zupa krem z buraków
zachwyciła mnie smakiem, ma piękny wygląd, naprawdę godna polecenia
Składniki:
• 2 duże buraki (około 600 g)
• 1 ziemniak
• 1 marchewka
• 1 czerwona cebula
• 1 ząbek czosnku
• 40 g masła + 1 łyżka oliwy extra vergine
• 750 ml bulionu warzywnego (lub wody)
• 1 łyżka soku z cytryny
• sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, cukier do smaku
• do podania: szczypiorek, tary ser Pecorino
Przygotowanie:
* Buraczki i ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę, czosnek pokroić na plasterki. W garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać oliwę, następnie włożyć wszystkie przygotowane warzywa: cebulę, czosnek, marchewkę, buraczki oraz ziemniaki.
* Smażyć mieszając od czasu do czasu przez 10 minut, następnie dodać szczyptę soli, pieprzu, tymianek, 1 łyżeczkę cukru, wymieszać, przykryć garnek, zredukować ogień i dusić warzywa przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.
* Wlać gorący bulion, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 - 40 minut, aż warzywa będą miękkie .
* Przełożyć do pojemnika stojącego blendera i miksować zupę na gładki krem na największej prędkości przez około pół minuty. Przelać zupę z powrotem do garnka, doprawić sokiem z cytryny, dodatkową solą lub pieprzem i ewentualnie cukrem do smaku. Zupę podgrzać, podawać ze szczypiorkiem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i tartym serem Pecorino.
przepis ze strony: http://www.kwestiasmaku.pl
Przygotowując tę zupę nie użyłam marchewki a cebulę dodałam zwykłą, krem wyszedł przepyszny mocno buraczkowy gęsty, tymianek podbił smak niesamowicie. Nie dodawałam polecanych dodatków krem podałam czysty. Można mieć na wszelki wypadek pod ręką koncentrat buraczany gdyby nam się zupa po zmiksowaniu zagotowała i straciła kolor