SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 18, 2011 16:04 Re: SPIS KARM dla Kota

hehe no jak pisałam wcześniej są wyjątki :) Nie dogodzi się nigdy, ale trzeba się starać w końcu koty lubią jak się o nie zabiega :lol:

tamiska

Od: Nie lis 01, 2009 12:30

Post » Sob lut 19, 2011 15:52 Re: SPIS KARM dla Kota

tamiska pisze:Moim zdaniem skoczyłaś od razu na głęboką wodę, bo lepiej zacząć od smaków bardziej neutralnych z kurczakiem, indykiem ewentualnie z dziczyzną. Z tego co słyszałam, czytałam i z tego co kiedyś obserwowałam po Lucku to koty karmy suche z rybami tak jedzą bo jedzą. Oczywiście są wyjątki :)

Nie poddawaj się, bo jest jeszcze duże pole do popisu w tej kwestii bo trochę tych karm się namnożyło.

Źle napisałam :) Zaczęłam od Acany z Kurczakiem bodajże (pomarańczowe opakowanie), ale zero zainteresowania, potrafiła cały dzień nic nie zjeść niż zjeść Acanę. No to dopiero wtedy zamówiłam Pacifikę, chociaż zastanawiałam się na Applawsem. Następnym razem zamówię małe opakowanie Applaws, mimo że w moim sklepie internetowym nie ma... I małego opakowania TOTW nie mogę znaleźć... Potem spróbuję jeszcze Orijen.. Tak bardzo chciałabym żeby jadła karmy bezzbożowe... :? Ale jestem cierpliwa, nie poddam się :)
Kasia i Molly :)
Obrazek Obrazek

Szukam pilnie pracy w Poznaniu! :)

kasia90

Od: Nie gru 05, 2010 22:51

Post » Sob lut 19, 2011 16:05 Re: SPIS KARM dla Kota

No to się bardzo cieszę, że się nie poddajesz :)

Myślałam, że od razu zaczęłaś od Acany :)

U nas kiedyś Acana była jedzona, lecz nie było wow. Orijen tak samo. Applaws już lepiej wchodził, a teraz oprócz mięsa daje czasami WildCat jako przekąskę i jest szał. Cena jest dosyć wygórowana, ale ze względu na skład i to, że kot lubi będziemy dalej mieć w domu w pogotowiu w razie wyjazdów lub jako przekąska między mięsnymi mieszankami :)

Być może pomoże powolne zastępowanie starej karmy, nową. Na początek kilka nowych chrupek, jak przestaną być zauważane następne kilka itp. Lub też można spróbować na głód kota przestawić, choć ja to polecam w bardzo ciężkich przypadkach jak już nic nie działa.

tamiska

Post » Nie lut 20, 2011 23:10 Re: SPIS KARM dla Kota

tamiska pisze:Być może pomoże powolne zastępowanie starej karmy, nową. Na początek kilka nowych chrupek, jak przestaną być zauważane następne kilka itp.

Tak próbowałam, ale niestety wtedy wybierała Acanę i kładła obok miseczki, a jak niechcący wzięła Acanę do buzi to pluła. Zaczęło Acany ubywać teraz, ale szału nie ma. Zobaczę jeszcze dwa dni i wypróbujemy (jakby nadal malo jadła) Tamiska tego WildCata albo TOTW :)
Obrazek Obrazek

kasia90

Post » Pon lut 21, 2011 8:42 Re: SPIS KARM dla Kota

Jak ubywa to już mały sukces :D Ja zawsze się śmieję, że koty nie są głupie, jak wiedzą, że człowiek zaraz zmięknie i da ulubione jedzonko to nawet nie próbują się przekonać :) Po wielu opowieściach doszłam właśnie do takiego wniosku :D

Oj, gdybym ja mogła jeść tylko pizze to też warzyw bym nie ruszyła mimo, że są zdrowe. Wczoraj zaserwowałam sobie pół pizzy, radość była nieziemska, ale dzisiaj cierpię z powodu bólu brzucha. Z kociakami jest podobnie :)

tamiska

Post » Wto lut 22, 2011 0:18 Re: SPIS KARM dla Kota

Hmm a pisałyście już o karmie Power of Nature? Nie przypominam sobie, więc wkleję skład znaleziony w internecie. Wiecie czy smakuje kotom? Wydaje mi się, że ma lepszy skład od Acany a nawet Orijena. Nie wiem czy od WildCata.

* 80 % mięsa z kurczaka - bez produktów ubocznych
* 97 % białka pochodzi z mięsa kurczaka
* Strawność białek zwierzęcych wynosi ponad 92%
* Dostarcza kwasów tłuszczowych Omega 6 i Omega-3 w idealnym stosunku
* Bez produktów ubocznych, bez składników gorszej jakości
* Bez białek roślinnych z soi, grochu, fasoli lub ziemniaków
* Bez kukurydzy, bez glutenu
* Mniej niż 10% węglowodanów!
* Lucerna dostarcza naturalnego włókna niezbędnego do prawidłowego trawienia
* Witaminy i minerały z naturalnych źródeł
* Zawiera chelatowane minerały, które są łatwiej wchłaniane przez układ pokarmowy
* Formuła CATactive complex: bioaktywne składniki takie jak witaminy, minerały chelatowane oraz prebiotyki, aby zapewnić kompletne i zdrowe odżywianie wszystkich ras kotów
* Brak sztucznych barwników, konserwantów lub dodatków aromatyzujących
* Konserwowany w sposób naturalny

Skład: suszone mięso kurczaka, świeże mięso kurczaka, tłuszcz z kurczaka (stabilizowany naturalną witaminą E), lucerna, siemię lniane, wątróbka z kurczaka, olej z łososia (stabilizowany naturalną witaminą E), algi morskie, żurawina, tauryna, prebiotyki, witaminy i minerały (chelatowane).

Słyszałam jeszcze o Ziwi Peak ale w Polsce niedostępna. :(

Pozdrawiamy!

PS. Wpadłam na pomysł żeby w weekend zrobić ranking karm, może ktoś chętny do pomocy :)? Sama się nie znam aż tak dobrze jak większość z Was... Stron jest masa w tym wątku i co chwilę ktoś poleca jakąś karmę, ale niestety nie sposób spamiętać wszystkiego.
Obrazek Obrazek

kasia90

Post » Wto lut 22, 2011 0:26 Re: SPIS KARM dla Kota

viewtopic.php?p=6429857#p6429857 :wink:

Jeden z moich kotów dałby się za PoN pokroić :mrgreen: , a jest strasznym niejadkiem :roll:

ewkaa

Od: Śro sie 31, 2005 19:02

Post » Wto lut 22, 2011 10:35 Re: SPIS KARM dla Kota

Moim zdaniem ZiwiPeak jest niedostępna bo jej cena jak na Polskie warunki jest zabójcza za 400g ponad 70 zł wychodzi za granicą, a w Polsce pewnie wyjdzie z 80 wliczając koszta importu. Nie sądzę aby wiele osób mogło sobie pozwolić na regularne karmienie. Pewnie na początku wiele osób kupiło by z ciekawości, ale później nieliczne by tym regularnie karmiły.

O to mój ranking kilku wybranych karm bezzbożowych http://ekozwierzak.blogspot.com/2011/02 ... nanie.html wraz z tabelką porównawczą, wadami i zaletami.

I artykuł o tym dlaczego nie powinno się karmić psów i kotów karmić karmami z marketu: http://ekozwierzak.blogspot.com/2011/02 ... etowe.html

I artykuł o tym czy na prawdę koty po kastracji muszą od razu przejść na karmę dla kastratów: http://www.ekozwierzak.fora.pl/zywienie ... ia,18.html

Może się komuś przyda w wyborze karmy lub w zmianie karmy na inną :)

PON to karma z górnej półki tylko nie podoba mi się tam, że jest tylko 1 źródło białka w postaci kurczaka, a kot powinien dostawać białko z kilku źródeł, moim zdaniem nie fajnie też, że jest lucerna, która służy jako paszowy wypychacz, ale za to świetnie, że jest bardzo dużo tauryny i nie ma zbóż ani ziemniaków :)

tamiska

Post » Wto lut 22, 2011 11:55 Re: SPIS KARM dla Kota

Ja mam pytanie natury technicznej .... zaczęłam swoje Kociaki karmić TOTW i acaną/applawsem no i wydaje mi się że Pepe , który jak tylko dosypuje się chrupki to od razu się rzuca i je to przytył :? a Pirat je ,ale mniej więc jest normalnej budowy .
Czy karma sucha powinna być cały czas w miskach ,które będą cały czas dla nich dostępne , czy tylko o ustalonych porach dawać dla kociaków miski na pół godziny i później chować ?
Bo po prostu przy nich głupieje , jeden normalnej budowy a drugi już zdecydowanie większy i jak tu je karmić... ?
Pirat [*] Pepe [*] Masza Stefan

Del

Od: Wto lis 24, 2009 16:30

Post » Wto lut 22, 2011 16:08 Re: SPIS KARM dla Kota

tamiska pisze:Moim zdaniem ZiwiPeak jest niedostępna bo jej cena jak na Polskie warunki jest zabójcza za 400g ponad 70 zł wychodzi za granicą, a w Polsce pewnie wyjdzie z 80 wliczając koszta importu. Nie sądzę aby wiele osób mogło sobie pozwolić na regularne karmienie. Pewnie na początku wiele osób kupiło by z ciekawości, ale później nieliczne by tym regularnie karmiły.

O to mój ranking kilku wybranych karm bezzbożowych http://ekozwierzak.blogspot.com/2011/02 ... nanie.html wraz z tabelką porównawczą, wadami i zaletami.

I artykuł o tym dlaczego nie powinno się karmić psów i kotów karmić karmami z marketu: http://ekozwierzak.blogspot.com/2011/02 ... etowe.html

I artykuł o tym czy na prawdę koty po kastracji muszą od razu przejść na karmę dla kastratów: http://www.ekozwierzak.fora.pl/zywienie ... ia,18.html

Może się komuś przyda w wyborze karmy lub w zmianie karmy na inną :)

PON to karma z górnej półki tylko nie podoba mi się tam, że jest tylko 1 źródło białka w postaci kurczaka, a kot powinien dostawać białko z kilku źródeł, moim zdaniem nie fajnie też, że jest lucerna, która służy jako paszowy wypychacz, ale za to świetnie, że jest bardzo dużo tauryny i nie ma zbóż ani ziemniaków :)

Dziękuję za linki :) nie wiedziałam, że ta karma jest aż tak droga, ale jak widać karma w normalnej cenie idealna niestety nie jest.
W Twojej tabelce wildcat dopiero zauważyłam, że nie ma ani lucerny ani ziemniaków :) szok :) a ma produkty pochodzenia zwierzęcego? Czy wychodzi na to, że jest lepszy od tego Power of Nature? Chyba wybiorę tego WildCata Etosha, ale z drugiej strony czemu Ceetah jest droższy, skoro zawiera owoce (bo z dziczyzną?)? Zgłupiałam :)
Del pisze:Ja mam pytanie natury technicznej .... zaczęłam swoje Kociaki karmić TOTW i acaną/applawsem no i wydaje mi się że Pepe , który jak tylko dosypuje się chrupki to od razu się rzuca i je to przytył :? a Pirat je ,ale mniej więc jest normalnej budowy .
Czy karma sucha powinna być cały czas w miskach ,które będą cały czas dla nich dostępne , czy tylko o ustalonych porach dawać dla kociaków miski na pół godziny i później chować ?
Bo po prostu przy nich głupieje , jeden normalnej budowy a drugi już zdecydowanie większy i jak tu je karmić... ?

Ja bym podzieliła dzienną porcję, którą powinny dostawać na 2 i dawała dwa razy dziennie. Ale nie wiem czy mam rację, bo moja ma cały czas w misce, ale wielki z niej niejadek to się nie martwię...
Obrazek Obrazek

kasia90

Post » Wto lut 22, 2011 16:41 Re: SPIS KARM dla Kota

Kasia90, no niestety tak na prawdę nie ma idealnej karmy w dobrej cenie :) Właśnie sprawdziłam cenę ZiwiPeak i po prostu w jednym sklepie znalazłam kosmiczne ceny. W innym sklepie znalazłam za 400g dla kota w przeliczeniu na złotówki 27,26 zł czyli w Polsce z marżą i opłatą za import podejrzewam, że cena byłaby ok 40-50 zł. Chyba, że ktoś by dostał u dystrybutora jakieś mega korzystne warunki.

Zastanawiałam się nad sprowadzeniem tej karmy, ale jest to mega ryzykowne, bo może się okazać, że ktoś raz na jakiś czas jako fanaberię kupi, a karmy mają datę ważności i może okazać się, że całą partię będzie trzeba wyrzucić. Aby to działało to musi dużo osób kupować regularnie, a cena nie zachęca.

Ja bym ją osobiście kupowała raz na parę miesięcy jako urozmaicenie do diety BARF, ale i tak bolałaby mnie cena.

Co do Cheetah to importer dał wyższą cenę, ponieważ jest tam dziczyzna, bo z nim rozmawiałam. Etosha ewidentnie składem jest najlepsza.

WildCat nie ma lucerny ani ziemniaków ani zbóż, ani dodatków i producent też nic nie pisze o odpadach mięsnych, a w składzie powinno to być zawarte, że są tam produkty uboczne, a w WildCat jest tylko suszone i świeże mięso :)

tamiska

Post » Wto lut 22, 2011 16:52 Re: SPIS KARM dla Kota

OK, to zamówię 1,5kg na ekozwierzak.pl :) ZiwiPeak rzeczywiście ryzykowne :(

edit: karma dzisiaj przyszła. Już nie mogę się doczekać jak wrócę do domku i dam Molly do spróbowania. :)
Zastanawiam się jednak czemu tylko na czterech polskich stronach jest wspomniana karma wildcat. Tak mało osób ją kupuje? Próbowałam poszukać jakąś zagraniczną stronę, ale też bez powodzenia.
Obrazek Obrazek

kasia90

Post » Czw lut 24, 2011 16:23 Re: SPIS KARM dla Kota

A moja kocica nie widziała wskazówek producenta a propos dziennego spożycia karmy i Applaws'a wpiernicza tyle samo, co wcześniejszego ukochanego Perfect Fit'a :twisted: Przeczytać jej? :D :roll:

yvfi1

Od: Nie lis 30, 2008 10:18

Post » Czw lut 24, 2011 18:22 Re: SPIS KARM dla Kota

yvfi1 pisze:A moja kocica nie widziała wskazówek producenta a propos dziennego spożycia karmy i Applaws'a wpiernicza tyle samo, co wcześniejszego ukochanego Perfect Fit'a :twisted: Przeczytać jej? :D :roll:

Haha :D a co jej dajesz teraz? :)
Przed chwilą dałam mojej Blue Buffalo z indykiem, to pierwszy raz zjadła całą zawartość puszki w ciągu 5 minut 8O
Obrazek Obrazek

kasia90

Post » Czw lut 24, 2011 18:27 Re: SPIS KARM dla Kota

Kupiłam Applaws'a z kurakiem 7,5 kg paczkę, żeby podwójnie zaoszczędzić: raz, że duże opakowanie taniej wychodzi, dwa, że ma lepszej karmy mniej żreć! :evil: A ta najwyraźniej nie czai takich zależności :wink:

yvfi1

Od: Nie lis 30, 2008 10:18

[poprzednia][następna]