» Pt lut 25, 2011 21:54
Re: Wątek cukrzycowy - IV
Nadii, badania są naprawdę koniecznie. Ten wątek cały czas Ci podpowiada, żebyś je zrobiła jak najszybciej. Powinno było stać się to już dziś. Moim zdaniem tylko mocznik i kreatynina nie wystarczą. Tu potrzebne są kompleksowe badania, żeby wiedzieć wszystko, co wiedzieć należy. Ale z drugiej strony pewnie wet, do którego się jutro udasz, będzie mógł zrobić na swojej maszynie tylko poszczególne parametry. Nie wiem, czy jutro będzie można zrobić wyniki w jakimś wałbrzyskim labie zwierzęcym. Jeśli krew będzie czekała do poniedziałku, to nie mam pojęcia, czy będzie to tak przygotowane, żeby wyniki były miarodajne.
Na Twoim miejscu poprosiłabym, żeby jutro zrobiono od razu wszystko, co się da, i zapytała oczywiście, czy resztę pobranej krwi (trzeba pobrać odpowiednią ilość materiału) będzie można przesłać do labu, żeby zrobić pozostałe ważne parametry. Ale o to będziemy martwić się później. Już jutro mocznik i kreatynina powiedzą nam, w jakim stanie są nerki.
A to dla mnie (nawet już okrojona) podstawa dla kota cukrzycowego:
Badania hematologiczne krwi
- Erytrocyty (RBC)
- Hemoglobina (Hb)
- Hematokryt (Hkt)
- Leukocyty (WBC)
- Trombocyty (PLT)
Leukogram (Skład białokrwinkowy i populacje, tzw. rozmaz):
- monocyty
- limfocyty
- granulocyty obojętnochłonne (segmentowane i pałeczkowate)
- granulocyty zasadochłonne (bazofile)
- granulocyty kwasochłonne (eozynofile)
Badania biochemiczne krwi
- Mocznik (UREA) lub mocznik N(BUN)
- Kreatynina
- Potas (K)
- Sód (Na)
- Fosfor (P)
- Wapń (Ca)
- Bilirubina
- Aminotransferaza alaninowa (ALT, ALAT, GTP):
- Fosfataza zasadowa inaczej alkaiczna (AP)
- Aminotransferaza (AST, AspAT, GOT)
- Triglicerydy
- Białko całkowite
- Albumina
- Cholesterol
- Amylaza
- Lipaza
- Fruktozamina
Pozdrawiam i trzymam wielkie kciuki za Geitti
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.