Moja sprawa jest dość nietypowa…
Mam dwa futrzaste na stanie, oba wspaniałe jednak bardzo od siebie różne. Jeden – typowy kanapowiec, domator ponad wszystko kochający pełną miskę i wygodne lokum, a drugi – no właśnie…
Zacznę od początku. Mieszkam w bloku, w dwupokojowym mieszkaniu na pierwszym piętrze. Mam dwa kociska – Miłka i Lubą, zwaną również Panienką Miu. Wychowały się razem od kociaka i dobrze się dogadują. Jedyny kłopot w tym, że kocica marnuje się w bloku. Ponieważ w najbliższej pięciolatce nie zmienię adresu, więc postanowiłam znaleźć inne wyjście.
Tu przejdę do sedna mojej sprawy – chcę znaleźć dla mojej kotki dom z ogrodem, u mądrych, odpowiedzialnych kociarzy, którzy zechcą wzbogacić się o takie cudo jak Lubeczka. Dlaczego chcę oddać mojego wychuchanego koteczka? Prosta sprawa – kocica się nudzi, tęskni za polowaniem, przestrzenią, wolnością. Widzę jakim tęsknym wzrokiem wodzi za wróbelkami hasającymi po balustradzie balkonu. Dlatego chcę jej znaleźć dom z ogrodem, gdzie mogłaby przyzwyczaić się do kociej wolności i jej zasmakować. Nie chcę jej oddawać na wieś, bo tam warunki są różne, a ona jest jednak przyzwyczajona do pewnych standardów.
Jaka ona jest? Śliczna – whiskasowa koteczka, z intensywnie zielonymi oczami. Ok. 4 – do 4,5 kg wagi, 6 – letnia, wysterylizowana, kuwetkowa. Prawdziwa dama, z wielką dbałością pielęgnująca swoje futro. Mimo, że od lat mieszka w bloku, to jednak jej dzika natura nie dała się oszukać i przystosować. Obdarza człowieka pewnymi względami, lecz jednak cały czas jest jak dzikus. Zamiast tego co w miseczce, woli ściągnąć coś (upolować) z blatu kuchennego, zawlec to do kryjówki i tam zjeść. Cały czas zachowuje „podwyższoną gotowość bojową”, jest czujna i ostrożna. Czasem wygląda to dość zabawnie , zwłaszcza w zestawieniu z Miłeczkiem rozwalonym błogo na kanapie, przyglądającym się światu leniwie spod wpół przymkniętych powiek.
Oczywiście są takie chwile kiedy Lubeczka ma potrzebę zostać wygłaskaną. Wtedy przychodzi i daje się wymiziać, mrucząc i przybierając różne pozy. Zawsze jednak w jej oczach jest pewien dystans i gotowość do szybkiej ewakuacji. W jej obecności nie należy wykonywać gwałtownych ruchów i zdecydowanie nie nadaje się na towarzyszkę dziecinnych zabaw. Za to, jestem przekonana, że sprawdzi się znakomicie jako „terminator” na myszy i na wszystko to, na co zwykle koty polują.
Ma wiele zalet – jest czysta, kuwetkowa, nie skacze na firanki. Lubi chodzić po meblach, wysoko po podwieszonych szafkach. Korzysta grzecznie z drapaka, choć czasem może się zapomnieć i drapnąć jakiś mebel. Kuwetkowa. Czasem tylko jak załatwia się do kuwety, to kocia pupcia wystaje na zewnątrz i robi na zewnątrz. Zdarza jej się to raz na 2 – 3 miesiące. Nie wiem dlaczego, zazwyczaj trafia celnie. Grzebie w doniczkach. Lubi penetrować wszelkie zakamarki. Czasem miałczy żeby ją wpuścić do szafy, jednak kiedy usłyszy zdecydowane nie – odpuszcza. Jest delikatna, nieśmiała, choć jak poczuje się zagrożona to potrafi nieźle drapnąć.
Je wszystko. Ja karmię ją RC, przemieszanym z Puriną (odtłaczająca i dla kastratów). Surowe mięsko jak najbardziej, kefirek. Różne „hapsiki” z ludzkiego talerza mile widziane. Przepada za oliwkami.
Odrobaczona i zaszczepiona.
Nie wiem jak dogada się z innymi kotami. Z kotami tymczasowymi, które przygarniałam chwilowo zanim nie znalazłam im dobrego miejsca, toczyła boje o terytorium. Jest dość asertywna, choć myślę że naprawdę agresywny kot mógłby ją przegonić. W przypadku „jeden na jeden” mogłaby się dogadać z rezydentem, lecz raczej nie obeszłoby się bez próby sił.
Jak znajdzie się chętny do adopcji - nic na siłę. Zależy mi na przemyślanej decyzji. Jeśli kota się nie zaklimatyzuje – przyjadę osobiście i zabiorę ją z powrotem.
Jeśli chodzi o Miłeczka – to kontaktowy kotek. Jak znajdę dobre lokum dla Lubeczki, a u mnie zwolni się miejsce, to chętnie wezmę kota o podobnym temperamencie, usposobieniu i upodobaniach jak mój kanapowy Książę.
To tyle o sprawie. Piszcie. Na pytanie odpowiem. Za porady będę wdzięczna.
Pozdrawiam wszystkich kociarzy i ich futrzasty przychówek!
Załączam link do strony fotka.pl - tam są zdjęcia Lubeczki:
http://www.fotka.pl/profil/catwoman69/a ... 9d817b7d95