Wątek cukrzycowy - IV

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon lut 21, 2011 17:00 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Linki do strzykawek są podane też na 1. stronie wątku. Tu np. U-100 o poj. 0,3 ml, czyli te najdokładniejsze -> http://sklepic.pl/Strzykawki_INSUMED_03ml_G30x8mm_30_szt-148.html
:wink:
No albo np. ta hurtownia w Warszawie. Ja też mam taką możliwość, że moja apteka może mi je ściągnąć. Jeśli miałabyś problem, to przez forumowiczki też możesz "ściągnąć" - np. przeze mnie albo Liwię :mrgreen:
"Niektórym ludziom aż chce się przybić piątkę! ...W twarz. ... Krzesłem."
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ludmiłku... [*] żegnaj Najukochańszy Przyjacielu...30.12.2011r.
Mikusiu... [*] Ty też...17.04.2013r.
Obrazek

Szejbal

Od: Czw maja 08, 2008 23:16

Post » Pon lut 21, 2011 17:06 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Liwia na opakowaniu podano, że 1 ml/100 jm. Przy czym kot dostaje dwie jednostki tzn dwie kreski na strzykawce u40.
Dzisiaj dostałam w aptece glukometr OneTouch Horizon i za godzinę będę podejmować próbę badania cukru, mam nadzieję, że kot to zniesie.
Ale mam problem z paskami do badania moczu bo ponoć rzadko bywają w aptekach w naszym mieście, natomiast w kwestii wspomnianej wyżej strzykawek nie ma najmniejszego problemu.
Jak uda mi się zmierzyć poziom cukru to podam wynik.

Ola&koty

Od: Nie lut 20, 2011 19:22

Post » Pon lut 21, 2011 17:08 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Szejbal pisze:Linki do strzykawek są podane też na 1. stronie wątku. Tu np. U-100 o poj. 0,3 ml, czyli te najdokładniejsze -> http://sklepic.pl/Strzykawki_INSUMED_03ml_G30x8mm_30_szt-148.html
No albo np. ta hurtownia w Warszawie. Ja też mam taką możliwość, że moja apteka może mi je ściągnąć. Jeśli miałabyś problem, to przez forumowiczki też możesz "ściągnąć" - np. przeze mnie albo Liwię :mrgreen:

kosz dostawy 15 zl :D nieźle, poprosilam kuzynke, ktora pracuje w aptece zeby sie zorientowala czy moze mi zamowic strzykawki i jakiej firmy i zeby przy okazji zapytala sie o Levemir : )

jak narazie to kupie ten za 50 zl , tylko teraz wazne pytanie,

jezeli zmieniam insuline (caninsulin na levemir) o zmieniac ilosc jej podawania?
Tzn czy jak podawalam 1 jednostke canin. to podaje jej 1 j. lev. ? : )
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

Od: Śro lut 16, 2011 12:07

Post » Pon lut 21, 2011 17:10 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Ola&koty pisze:Liwia na opakowaniu podano, że 1 ml/100 jm. Przy czym kot dostaje dwie jednostki tzn dwie kreski na strzykawce u40.
Dzisiaj dostałam w aptece glukometr OneTouch Horizon i za godzinę będę podejmować próbę badania cukru, mam nadzieję, że kot to zniesie.
Ale mam problem z paskami do badania moczu bo ponoć rzadko bywają w aptekach w naszym mieście, natomiast w kwestii wspomnianej wyżej strzykawek nie ma najmniejszego problemu.

Olu, Twój kot nie dostaje dwóch jednostek insuliny lecz 5. To bardzo, bardzo dużo. Bardzo dobrze, że masz glukometr i zaczynasz pomiary. Powodzenia, trzymam mocno kciuki i całe popołudnie będę tu zaglądała. Pooglądaj kocie ucho na spokojnie, nerwy na wodzy i do dzieła :)
Ile razy dziennie podajesz insulinę?
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Pon lut 21, 2011 17:13 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Liwia pisze:
Ola&koty pisze:Liwia na opakowaniu podano, że 1 ml/100 jm. Przy czym kot dostaje dwie jednostki tzn dwie kreski na strzykawce u40.

Olu, Twój kot nie dostaje dwóch jednostek insuliny lecz 5. To bardzo, bardzo dużo. Bardzo dobrze, że masz glukometr i zaczynasz pomiary. Powodzenia, trzymam mocno kciuki i całe popołudnie będę tu zaglądała. Pooglądaj kocie ucho na spokojnie, nerwy na wodzy i do dzieła :)

ona ma strzykawki u40 wiec podaje 2 jednostki a nie pięc.

Tak ja zrozumiałam : )
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

Post » Pon lut 21, 2011 17:13 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Nadiiska pisze:
Szejbal pisze:Linki do strzykawek są podane też na 1. stronie wątku. Tu np. U-100 o poj. 0,3 ml, czyli te najdokładniejsze -> http://sklepic.pl/Strzykawki_INSUMED_03ml_G30x8mm_30_szt-148.html

kosz dostawy 15 zl :D nieźle, poprosilam kuzynke, ktora pracuje w aptece zeby sie zorientowala czy moze mi zamowic strzykawki i jakiej firmy i zeby przy okazji zapytala sie o Levemir : )

jezeli zmieniam insuline (caninsulin na levemir) o zmieniac ilosc jej podawania?

Tak jak wczoraj rozmawiałyśmy - levemir to bardziej stężona insulina, wiec przeliczenie nie będzie wprost.
Zaopatrz się w sprzęt do kroplówek na wszelki wypadek.
Nie masz weta, z którym mogłabyś porozmawiać?
A kuzynce wytłumacz dokładnie, o jakie strzykawki Ci chodzi (nie o u40 lecz o u100).
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Post » Pon lut 21, 2011 17:14 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Insulina podawana jest 2 x dziennie rano i wieczorem

Ola&koty

Post » Pon lut 21, 2011 17:15 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Liwia pisze:
Nadiiska pisze:

Tak jak wczoraj rozmawiałyśmy - levemir to bardziej stężona insulina, wiec przeliczenie nie będzie wprost.
Zaopatrz się w sprzęt do kroplówek na wszelki wypadek.
Nie masz weta, z którym mogłabyś porozmawiać?
A kuzynce wytłumacz dokładnie, o jakie strzykawki Ci chodzi (nie o u40 lecz o u100).

Faktycznie, moja pamiec : )
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

Post » Pon lut 21, 2011 17:23 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Nadiiska pisze:
Liwia pisze:

ona ma strzykawki u40 wiec podaje 2 jednostki a nie pięc.

Tak ja zrozumiałam : )

strzykawki ma u40 ale insulina jest u100.
Łopatologicznie - w 1 ml np. caninsuliny jest 40 jednostek substancji czynnej. Strzykawki dla takiej insuliny skalibrowane są w ten sposób, żeby było łatwo obliczać i odmierzać: w objętości, która zmieści się w "jednej kresce" na strzykawce jest 1 jednostka substancji czynnej. Jeśłi mamy bardziej stężoną insulinę (u100) to w tej samej objętości będzie więcej substancji czynnej, prawda? Dokładnie 2,5 raza więcej (u40 = stężenie 40 jednostek substancji czynnej na 1 ml roztworu i u100= 100 jednostek substancji czynnej na 1 ml roztworu).
Tak więc w 1 "kresce" na strzykawce u40 będzie 1 jednostka insuliny u40 albo 2,5 jednostki insuliny u100 (bardziej stężonej).
Kot Oli bierze więc 5 jednostek jednorazowo, co jest bardzo dużą dawką.
Ostatnio edytowano Pon lut 21, 2011 17:25 przez Liwia, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

Liwia

Post » Pon lut 21, 2011 17:24 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Nadiiska pisze:jezeli zmieniam insuline (caninsulin na levemir) o zmieniac ilosc jej podawania?

Caninsulinę wstrzykuje się w strzykawkach U-40.
Levemir i Lantus w strzykawkach U-100.
Strzykawki odpowiadają stężeniom tych insulin. Musisz zaopatrzyć się w takie strzykawki, które są odpowiednie dla danej insuliny.
O ilości później, lub ktoś inny Ci odpisze, bo teraz jestem zajęta, więc przepraszam.
"Niektórym ludziom aż chce się przybić piątkę! ...W twarz. ... Krzesłem."
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ludmiłku... [*] żegnaj Najukochańszy Przyjacielu...30.12.2011r.
Mikusiu... [*] Ty też...17.04.2013r.
Obrazek

Szejbal

Od: Czw maja 08, 2008 23:16

Post » Pon lut 21, 2011 17:26 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Liwia chciałabym z Toba spedzic chociaz jeden caly dzien, dowiedziec sie tylu potrzebnych informacji.
Dziekuje za wytlumaczenie : )

EDIT: Dzieki Szejbal ;)
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

Post » Pon lut 21, 2011 17:28 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Nadiiska pisze:Liwia chciałabym z Toba spedzic chociaz jeden caly dzien, dowiedziec sie tylu potrzebnych informacji.
Dziekuje za wytlumaczenie : )

EDIT: Dzieki Szejbal ;)

zabrzmiało bardzo romantycznie :lol:
Obrazek

Liwia

Post » Pon lut 21, 2011 17:38 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Jest jakis watek, w ktorym piszecie cos o sobie? Jak wyglada wasz dzien ze slodkim kotem? i co z urlopem?
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

Post » Pon lut 21, 2011 17:43 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Do 3 razy sztuka:)
Udało się kot niewiarygodnie cierpliwy zniósł potrójne kłocie, w 12 godzinie od podania insuliny, cukier wyszedł 500.
Za chwile podajemy insulinę.

Ola&koty

Post » Pon lut 21, 2011 17:45 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Olu, jesteś bardzo dzielna :)
Ja ryczałam całą niedzielę przed, w trakcie i po pierwszym pomiarze :lol:
Obrazek

Liwia

[poprzednia][następna]