Wątek cukrzycowy - IV

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon lut 21, 2011 17:51 Re: Wątek cukrzycowy - IV

jaki wysoki cukier ;/

moze warto byloby zmniejszyc ilosc podawanej insuliny?

jak podawalam kotce 3 jednostki to miala kolo 470, teraz podaje 1 jednostke i ma 350
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

Od: Śro lut 16, 2011 12:07

Post » Pon lut 21, 2011 18:05 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Nadiiska, nic kompletnie nie wiadomo o kocie Oli, o wynikach, schorzeniach dodatkowych, leczeniu dotychczasowym, wsparciu weterynaryjnym na miejscu. To absolutnie nie jest ten etap, kiedy możnaby cokolwiek sugerować w terapii.
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Pon lut 21, 2011 18:08 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Liwia pisze:Nadiiska, nic kompletnie nie wiadomo o kocie Oli, o wynikach, schorzeniach dodatkowych, leczeniu dotychczasowym, wsparciu weterynaryjnym na miejscu. To absolutnie nie jest ten etap, kiedy możnaby cokolwiek sugerować w terapii.

tak wiec jedyne co moge zrobic , to zyczyc powrotu do zdrowia : )

Odezwe sie przed zmiana insuliny : ) Pozdrawiam
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

Od: Śro lut 16, 2011 12:07

Post » Pon lut 21, 2011 18:53 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Sama o moim kocie wiem mało, bo staruszek jest przygarnięty i jego historia życia a tym bardziej chorób jest nam nieznana.
Weterynarz jest raczej ok, ale nie mam pewności jakie ma doświadczenie w leczeniu cukrzycy u kotów. Z drugiej strony po pierwszych objawach tzw. na oko był w stanie zdiagnozować chorobę, co potwierdziły wyniki (muszę je spisać do książeczki, jak będziemy w środę na kontroli). Zaraz mija godzina od podania insuliny i mam zamiar sprawdzić cukier.
Czy to dobrze, że kot ma bardzo duży apetyt?

Ola&koty

Od: Nie lut 20, 2011 19:22

Post » Pon lut 21, 2011 19:01 Re: Wątek cukrzycowy - IV

na pewno lepiej, niż jakby go nie miał wcale :)
Olu, Nadii - powtórzę to po raz któryś z rzędu - dzielne z Was dziewczyny :D
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Post » Pon lut 21, 2011 19:08 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Chciałabym się przywitać na tym wątku. Mam słodziutką kotkę, taką chudziutką pingwinkę. Ma około 8 lat (piszę około bo dokładnie nie wiadomo z którego jest miesiąca), w kwietniu będzie 2 lata od zdiagnozowania cukrzycy. Obiecuję wszystko sukcesywnie przeczytać ale postanowiłam napisać, bo może ktoś wcześniej mi coś podpowie. Moim a może lepiej kocim problemem jest nadmierna chudość (bardzo widoczna). Kotka wyniki ma prawidłowe i nie wiadomo dlaczego mie może przytyć. Za wszelkie informacje z góry dziękuję. :kotek:

beateczka

Od: Nie lut 07, 2010 21:30

Post » Pon lut 21, 2011 19:15 Re: Wątek cukrzycowy - IV

pomiar po godzinie 377 o 21:00 druga kontrola a potem zobaczymy o 6:00 rano.
W domku mamy jeszcze drugiego kotka- Franio nie choruje, ale też jest chudy jak patyk i ma długie cienkie nogi. Przebadany i wyszło, że taka jego uroda.

Ola&koty

Post » Pon lut 21, 2011 19:17 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Witaj. Niestety.
Piszesz, że wyniki są prawdłowe - mogłabyś wpisać przykładowo ostatnie? Kotka ma cukrzycę od dwóch lat - czy ostatnie wyniki fruktozaminy (no - powiedzmy z kilku ostatnich miesięcy) są ok?
Obrazek

Liwia

Post » Pon lut 21, 2011 19:19 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Olu, to Wasz drugi dzień z tą insuliną? Ile waży Twój kot? Skoro dostaje aż tak dużą dawkę insuliny to pewnie jest wielki, jak mój Czesław (waży prawie 10 kg).
Obrazek

Liwia

Post » Pon lut 21, 2011 19:32 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Hej,
Garf wygląda na dużego ale ma 5,1kg.
To nasz drugi dzień z humulinem i pierwszy kiedy Garf się na mnie obraził (przekupstwo jedzeniem nie działa) :(
Może mu przejdzie trochę jak skończę mu dawkować maść do uszu, bo chyba tego nie lubi jeszcze bardziej niż zastrzyków :)

Ola&koty

Post » Pon lut 21, 2011 19:34 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Wygląda na to, ze tego nikt nie zlecił :oops: . Mam tylko wynik glukozy 333,8 przed południem (około 1-2 godz. po podaniu insuliny), T4 w normie

beateczka

Od: Nie lut 07, 2010 21:30

Post » Pon lut 21, 2011 19:38 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Beateczko, dobrze że tu trafiłaś.
Kup glukometr i zaczynamy pracę :)
Wpisz, jaką insulinę i ile jej bierze Twoje kocisko, co je, wpisz te wyniki jeśli masz.
Olu, bardzo duża dwka jak na takiego małego kota. Olbrzymia. Dla swojego spokoju zmierz mu jeszcze dziś ze dwa razy cukier.
Jaką insulinę braliście wcześniej i w jakiej dawce?
Obrazek

Liwia

Post » Pon lut 21, 2011 19:40 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Wcześniej był caninsulin w dawce 4 kreski na strzykawce u40.

Ola&koty

Post » Pon lut 21, 2011 19:41 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Ola&koty pisze:pomiar po godzinie 377 o 21:00 druga kontrola a potem zobaczymy o 6:00 rano.
Olu, po godzinie od podania insuliny? Przy podaniu insuliny było 500, tak?
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pon lut 21, 2011 19:45 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Tak dokładnie
przed podaniem 500 w godzinę po 377.
Koło 21:00 czyli po 3 godzinach od podania insuliny zrobię kolejny pomiar.

Ola&koty

[poprzednia][następna]