DT Smarti2- Devi znalazła cudowny domek w Hamburgu.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 25, 2011 14:06 Re: DT Smarti 2- PROMYŚ JEST ZDROWY !!!

Mam kilka pytań i wątpliwości co do formy prowadzenia działalności.

Smarti, czy nie zastanawiałaś się może nad jej legalizacją? Bo w mojej opinii prowadzisz normalną działalność gospodarczą - nie twierdzę, że dochodową, ale jednak działalność, nie dom tymczasowy.
Może źle rozumiem miauowe pojęcia, ale dla mnie dom tymczasowy kota leczy, doprowadza do dobrego stanu i wyadoptowuje. Może oczywiście prosić o pomoc i wsparcie - ale nie za bardzo może jej żądać, wymagać i określać stawek za miesięczny pobyt (moim zdaniem zresztą - wysokich, moje koty jedzą Orijena, a karma i żwirek dla nich nie kosztuje mnie aż tyle).
Określanie takich stawek pasuje raczej bardziej do hotelu dla zwierząt.
Przeglądnęłam sobie wątek, przeczytałam uważnie pierwszą stronę - i stąd te wnioski. Według mnie tu nawet nie ma próśb o wsparcie, a bardziej coś w rodzaju windykacji ;) ("niedopłata tyle a tyle", "niektóre koty mają niedopłaty, proszę o szybkie zebranie brakujących pieniędzy"....) i tak dalej... - i to poza aukcjami allegro, które przynoszą całkiem dobry dochód.
Moje wątpliwości budzi też allegro i zbieranie prawie 800 zł dla Carlita, o którym wcześniej napisano, że zostaje rezydentem (który to post zniknął i dziś wg Marzeni Carlito rezydentem nie jest - wyjątkowo tajemnicza sprawa...)

"Obroty" idą tu w czterocyfrowe sumy, biorąc pod uwagę określanie stawek, ilość kotów, którą do siebie przyjęłaś, formę domagania się zaległych wpłat - to nie są żarty, to działalność, która moim zdaniem powinna być zalegalizowana i rozliczana.

Nie jest moim celem obrażanie kogokolwiek, wyrażam tylko swoją opinię - wg mnie to już nie jest dom tymczasowy. Dom tymczasowy chyba powinien brać tyle kotów, ile byłby w stanie utrzymać (prośby o wsparcie oczywiście rozumiem, ale nie można mieć pewności, czy owo wsparcie nadejdzie). Biorąc pod uwagę, że bierzesz często koty chore, wymagające kosztownej diagnostyki, leczenia - wiem, że musiałabyś mieć tych tymczasów dużo mniej - w tej chwili koty są przez Ciebie leczone za pieniądze darczyńców. Ale chyba jednak TO jest idea tymczasu...
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Pt lut 25, 2011 14:22 Re: DT Smarti 2- PROMYŚ JEST ZDROWY !!!

Liwio_ w hoteliku płacisz za karmę, żwirek etc - a to, podobnie jak podstawowe leczenie, smarti bierze na siebie. Prosi o wsparcie na leczenie - tylko to bardziej zaawansowane - tych kotów, które tego wymagają. Cieszę się, że ona robi to, co robi - w ten sposób posyłając kilka złotych, mogę pomóc ratować jakiegoś kota. Nie mogłabym wziąc takiego kicia do domu - praca i opieka nad córką, brak samochodu, kawalek do weta z laboratorium - nie pozwoliłyby mi pomagac tak, jak ona pomaga. Większość zabiegów - tych z kategorii ratujących życie - smarti robi "na krechę". Jeśli nie spłaci tego, następnego kota nie przyjmą i finito. Jeśli mówimy "ratuj Promysia - kasa nie gra roli" to mam wrażenie powoduje to zobowiązanie moralne z naszej strony. Ona "za nas" pomogła, jeździła na kroplówki, do lekarzy - ale na tych wetów niestety musimy sie złożyć my, które namawiałyśmy do walki - jeśli tylko nas stać.
Smarti nie żąda, tylko prosi. Nie pobiera opłat za nakarmienie kotów, posprzątanie kuwet i wszystkie zabiegi pielęgnacyjne, zarwane noce - mówi tylko na starcie "mam ograniczone fundusze, jeśli mam wziąć tego kota na tymczas a leczenie będzie potrzebne, będę potrzebowała wsparcia finansowania leczenia". To uczciwe postawienie sprawy.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pt lut 25, 2011 14:28 Re: DT Smarti 2- PROMYŚ JEST ZDROWY !!!

Alienor pisze:Liwio_ w hoteliku płacisz za karmę, żwirek etc - a to, podobnie jak podstawowe leczenie, smarti bierze na siebie.

Nie. Smarti pobiera stałą stawkę za utrzymanie - 112 (w przypadku jednego z kotów 120) złotych miesięcznie. I widać to w rozliczeniach w pierwszym poście. Podstawowe leczenie to tutaj koszty rzędu kilkunastu złotych.
Alienor pisze:Smarti nie żąda, tylko prosi. Nie pobiera opłat za nakarmienie kotów, posprzątanie kuwet i wszystkie zabiegi pielęgnacyjne, zarwane noce - mówi tylko na starcie "mam ograniczone fundusze, jeśli mam wziąć tego kota na tymczas a leczenie będzie potrzebne, będę potrzebowała wsparcia finansowania leczenia". To uczciwe postawienie sprawy.

Oczywiście, za samą karmę/żwirek już tak, ale nie w tym rzecz. "Żądania" nie dotyczą akurat smarti, a Marzeni, bo ja odbieram zacytowane zdania o "niedopłatach" nie jako prośby, ale może to tylko ja :)
I przede wszystkim - ja nie neguję jakości opieki, ilości poświęcanego czasu, zadałam tylko konkretne pytanie - o legalizację, gdyż moim zdaniem nie odpowiada on już definicjom dt - tylko tyle :)

Liwia_

Post » Pt lut 25, 2011 14:28 Re: DT Smarti 2- PROMYŚ JEST ZDROWY !!!

Alienor - zgadzam się z Tobą.
Ja też nie mogłam wziąć Promyka i dlatego pojechał do Smarti, która zaoferowała dom tymczasowy.
I woziła go na transfuzje i inne zabiegi, nie zważając na to, że kasy nie za dużo w portfelu.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pt lut 25, 2011 14:30 Re: DT Smarti 2- PROMYŚ JEST ZDROWY !!!

Liwia_ pisze:Nie. Smarti pobiera stałą stawkę za utrzymanie - 112 (w przypadku jednego z kotów 120) złotych miesięcznie. I widać to w rozliczeniach w pierwszym poście. Podstawowe leczenie to tutaj koszty rzędu kilkunastu złotych.

Tak, bo to są koty bardzo chore, często cudem wyciągnięte za łapkę zza TM.
Koty, które w schronie lub pod blokiem nie miałyby szans - żadnych.
A nikt nie będzie ich leczył charytatywnie.

Erin

Post » Pt lut 25, 2011 14:31 Re: DT Smarti 2- PROMYŚ JEST ZDROWY !!!

Liwia dochód to nie to samo co przychód ;)
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Pt lut 25, 2011 14:36 Re: DT Smarti 2- PROMYŚ JEST ZDROWY !!!

Erin pisze:
Liwia_ pisze:Nie. Smarti pobiera stałą stawkę za utrzymanie - 112 (w przypadku jednego z kotów 120) złotych miesięcznie. I widać to w rozliczeniach w pierwszym poście. Podstawowe leczenie to tutaj koszty rzędu kilkunastu złotych.

Pieniądze wydane na leczenie podliczane są również i tak samo wchodzą w "dług". To akurat nie są stawki za leczenie, a za "michę", jak to sama smarti kiedyś pisała.
Leczenie liczone jest osobno i przecież tak samo odbywa się na koszt innych. To jeszcze w dt byłabym może w stanie zrozumieć (choć też nie do końca, dla mnie jednak jest normą, że tymczasowanie łączy się z kosztami, nie tylko poświęcaniem czasu, benzyny itd), ale już stawka miesięczna z ideą dt kłóci mi się bardzo mocno.

Gibutkowa - pisałam o "obrocie", doczytaj zresztą mój pierwszy post.

Liwia_

Post » Pt lut 25, 2011 14:37 Re: DT Smarti 2- PROMYŚ JEST ZDROWY !!!

Erin pisze:

Doeiedziałem się że jestem nikt. Wyobraź sobie że większość osób tak właśnie leczy za własne pieniądze i to też nie są małe kwoty, to też koty wymagające kosztownego leczenia.
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Pt lut 25, 2011 14:43 Re: DT Smarti 2- PROMYŚ JEST ZDROWY !!!

Satyr77 pisze:
Erin pisze:

Doeiedziałem się że jestem nikt. Wyobraź sobie że większość osób tak właśnie leczy za własne pieniądze i to też nie są małe kwoty, to też koty wymagające kosztownego leczenia.
W takim razie również jestem nikim. Zawsze leczę, żywię i sterylizuję za swoje - i to nie tylko swoje tymczasowe i stałe koty. I znam inne osoby, które postępują podobnie.

Liwia_

Post » Pt lut 25, 2011 14:43 Re: DT Smarti 2- PROMYŚ JEST ZDROWY !!!

Liwio,oczywiście pamiętam Cię i to jak na mnie napadłaś gdy chciałam wziąc chorego kicia ośmielając się prosić o pomoc w jego utrzymaniu...
..przywądrowałaś na mój wątek??

jako odp. na Twój post umieszczę dla przykładu cytat z 1-szej str. z postu rozliczenia.

Marzenia11 pisze:http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=123839

ROZLICZENIE

:flowerkitty: dt smarti
koszty poniesione przez dt smarti na dzień 22.02
dopłata do tymczasków które już są w ds - 127zł
dopłata do Likierka - 140zł
dopłata do aktualnych tymczasów - 1151,70zł
RAZEM: dt smarti dopłaciło 1418,70zł

wpłaty
5.02 - z bazarku - 97zł
8.02 - Aleksandra59 (z bazarku) - 100zł
8.02 - Betta - 126zł
12.2010 Edyta_Ba - 50zł
RAZEM: 373zł

na dzień 22.02.2011r dt smarti dołozyło 1045,70zł

POWYŻSZA KWOTA OBEJMUJE WIZYTY I LECZENIE PONADSTANDARDOWE, KTÓRYCH DT SMARTI NIE POKRYWA- natomiast leczenie standardowe (wizyta wstępna, odrobaczanie, odpchlenie, szczepienia), karma oraz żwirek, czyli utrzymanie kota w dt jest na koszt smarti

chyba że strony ustalą inaczej :wink:

Wynika stąd jasno ile JA WYDAJĘ NA TYMCZASKI .
I są tu umieszczone wydatki od grudnia,ponieważ do tego czasu, kiedy to brałam tymczasy na swój wyłaczny koszt wydałam na swój DT 5600zł :!: .(wtedy było ich mniej)

masz rację-nie stać mnie aby wydawac, na jednak"nie swoje koty", wiecej.

i jak zwykle-pozostaje wybór-wcale nie pomagać aby nie narazać się na podobne zarzuty i żyć w świętym spokoju,lub tez pomagać i prosić o pomoc.
wybór wciąz otwarty...

Liwio-nie przypominam sobie abyś pomogła któremuś z moich tymczasków a więc w ogóle powinnam pominąc Twój post milczeniem..

jesli mam się komuś tłumaczyć to tylko darczyńcom a nie obserwatorom.

nie pytam Ciebie czym karmisz swoje koty..

Carlito nie jest rezydentem-ale oczywistym dla mnie jest że może będzie jeśli nikt wystarczająco dobry :!: go nie zechce-czy uwazasz że powinnam go w tej sytuacji wyrzucić z domu?????

Właśnie osoby takie jak Ty potrafią zniechęcic do wszelkiej pomocy i proszę ,jesli masz pisać w ten sposób to znajdż sobie inny watek bo na moim nie jestes mile widziana.

Jest to jedyna moja odpowiedż dla Ciebie.
Przenies się proszę na wątki gdzie wszyscy wszystkie swoje tymczasy finansują z własnej kieszeni.

Marzeniu-Liwia ma rację-zamiast pisać niedopłata powinnaś pisać np. "różnica między poniesionymi wydatkami przez Smarti,a wpłatami dobroczyńców".
Generalnie bardzo Cię proszę abyś uzywała łagodniejszych sformułowań bo są osoby zbyt wrażliwe jak na Twój konkretny język.

Edit: pomyłka-wstawiłam nie ten cytat.
Ostatnio edytowano Pt lut 25, 2011 15:02 przez smarti, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Pt lut 25, 2011 14:46 Re: DT Smarti 2- PROMYŚ JEST ZDROWY !!!

Liwia - gdyby stawka 112zł była stałą opłatą pobieraną przez smarti pojawiałaby się przy rozliczeniu każdego tymczasa - czy tak jest?
Akurat pojawia się przy Trisi, gdyż to jest efekt indywidualnej umowy smarti i aga-zgagi. Ponieważ rozliczenia są na pierwszej stronie wątku tez w nich musi być taka informacja, skoro są takie ustalenia.

I jeszcze jedno - rozliczenia są dla osób wpłacających bądź mających "swoje" koty w dt smarti - każda z tych osób wie, na co się umówiła ze smarti (indywidualnie, w rozmowach telefonicznych itp.) i tylko chce mieć w jednym miejscu całość, aby informacja była przejrzysta. każda z tych osób zna intencje smarti i wie, ze smarti prosi o wsparcie, a nie żąda, i że nie jest tak, ze jak nie ma pieniędzy to smarti przerywa leczenie kota bądź przestaje go karmić itp.
Dlatego sądzę, że źle odebrałaś informację "nadpłata" bądź "niedopłata" - tu nie ma żadnego żadania.

Poza tym na forum jest wiele osób ktore proszą o wsparcie dla kotów, również dla rezydentów, gdy okazuje się, ze ujawnia się choróbsko, z ktorego kosztami trudno sobie poradzić. Organizowane są bazarki, ludzie proszą na pw o numer konta bo chcą coś wpłacić.... Naprawde się z tym nie spotkałaś?
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pt lut 25, 2011 14:46 Re: DT Smarti 2- PROMYŚ JEST ZDROWY !!!

Liwio,Satyr-
Wasza sprawa jak robicie a moja sprawa jak ja robię.
nic Wam do tego zwłaszcza że mi nie pomagacie a więc nie macie prawa żadać ode mnie rozliczeń i tłumaczenia się.
Uprzejmie proszę o rozładowywanie swoich frustracji na innych watkach.
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Pt lut 25, 2011 14:48 Re: DT Smarti 2- PROMYŚ JEST ZDROWY !!!

Jak brałam od Smarti Lalunię
mniej więcej wiedziałam ile wyniosło jej leczenie (nie mówiąc o tzw. "życiu") chciałam oddać te pieniądze.
Na co Smatri i Marzenia stanowczo odmówiły. Powiedziały, że jeśli mam takie życzenie to mogę wspomagać leczenie tymczasków, które aktualnie tego wymagają .
Kosztów dojazdu do mnie też nie policzyły i winko przywiozły.
Ostatnio edytowano Pt lut 25, 2011 14:49 przez EdytaB_a, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek ObrazekFranek, Tośka, Kredka i LusiObrazek
"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los." Oscar Wilde
Lalunia [*] zawsze w naszych sercach

EdytaB_a

Od: Śro gru 15, 2010 10:21

Post » Pt lut 25, 2011 14:48 Re: DT Smarti 2- PROMYŚ JEST ZDROWY !!!

smarti - zmieniam.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pt lut 25, 2011 14:50 Re: DT Smarti 2- PROMYŚ JEST ZDROWY !!!

Satyr77 pisze:Doeiedziałem się że jestem nikt. Wyobraź sobie że większość osób tak właśnie leczy za własne pieniądze i to też nie są małe kwoty, to też koty wymagające kosztownego leczenia.

Wyobraź sobie, że wiem o tym, bo też pomagam kotom w potrzebie.
A że uważasz, iż jesteś nikt, to cóż ja poradzę - nie mam pomysłu, jak mogłabym Cię dowartościować.
Bo z natury nie zachwycam się facetami, sorry 8)

Erin

[poprzednia][następna]