futrzaste i pies-jak zaprzyjażnić?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 15, 2011 11:24 futrzaste i pies-jak zaprzyjażnić?

Dokładnie jak w temacie-no może z tą przyjażnią przesadziłam,ale chciałabym by choć się tolerowały.
Otóż mój problem polega na tym,że na działce opiekuję się stadkiem wolnożyjacych kociaków.
Wiosna się zbliża i coraz więcej czasu będę tam spędzać.
Do domu przygarnęłam psa(dorosły,taki szczekacz co nie zna umiaru),jego właściciel zmarł.Psiak w domu idealnie dogaduje się z kociakami(2 kotki).Kiedy ubiegłej wiosny wzięłam go na działkę to jakby oszalał na widok tamtejszych kotów-futrzaste z obawy przed takim dzikusem siedziały tylko gdzieś po kątach i nawet do misek z karmą nie podeszły.Na 3 próbach się skończyło-Reksio działki nie odwiedza...a szkoda :(
Chciałabym go zabierać razem z nami,ale obawiam się,ze moje wolnożyjące się obrażą :( i pójdą w sina dal.
Da coś się z tym fantem zrobić?
pozdrawiam
Grażyna

bell_a

Od: Nie maja 13, 2007 1:22

Post » Wto lut 15, 2011 15:17 Re: futrzaste i pies-jak zaprzyjażnić?

wskazówka osób doświadczonych bardzo mile widziana :wink:

bell_a

Post » Wto lut 15, 2011 19:58 Re: futrzaste i pies-jak zaprzyjażnić?

:( nikt nic nie doradzi?

bell_a

Post » Wto lut 15, 2011 20:11 Re: futrzaste i pies-jak zaprzyjażnić?

trenuj z psem posłuszeństwo.
komenda 'zostaw','spokój' czy 'do mnie' trenowana w różnych warunkach może pomóc.
i zanim go zabierzesz na działkę-te komendy muszą być opanowane w stopniu b.dobrym.
zorganizuj sobie linkę na ćwiczenia-starczy sznurek do prania i zwykły karabińczyk,nie jest to rozwiązanie estetyczne,ale pomaga jeśli chce się by pies jakieś komendy wykonywał tip-top bez smyczy.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Wto lut 15, 2011 20:20 Re: futrzaste i pies-jak zaprzyjażnić?

Nie ma innej metody, jak tylko mozolne, konsekwentne układanie. Pies na smycz i trzeba z nim pracować, odwracać uwagę, nie pozwalać na gonienie. Trudna sprawa.
Jeśli koty przychodzą na karmienie o określonej godzinie, to możesz psa zamykać, albo uwiązać.
Moje psy przeganiają każdego obcego kota, którego dostrzegą w ogrodzie, najbardziej zdeterminowane koty potrafią sobie poradzić, pozostałe uciekają, albo podchodzą, gdy psy są zamknięte.
Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

Post » Śro lut 16, 2011 6:55 Re: futrzaste i pies-jak zaprzyjażnić?

dzięki
Z tym ułożeniem Reksia to jest duże wyzwanie,mamy go ponad rok i wszelakie próby nauczenia go posłuszeństwa spelzają na niczym.No nie powiem,czasem poslucha i odniesie się do komendy -zostaw-,ale to bardziej jego kaprys na chwile niż uległość,także opanowanie komend na tip top graniczy z cudem
Nie wiem czy wiek psa odgrywa tu rolę(to dorosły ponad 10 letni)albo nasz brak doświadczenia w pracy z psem..
Kociaki na działce znalazły swój azyl,nie przychodzą tylko w określonych godzinach-one poprostu tam są.Pies krzywdy by nie zrobił bo mialby np ograniczoną swobode poruszania ale czy sam fakt jego obecności nie spowoduje,że futrzaki sie wyprowadzą:-(

bell_a

Post » Śro lut 16, 2011 10:03 Re: futrzaste i pies-jak zaprzyjażnić?

Skoro 10 lat pies ganiał, jak chciał, to teraz 10 lat trzeba to odkręcać :wink:
Jeśli jesteś w stanie tak to zorganizować, żeby pies nie gonił za kotami, to powinny przyzwyczaić się do jego obecności. Na pewno na początku to się im nie spodoba, ale gdy zobaczą, że pies im nie zagraża, to zostaną.
Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

Post » Czw lut 17, 2011 13:23 Re: futrzaste i pies-jak zaprzyjażnić?

:twisted: no to będziemy to odkrecać :D

dzięki :ok:

bell_a

Post » Czw lut 17, 2011 14:41 Re: futrzaste i pies-jak zaprzyjażnić?

Witam :) A może trzeba spróbować ułożyć pieska metodą dobrych skojarzeń, jest kot jest nagroda-przysmak, nie ma kota nie ma nagrody. Choć pewnie tego już próbowaliście :( my z naszą Tolusią-psem, która jest baaardzo łakoma możemy w każdej sytuacji przekupić ją przysmakiem. Tak było w przypadku bratanicy, która nas odwiedziła. Tola raczej nie przepada za dziećmi, raczej się ich boi. Behawiorysta zalecił nam za każdym razem jak dziecko się pojawia dawać psu przysmak, jak dziecka nie było łakoci też nie było. Tę metodę stosowałam też jak zawitała do nas zupełnie nieoczekiwanie Kicia :D No a w ostateczności umówić się na wizytę u behawiorysty. Bardzo dużo dają takie spotkania, można uzyskać wiele ciekawych informacji, głównie o sobie, o tym jakie ludzie popełniają błędy wychowawcze względem psów i to zupełnie nieświadomie :wink:
Pozdrawiam, Asia Kicia i Tola :wink:
viewtopic.php?f=13&t=122314

_tomek_

Od: Wto sty 04, 2011 10:27

Post » Czw lut 17, 2011 14:54 Re: futrzaste i pies-jak zaprzyjażnić?

_tomek_ pisze:Witam :) A może trzeba spróbować ułożyć pieska metodą dobrych skojarzeń, jest kot jest nagroda-przysmak, nie ma kota nie ma nagrody. Choć pewnie tego już próbowaliście :( my z naszą Tolusią-psem, która jest baaardzo łakoma możemy w każdej sytuacji przekupić ją przysmakiem. Tak było w przypadku bratanicy, która nas odwiedziła. Tola raczej nie przepada za dziećmi, raczej się ich boi. Behawiorysta zalecił nam za każdym razem jak dziecko się pojawia dawać psu przysmak, jak dziecka nie było łakoci też nie było. Tę metodę stosowałam też jak zawitała do nas zupełnie nieoczekiwanie Kicia :D No a w ostateczności umówić się na wizytę u behawiorysty. Bardzo dużo dają takie spotkania, można uzyskać wiele ciekawych informacji, głównie o sobie, o tym jakie ludzie popełniają błędy wychowawcze względem psów i to zupełnie nieświadomie :wink:
Pozdrawiam, Asia Kicia i Tola :wink:
viewtopic.php?f=13&t=122314

na pewno i to wdrożymy w plan "odkrecania"-tylko muszę zaopatrzyć się w duży wór psiego przysmaku,bo na mojej działce gdzie nie spojrzeć tam futrzak.... :D
zastanawia mnie tylko fakt,że psiak w domu wogóle nie reaguje na kociaki,-i tak było od czasu kiedy 1-wszego dnia trafił do nas(z wyjątkiem jego miski-do niej nie mogą podchodzić-stąd jada na uboczu :wink: .To bardziej kociaste się nim interesowały.
Tej wiosny nad tym jego zachowaniem w stosunku do moich wolnożyjących :evil: mocniej popracuję

bell_a

Post » Czw lut 17, 2011 15:29 Re: futrzaste i pies-jak zaprzyjażnić?

Chyba trzeba psiakowi pokazać kto tu rządzi :) myślę, że teraz to pewnie trochę on Was ustawia i chyba przydałaby się mu nauka posłuszeństwa, ale jak piszesz to jest starszy piesek, z pewnymi nawykami już i ciężko czasami nad tym zapanować. Kiedyś mieliśmy przez 2 dni pod opieką psa-staruszka, miał chyba 14 lat, za nic nie mogliśmy sobie z nim poradzić. Mały Pimpek był nauczony, że to on jest w domu panem a cała reszta to podwładni :roll: ustawiał wszystkich od Toli zaczynając a na nas kończąc :D
Pewnie koty domowe ma już opanowane i wie, że to on jest panem stada, a te dzikuski to trochę intruzy na jego terenie. Faktycznie można ćwiczyć podstawowe komendy: zostaw, leżeć i jak będzie miał chęć pogonić koty, zastosować komendę nagradzając oczywiście przysmakiem. Wydaje się to takie oczywiste, jak się o tym pisze, wiem, a w praktyce ciężko to czasami zastosować. Z Tolą nie mamy problemów, jednak z racji jej ogromnego łakomstwa (piesek schroniskowy i chyba nadal nie dociera do niej fakt, że jedzenia jej nie zabraknie), jesteśmy czasami przygotowani na to, że ściąga kocią miskę z jedzeniem i zwyczajnie wcina to :(
A wór przysmaków z pewnością będzie potrzebny :D
Asia

_tomek_

Od: Wto sty 04, 2011 10:27

Post » Czw lut 17, 2011 17:32 Re: futrzaste i pies-jak zaprzyjażnić?

dokładnie,poczytaj o metodzie pozytywnej.
'uległość' i teoria dominacji sprawdzają się u niewielu psów-Twój jest po prostu nie wychowany :wink:
nie ma znaczenia ile ma pies lat-trzeba znaleźć odpowiedni motywator.bo może oleje przysmaki :wink: a będzie wolał chwilę zabawy ulubioną zabawką.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Czw lut 17, 2011 17:50 Re: futrzaste i pies-jak zaprzyjażnić?

nie zaprzeczę-to niewychowany, rozpieszczony typ :wink: ,którego niewątpliwie szczęście nie opuszcza.Jego poprzedni opiekunowie(starsi Panowie),a miał ich w swoim życiu dwóch odeszli.....
Jesteśmy nr 3 (choć połówka ,niezbyt była chętna z uwagi na powyższe :lol: )
-jak to mówią.."do trzech razy sztuka.." :mrgreen:

bell_a

Post » Czw lut 17, 2011 18:30 Re: futrzaste i pies-jak zaprzyjażnić?

dacie radę.
ale koniecznie we dwoje i koniecznie konsekwentnie :wink:
http://www.szkoleniepsow.fora.pl/
tu masz całe forum o pozytywnym szkoleniu psów.
napisz,może coś doradzą?
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria