Niedowład tylnych łap u kota - co to może być?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 25, 2011 23:37 Niedowład tylnych łap u kota - co to może być?

Mój kot (wiek - 11 m-cy) przez cały dzień normalnie się zachowywał, co prawda jest to kot wychodzący, więc gdy go nie ma to nie wiem co się z nim dzieje, lecz gdy przyszedł jego zachowanie było normalne: łasił się, zjadł, mruczał. potem wszedł po schodach na piętro i położył się na kocyku na łóżku. wyciągał się i mruczał, po czym usnął. po jakimś czasie kot wstał, żeby się obrócić i położyć spowrotem, lecz miał tak jakby nagły paraliż tylnych łap i wydawał odgłosy, że go boli. przeszedł (powoli z przykurczonymi tylnymi łapkami) na fotel i położył się spowrotem. nie pozwolił się dotykać nawet na początku.
Czym może być spowodowany taki niedowład tylnych łapek u kota? Dodam, że nie jest to paraliż, bo gdy leży to rusza nimi (tzn gdy się wyciąga), ale go bolą.
Oczywiście jutro jadę z nim do weta, albo będzie wizyta domowa, bo nie wiem jak go przetransportuję, ponieważ on nie daje się przenosić nawet, więc o włożeniu go do nosidła nie ma mowy.

elo1986

Od: Pt lut 25, 2011 23:27

Post » Pt lut 25, 2011 23:50 Re: Niedowład tylnych łap u kota - co to może być?

elo1986 pisze:Czym może być spowodowany taki niedowład tylnych łapek u kota? Dodam, że nie jest to paraliż, bo gdy leży to rusza nimi (tzn gdy się wyciąga), ale go bolą.

Nikt na forum nie postawi diagnozy przez internet.

elo1986 pisze: Oczywiście jutro jadę z nim do weta, albo będzie wizyta domowa, bo nie wiem jak go przetransportuję, ponieważ on nie daje się przenosić nawet, więc o włożeniu go do nosidła nie ma mowy.

To najlepsze co możesz zrobić. Byle tylko wet był kompetentny.

Trzymam kciuki
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kotów to znaczy, że nie spotkał jeszcze tego właściwego.
Kicuś 04.1997 - 22.10.2010..........Troczuś 2004 - 14.02.2019...............Myszka.................... Mirmił.................GRysiu
Trzy zdjęcia kotów to za dużo.
Obrazek

Irlandzka Myszka

Od: Nie sie 15, 2010 16:49

Post » Pt lut 25, 2011 23:53 Re: Niedowład tylnych łap u kota - co to może być?

Irlandzka Myszka pisze:Nikt na forum nie postawi diagnozy przez internet.

Wiem, chciałam się tylko dowiedzieć, czy ktoś może miał do czynienia z takim przypadkiem.

elo1986

Od: Pt lut 25, 2011 23:27

Post » Sob lut 26, 2011 1:27 Re: Niedowład tylnych łap u kota - co to może być?

Owszem, mial. Jest tu kilka wątków na ten temat. A może być mnóstwo różnych rzeczy, wlącznie z zatorem. Jechać do weta nawet, jeśli jutro będzie lepiej.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Sob lut 26, 2011 9:01 Re: Niedowład tylnych łap u kota - co to może być?

Taki problem może być spowodowany wieloma czynnikami - a wszystkie są potencjalnie bardzo groźne.
Pierwsze co się nasuwa u kota wychodzącego - to jakiś uraz, który początkowo mógł być niewidoczny a w wyniku postępującego np. obrzęku albo przemieszczenia pękniętej kości - zaczął dawać takie dolegliwości.

Wet koniecznie, najlepiej w lecznicy i to takiej która ma rtg - o ile to możliwe.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon maja 30, 2011 12:59 Re: Niedowład tylnych łap u kota - co to może być?

Mam dokładnie taki sam problem z kotką. Zrobiono wszelkie możliwe badania (włącznie z prześwietleniem pod narkozą, brrrrr). Totalny brak diagnozy. Kot wg wyników powinien być zdrowy... a nie jest...
Czy komuś udało się postawić diagnozę przy takiej "teoretycznie nieistniejącej" chorobie, polegającej na utykaniu, bolesności oraz problemach ze wstawaniem?

Ev_ka

Od: Śro kwi 07, 2010 17:41

Post » Pon maja 30, 2011 21:00 Re: Niedowład tylnych łap u kota - co to może być?

Bywa, że nie. Moja pierwsza kotka (trzydzieści parę lat temu) też miala takie objawy. Po antybiotyku przeszlo, ale nie pamiętam jakim.
U kotki mojego znajomego przeszlo po sterydach.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04