Odkupię "na spróbowanie" trochę dobrych karm. Kraków/Czę-wa

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 22, 2011 19:05 Odkupię "na spróbowanie" trochę dobrych karm. Kraków/Czę-wa

Cześć,

Poczytałam trochę na forum i chciałabym "świadomie" żywić kota. Byłam na stronie internetowej sklepu na Z. i widziałam tam całkiem dużo karm, które mają więcej niż 4% mięsa i nawet nie są drogie, jeśli chodzi o cenę za kilogram.
No ale żeby to się opłaciło kupić, to trzeba raczej kupić więcej - a boję się, że wydam te 100 zł i sierściuchowi nie podpasuje :evil: . W tej chwili mam jednego kota, więc nie chcę, żeby się zmarnowało.
W związku z tym bardzo chętnie odkupię od kogoś trochę takiej "lepszej" karmy - w sumie to dopiero zaczynam o nich czytać, więc nie wiem, jaka będzie dobra - ale chciałabym np. 1 puszkę czy saszetkę (jeśli chodzi o mokre) albo tak z ćwierć/pół kilo (suchego).
Odebrać karmę mogę w Krakowie lub Częstochowie, bo nie opłaca się wysyłać.

Chciałabym, żeby mój kot spróbował następujących karm ;) :
- Smilla (bo widzę, że ma 30% mięska!)
- Animonda (ale która? Raffine czy to von coś tam?)
- Miamor Ragout Royale (40% mięsa)
- Orijen (??? ale tego nie widziałam w sklepie, ale na forum polecacie, więc niech będzie ;) )

Jestem jednak otwarta na wskazówki - interesują mnie karmy, których cena nie przekroczy 2 zł/100 g (20 zł/kg ;) ) i które mają więcej mięsa niż Whiskas i KiteKat :)
Oczekujemy więc propozycji - my, czyli ja i Kot :D

daggie

Od: Sob cze 19, 2010 15:16

Post » Wto lut 22, 2011 19:27 Re: Odkupię "na spróbowanie" trochę dobrych karm. Kraków/Czę-wa

W Krakowie jest mnóstwo sklepów sprzedających suchą karmę na wagę. Co do mokrego to moje doświadczenie mówi, że to nie my wybieramy kotu karmę, tylko on sobie sam wybiera. U nas próbowałam wszystkiego - od Animondy von coś tam prze shibę, royala, po whiskasa. I wstyd się przyznać, ale Starszy kot uwielbia whiskasa, a Mała zje niemal wszystko. A nawiązując do Orijena to spokojnie można zakupić w sieci sklepów Kakadu - 400g / 19 zł np w krakowskiej Bonarce. Jest tam też ogromny wybór mokrego.
Obrazek Obrazek
Monia, Kuba, Hania i Bilon

KubaTST

Od: Nie paź 19, 2008 18:41

Post » Wto lut 22, 2011 19:29 Re: Odkupię "na spróbowanie" trochę dobrych karm. Kraków/Czę-wa

Animonda vom Feinsten wyjdzie drozej niz 2/100, Rafine tak samo. Paszteciki von Feinsten dawalam moim kotom tylko jak byly malutkie :) Jesli chodzi o Rafine to moja kotka ich nie chce jesc, bo to takie kawaleczki w sosie do ktorych nie jest przyzwyczajona a nowosci nie lubi, a kocur tylko sos wylizuje a miesa jakos zlapac nie umie ;)
Moje ogony z puszek jedza wylacznie Animonde Carny, kotka innej nawet nie tknie... Ladnie pachnie miesem i ma go sporo. Sklad mozna zobaczyc np. na stronie zooplusa : http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_mokra/animonda_rafine_carny/animonda_carny/31750

Agor-ia

Od: Czw lip 29, 2010 13:40

Post » Wto lut 22, 2011 19:36 Re: Odkupię "na spróbowanie" trochę dobrych karm. Kraków/Czę-wa

Z mokrych mam animondę carny kitten i adult i bozitę pate.
Kraków :piwa:
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Wto lut 22, 2011 19:54 Re: Odkupię "na spróbowanie" trochę dobrych karm. Kraków/Czę-wa

KubaTST - dzięki, zajrzę do tego Kakadu kiedyś, może będą mieli jakąś promocję :) Bo jednak kupić 400 gramową puszkę za prawie dwie dychy średnio mi się uśmiecha, wolelibyśmy coś tańszego jednak ;) Ale może się trafi jakaś superoferta :) W ogóle dzięki za namiar - do tej pory naprawdę nie widziałam w sklepach zool. stacjonarnych karm innych niż Whiskas, Purina, Kitekat, Perfect Fit...

Agor-ia - dziękuję Ci bardzo za polecenie tej Animondy, nie zauważyłam jej wcześniej, a ma bardzo dużo mięsa! :) Super, faktycznie warto się nią zainteresować :) I jest w tej samej cenie, co jedzenie, które kupowałyśmy z mamą kotu do tej pory :)

Wistra - zgodzisz się zostać moim (a raczej Filusia ;)) dilerem kociej karmy? :D Widzę, że masz Animondę, jesteśmy zainteresowani :)

daggie

Post » Wto lut 22, 2011 20:07 Re: Odkupię "na spróbowanie" trochę dobrych karm. Kraków/Czę-wa

Swego czasu odsprzedawałam Acanę. Obecnie moje koty jedzą Orijena. Nie zdziw się jak Twoje koty będą tego typu karmy 'zagrzebywać' :? One nie zawierają tych wszystkich ulepszaczy i przez to nie są aż tak
smakowite. Sama próbowałam :oops:
Moje Orijen jedzą, owszem, ale tylko jak mają w perspektywie śmierć głodową. Jednak muszę przyznać, że po żadnej innej karmie nie są takie błyszczące ;)
Może na początek warto im wymieszać z dotychczasową karmą.
Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59

Post » Wto lut 22, 2011 20:12 Re: Odkupię "na spróbowanie" trochę dobrych karm. Kraków/Czę-wa

Ten Orijen o którym pisałam to jest sucha karma, tylko zaznaczam, że rybny ma bardzo wyrazisty zapach. I jeszcze pamiętaj, jak będziesz kota przestawiać na jakąś inną karmę to lepiej jest pomieszać tą którą jadł do tej pory i tą którą Ty wybierzesz, bo większość kotów nie lubi nowości tzw neofobia i może się okazać, że nie zje ani grama, bo po prostu nie będzie tego znał :).
A w miarę tanie suche karmy na wagę są na bazarku u mnie na Kurdwanowie w Krakowie w taki małym zoologicznym np. royal 24zł/kg to nie jest jeszcze tragedia. Ogólnie zawsze taniej znajdziesz " lepszą" karmę w jakimś osiedlowym zoologicznym, niż w sieciówce, bo tam jeszcze płacisz za to, że właśnie tam kupiłaś:). No i Royal często robi takie promocje, że za 20 zł kupujesz 400 gramową paczkę suchego, a drugie 400g masz gratis :D
Obrazek Obrazek

KubaTST

Post » Wto lut 22, 2011 20:13 Re: Odkupię "na spróbowanie" trochę dobrych karm. Kraków/Czę-wa

daggie pisze:KubaTST - dzięki, zajrzę do tego Kakadu kiedyś, może będą mieli jakąś promocję :) Bo jednak kupić 400 gramową puszkę za prawie dwie dychy średnio mi się uśmiecha, wolelibyśmy coś tańszego jednak ;) Ale może się trafi jakaś superoferta

Daggie, 400g Orijena to jest suche, a nie mokre. 20 zł za puszkę to rzeczywiście byłoby sporo.

Skoro byś chciała pół kilo niektórych karm to można kupić 400 g opakowania. Ja np. aby zminimalizować koszty kupuję w sklepach internetowych w takich ilościach, że nie płacę za przesyłkę, a mam dostawę do domu. Zazwyczaj opakowania 2 do 4 kg, aby jedzenie było świeże.

Np. dość dobrą karmą jest Iams (sama nie kupuję), Sanabelle - ceny w sklepach internetowych dają około 23 zł za kg.

Inną karmą bezzbożową (oprócz Orijena) jest Taste of the Wild http://animalia.pl/produkt,13362,38,Tas ... rmula.html Za kg wychodzi także około 23 zł.
ObrazekObrazek

naline

Od: Pt lip 02, 2010 8:45

Post » Wto lut 22, 2011 20:15 Re: Odkupię "na spróbowanie" trochę dobrych karm. Kraków/Czę-wa

Miss pisze:Swego czasu odsprzedawałam Acanę. Obecnie moje koty jedzą Orijena. Nie zdziw się jak Twoje koty będą tego typu karmy 'zagrzebywać' :? One nie zawierają tych wszystkich ulepszaczy i przez to nie są aż tak
smakowite. Sama próbowałam :oops:
Moje Orijen jedzą, owszem, ale tylko jak mają w perspektywie śmierć głodową. Jednak muszę przyznać, że po żadnej innej karmie nie są takie błyszczące ;)
Może na początek warto im wymieszać z dotychczasową karmą.

O, Acana też mnie interesuje, zapomniałam o niej (chyba dlatego, że nie zauważyłam jej na liście w sklepie Z.pl).
Co to znaczy "zagrzebywać"? Mój kot czasem grzebie łapą przy misce z karmą, wygląda, jakby chciał się dokopać do skarbów pod kafelkami, czy to o to chodzi? :) Dlaczego on tak robi, czy to znaczy, że karma mu nie smakuje?
Pomysł z mieszaniem karmy jest bardzo dobry i na pewno go wykorzystam, dziękuję! (sama bym nie wpadła :D ) :)

daggie

Post » Wto lut 22, 2011 20:20 Re: Odkupię "na spróbowanie" trochę dobrych karm. Kraków/Czę-wa

naline pisze:
daggie pisze:KubaTST - dzięki, zajrzę do tego Kakadu kiedyś, może będą mieli jakąś promocję :) Bo jednak kupić 400 gramową puszkę za prawie dwie dychy średnio mi się uśmiecha, wolelibyśmy coś tańszego jednak ;) Ale może się trafi jakaś superoferta

Daggie, 400g Orijena to jest suche, a nie mokre. 20 zł za puszkę to rzeczywiście byłoby sporo.

Skoro byś chciała pół kilo niektórych karm to można kupić 400 g opakowania. Ja np. aby zminimalizować koszty kupuję w sklepach internetowych w takich ilościach, że nie płacę za przesyłkę, a mam dostawę do domu. Zazwyczaj opakowania 2 do 4 kg, aby jedzenie było świeże.

Np. dość dobrą karmą jest Iams (sama nie kupuję), Sanabelle - ceny w sklepach internetowych dają około 23 zł za kg.

Inną karmą bezzbożową (oprócz Orijena) jest Taste of the Wild http://animalia.pl/produkt,13362,38,Tas ... rmula.html Za kg wychodzi także około 23 zł.

Dziękuję za wyprowadzenie mnie z błędu, człek się nie zna, to głupoty wypisuje :)
Dzięki również za nazwy nowych karm, ceny są do zaakceptowania, więc też ich poszukam, oraz za adres www, na pewno zajrzę, bo wypadałoby też wybrać jakiś fajny sklep internetowy (a ja w ogóle do zakupów przez internet podchodzę jak do jeża :mrgreen: )

daggie

Post » Wto lut 22, 2011 20:43 Re: Odkupię "na spróbowanie" trochę dobrych karm. Kraków/Czę-wa

Acana nie przypada do gustu wielu kotom np. moim. Szczególnie jeśli jadły Whiskasa lub Kitekata - te karmy mają specjalne substancje, które przyciągają koty. Wiele osób z forum łapie dzikie koty do sterylizacji właśnie na whiskasa, bo mocno i aromatycznie pachnie.

co do sklepów:
pod Krakowem jest Krakvet - krakvet.pl
Inne:
Świat Karm - swiatkarm.pl
Animalia - animalia.pl
Zooplus.pl
Kuchniapupila.pl

To by było na szybko co mi przychodzi do głowy (w tych sklepach robiłam zakupy).
Ale jest jeszcze:
Telekarma.pl
ObrazekObrazek

naline

Od: Pt lip 02, 2010 8:45

Post » Wto lut 22, 2011 20:46 Re: Odkupię "na spróbowanie" trochę dobrych karm. Kraków/Czę-wa

Acanę małą kupisz w ZooNatura w M1, w Jakama przy Galerii Kazimierz i w Kakadu w Bonarce.
Animondę Carny kupisz w w/w sklepach, Bozitę w puszkach mają w zoolocznym na pętli w mistrzejowicach (po 7zł, ale warto sprawdzić tak, a potem kupić taniej w necie)

Pewnie, że zgodzę się być dilerem.
Ale mam różne smaki, nie wiem, który chcecie.
Pisz an PW ;)
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Wto lut 22, 2011 20:47 Re: Odkupię "na spróbowanie" trochę dobrych karm. Kraków/Czę-wa

Mój kot czasem grzebie łapą przy misce z karmą, wygląda, jakby chciał się dokopać do skarbów pod kafelkami, czy to o to chodzi? :) Dlaczego on tak robi, czy to znaczy, że karma mu nie smakuje?

Ja po swoich widze, ze jak tak zakopuja, znaczy to, ze juz sie przejadly i chca zmiany smaku, albo wiecej mokrego niz suchego :) Kocurkowi zdarza sie tez zakopywac surowe mieso, ale to chyba raczej jest sygnal "Obzarlem sie jak swinia, to zakopie sobie na potem..." bo surowe uwielbia, moglby tylko miecho jesc ;)

Agor-ia

Od: Czw lip 29, 2010 13:40

Post » Wto lut 22, 2011 21:36 Re: Odkupię "na spróbowanie" trochę dobrych karm. Kraków/Czę-wa

U mnie jeżeli chodzi o Krakvet to jest lecznica na Woli Duchackiej na ul. Sanockiej i tam też mają niezły wybór jedzonka dla zwierząt. A jeszcze w Bonarce na pietrze przy Leroy Merlin jest stanowisko sklepu Krakvet i tam chyba można sobie zamówić co się chce.
Obrazek Obrazek

KubaTST

Post » Wto lut 22, 2011 21:47 Re: Odkupię "na spróbowanie" trochę dobrych karm. Kraków/Czę-wa

Za 20 zł za kg można kupić nawet bardzo dobre karmy, choć raczej w większych opakowaniach przez Internet.

Teraz mam u siebie tylko Power of Nature w wersji Mix (bez zbóż, bez ziemniaków, jedna z najwyższych zawartości mięsa), jestem z Krakowa, gdybyś chciała trochę na próbę pisz PW.

Orijen w dobrych cenach bywa w krakowskim sklepie Karusek.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

[następna]