[Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Wto lut 15, 2011 15:05 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

Witek Nowak pisze:Przepraszam ale to do mnie nie dociera. :wink:
Sędzia otrzymuje konkretne pieniądze za swoją pracę. Powinna być odpowiednio przygotowana do wykonania tej pracy zgodnie ze swoimi kwalifikacjami. A przygotowanie obejmuje wszelkie zestawienia.

A tak na marginesie próbowałeś to wyjaśnić w sekretariacie? Bo na forum można jedynie snuć domysły, a tak naprawdę wszelkie nieprawidłowości powinny być zgłaszane na bieżąco organizatorom.

OloK.

Od: Śro cze 27, 2007 9:15

Post » Wto lut 15, 2011 15:07 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

danunka pisze:jajcory "maca" prawie kazdy sedzia :D ostatnio nawet u mojego dziecka kociego kochana pani Berta Nemcova szukala :)

Zwłaszcza Ci, którzy na ocenie kilkumiesięcznego kocurka wpisują "sweet girl" ;-)

OloK.

Post » Wto lut 15, 2011 15:10 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

A ja juz bylam na takich wystawach gdzie wlasnie jednego dnia sedzia dal DYSKWALIFIKACJE lub VG za jadra a drugiego dnia inny sedzia nie dosc ze temu samemu kotu dal certyfikat to jeszcze NOM go do BIS.
Czesciej sedziowie wykrywaja zalomki na ogonie ( to juz czesciej mozna zaobserwowac ).
Ale np przepuszczaja tez przepukline - bo i z tym sie spotkalam ze kot dostal NOM BIS a w BIS inna sedzina to wykryla i pokazywala innym sedziom ze taki kot jest w BIS. :P
Obrazek

CZANKRA

Od: Pt sty 13, 2006 0:36

Post » Wto lut 15, 2011 15:33 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

Ave pisze:zdradzę Wam tajemnicę Anne-Gro - Ją najbardziej cieszą koty super czyste, wręcz lśniące czystością, pachnące i doskonale przygotowane do wystawy, wyczesane, bez śpiochów, bab w nosie i 'capów' na pazurach - co nie oznacza, że jest to jedyne kryterium jej oceny, ale reszta nie ma najmniejszego znaczenia, jeśli na stole stoi kot przygotowany nie doskonale - wystawa to pokaz kocich P.I.Ę.K.N.O.Ś.C.I a nie kwalifikacja hodowlana :wink:

rapsodia82 pisze:No to ja czekam na odzew osób, które nie są zadowolone z tej sędziny.
Bo Wy, ci którzy zachwalacie tą sędzinę, w tej chwili niebezpośrednio stwierdziliście, że tamte koty są brudne, paskudne i w ogóle nieprzygotowane.

to tylko przypomnę to, co napisałam kilka stron wcześniej.
pani sędzina A_G Edstrom zapytała mnie, początkującą wówczas hodowczynię, po co jeżdżę z takim brzydkim kotem na wystawy.
i zawyrokowała, że poza premiorem niczego nie osiągnie.
chodziło o kastrata, który nawet nie skończył roku.
był wykąpany i przygotowany na tyle, ile można łysego (wtedy) devonka przygotować :twisted:
miał i ma do dziś niezwykle miłe usposobienie, prezentuje na wystawach daleko posunięty luz (na przykład zasypia w klatce na ringu, w oczekiwaniu na BIS).

gdyby nie to, że wcześniej zgłosiłam koty na następną wystawę, to już by Ludzik nigdzie nie pojechał.
a w Gdańsku, trzy tygodnie później, Yan Roca Folch powiedział o moim kastracie, że ma nogi jak John Wayne (czyli takie, jakie devon ma mieć), pochwalił za inne rzeczy i nominował go do BIS.

pamiętam, Ave, jak mówiłaś na seminarium dla hodowców, że o każdym, absolutnie każdym kocie da się powiedzieć coś dobrego i od tego sędzia powinien zacząć ocenę.

i nie zapomnę też tego, co czułam, kiedy pani Edstrom oceniała Ludzia. to było tak, jakbym jej położyła na stole rozdeptaną żabę.

niech sędziowie będą surowi, jestem za!
ale nie zapominajmy o wzajemnym szacunku i empatii (nie mylić z nazwą stowarzyszenia!).

pozdrowienia od Ludzika, czyli SP Xevena Moon River :D
Obrazek
Izabela
Obrazek

Marcepan

Od: Śro lip 11, 2007 15:22

Post » Wto lut 15, 2011 15:47 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

Basia_D pisze:
rapsodia82 pisze:W takim razie, skoro tak piejecie nad tą Panią, to wytłumaczcie, czemu u jednego kota najpierw dała EX1, a potem wystawca otrzymał pokreśloną ocenę z EX2? Po ocenie stwierdziła, że jednak kot jest źle przygotowany?
Bo według mnie inne czynniki tu zaważyły, bardziej "polityczne", a nie sposób w jaki kot został do wystawy przygotowany.

jezeli oskarzasz to napisz o co, po co snuc domysly ;-)

Żadnego oskarżenia w swoim poście nie widzę. Ale niestety zdarza się, że faworyzowane są konkretne koty, z konkretnych hodowli czy klubów. I jak wyczytałam pod moim postem, szeptane uwagi, czyli to nie tylko moje spostrzeżenie

rapsodia82

Od: Nie sty 03, 2010 14:55

Post » Wto lut 15, 2011 16:00 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

Marcepan pisze:pozdrowienia od Ludzika, czyli SP Xevena Moon River :D
Obrazek

buziaki dla bardzo ludzkiego Ludzia z nogami jak John Wayne :1luvu:
Ave

Post » Wto lut 15, 2011 16:34 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

Witek Nowak pisze:
Basia_D pisze:
rapsodia82 pisze:W takim razie, skoro tak piejecie nad tą Panią, to wytłumaczcie, czemu u jednego kota najpierw dała EX1, a potem wystawca otrzymał pokreśloną ocenę z EX2? Po ocenie stwierdziła, że jednak kot jest źle przygotowany?
Bo według mnie inne czynniki tu zaważyły, bardziej "polityczne", a nie sposób w jaki kot został do wystawy przygotowany.

jezeli oskarzasz to napisz o co, po co snuc domysly ;-)

Pewna osoba z bardzo znanej hodowli znana jest z szeptania na uszko sędziemu. Dlaczego w sobotę sędzia z Chorwacji potrafiła odesłać tą osobę poza ring a sędzia z Norwegii w niedzielę wysłuchiwała uwag?
Nikomu nic nie zarzucam. Dla mnie amen. EOT.

nie wiem jaka to hodowla, nie wiem, jaka to osoba, ale wiem, ze sedzia to tez czlowiek i to co z odleglosci wyglada na spoufalenie, moze byc zwyklym pytaniem np. o pogode

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Wto lut 15, 2011 17:13 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

OloK. pisze:Albo, że jest człowiekiem ;-) Każdy się czasami myli ;-)

Ależ oczywiście, każdy się może pomylić, ale w takim wypadku oczekiwałabym poproszenia na ring obu kotów, przeproszenia i ponownej oceny. :)
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Wto lut 15, 2011 17:14 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

MariaD pisze:

Ależ oczywiście, każdy się może pomylić, ale w takim wypadku oczekiwałabym poproszenia na ring obu kotów, przeproszenia i ponownej oceny. :)

To prawda, że tak to powinno wyglądać. Zgadzam się.

OloK.

Post » Wto lut 15, 2011 17:50 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

OloK. pisze:
Witek Nowak pisze:Przepraszam ale to do mnie nie dociera. :wink:
Sędzia otrzymuje konkretne pieniądze za swoją pracę. Powinna być odpowiednio przygotowana do wykonania tej pracy zgodnie ze swoimi kwalifikacjami. A przygotowanie obejmuje wszelkie zestawienia.

A tak na marginesie próbowałeś to wyjaśnić w sekretariacie? Bo na forum można jedynie snuć domysły, a tak naprawdę wszelkie nieprawidłowości powinny być zgłaszane na bieżąco organizatorom.

Tak, próbowałem.
"Proszę wyjaśnić z sędzią". Sędzia: "Proszę mi wybaczyć, śpieszę się na samolot, nie mam czasu". P. Pruchniak: "Taka sytuacje jest niedopuszczalna ale ja nic nie mogę już zmienić".
Nie o to chodzi by człowiek miał kota ale o to by kot miał człowieka...
Obrazek

Witek Nowak

Od: Pon lut 18, 2008 22:08

Post » Wto lut 15, 2011 17:56 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

CZANKRA pisze:No to jeszcze dam jeden przyklad gdzie np. kot moze jednego dnia dostac certyfikat + NOM BIS a drugiego dnia EX % lub VG.

Malo ktory sedzia sprawdza zestapienie jader u kocurow. Powinien to robic u kazdego kocura a przynajmniej juz u tych co wchodza w klase 09. Niestety tak sie nie dzieje. Sedziowie albo brzydza sie macania jader, albo pomijaja ta kwesje czesto. Osobiscie tylko widzialam wlasnie u paru sedziow ze to sprawdzaja ( k. Machelkowa,Y Rocca Folch, Sedzina Sizova,Stoylarova i wlasnie Gro-Edstrom ). Wtedy tez wlasnie patrzy na czystosc " pomponow". :P

A jak mam kastrata ,to jak sedzia ocenia czystosc kota 8O :wink: i czy tez mu zaglada na wspomnienie po jajach?
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Wto lut 15, 2011 18:02 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

Nie no u kastrata jajek się nie sprawdza, ale to, czy kot jest czysty - owszem. Jankesowi kilka razy zaglądnięto również do paszczy, zwłaszcza na wysokie tytuły, czy wszystkie zęby są ok.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Wto lut 15, 2011 18:05 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

MariaD pisze:

Otóż to. I o to się rozchodzi.
Nie o to chodzi by człowiek miał kota ale o to by kot miał człowieka...
Obrazek

Witek Nowak

Od: Pon lut 18, 2008 22:08

Post » Wto lut 15, 2011 19:29 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

sunshain pisze:
Olivia pisze:.... że standard się zmienia, ...

dotyczyło co prawda weteranów ale odniosę się do tego fragmentu .... patrząc na większość ras jestem za tzw. "starym typem" 8)
cytując Go!Go! "tryndy" .......... są różne a zapomina się czasem o tym co dobre

w zasadzie mało możliwe jest, żeby weteran był w nowym typie
w czasach jego świetności popularne obecnie linie mogły jeszcze nie istnieć
jeżeli klub dopuszcza na wystawie klasę weteranów, sędziowie powinni uwzględnić, że weterany nie muszą być zgodne z obecnie obowiązującym typem
inaczej cała zabawa idzie się paść
ale ja i tak uważam, że mam szczęście
po wielu latach wystawiania (wprawdzie niewielu kotów), to dopiero druga sędzia, której będę unikać
na pocieszenie mam ocenę Dixi od sędziego Kurkowskiego z poprzedniej wystawy :D

Kocurro

Od: Nie sty 11, 2004 20:31

Post » Wto lut 15, 2011 20:02 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

Kocurro pisze: sędzia, której będę unikać

Ja też.
Jak już wcześniej pisałam - z czystej ciekawości obserwowałam sobie wystawy polskie tej Pani i oceny Ex1% - piszecie, że surowa i wymagająca - czyli inni sędziowie na tych wystawach są...... niedouczeni?? inni???
Nigdy nie pozwoliłabym sobie na wystawie kota nieprzygotowanego, więc ten argument odpada.
A fakt, że moja kotka u tej Pani na jednej wystawie miała NOM BIS a na innej ta Pani moją kotkę wytypowała do wygranej w Show persów, świadczy że nie oceny wpływają na moje odczucia, tylko sposób ich przyznawania.
Wystawa to jakiś rodzaj rozrywki, ma być rzetelnie i w miarę sympatycznie, jak będę chciała "surowo" to sobie tatara zaserwuję :ok:

pusiania

Od: Pon paź 09, 2006 13:35

[poprzednia][następna]