do pobrań moczu. Była zła ;) ale szybko zrozumiała o co chodzi i po 5 minutach usłyszałam szuranie. Pobrałam mocz do próbówki i generalnie nie wiem co z tego badania wyjdzie, bo mocz wygląda jak woda :roll: Fakt, Patka wczoraj wieczorem miała kroplówkę, ale od tego czasu była w kuwecie co najmniej 3 razy. Kroplówka była wczoraj koło 21 (150ml) a mocz złapany dziś o 16. No ale przecież nie odstawia się kotu kroplówek żeby pobrać mocz, prawda?
Normalnie wiem, że już nic nie wiem. Mocz do badania oddany, zobaczymy co z tego wyjdzie. Na razie badanie ogólne z osadem, białkiem i kreatyniną.

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Wto mar 08, 2011 17:10 Re: Wątek dla nerkowców - V

No to kciuki za wyniki badania :ok:

A co do zapachów różnych związków chemicznych 8)
Octanu wapnia akurat nie wąchałam, więc trudno mi powiedzieć czy pachnie octem.
Natomiast wiem jak pachną kwas chlorowodorowy (HCl) oraz wodorotlenek sodu (NaOH). Obydwa ogólnie mówiąc - brzydko.
Natomiast związek, który powstaje z tych dwóch "składników" praktycznie nie ma zapachu a w smaku jest słony :arrow: NaCl.
I chociaż nazywa się "chlorek" to wcale nie śmierdzi chlorem :wink:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto mar 08, 2011 19:27 Re: Wątek dla nerkowców - V

mokkunia pisze:Pobrałam mocz do próbówki i generalnie nie wiem co z tego badania wyjdzie, bo mocz wygląda jak woda :roll: Fakt, Patka wczoraj wieczorem miała kroplówkę, ale od tego czasu była w kuwecie co najmniej 3 razy. Kroplówka była wczoraj koło 21 (150ml) a mocz złapany dziś o 16. No ale przecież nie odstawia się kotu kroplówek żeby pobrać mocz, prawda?
Normalnie wiem, że już nic nie wiem. Mocz do badania oddany, zobaczymy co z tego wyjdzie. Na razie badanie ogólne z osadem, białkiem i kreatyniną.

Yenna ma mocz wodę (nooo... ostatnio jaśniutko żółciutki po furaginum), ciężar 1.009. Nie ma to przełożenia na resztę wyników ani na jej samopoczucie. Kroplówki ma bez względu na badania więc 8 godzin po wlewie oddaje honorowo mocz do badań. Nie przejmuj się na zapas :wink: Trzymam kciuki za super wyniki :ok:
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Wto mar 08, 2011 21:44 Re: Wątek dla nerkowców - V

Bingi olał dziś pranie :( dosłownie. Dawno mu się takie wpadki nie zdarzały. Chyba powtórzę posiew

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Wto mar 08, 2011 22:27 Re: Wątek dla nerkowców - V

mokkunia pisze:.... No ale przecież nie odstawia się kotu kroplówek żeby pobrać mocz, prawda?
...

Owszem, odstawia się, ale 19 godzin powinno wystarczyć.

pixie65 pisze: ....Octanu wapnia akurat nie wąchałam,....

:ryk:

PcimOlki

Post » Śro mar 09, 2011 17:19 Re: Wątek dla nerkowców - V

mam wyniki badania moczu Patty

barwa słomkowa
przejrzystość zupełna
ciężar własciwy 1,009
pH 5
glukoza nieobecna
ciała ketonowe nieobecne
azotyny nieobecne