Wystawy Skandynawia

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Sob mar 05, 2011 16:37 Wystawy Skandynawia

Czy był ktoś kiedyś na wystawie w karajach skandynawskich?? Rozważam Szwecję.... nie mam pojęcia jak tam jest......??!!
ewa

ewry

Od: Pt wrz 21, 2007 8:05

Post » Sob mar 05, 2011 18:28 Re: Wystawy Skandynawia

ewry pisze:Czy był ktoś kiedyś na wystawie w karajach skandynawskich?? Rozważam Szwecję.... nie mam pojęcia jak tam jest......??!!

Wystawy skandynawskie to według mnie jedne z najlepiej zorganizowanych wystaw.
W przypadku wyjazdu tam z kotem, musisz zwrócić uwagę na specjalne warunki dotyczące wścieklizny.
Serdecznie polecam - komfortowe hale, świetna i otwarta atmosfera wśród hodowców i co bardzo ważne sędziowie, których u nas za często nie mamy okazji spotykać, albo i w ogóle.
Obrazek

Madzik

Od: Wto gru 09, 2003 21:36

Post » Sob mar 05, 2011 23:01 Re: Wystawy Skandynawia

Polska ma bardzo dobre bezpośrednie połączenie lotnicze z kilkoma miastami, gdzie odbywają się ichniejsze wystawy - można również wybrać się i bez kota, aby mieć więcej czasu na oglądanie, podziwianie kotów i poczucie atmosfery ...
I am a real witch, which is all the love and magic gave my cats!

ObrazekObrazek

Go!Go!

Od: Czw wrz 08, 2005 17:35

Post » Sob mar 05, 2011 23:08 Re: Wystawy Skandynawia

ewry pisze:Czy był ktoś kiedyś na wystawie w karajach skandynawskich?? Rozważam Szwecję.... nie mam pojęcia jak tam jest......??!!

Wymagane oznaczenie przeciwciał min. 120 dni po szczepieniu przeciwko wściekliźnie.
Obrazek

where

Od: Nie cze 15, 2008 8:29

Post » Nie mar 06, 2011 7:10 Re: Wystawy Skandynawia

Dzięki za info:) Ja planuję popłynąć promem z samochodem:) Nie wiem czy mi się to uda.... ale pomarzyć można:)
A czy w Szwecji na wystawach sa klatki dla kotów tak jak u nas?
ewa

ewry

Post » Nie mar 06, 2011 11:10 Re: Wystawy Skandynawia

Tak :) klatki te same.
Możesz przypłynąć promem ale wcześniej zgłaszasz kota i musisz mieć wykupioną kabinę. Najważniejsze to mieć też przeciwciała.
Ja nie długo mam zamiar zgłosić swoje milasy więc wtedy wstawię obszerniejsza relacje jak to się odbywa tu na miejscu.
Obrazek

Aklar

Od: Pon kwi 07, 2008 9:53

Post » Nie mar 06, 2011 22:13 Re: Wystawy Skandynawia

Cos poszukam !! :P
Ostatnio edytowano Nie mar 06, 2011 22:49 przez CZANKRA, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

CZANKRA

Od: Pt sty 13, 2006 0:36

Post » Nie mar 06, 2011 22:41 Re: Wystawy Skandynawia

Musisz sie dowiadywac bo na wystawy w Szwecji czasami wystarczy zglosic sie na miesiac przed wystawa a czasami trzeba na 3 miesiace przed. Czasami organizatorzy maja pewna pole dla zagraniczniakow a czasami nie. Trzeba sie za kazdym razem pytac meilem.

Zglasza sie koty na kazdy dzien oddzielnie ( czyli 1 kot dwa zgloszenia ). Wysyla sie zgloszenie poczta do SVERAKA

SVERAKs kansli,
Åsbogatan 33,
504 56 BORÅS
Sweden

a swoja droga meilowo do klubu ktory organizuje wystawe.

Przed wyjazdem nie pozniej niz na 10 dni przed wyjazdem trzeba odrobaczyc kota/koty.
Środek na odrobaczenie musi zawierać prazikvantel lub epsiprantel.

Może to być preparat w zastrzyku, tabletce lub spon-on zewnętrzny.

Następujące preparaty są uznane
• Droncit dla psa i kota
• Drontal dla kota
• Milbemax dla psa i kota
• Profender dla kota
• Prazel

Na co najmniej 10 dni przed wjazdem do Szwecji musisz iść do lekarza weterynarii i dostać wpis w paszport w rubryce VII z dokładną datą podania leku odrobaczającego.

*z tych co wyżej napisałam. A więc masz 10 dni aby wjechać z kotem do Szwecji od daty podania leku.

Do wyjazdu

1. Paszport

2. Chip

3. Szczepienie p.wściekliźnie (rubryka IV) z wynikami na przeciwciała(rubryka V)

4. Odrobaczenie BARDZO WAŻNE!!! (rubryka VII)

5. Zaświadczenie od weta iż kot jest zdolny do podróży nie wcześniej niż 24 godziny przed wyjazdem (wpis w paszporcie rubryka IX)

6. Zameldowanie do celników że wwozi się kota na terytorium Szwecji ( to nie jest wymagane chyba ze jakis nadgorliwiec sie znajdzie i wam kaze ).

Do wystawy

• Rodowód (może być kopia, xero)

• Zaświadczenie iż kocur ma jądra na właściwym miejscu ( wpis w rubryce inne w J.angielskim ). Wymagane jest to od wszystkich kocurow ktore wchodza w klase 09. I to nie tylko od zagraniczniakow ale i Szwedow.

• Zaświadczenie iż kocur nie ma przepukliny pępkowej (to chyba nie jest potrzebne ale na wszelki wypadek dobrze mieć)

• Szczepienia jak w Polsce

• Obcięte pazury

• Firanki

Troche tego jest szczegolnie wazne sa przeciwciala. Robi sie je 121 dni od daty szczepienia na wscieklizne. Wiec np szczepisz kociaka 3 mc poniewaz nie wolno wczesniej i po tej dacie liczysz 120 dni + 1 dzien i dopiero wtedy robisz test. Dlatego np. nie ma szans wystawic tam kota w klasie 12.
Oczywiscie jezeli kot byl szczepiony pozniej zawsze liczy sie 121 dni od ostatniego szczepienia.

Mam nadzieje ze obrazowo to napisalam i w miare czytelnie.
Obrazek

CZANKRA

Post » Pon mar 07, 2011 5:49 Re: Wystawy Skandynawia

CZANKRA!! Jesteś kopalnią wiedzy!!!!!!
Dzięki!!!!!!!

Rozumiem, że szczepienia tak jak u nas (szczególnie wścieklizna) - nie później niż 720 dni przed wystawą?
ewa

ewry

Post » Pon mar 07, 2011 11:50 Re: Wystawy Skandynawia

ewry pisze:Rozumiem, że szczepienia tak jak u nas (szczególnie wścieklizna) - nie później niż 720 dni przed wystawą?

Nie, przeciwciała robisz od 121/ego dnia zaszczepienia kota co pisała CZANKRA do roku od daty szczepień.
Obrazek

Aklar

Od: Pon kwi 07, 2008 9:53

Post » Pon mar 07, 2011 14:28 Re: Wystawy Skandynawia

Nie wscieklizne szczepi sie co roku, aby byly testy wazne.
Zreszta tylko u nas jest ten wymog 720 dni. Wszedzie indziej koty musza byc szczepione raz do roku.
Obrazek

CZANKRA

Post » Pon mar 07, 2011 21:31 Re: Wystawy Skandynawia

Ja byłam na dwóch wystawach w Szwecji w 2009r - pod Sztokholmem i w Varberg. To, co zapamiętałam to dużo miejsca, fantastycznie zorganizowany ring i prawie brak publiczności. Ja byłam właśnie jako "publiczność" i wzbudzałam zdziwienie u wystawców. Jako oglądacz niewiele widziałam poza ringiem - klatki są ustawiane inaczej jak u nas, stały dwa rzędy tyłami do siebie, z przodu siedzieli hodowcy, którzy zajmowali właściwie całą przestrzeń między klatkami. Trudno było dojrzeć koty w tych klatkach, o fotkach nie wspomnę ... W ogóle aż głupio było wchodzić między klatki, bo część wystawców drzemała, część bawiła się w większym gronie, więc nawet przejść się nie dało - zostawało właściwie tylko podglądanie podczas oceny.

Dla mnie plusem były też gadżety do kupienia na wystawie - inne niż u nas, czy w Niemczech, bo robione lokalnie. Koty do dziś szaleją z przywiezionymi stamtąd zabawkami, do tego przywiozłam różne przydatne drobiazgi do klatki.

Tyle info od drugiej strony klatek ;)

Tak stały klatki
Obrazek

Ring
Obrazek

Hala
Obrazek
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Pon mar 07, 2011 22:01 Re: Wystawy Skandynawia

A ja bylam wystawca i u mnie wygladalo to tak !!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Perfekcyjnie sa przygotowani poniewaz czesto przyjmuja koty juz na pol roku przed wystawa a zamykaja przyjmowanie kotow na 3 mc przed wystawa. Zawsze jest zasada u nich kto pierwszy ten lepszy. Wiec potrafia zamknac przyjmowanie kotow gdy maja juz ich full.
Czasami jest pewna pula dla zagraniczniakow na niektorych wystawach ( w niektorych klubach ), ale czesto nie. Bardziej obsadzone wystawy sa na poludniu kraju tu tez jest duzo kotow szczegolnie II kat. Na polnocy jest lepiej i mozna dzieki temu nawet zglosic kota na miesiac przed wystawa.
Obrazek

CZANKRA

Post » Wto mar 08, 2011 16:25 Re: Wystawy Skandynawia

Aklar pisze:
ewry pisze:Rozumiem, że szczepienia tak jak u nas (szczególnie wścieklizna) - nie później niż 720 dni przed wystawą?

Nie, przeciwciała robisz od 121/ego dnia zaszczepienia kota co pisała CZANKRA do roku od daty szczepień.

No to... ciężko się wyrobić:( bo jeżeli np. mój kot szczepiony był w ubiegłym roku w czerwcu, nastepne szczepienie po roku - w czerwcu... więc p/ciała dopiero w październiku! No chyba że np. teraz mogę zrobic p/ciała( bo jest więcej niż 120 dni), w czerwcu szczepie po roku i jeżeli wystawa jest w lipcu... to mogę jechać?? Czy dobrze rozumiem??
ewa

ewry

Post » Wto mar 08, 2011 16:34 Re: Wystawy Skandynawia

Niestety liczy sie od tego 2 szczepienia nie pierwszego.

Dlatego tez wazne jest tez pilnowanie szczepien co roku po zrobionych testach aby nie stracily waznosci.
Obrazek

CZANKRA

[następna]