CHLEB Z KAMIENIA, cykliczny bazarek część VI.. do 28.04..

Indywidualne aukcje na kocie potrzeby

Moderator: Moderatorzy

Post » Nie lut 27, 2011 16:45 Re: CHLEB, Z KAMIENIA, DOMOWEJ ROBOTY, REAKTYWACJA, koniec

jej siostra pisze:to kolejna różnica - z reguły nie mam miejsca w lodówce, więc rosną sobie na wolnym powietrzu, jak zaleciłaś 3 godziny. od razu w formie, bo jeszcze nie mam kamienia. Ale wyrastają i rodzina zżera chętnie, zwłaszcza jeśli piekę w niedzielę. Piekłam wczoraj, bo dziś robiłam kuraka z rożna i nie zdążyłabym umyć piekarnika.

Właściwie to tradycja mówi o wyrastaniu w pomieszczeniu, nie w lodówce. Z tym że dawniej w domach było chłodniej. A czasami wysoka temperatura w domu może sprawić, że chleb zrobi się kwaśny zanim urośnie, a tego nie lubię. Pierwsze chleby piekłam kwaśne i byłam bliska załamki :cry:
Poza tym, jeśli chleb ma być gotowy na sobotę rano, to musiałabym - chcą go wyrastać w temperaturze pokojowej - zarwać noc :twisted:
A tak - przygotuję go w piątek, przez noc sobie rośnie i rano mam tylko pieczenie. Ciepluni jest wydawany nowemu właścicielowi.

Annazoo

Od: Nie lis 28, 2010 14:22

Post » Nie lut 27, 2011 16:55 Re: CHLEB, Z KAMIENIA, DOMOWEJ ROBOTY, REAKTYWACJA, koniec

aż poleciałam sprawdzić, czy mój nie jest kwaśny, bo wczoraj rósł przy piecyku, w którym piekłam kiełbasę, ale nie. Paw, też mówi, ze nie i skutkiem naszych działań został tylko zuchelek :(
Ostatnio edytowano Nie lut 27, 2011 17:19 przez jej siostra, łącznie edytowano 1 raz

jej siostra

Od: Nie cze 27, 2010 11:45

Post » Nie lut 27, 2011 16:58 Re: CHLEB, Z KAMIENIA, DOMOWEJ ROBOTY, REAKTYWACJA, koniec

jej siostra pisze:aż poleciałam sprawdzić, czy mój nie jest kwaśny, bo wczoraj rósł przy piecyku w którym piekłam kiełbasę, le nie. Paw, też mówi, ze nie i skutkiem naszych działań został tylko zuchelek :(

To prawdopodobnie kwestia zakwasu. Mój hodowałam od zera,na początku był bardzo słaby i unosił chleb ledwo ledwo. Niedoświadczona - przedłużałam to wyrastanie, by był puszysty. I tu robiłam błąd.

Jeśli pieczesz na moim zalążku, który ma już 2 lata i jest mocnym, jurnym młodzieniaszkiem, to chleb wyrasta raz dwa :)

Annazoo

Post » Nie lut 27, 2011 17:19 Re: CHLEB, Z KAMIENIA, DOMOWEJ ROBOTY, REAKTYWACJA, koniec

fakt, super zakwas. Kto jeszcze nie ma, niech kupuje!

jej siostra

Post » Nie lut 27, 2011 17:47 Re: CHLEB, Z KAMIENIA, DOMOWEJ ROBOTY, REAKTYWACJA, koniec

jej siostra pisze:fakt, super zakwas. Kto jeszcze nie ma, niech kupuje!

tak jest :!:
:lol:

Annazoo

Post » Nie lut 27, 2011 21:24 Re: CHLEB, Z KAMIENIA, DOMOWEJ ROBOTY, REAKTYWACJA, koniec

Annazoo pisze:
jej siostra pisze:chcę spróbować, jak smakuje Twój. Ja mam tendencję do niedosalania, piekę z żytniej razowej i w okrągłej formie z kominkiem.

To mój będzie miał nieco inny smak, bo nie daję razowej 2000 a chlebową 720.
Tak czy owak własnej roboty chleb smakuje najlepiej!
Przed chwilą wyciągnęłam z pieca ten:

Obrazek

Wolę piec okrągłe lub lekko prostokątne niż podłużne, bo wyżej wyrastają.

Przedmiotem licytacji będą 2 chleby.
Cena wywoławcza za bochenek - 12zł lub kup teraz 20zł.
Rozpoczęcie licytacji znosi opcję kup teraz.
Termin końcowy tej odsłony bazarku ogłosi edit_f we wtorek.

Chlebek można odebrać bezpośrednio u mnie (adres na priv) lub od wielbicielki Dorci (edit_f) albo wielbicielki Leosia (anny09), które zapraszam w sobotę ~11 do wygłaskania swoich ulubieńców :)

Cel bazarku wciąż ten sam: rozmaite wydatki weterynaryjne tymczasów ww. wielbicielek, nadwyżka do wspólnej kasy afn.

Proszę o wielgachną nadwyżkę i szaleńcze przelicytowywanie się :1luvu:
1 chlebek - Cena wywoławcza 12zł lub kup teraz 20zł KUPIONY przez jej siostrę :1luvu:
2 chlebek - Cena wywoławcza 12zł lub kup teraz 20zł.

Przedmiotem aukcji jest także przepis na chleb i zalążek 50g zakwasu żytniego do upieczenia tegoż.
1 zestaw (przepis+zalążek) cena KUP TERAZ: 15 zł
2 zestaw (przepis+zalążek) cena KUP TERAZ: 15 zł
3 zestaw (przepis+zalążek) cena KUP TERAZ: 15 zł
4 zestaw (przepis+zalążek) cena KUP TERAZ: 15 zł
5 zestaw (przepis+zalążek) cena KUP TERAZ: 15 zł

@galos3max dla Ciebie rezerwacja zestawu nr 1, chyba że coś uległo zmianie? :kotek:

nie uległo :D dziękuję za pamięć :1luvu:
ObrazekObrazek

galos3max

Od: Sob lip 31, 2010 9:06

Post » Nie lut 27, 2011 22:23 Re: CHLEB, Z KAMIENIA, DOMOWEJ ROBOTY, REAKTYWACJA, koniec

Dopisałam, dziękuję :)

Annazoo

Post » Pon lut 28, 2011 7:37 Re: CHLEB, Z KAMIENIA, DOMOWEJ ROBOTY, REAKTYWACJA, koniec

Mój smakowity wczorajszy chleb w połowie pożarty, dlatego zachęcam Was do licytacji tego, który upiekę na sobotę 5 marca!
Wolny jest jeszcze 1 chlebuś i 4 porcje zakwasu z przepisem :1luvu:

Pozdrawiam :P

Annazoo

Post » Pon lut 28, 2011 8:48 Re: CHLEB, Z KAMIENIA, DOMOWEJ ROBOTY, REAKTYWACJA, koniec

Annazoo

Post » Pon lut 28, 2011 10:32 Re: cykliczny bazarek chlebowy, część III - do 5 marca..

III bazarek chlebowy otwarty :) - post pierwszy uaktualniony..
Annozoo: dziękujemy za wypieki i zalążki :)
jej siostro i galos3max: dziękujemy za pierwsze zakupy :)

ZAPRASZAMY NA ZAKUPY :kotek:
Obrazek

edit_f

Od: Śro gru 10, 2008 12:27

Post » Pon lut 28, 2011 10:43 Re: cykliczny bazarek chlebowy, część III - do 5 marca..

rezerwacja 2iego chlebka: mavi (do 20ej dnia dzisiejszego) :kotek:
Obrazek

edit_f

Post » Pon lut 28, 2011 14:26 Re: CHLEB Z KAMIENIA, cykliczny bazarek część III - do 3 marca..

A ja bym chciała zestawik startowy. Ale podobno pocztą się nie da?? :(

Chani

Od: Czw lis 18, 2010 23:23

Post » Pon lut 28, 2011 14:49 Re: CHLEB Z KAMIENIA, cykliczny bazarek część III - do 3 marca..

Chani pisze:A ja bym chciała zestawik startowy. Ale podobno pocztą się nie da?? :(

Przepis na pewno.
Natomiast zakwas jest dynamicznym żyjątkiem, które poza lodówką gwałtownie rośnie, a nawet uwięziony w chłodzie potrafi się rozglądać po lodówce, o ile jest w za małym słoiku. Mój zakwas jest silnym młodzieńcem i w transporcie z pewnością narozrabia.
Dlatego nie ryzykowałabym wysyłania go pocztą, bo dojdzie do Ciebie jedynie rozmoczona tektura :roll:

Annazoo

Post » Pon lut 28, 2011 15:02 Re: CHLEB Z KAMIENIA, cykliczny bazarek część III - do 3 marca..

Chani pisze:A ja bym chciała zestawik startowy. Ale podobno pocztą się nie da?? :(

oj.. pocztą się nie da.. to musi być dość niska temperatura i bez rzucania.. nie ma szans, że odwiedzisz jakoś Kraków?
Obrazek

edit_f

Post » Pon lut 28, 2011 15:21 Re: CHLEB Z KAMIENIA, cykliczny bazarek część III - do 3 marca..

ja jeszcze poproszę o zestaw startowy - jako prezent :D

jej siostra

[poprzednia][następna]