Nim..3 Schr.Łódź- Maciuś bez domu:( Rudiś...:((

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lut 20, 2011 1:15 Re: Nim będzie za późno3 SchŁódź Psysio w DT Białemu na pomoc!

saggi pisze:Ciapka przyszła do mnie w wieku 8 tygodni i wyrosła na zdrową dziewczynę :) więc jeśli wyda się malucha do dobrego odpowiedzialnego domu to nie trzeba czekać nie wiadomo ile.

Dziewczyno prośba zastanów się co piszesz. Owszem zdażają się koty wydawane w wieku 8 tygodni, ale są trzymane na butelce a nie z matką. Żaden hodowca nie wyda Ci kota przed upływem 12 tygodni, i chodzi o zdrowie i socjalizacje kociaka, a nie twoje widzimisie.
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Nie lut 20, 2011 1:16 Re: Nim będzie za późno3 SchŁódź Psysio w DT Białemu na pomoc!

Edzina pisze:
Annaa pisze:Wydawanie kociąt w wieku 6-7 tyg. do DS jest normalną rzeczą dla wielu
ludzi a także fundacji.

Ale nie wtedy, kiedy te kociaki mogą byc z matką. A skoro ktos oferuje DT, to chyba nie po to, żeby pozbyc sie kotow jak najszybciej? To, że pseudohodowcy tak szybko chcą się pozbyć, to nie znaczy, że mamy brać z nich przykład (bo chyba tych ludzi mialas na mysli?).

Bądź realistką ,oglądałaś kiedyś w gazetach ogłoszenia o kotach do oddania?
na pewno tak. W sezonie są całe strony kociąt w tym wieku.
Nie wiem czy to oddają pseudohodowcy,czy osoby poprostu pomagające kotom.
Jak ich jest tak dużo to każdemu zależy na tym żeby znalazły domy jak najszybciej.
Zwłaszcza że często faktycznie kocięta są bez matki.
DT gdzie kotka może przebywać z małymi to trochę inna sytuacja i teoretycznie powinny
być z nią dłużej. A w praktyce ludzie często szukają właśnie takich maluchów.
Obrazek
Idź zawsze do przodu,nie oglądaj się wstecz,nie holuj smutku za sobą....,,Dżem"

Annaa

Od: Sob lis 28, 2009 20:25

Post » Nie lut 20, 2011 1:18 Re: Nim będzie za późno3 SchŁódź Psysio w DT Białemu na pomoc!

Aniu co nie oznacza że należy to popierać.
Obrazek

Satyr77

Post » Nie lut 20, 2011 1:22 Re: Nim będzie za późno3 SchŁódź Psysio w DT Białemu na pomoc!

Satyr77 pisze:
saggi pisze:Ciapka przyszła do mnie w wieku 8 tygodni i wyrosła na zdrową dziewczynę :) więc jeśli wyda się malucha do dobrego odpowiedzialnego domu to nie trzeba czekać nie wiadomo ile.

Dziewczyno prośba zastanów się co piszesz. Owszem zdażają się koty wydawane w wieku 8 tygodni, ale są trzymane na butelce a nie z matką. Żaden hodowca nie wyda Ci kota przed upływem 12 tygodni, i chodzi o zdrowie i socjalizacje kociaka, a nie twoje widzimisie.

Jak wzięłam moją Yuki to ona nie miała jeszcze chyba nawet 6 tyg.
Pamiętasz Satyr mówiłam wam od kogo ,ale tu nie chcę pisać.
Była bardzo samodzielna,sama jadła.
Absolutnie nie popieram tak wczesnego odstawiania kociąt,ale że tak jest to fakt.
Czasami nie ma wyboru :(
Obrazek
Idź zawsze do przodu,nie oglądaj się wstecz,nie holuj smutku za sobą....,,Dżem"

Annaa

Od: Sob lis 28, 2009 20:25

Post » Nie lut 20, 2011 1:26 Re: Nim będzie za późno3 SchŁódź Psysio w DT Białemu na pomoc!

Ale jeżeli jest wybór, to nie ma się nad czym zastanawiać. Tu to jest jako widzimisię osób które chciały sobie uśmiercić kociaki przez transport i wypominają że kociaki zostały uśpione w sposób humanitarny.
Obrazek

Satyr77

Post » Nie lut 20, 2011 1:48 Re: Nim będzie za późno3 SchŁódź Psysio w DT Białemu na pomoc!

Zalezy od przyjętych standardów.
Koty hodowlane - bezwzględnie reguluje to regulamin związków hodowlanych - kocięta wydawane są w wieku co najmniej 12 tygodni, zsocjalizowane, zaszczepione, odrobaczone, zaczipowane bardzo często, czasem wysterylizowane. To pakiet dający kociętom dobry start w przyszłe życie.

Kocięta bezdomne, znajdy bez matek - tu standardy zależą od danej fundacji / osoby / schroniska itd. Ideałem byłoby aby opuszczały dt w wieku 12 tygodni i z pakietem jak koty hodowlane - większość moich znajomych biorąc pod uwagę dobro kociąt a i realia (ilość kotów czekających na dt i potrzebujących ratunku, dbanie o niemieszanie miotów i zagrożenia nieszczepionych kociąt choćby panelukopenią), wydaje kocięta przynajmniej raz zaszczepione, odrobaczone, zdrowe. Często zaczipowane.
ideałem byłoby to co pisze Edzina - i biorac pod uwagę czas szukania dobrego ds - przeciętnie miesiąc, mają w chwili adopcji 10-12 tygodni.

Jest tyle kociąt bez matek czy z matkami, śmierć kociąt w schronie... to trzeba zobaczyć.
Wydając kocię przed zaszczepieniem z dt do ds, ryzykuję iż uratowane kocię, wyleczone, ale niezaszczepione, zachoruje w ds - wolę sama dopilnować, by dostało pakiet minimum.

Kocięta z matkami - realia są takie, że blokowanie dt na długi czas nie jest fajne - bo inne potrzebujące koty stracą szansę na taki dt. Ale - wiele kociat zbyt wcześnie zabranych od matki ma dysfunkcje - skad biorą się koty-jedynaki nietolerujace innych kotów? koty ciumkajace i z chorobą sierocą? W dt najczęsciej są inne koty i one trochę przejmują rolę niańki, uczą i socjalizują. Ale w ds?

Proponuję założyć nowy wątek na dysputy o standardach adopcyjnych - bo to fajny temat i mało popularny. Tutaj jest wątek persika ;)

edit: doczytałam wątek.
kocięta wydawane w wieku 7-8 tygodni, a były szczepione?
Bo dla mnie to ważniejsze niż ich wiek.
1 szczepienie - to właśnie te 7-8 tygodni. Drugie - ok. 11-12 tygodni.

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03

Post » Nie lut 20, 2011 2:33 Re: Nim będzie za późno3 SchŁódź Psysio w DT Białemu na pomoc!

Docierają do mnie słuchy o jakowychś zazdrościach i zawiściach 8O
Bardzo chętnie pogadam na PW w imieniu moim i wolontariuszek - odwagi mi nie brak :mrgreen: , kultury również :mrgreen: , nie mówię poza plecami inaczej niż tego co w oczy. Piszę konkretnie i precyzyjnie, i sorry że nie owijam w tysiące słów, ale taki właśnie mam sposób mówienia i już.
Zapraszamy mój czarny PR na dysputy na privie, a jeśli brak Wam odwagi, proszę przystopować. Z góry uprzedzam, że nie mam czasu na trollowanie i kłótnie.
Jeśli sprawy dyskusyjne dotyczą kotów, może być w jakimś wątku, byle nie pomocowym dla kotów, bo one tyczą pomocy kotom.

Na fb ktoś o Alego pyta, podałam kontakt, okaże się.
To tylko informacyjnie, jak czegoś sie konkretnego dowiem, dam znać.

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03

Post » Nie lut 20, 2011 4:16 Re: Nim będzie za późno3 SchŁódź Psysio w DT Białemu na pomoc!

ewan pisze:Przeczytałam cały wątek, biedny Białasek takie cudo zaniedbane i jeszcze schron :( Ponieważ nie mogę mu pomóc więc wymądrzać się nie będę, ale dziewczyny błagam jeżeli zależy Wam na nim i nie chcecie aby: "odbijał się od ściany", "miał klaustrofobię", "wypadał z 4 piętra" i ogólnie nie był rozchwiany emocjonalnie mimo iż mógłby być bardzo bogaty i mieszkać na snobistycznym,zamkniętym osiedlu - "nie idźcie tą drogą" :wink:
Ciepła mam nadzieję, że trafi do Ciebie na DT, bo to najlepsze co będzie mogło Bialego spotkać. Trzymam mocno :ok: za zdrówko córci.

Nie życzę sobie takich komentarzy.
Pozdrawiam,
Justinek

Obrazek

Justinek Warszawa

Od: Wto sty 04, 2011 22:40

Post » Nie lut 20, 2011 4:20 Re: Nim będzie za późno3 SchŁódź Psysio w DT Białemu na pomoc!

Satyr77 pisze:Justinek już cię miało tu nie być, to zrób to pod każdym nikiem jaki założysz i zniknij.

Nie życzę sobie takich komentarzy i insynuacji.
I nie tym tonem, Satyr.
Pozdrawiam,
Justinek

Obrazek

Justinek Warszawa

Post » Nie lut 20, 2011 4:21 Re: Nim będzie za późno3 SchŁódź Psysio w DT Białemu na pomoc!

Satyr77 pisze:Ale jeżeli jest wybór, to nie ma się nad czym zastanawiać. Tu to jest jako widzimisię osób które chciały sobie uśmiercić kociaki przez transport i wypominają że kociaki zostały uśpione w sposób humanitarny.

Nie tym tonem, satyr. Nie życzę sobie.
Pozdrawiam,
Justinek

Obrazek

Justinek Warszawa

Post » Nie lut 20, 2011 8:51 Re: Nim będzie za późno3 SchŁódź Psysio w DT Białemu na pomoc!

Satyr77 pisze:Ale jeżeli jest wybór, to nie ma się nad czym zastanawiać. Tu to jest jako widzimisię osób które chciały sobie uśmiercić kociaki przez transport i wypominają że kociaki zostały uśpione w sposób humanitarny.

Czasami trzeba wybrać właśnie w taki sposób i tak zrobić. Niestety prawda jest taka, jak pisze już tu kilka realnie patrzących na świat osób - małe koty zmarłyby w schronisku. To samo niestety dzieje się w naturze i jest częścią selekcji naturalnej. I nie jest to dla osoby usypiającej zwierzę na pewno sytuacja komfortowa.

karolina w-n

Od: Wto gru 21, 2010 23:10

Post » Nie lut 20, 2011 10:18 Re: Nim będzie za późno3 SchŁódź Psysio w DT Białemu na pomoc!

saggi pisze:
Dziewczyna była zdecydowana pomagać kociakom, mogła zrobić dużo dobrego a skreślona tylko dlatego że co? Że kociak wyskoczył z okna? Może wtedy była początkującą kociarą i nikt jej nie powiedział jak zajmować się kociakiem? A wy od początku urodziłyście się nieomylne? Każdy się uczy, jeżeli dziewczyna miała chęci trzeba było ją poinstruować JAK działać a nie odrazu skreślac :| w ten sposób odpychacie od siebie wielu ludzi.

Saggi ja Ci odpowiem bo zdazylysmy sie poznac i chce Ci nakreslic dlaczego tak mysle a nie inaczej.
Justinek skreslilam po jednej odpowiedzi, poniewaz jej wypadl kot z 4-go pietra a jednak nie wyciagnela wnioskow.
Gdyby mnie spotkala taka sytuacja zabilabym w piers i powiedziala nigdy wiecej, moja wina, jestem winna jak ostatni tuman, a nie tlumaczyla ze pod blokiem mam zielona trawke. Czyli przyzwolenie ze koty moga wypadac.
Uwazam ze to przyklad ze trzeba zabezpieczyc okno i ze jednak koty wypadaja, bo po co nastepny ma ryzykowac zyciem, szczegolnie ze wybacz ale w przypadku tego domu to nie fundusze blokuja zabezpieczenie.
I nie jest to wcale drogie bo jak sie chce to mozna okna zabezpieczyc tym:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80108935
koszt 30 zl na dwa okna to zaden koszt,
po za tym zrobienie recznie siatki wg instrukcji kociej republiki to koszt ok 40 zl to jesli kogos nie stac na 40 zl to co bedzie jak kot zachoruje i trzeba bedzie wydac tysiace.

saggi pisze:Tak samo z przesadnymi infiltracjami domów stałych. No ludzie, jak tak czasem słucham to mam pewność, że nie przeszłabym egzaminu na dom stały w 99% przypadków :D a mam dwa koty (2,5 roku i 1,5 roku i ani razu nie chorowały, są zdrowe, szaleją w domu i nie ma problemu).
Ale nie przeszłabym jako dom stały bo moj kociaki jedzą chrupki whiskas i tacki z Aldika, nie mam zabezpieczonych okien (tak nigdy ich nie otwieramy bo by z zawiasów wypadły starocia jedne, ale to by egzaminatorki nie obchodziło - ma być zabezpieczone nawet jeśli mam na to kredyt wziąć). No a najbardziej paranoidalne jest dla mnie nie danie kociaka tylko dlatego że będzie go leczył u akurat tego lekarza którego nie lubi wolontariuszka :D.
.

moze dostałabys kota ode mnie, moze i nie, chocby dlatego ze lepsze, ale nie z najwyzszej polki karmy kosztuja tyle samo co Twoj whiskas i aldik, karmy w sklepie internetowym, wiec jesli komus zaproponowalabym karme lepsza w tej samej cenie badz minimalnie drozsza i mimo wszystko karmil by tylko tym to wcale nie uwazam go za super extra dom. Dziecko przeciez nie karmilabys w aldiku? Ja mam zgola inne podejscie i na jedzenie dla mojej malej wydaje jednak troche wiecej. A koty traktuje jak czlonkow rodziny, i dlatego dbam o to co jedza.

co do zabezpieczenia to napisalam wczesniej jak to wyglada, naprawde uwazasz ze zabezpieczenie 3 okien ( w jednym siatka, w dwoch zabezpieczenia dla dzieci) za 70 zl to tak wielki wydatek kiedy w gre wchodzi zycie kota?
Rozumiem ze nie otwierasz wogole okien, dlatego takie wytlumaczenie byloby dla mnie sensowne. Bo nie narazasz kotow na wypadniecie z okna.
Wydalysmy z kolezanka kotka do domu gdzie kot wypadl wczesniej z balkonu i sie zabil, ale dom wyciagnal wnioski z tej strasznej lekcji, i wiedzialysmy ze juz nigdy zaden kot w taki sposob zycia nie straci.
Jesli ktos przejawia checi do nauki, przejmuje sie tym to bedzie dobrze. Naprawde od nas zalezy zycie kota.

Co do weterynarza, bo wiem ze do mnie pijesz, jest w Poznaniu jeden rzeznik bo inaczej nazwac go nie moge, bo jesli ktos usypia kota bo jest zatkany krysztalami i to dla nie go podstawa to wybacz, zreszta lwetdo ktorego mam ale znany jest z tego ze zawsze na kazzde zyczenie uspi kota nawet zdrowego, co nie jest zgodne z prawem polskim, i to nie sa tylko moje sugestie ale fundacji i wielu osob ktore mialy nieszczescie tam trafic. Dlatego jesli ktos jest slepo zapatrzony na leczenie tam zwierzat to ja podziekuje i napewno kota nie wydam bo predzej czy pozniej zachoruje i skaze go na smierc.
Saggi malo widzialas, malo zrobilas. Przy setnym zwierzeciu otworza Ci sie oczy, przy kolejnym ktore umrze na Twoich rekach, przy kolejnej zlej diagnozie, gdy odpadnie Ci kolejna lecznica. A zupelnie wszystko opadnie gdy dowiesz sie ze Twoj byly tymczas zostal uspiony bo..
Naprawde moje rady ktore daje komukolwiek nigdy nie sa z czystej zlosliwosci a z checi pomocy z racji doswiadczenia ktore zupelnie niechcacy nabylam i ktorego tak naprawde nikomu nie zycze. To ogromne obciazenie psychiczne, rowniez wyboru tego domu gdzie wszystko bedzie dobrze.
Przy adopcjach nie chodzi o statystyki by jak najwiecej, tu naprawde wchodzi w gre zycie kota. Czy wiesz ile razy szukalam z roznymi wlascicielami ich zaginionych kotow? Na blokowiskach na Winagradach. po co byc madrym po szkodzie jesli ktos poddaje Ci na tacy proste i niedrogie rozwiazanie?

Ja rowniez nie bylam idealnym opiekunem, mialam niezabezpieczone okna i moj kot jadl whiskas, wstyd mi za to jak nie wiem. Ale zaczelam sie uczyc, drazyc temat. Wtedy nikt by mi nie dal kota. Sama go znalazlam, wyleczylam, poodrobaczalam, zaszczepilam, wykastrowalam.
I oto chodzi - domy teraz dostaja gotowe rozwiazanie, zdrowe wyleczone koty poszczepione, odrobaczone, posterylizowane, dostaja full serwis. Ja ponosze naklady finansowe na tego kota, oni czesto nie wiedza co to choroba bo koty sa doprowadzone do idealnego stanu, ale zeby tak sie stalo to byly moje ogromne koszty, takze emocjonalne.
Wychuchamy te nasze malenstwa i wypuszczamy w swiat? Czy to dziwne ze chcemy jak najlepiej? Ze szukamy im idealnego domu?

Ja nie potepie domu ktory karmi whiskasem, ale ktory zgarnal swojego kota z ulicy i wydal grube pieniadze na doprowadzenie go do idealnego stanu. Ale niech nie dzwoni po mojego tylko sam osiagnie ten stan.
Moje trzy koty sa wziete z dna totalnego, chore, zagilane, nikt mi nic dla nich nie dal ani nie zafundowal. Domy oczekuja ze dostana wypasione zwierzaki, totez skoro to dostaja to ja oczekuje od nich poniesienia pewnych nieduzych nakladow aby mi spalo sie lepiej i bym swoimi podopiecznymi przejmowac sie nie musiala.

Etka

Od: Nie wrz 24, 2006 11:25

Post » Nie lut 20, 2011 10:35 Re: Nim będzie za późno3 SchŁódź Psysio w DT Białemu na pomoc!

Justinek Warszawa pisze:
ewan pisze:Przeczytałam ...

Nie życzę sobie takich komentarzy.

Justinek Warszawa pisze:
Satyr77 pisze:Justinek ...

Nie życzę sobie takich komentarzy i insynuacji.
I nie tym tonem, Satyr.

Justinek Warszawa pisze:
Satyr77 pisze:Ale ....

Nie tym tonem, satyr. Nie życzę sobie.

A co to jest, koncert życzeń. Lepiej zajmij się zabezpieczeniem okien, żeby kolejny klaustrofobik nie został pobity.
Obrazek

Satyr77

Post » Nie lut 20, 2011 10:46 Re: Nim będzie za późno3 SchŁódź Psysio w DT Białemu na pomoc!

Żeby pomóc Białemu, trzeba mu chyba założyć oddzielny wątek, bo tu się nie przebije :roll:
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Nie lut 20, 2011 10:53 Re: Nim będzie za późno3 SchŁódź Psysio w DT Białemu na pomoc!

kamari pisze:Żeby pomóc Białemu, trzeba mu chyba założyć oddzielny wątek, bo tu się nie przebije :roll:

Spokojnie przebije się, a i tak zaraz będzie miał wątek w DT :mrgreen:
Obrazek

Satyr77

[poprzednia][następna]