FFA Łódź 812+542 - nowy wątek, zapraszamy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 04, 2011 18:47 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

dopowiedz codzienne ważenie gnojków. wagą elektroniczną, taką kuchenną np.

musi ważyć stale w tym samym momencie, najlepiej codziennie PRZED pierwszym karmieniem. i zapisywać wyniki.

powinny codziennie kilka, czasem nawet kilkanaście g przybierać, w okolicy otwierania oczu może być zatrzymanie przyrostu lub nawet niewielka utrata masy.

karmienie w pozycji maksymalnie fizjologicznej, poziomej, bez podnoszenia kociąt (ryzyko zadławienia).

ja polecam mixol - czasem były przejściowe problemy z kupami (rozwolnienie), ale jednak najlepiej mi się na tym chowały. warto przyuczyć ssania ze smoczka, to znacznie przyśpiesza. początkowo mogą nie umieć i żuć smoczek - nie zrażać się tylko dalej przystawiać.

smoczek prostopadle do ryja, inaczej będą go żuć. na początku można BARDZO LEKKO go ścisnąć, by odrobinka mleka wypłynęła (OSTROŻNIE by nie zadławić!).

jak zaskoczą to zasysają nawet pół takiej butelki z mixolu naraz, w ciągu dosłownie pół minuty. i machają przy tym uszami, nie ma wątpliwości że ssą ;)

jak coś poradzić - dzwoń.
Obrazek

jopop

Od: Pt maja 20, 2005 20:05

Post » Pt mar 04, 2011 19:11 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

nie mam żadnego doświadczenia, ale kibicuję maluchom i opiekunom :ok:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Pon mar 07, 2011 9:01 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

Jedno kociętko odeszło...

Drugi maluch w niedzielę po południu trafił do mamy zastępczej - kociątko jest maleńke, o połowę mniejsze od dzieci koteczki - ono urodzona w środę, one - w piątek...

Nie wiem, jakie szanse mam maleństwo - mama zastępcza prawie rzuciła sie na nie z opiekę, wylizywaniem czków - bo mama zastępcza przyjęła maleństwo natychmiast, zostawiła dwa swoje śpiące tłuściochy (urodzone w piątek 4.03, 2x większe od Misi), maleńką zajmowała się bardzo intensywnie - bez żadnej zachęty, usłyszała małe piszczące i od raz zaczęła wylizywać, wystawiać brzuszek do ssania. Maleńka tuliła się do kotki, chyba szukała sutka... ale..
Z kociakami i kotką siedziałyśmy do 19tej.

Ciągle przystawiałyśmy Misię do sutka, pod koniec miałam wrażenie, że mała "załapała", bo leżała buźką na sutku i deptała łapeczkami. Chyba tylko miałam wrażenie, bo mam wiadomość z piątej rano - "mała całą noc piszczy, kotka ne wie, co robić, biega, przenosi maluszka, wylizuje, ze strzykawki / butelki też nic chce jeść, kotka zdenerwowana i zmęczona.."

Rozmawiałam z Madzik - małeństwo chyba nie ma odruchu ssania, czekamy jeszcze .......

Niech to małe załapie..
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pon mar 07, 2011 9:09 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

Z ulicy o kwiatowej nazwie w sumie złapało się 9 kotów, płci do końca nie znamy, zostaly dwa - na pewno jendno to kotka. Przeploszone, więc na razie rpzerwa w łapankach. Klatka pojachała do centrum miasta - po dwa stychowe.

W sobotę i niedzielę czaiłyśmy się z p.Łucją na kotkę krówkę z Kochanowskiego, złapał się bywający tam niekiedy czarny kocurek. Kotka w sobotę nie chiała podejść, w niedizelę nie pokazała się :?

Obrazek

No i w sobotę dostalam malego czarnego kocurka spod Tesco na Widzewie - płakał pod samochodami, dał się wywabić jedzonkiem, na rękach "łapaczy" zasnął słodko - dostałam zawiniątko ze śpiącym twardo kociakiem.
Wczoraj zadzwonil ktoś marzący o czarnym zielonookim malcu - i malutki Dorian pojechał :ok:.

Obrazek

Trzyłapka Manola lubi siedzieć na oknie, lubi, kiedy ją głaszczę, choć przy pierwszym dotknięciu drży.. Ładnie je, pewnie w tym tygodniu ją zaszczepię.
Kupki i mokre plamy - na razie na parapecie... ale już coraz śmielej porusza się po mieszkaniu, myślę, że wkrótce znajdzie kuwetki :wink:

Obrazek
Ostatnio edytowano Czw mar 17, 2011 8:22 przez kalewala, łącznie edytowano 2 razy
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Post » Pon mar 07, 2011 9:15 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

założyłam wątek TRISTANOWI- o zarośniętych kanalikach łzowych

viewtopic.php?f=13&t=125073&p=7185973#p7185973
bordo
Obrazek
Obrazek

bordo

Od: Nie wrz 10, 2006 17:22

Post » Pon mar 07, 2011 10:56 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

annskr, co z Misią?
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Pon mar 07, 2011 11:30 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

Femka pisze:annskr, co z Misią?
Kotka się nią ciągle opiekuje, właścicielka kotki próbuje karmić sztucznie - mała chyba nie ma odruchu ssania.

Czekamy do wieczora...

kalewala

Post » Pon mar 07, 2011 21:07 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

Zastanawialam sie co u maluchow, weszlam na watek i dopiero przypomnialam sobie, ze Ania wieczorem nie ma dostepu i wiesci beda pewnie rano... trzymam kciuki za maluchy, choc z doswiadczenia wiem, ze przed nimi bardzo trudna droga... osobiscie nie wiem, czy drugi raz zdecydowalabym sie na wychowywanie takich malcow - moglam wytrzymac karmienie co 2 godziny po 1 ml, wstawianie w nocy i masowanie brzuszkow, nawet dawanie zastrzykow, ale nie ich umieranie...

Z optymistycznych wiesci - w weekend zlapalam ciezarna kotke, aktualnie jest juz po zabiegu i zadowolona z zycia odpoczywa u mnie w lazience :) Zlapany kocurek zostal odwieziony do lecznicy i wlasnie powinien go odbierac moj TZ - juz lzejszego 8) przy okazji mial dostac srodek przeciwgrzybiczny, bo jego uszka nie wygladaly najlepiej...

Mozna dopisac do statystyki :P

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Pon mar 07, 2011 21:25 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

rozmawiałam z annskr bardzo krótko: to małe zaskoczyło ze ssaniem :dance: :dance2: :dance:
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Pon mar 07, 2011 23:07 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

Femka pisze:rozmawiałam z annskr bardzo krótko: to małe zaskoczyło ze ssaniem :dance: :dance2: :dance:

ooo, super, ogromnie się cieszę i trzymam kciuki.
Jak malutka będzie jadła to będzie dobrze :ok:
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Wto mar 08, 2011 8:59 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

Femka pisze:rozmawiałam z annskr bardzo krótko: to małe zaskoczyło ze ssaniem :dance: :dance2: :dance:

No nie do końca :D
Ale babki karmicielki zawzięte, powiedziałym, ze nie dadza jej uśpć.
Nakupowały w aptece różnych zakraplaczy, i któryś maleńka Misia zaakceptowała. Trudno powiedzieć, że ssie, na to jest za słaba, ale chętne przełyka. Panie karmią i masują brzuszek, koteczka Kaczka - przybrana mama - pomaga.
Widziałam ją wczoraj po 16tej - spała z pelnym brzuszkiem, w polarowej czapeczce na biuście p.Malgosi, cieplutka. Wieczorem spędziła kilka godzin z przybraną mamą Kaczką - zostala wylizana, wysiusiana, pospała z buźlką na sutku, ale nie ssała. Już nie piszczy bez przerwy.
Dziś rano kupka była dość gęsta i ciemna, smółkowata.

Od razu wyjaśnię - p.Małgosia, ktora karmi, w tej chwili nie pracuje, moze się malą zajmować. Sąsiadka - właścicileka Kaczusi - pracuje, więc karmić małej nie da rady, i dlatego "dostęp" do kotki mała ma ograniczony do wieczorów. Jeśli zacznie ssać i będzie w stanie sama najadać się porządnie, będzie z kotką cały czas.

Sterylkowo - czarna kotka z Kasprzaka, prawdopodobnie ciężarna, pojechała późnym wieczorem na sterylkę.

kalewala

Post » Wto mar 08, 2011 9:09 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

malutka ma większe szanse, cudownie :1luvu:
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Wto mar 08, 2011 10:32 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

Aniu a jak juz sie zaprzyjaznisz z paniami - to moze namowisz wlascicielke Kaczuszki, zeby ja wysterylizowac ? Wprawdzie jej macierzynstwo jest wielka szansa dla Misi, ale szansa zostanie wykorzystana - mam nadzieje - i kocia moglaby dostac w nagrode brak rujek 8) :D

Za mala trzymam kciuki :)

Poluje na ostatniego kota przychodzacego na moja stolowke... ma ktos patent jak to zrobic skutecznie ? Kocurek dla ktorego stolowka powstala czyli Zbirek (przeniesiony z Dworca Kaliskiego) z uporem wchodzi do niej - delikatie zjada jedzenie i wychodzac WALI LAPA W KLATKE zamykajac ja :( Kolejna kicia - teoretycznie sasiadow - wlazi do klatki, zjada co tam jest i wdycha walerianke :P, klatka zwykle sie zamyka, a ona spokojnie czeka az przyjde i ja wypuszcze 8) Zrobila tak juz ze 3 razy, chyba uwaza ze to taka dziwna zabawa...
Pozostale towarzystwo - czyli 3 szt. klatke omija szerokim lukiem... dwa ciachniete, wiec niech omijaja, ale jak zlapac ostatniego delikwenta ? Jest dziki nie podejde nawet blizej...

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Wto mar 08, 2011 10:43 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

Miodalik pisze:Aniu a jak juz sie zaprzyjaznisz z paniami - to moze namowisz wlascicielke Kaczuszki, zeby ja wysterylizowac ? Wprawdzie jej macierzynstwo jest wielka szansa dla Misi, ale szansa zostanie wykorzystana - mam nadzieje - i kocia moglaby dostac w nagrode brak rujek 8) :D
A to już uzgodnione, p.Małgosia od kilku miesięcy dostaje ode mnie po głowie za te koty (bo oprócz Kaczuszki jest Szczepan) - one wychodzące, miała je łapać w tajemnicy przed sąsiadką - teraz włączyła się administratorka, że kocurek Szczepan znaczy - jest motywacja, i myślę, że w tym tygodniu będzie ciachnięty (oczywiście nasz koszt, bo tam b.skromnie). A Kaczuszka zaraz po odkarmeniu maluszków.
Szansą dla Misi jest raczej p.Małgosia - ona karmi...

Miodalik pisze:Za mala trzymam kciuki :)
Niezmiennie potrzebne, ciągle jest tylko szansa, a nie pewność...

Miodalik pisze:Poluje na ostatniego kota przychodzacego na moja stolowke... ma ktos patent jak to zrobic skutecznie ? Kocurek dla ktorego stolowka powstala czyli Zbirek (przeniesiony z Dworca Kaliskiego) z uporem wchodzi do niej - delikatie zjada jedzenie i wychodzac WALI LAPA W KLATKE zamykajac ja :( Kolejna kicia - teoretycznie sasiadow - wlazi do klatki, zjada co tam jest i wdycha walerianke :P, klatka zwykle sie zamyka, a ona spokojnie czeka az przyjde i ja wypuszcze 8) Zrobila tak juz ze 3 razy, chyba uwaza ze to taka dziwna zabawa...
Pozostale towarzystwo - czyli 3 szt. klatke omija szerokim lukiem... dwa ciachniete, wiec niech omijaja, ale jak zlapac ostatniego delikwenta ? Jest dziki nie podejde nawet blizej...
Inteligentne stworki :ryk:
Może [pzerwa na tydzień? Niech zapomną..
A potem zamknąć te ciachnięte na kilka dni w jakimś pomieszczeniu i łapać resztę? Np na wędzoną rybę albo wędzonego kurczaka - zapach mają sily i nęcący, bez waleriany, bo pewnie już źle się kojarzy.

Wytrwałości i :ok: :ok:

kalewala

Post » Wto mar 08, 2011 11:10 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla bezłapki ! MISIA SSIE !!

Mała Misia przyssała się do kotki :!: :!: Taki telefon sprzed chwili :!: :!:
Ssie porządnie :!: :!:
Panie będą pilnować, by silniejsze przyrodnie rodzeństwo jej nie odpychało, i w razie potrzeby dokarmiać, by miała pełny brzuszek.
Ale jej szanse mocno rosną :!: :!: :!:

kalewala

[poprzednia][następna]