Wątek dla nerkowców - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw lut 17, 2011 12:35 Re: Wątek dla nerkowców - V

Mój nie toleruje mleka krowiego. 3 lata temu napił się - RAZ! Skończyło się reakcją alergiczną + zapaleniem jelit = antybiotyki i kroplówki przez kilka tygodni. Ale może tylko mój taki wrażliwy.

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Czw lut 17, 2011 13:44 Re: Wątek dla nerkowców - V

Wczoraj Mici robiliśmy badania. jechjałam jak na ścięcie. Myślałam, że z kotą jest źle .
Wyniki mnie wprowadziły w osłupienie.

kreatynina 2,15, mocznik 95,5 co dla 20 letniego kota jest dobrym wynikiem :D

Fosfor w dolnej granicy normy, wapń w wyższej, przekroczony sód 163 (norma chyba 155 po kroplówkach z CL ?) Martwi mnie niski potas - 3,32. Niższy niz ostatnio (3,6). Za mało suplementowałam potas i do tego doszły kroplówki co drugi dzień.

Wynika z tego, że Micię bolą mięśnie z powodu niedoboru potasu.Podobnie jest z jej wymiotami i pragnieniem.

Czy mam podawać maksymalne dawki renala k ? Moje pytania o to do weta trafiały w próżnię. Nie mam gdzie się zwrócić o radę. Kto ma jakieś doświadczenia z dozowaniem potasu? Po jakim czasie mam zrobić badanie kontrolne? CZy mam wstrzymać się z kroplówkami?

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Czw lut 17, 2011 13:59 Re: Wątek dla nerkowców - V

Zakocona pisze:Wczoraj Mici robiliśmy badania. jechjałam jak na ścięcie. Myślałam, że z kotą jest źle .

Fosfor w dolnej granicy normy, wapń w wyższej, przekroczony sód 163 (norma chyba 155 po kroplówkach z CL ?) Martwi mnie niski potas - 3,32. Niższy niz ostatnio (3,6). Za mało suplementowałam potas i do tego doszły kroplówki co drugi dzień.

Wynika z tego, że Micię bolą mięśnie z powodu niedoboru potasu.Podobnie jest z jej wymiotami i pragnieniem.

Czy mam podawać maksymalne dawki renala k ? Moje pytania o to do weta trafiały w próżnię. Nie mam gdzie się zwrócić o radę. Kto ma jakieś doświadczenia z dozowaniem potasu? Po jakim czasie mam zrobić badanie kontrolne? CZy mam wstrzymać się z kroplówkami?

Wyników w sumie pogratulować :) :ok:

My mamy stały problem z potasem. U nas, gdy Puticie spadł dramatycznie jego poziom, było to robione tak:
przez kilka dni codzienne wizyty w lecznicy i:
- pobranie krwi, podłączenie kroplówki dożylnej, wykonanie jonogramu, zależnie od poziomu potasu dodatek określonej jego ilości do kroplówki.
Kroplówka dożylna zawierająca dodatek potasu może być podawana tylko pod kontrolą weta, w lecznicy, nie mozna dodawać potasu "w ciemno".
Gdy po kilku dniach osiągnęliśmy już pożądany poziom - suplementacja doustnie. Co kilka dni jonogram, żeby sprawdzić czy dawka jest dobrze dobrana. I teraz, przy suplementach ten poziom jakoś nam się trzyma.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Czw lut 17, 2011 14:25 Re: Wątek dla nerkowców - V

Zakocona Dzielna babka z tej Mici!
a mocz badałaś?

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Czw lut 17, 2011 14:59 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:
AlkaM pisze:....
Azodyl to oprocz probiotykow rowniez blonnik, ktorego zadaniem jest najszybsze przepchanie zwiazanych toksyn przez jelita. Tak wiec probujac " podrobic" Azodyl warto pamietac o tym skladniku Azodylu.

Czy jesteś w stanie określić czas, w jakim po jakim zjedzone pożywienie znajdzie się w jelitach? Chyba nie po 15 min. U kota cały cykl pokarmowy trwa ~24h. Zakładajac ostrożnie, że pożywienie znajdzie sie w jelitach po 4h od spożycia, twierdze, że żadna kapsułka tyle czasu nie wytrzyma w warunkach panujących w przewodzie pokarmowym kota. Dlatego cała twoja teoria upada na wstępie.

Nie rozumiem o czym piszesz. Cytujesz moja wypowiedz o blonniku a piszsz chyba o bakteriach??

W kazdym razie jezeli chcialbys zrozumiec ten proces to poszukaj informacji na temat Enteric Dialysis ( po polsku chyba sie to tlumaczy jako dializa jelitowa - niestety nie widze zadnych konkretnych info po polsku, trzeba googlac po angielsku). Jak podaje producent Azodyl jest wlasnie stosowany w celu przeprowadzenia takiej dializy. I zapewniam Cie, ze to nie jest moja teoria, ja z nia nie mam nic wspolnego :lol:

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Czw lut 17, 2011 15:16 Re: Wątek dla nerkowców - V

Zakocona pisze:Wczoraj Mici robiliśmy badania. jechjałam jak na ścięcie. Myślałam, że z kotą jest źle .

Micia :1luvu: Strasznie się cieszę z takich wspaniałych wieści! Teraz będzie Ci chyba nawet łatwiej wybaczyć Jej podlewanie łóżka :lol: Pierwsza miła wiadomość dzisiaj!
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Czw lut 17, 2011 15:19 Re: Wątek dla nerkowców - V

ana pisze:
AlkaM pisze: W zadnym przypadku nie mozna Azodylu wysypanego z kapsulki podawac z plynami jako, ze bakterie natychmiast sie uaktywnia.

He, he. :wink:
W patencie jak byk stoi, że S. thermophilus wiąże mocznik namnażając się w środowiskach o pewnym zakresie pH. W soku żołądkowym się (przynajmniej pod tym względem) nie uaktywnia, natomiast działa w pH typowym dla okrężnicy, czyli jelita grubego. Żadna, absolutnie żadna kapsułka nie utrzyma swojej zawartości aż do tej części przewodu pokarmowego..

Azodyl jest kapsulkach okreslanych po angielsku jako enteric coated. Kapsulka ta w calsci dociera do jelita cienkiego

http://en.wikipedia.org/wiki/Enteric_coating

enteric coatings prevent release of medication before it reaches the small intestine.

Most enteric coatings work by presenting a surface that is stable at the highly acidic pH found in the stomach, but breaks down rapidly at a less acidic (relatively more basic) pH.

Kwas zoladkowy niszczy Streptococcus thermophilus

Streptococcus thermophilus is found in fermented milk products. It is not a probiotic (it does not survive the stomach in healthy humans) and is generally used in the production of yogurt.
http://en.wikipedia.org/wiki/Streptococcus_thermophilus

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Czw lut 17, 2011 17:17 Re: Wątek dla nerkowców - V

AlkaM pisze: Kwas zoladkowy niszczy Streptococcus thermophilus

Streptococcus thermophilus is found in fermented milk products. It is not a probiotic (it does not survive the stomach in healthy humans) and is generally used in the production of yogurt.
http://en.wikipedia.org/wiki/Streptococcus_thermophilus

No i tak się będziemy przerzucać sprzecznymi danymi :wink:
Te w wikipediowym cytacie pochodzą z 1996 roku.
Artykuł z roku ubiegłego
http://www.food.actapol.net/pub/9_2_2010.pdf
4. Lactococci and streptococci survive in simulated conditions of gastric and duodenum as well as the lactobacilli.
artykuł podkreśla, że badano przeżywalność w produktach mlecznych, więc będę mieszać z odrobiną mleka w proszku dla kociąt.

I inny, z 2006,
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1 ... 7.006/full
tytuł: Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus survive gastrointestinal transit of healthy volunteers consuming yogurt

Abstract:
To date, there is significant controversy as to the survival of yogurt bacteria (namely, Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) after passage through the human gastrointestinal tract. Survival of both bacterial species in human feces was investigated by culture on selective media. Out of 39 samples recovered from 13 healthy subjects over a 12-day period of fresh yogurt intake, 32 and 37 samples contained viable S. thermophilus (median value of 6.3 × 104 CFU g−1 of feces) and L. delbrueckii (median value of 7.2 × 104 CFU g−1 of feces), respectively. The results of the present study indicate that substantial numbers of yogurt bacteria can survive human gastrointestinal transit.

Mnie mój research na razie wystarczy. Próbuję dopyszcznie, z mlekiem w proszku (jw.)
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Czw lut 17, 2011 17:39 Re: Wątek dla nerkowców - V

Zakocona pisze:(...)

Pogratulować wyników :D :ok:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw lut 17, 2011 23:53 Re: Wątek dla nerkowców - V

Zakocona pisze:....

Wymioty odwadniają - stąd pragnienie i hypernatremia.

Zakocona pisze:....

Jak zrobić z potasem - nie wiem. Manipulacje potasem mogą być niebezpieczne dla serca. Natomiast kroplówki chyba należało by zwiększyć. Ona jest odwodniona. Przerwanie pogorszy sytuację - zwłaszcza z sodem. No i raczej nie NaCl 0.9.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pt lut 18, 2011 9:50 Re: Wątek dla nerkowców - V

Brak apetytu u Szczurusia to trochę ściema, bo opitolił plasterk wędliny i prosił o jeszcze :twisted: W paszczy tragedia, nawet jeśli zainteresuje się jedzeniem, to nie bardzo może gryźć. Wczoraj podjadł zmiksowaną karmę, którą przyszykowałam do siłowego karmienia (ale nie musiałam).

Generalnie jest źle.
Ostatnio edytowano Sob lut 19, 2011 12:36 przez Jana, łącznie edytowano 1 raz

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pt lut 18, 2011 20:14 Re: Wątek dla nerkowców - V

Jana pisze:Brak apetytu u Szczurusia to trochę ściema, bo opitolił plasterk wędliny i prosił o jeszcze :twisted: W paszczy tragedia, nawet jeśli zainteresuje się jedzeniem, to nie bardzo może gryźć. Wczoraj podjał zmikoswaną karmę, którą przyszykowałam do siłowego karmienia (ale nie musiałam).

Generalnie jest źle.

Jak chce to niech je- finansowo pewnie wyjdzie na to samo a będzie miał przynajmniej przyjemność z życia... Za poprawę :ok:
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Pt lut 18, 2011 23:32 Re: Wątek dla nerkowców - V

Wczoraj byłam w lecznicy, w której jeszcze mnie nie widzieli. Rozmawiałam z wetką, jedyną do tej pory w moim mieście, która miała pojęcie o pewnych badaniach i o nerkach. Dałam się namówić na badania geriatryczne w Laboklinie. W sumie wydałam już dużo pieniędzy na badania, które nie wiadomo czy coś wniosą. Wyniki będą w poniedziałek. Kotkę nie musiałam męczyć, bo została surowica z poprzedniego dnia.

Wyniki z podstawowych badań cieszą, ale....
Wetka twierdzi, że potas może być dobry, bo to zależy od ustawienia maszyny badającej. Zastanowił mnie fakt, że na wynikach napisali, że 3,37 to potas w normie. Podobno od 3,0 jest dobrze. 8O Wetka nie podjęła się leczenia aż nie nadejdą wyniki z Warszawy. Wystraszyłam się i zdecydowałam zmniejszyć dawkę potasu do połowy, bo jak miałabym zaszkodzić.

Badanie moczu zrobione o "starego" weta, bo u niego jest od ręki i solidnie:
Ciężar 1016, :?
ph 5.
białko 2+
leukocyty pojedyncze
twory ziarniste pojedyncze
Mocz czysty

Mój dotychczasowy wet stwierdził, że taki wynik nie kwalifikuje się na antybiotyk.

Mimo takich wyników, kotka dzisiaj znowu miała parcie na pęcherz. Klika razy wchodziła do kuwety robić siusiu.Robiła też kupala. Może to z powodu niego to parcie? Dzisiaj do południa sikała na łóżko, na podkłady. Podaliśmy eksperymentalnie lek przeciwzapalny i przeciwbólowy oraz peritol. Kotka ożywiła się nieco. Zanosłam ją do salonu i tam teraz siedzi. Apetyt po peritolu nie bardzo. Chętnie je tylko gourmeta i suche. Podziabała trochę tuńczyka z puszki- może łyżeczkę.

Dziwne- siedzi i leży na jednym boku. Nowotwór? Ból?

Strasznie się tym wszystkim martwię. :( Wygląda, że sprawa nerek jest wtórna, a może ona jeszcze jest na coś chora równolegle do nerek.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Sob lut 19, 2011 0:07 Re: Wątek dla nerkowców - V

Zakocona pisze:...
Strasznie się tym wszystkim martwię. :( Wygląda, że sprawa nerek jest wtórna, a może ona jeszcze jest na coś chora równolegle do nerek.

A morfologia jaka jest?

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Sob lut 19, 2011 12:40 Re: Wątek dla nerkowców - V

Szczuruś był dziś u naszej ulubionej pani wet. No jest kiepsko, no. W paszczy mega stan zapalny, więc mimo nerek dajemy antybiotyk. Kroplówki mają być częściej (codziennie) za to mniej płynu. Została pobrana krew na badania, niecierpliwie czekam na wyniki.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

[poprzednia][następna]