Witam, jestem nowa i potrzebuje kilku porad

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 26, 2011 20:11 Witam, jestem nowa i potrzebuje kilku porad

Hej :)
Dostałam właśnie kotka, ludzie go wydali, ponieważ nie byli w stanie się nim zajmować (nie mieli czasu). Kotek jest persem płci męskiej, ma niespełna rok.

Mam problem, ponieważ jego futerko nie wygląda jak na persa przystało, jest zaniedbane i ma mnóstwo jakby sfilcowanych kołtunów... Pytanie moje brzmi: czy takie kołtuny mogę obciąć? Myślę, że ich rozczesanie jest niemożliwe.

kassk

Od: Sob lut 26, 2011 20:06

Post » Sob lut 26, 2011 20:18 Re: Witam, jestem nowa i potrzebuje kilku porad

kassk pisze:Hej :)
Dostałam właśnie kotka, ludzie go wydali, ponieważ nie byli w stanie się nim zajmować (nie mieli czasu). Kotek jest persem płci męskiej, ma niespełna rok.

Mam problem, ponieważ jego futerko nie wygląda jak na persa przystało, jest zaniedbane i ma mnóstwo jakby sfilcowanych kołtunów... Pytanie moje brzmi: czy takie kołtuny mogę obciąć? Myślę, że ich rozczesanie jest niemożliwe.

chyba lepiej ciachac niz rozczesywac :ok: nie wiem czy dałabys rade rozczesac,bo kot to nie pies,moze mu się nie spodobać
Ostatnio edytowano Sob lut 26, 2011 20:22 przez kotx2, łącznie edytowano 1 raz
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Sob lut 26, 2011 20:21 Re: Witam, jestem nowa i potrzebuje kilku porad

Kołtuny trzeba obciąć jak najbardziej, ale nie rób tego sama. Skóra jest cieniutka i nieumiejętnie obcinając kołtuny, możesz łatwo pociąć także skórę.

Jeśli kot jest bardzo sfilcowany, to najlepiej byłoby go ogolić w lecznicy. Jeżeli kołtunów nie ma tak dużo, można je obciąć w domu, ale ZAWSZE chroniąc skórę grzebieniem - wsuwasz grzebień (najlepiej obrotowy) między kołtun a skórę i obcinasz tylko nad grzebieniem. Ostrożnie i uważnie, żeby nie pokaleczyć kota.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Sob lut 26, 2011 20:21 Re: Witam, jestem nowa i potrzebuje kilku porad

witam w gronie kociarzy:)

tak,obcięcie kołtunów będzie dobrym rozwiązaniem-myślę że odezwą się osoby które wiedzą jak to zrobić by kota nie zranić przypadkiem czy coś...
jeśli kot się dobrze czuje psychicznie,myślę że po takim zabiegu powinnaś go wykąpać.

zaszczep go,odrobacz[nie na raz,pamiętaj] a potem wykastruj.pakiet podstawowy :)
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Sob lut 26, 2011 20:28 Re: Witam, jestem nowa i potrzebuje kilku porad

kiedys spotkałam się z przypadkiem takiego zfilcowania kota,że trzeba było podać głupiego jasia i ciąć jak owcę :( masakra,potem wszystko odrosło i bylo ok

kotx2

Post » Sob lut 26, 2011 20:44 Re: Witam, jestem nowa i potrzebuje kilku porad

Kociak ma kołtuny na brzuchu i szyi, boję się zrobić mu krzywdę. Póki co, nie wygląda na energicznego, jest wręcz spokojny, ale mam go od kilku godzin i może się jeszcze nie oswoił.

Poza tym, jeśli kotek był uczony wczesniej załatwiania się do kuwety, jak mu postawię kuwetę to będzie wiedział do czego to służy i sam znajdzie?

kassk

Post » Sob lut 26, 2011 20:47 Re: Witam, jestem nowa i potrzebuje kilku porad

kassk pisze:Kociak ma kołtuny na brzuchu i szyi, boję się zrobić mu krzywdę. Póki co, nie wygląda na energicznego, jest wręcz spokojny, ale mam go od kilku godzin i może się jeszcze nie oswoił.

Poza tym, jeśli kotek był uczony wczesniej załatwiania się do kuwety, jak mu postawię kuwetę to będzie wiedział do czego to służy i sam znajdzie?

jeśli był kuwetkowy ,to nie bedzie problemu,jednak kuwete na pare dni postaw w poblizu miejsca gdzie kociak najczesciej przebywa :ok:

kotx2

Post » Sob lut 26, 2011 20:48 Re: Witam, jestem nowa i potrzebuje kilku porad

Będzie wiedział co robić, ale pierwszy raz go zaprowadź i może pogrzeb łapką w żwirku. Masz dla niego żwirek, którego używał w poprzednim domu czy jakiś inny?
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

Post » Sob lut 26, 2011 20:52 Re: Witam, jestem nowa i potrzebuje kilku porad

W sumie nie mam pojęcia jakiego używał wcześniej, ja kupiłąm żwirek jakiś specjalny dla persów. A te kołtuny go bolą? ON się kładzie na plecach i jakby pokazuje biedak że na brzuszku ma takie coś...

kassk

Post » Sob lut 26, 2011 20:55 Re: Witam, jestem nowa i potrzebuje kilku porad

kassk pisze:W sumie nie mam pojęcia jakiego używał wcześniej, ja kupiłąm żwirek jakiś specjalny dla persów. A te kołtuny go bolą? ON się kładzie na plecach i jakby pokazuje biedak że na brzuszku ma takie coś...

powiem szczerze ,ze nie wiem czym sie rózni zwirek dla persów od normalnego,niech mnie ktos oswieci :idea: byc moze chodzi o wplątywanie w siersc :?:

kotx2

Post » Sob lut 26, 2011 20:58 Re: Witam, jestem nowa i potrzebuje kilku porad

No jest napisane, że nie wplątuje się w sierść i zawiera jakiś puder czy coś.

kassk

Post » Sob lut 26, 2011 21:02 Re: Witam, jestem nowa i potrzebuje kilku porad

acha,bedziesz widziec czy kot sadzi do kuwety czy obok jesli obok tzn.ze cos mu nie odpowiada :ok:

kotx2

Post » Sob lut 26, 2011 21:08 Re: Witam, jestem nowa i potrzebuje kilku porad

Aha :) Mówicie, że w lecznicy mi go ogolą? BO jego trzeba chyba całego ogolić, oprócz łąpek ogona i głowy.

kassk

Post » Sob lut 26, 2011 21:09 Re: Witam, jestem nowa i potrzebuje kilku porad

i nie martw sie, wszystkiego sie nauczysz, on ci niedlugo sam podpowie co i jak , nauczysz się kociej mowy i rozumienia o co w tm chodzi, powodzenia:))) a podstawowy pakiet już zosał podany kilka postów wczesniej ( odrobaczenie, szczepienie i sterylka) to trzeba zrobic bezwzgędnie. Resztę sama zobaczysz i kot ci podpowie. Dużo głasków dla persika

anka22

Od: Wto wrz 09, 2008 11:47

Post » Sob lut 26, 2011 21:36 Re: Witam, jestem nowa i potrzebuje kilku porad

Przed wyczesaniem , persa trzeba jego futerko potraktować oliwką dla dzieci. Zmięknie i da się lepiej wyczesać. Kołtunki wyciąć bezwzględnie.

grajda

Od: Pt mar 13, 2009 9:06

[następna]