Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lut 20, 2011 14:37 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

Oj nie było mnie dwa dni i muszę ogarnąć Wasze wpisy.
Kilka odpowiedzi, na pytania które pamiętam.
Kotka była odrobaczona i odpchlona, była łysa, prawdopodobnie ze stresu, strachu i pcheł i głodu, skórę ma czystą i zdrową, już pięknie obrasta, na razie puchem, ale włosy też się szybko pojawią. Jest sprawna, skacze, myje się, mruczy i robi się śmielsza.
Tylko to picie, dodam jej czegoś do wody, może to jest sposób, kupiłem też tuńczyka, którego pochłania z szybkością odkurzacza, tam jest sporo wody.
Do lekarza na badanie pojedziemy za kilka dni, o wynikach dam znać.

Agador

Od: Śro lut 16, 2011 12:16

Post » Nie lut 20, 2011 15:15 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

Tuńczyka "ludzkiego", czy dla kotów? Generalnie nie podajemy "ludzkiego" jedzenia - wędlin, konserw itp. Jest solone a to kotom szkodzi. Mało pijącemu Kłaczkowi (SUK) przemycałam wodę dolewając jej do kociej karmy - saszetki bądź puszki delikatnie podlewałam wodą, jak się sosik rozcieńczył to kot go i tak wylizał. Wycwanił się - teraz jak dostają mokre, jest przy misce pierwszy i zasadniczo ogranicza się do wylizania sosu, "trociny" pozostawiając reszcie.
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Nie lut 20, 2011 16:07 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

napisałam pw

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pon mar 07, 2011 10:16 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

Cześć! Dawno nie pisałem, a to praca, a to inne problemy, ale wreszcie się spiąłem i będąc w domu z powodu choroby, podzielę się dalszą historią Mańki.
Najważniejsze, że już po badaniach, okazało się, że kotka jak na swoje przejścia, jest w wyjątkowo dobrej kondycji, wątroba i nerki w normie, mało hemoglobiny, ale to skutek wygłodzenia, po prostu lekka anemia, podwyższony cukier, ale minimalnie, lekarz złożył to na karb stresu i tego, że nie była na czczo, u niej to raczej niemożliwe. Jedyny problem, to nowotwory na brzuszku, nie wiadomo jeszcze o jakim charakterze, czeka ją operacja, tylko musi przytyć.
Okazało się, że Mania ma 8 -9 lat, czyli poważna z niej dama, teraz nie dziwi jej "mądrość", od razu wiedziała, że o jedzenie prosi się koło lodówki, a kuwety szuka się w ubikacji. Porasta pięknie, na razie puchem, ale niedługo powinny pojawić się włosy. Przez ten miesiąc, przytyła z 1,5 kg do 2,3 kg, lekarz powiedział, żeby nie pakować w nią wspomagaczy i innych specyfików, że sama przybierze na wadze, na razie urósł brzuszek i przez to chodzi trochę skrzywiona, bo mięśni na grzbiecie prawie brak.
W domu Mańka, jak to pers, służy jako żywa figurka, czasem przyjdzie, usiądzie obok i posiedzi cichutko, widać, że lubi być blisko, ale jeszcze się boi. Ostatniej nocy, ułożyła mi się na piersi i spała jakiś czas, może coś w tym jest, że kot potrafi wymruczeć z człowieka chorobę?
Podsumowując, nie jest źle, za miesiąc kontrola, podeślę jeszcze kilka zdjęć, widać już różnicę, pomiędzy tym szkielecikiem, który przybył do nas miesiąc temu, a kotką, która teraz z nami mieszka.

Agador

Od: Śro lut 16, 2011 12:16

Post » Pon mar 07, 2011 10:20 Re: Zaniedbana kotka w typie persa, prosi o porady!!!

To świetnie, że mimo tego stanu wyniki są nie najgorsze, i że kicia tyje :1luvu:

Mam też nadzieję, że po operacji jeszcze wiele lat z Wami będzie :ok:

No i czekamy na nowe fotki oczywiscie :D
19.11.10 - Tosia (*) - kocie dziecko, któremu los dał tak mało czasu
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko
14.12.12 - Felciu (*) zawsze będziesz z nami
26.04.14 - Papaja (*) najsłodsza strachliwa królewna, takiej już nie będzie
31.07.17 - Rudolf (*) moja najukochańsza kocia pierdoła

AgaPap

Od: Pt sie 31, 2007 6:49

[poprzednia]