[Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Nie lut 13, 2011 20:40 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

Witek Nowak pisze:Mój Behemor (Enkidu Złoty Brzeg *PL) w sobotę EX1, CACIB, BIV. W niedzielę o godz. 12 EX1, CACIB, o godz. 17 EX2 i pokreślony protokół. Moje pytanie do organizatorów i sędziów: jak to możliwe, że została zmieniona ocena po zejściu kota z ringu? Czy to jest dopuszczalne?????????? Czy moderatorowi tak nie podoba się moje pytanie, że je wykasował??????????

Jest to przykre, ale we wrześniu 2010 r, byłam na wystawie organizowanej przez tego samego organizatora, w BIS okazało się ze kot /który podobnie jak tu, ok 12 miał EX1 i nom BIS, a o 16. EX2/ nominowany , wcale nie jest nominowany i nawet otrzymany przez właścicielkę papier nominujący oraz zapewnienie konkurenta , który brał udział w porównaniu / ze przegrał porównanie/ nie pozwoliło sędziemu do przyznania się do błędu. Coś częste , te zmienne humorki sędziów na wystawach "Jedynki" :roll: :roll: :roll:

mulancat

Od: Czw cze 24, 2010 13:24

Post » Nie lut 13, 2011 21:05 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

Kocurro

Kocurro
o mojej to ciężko powiedzieć, że starowina
skubana na więcej niż 5 lat nie wygląda

wyjaśnienie zaiste urocze
jeszcze raz powtórzę - komuś umknęło, że wystawianie to ma być zabawa i przyjemność
ideałem byłoby również, żeby sędziom ich praca też sprawiała przyjemność, szczególnie, że przecież wynika z ich hobby

z moją ''starowiną'' w wieku - wtedy - lat dziewięciu ... /dzięki Beriemu/
http://www.galerie.bri.pl/ova08/19.01.2 ... va159.html
zamykałyśmy Inter Championa ... bo ona nawet standard miała niepodważalny ...
a teraz ... szczęśliwą trzynastkę roków zaczynać będziemy ... :piwa:
I am a real witch, which is all the love and magic gave my cats!

ObrazekObrazek

Go!Go!

Od: Czw wrz 08, 2005 17:35

Post » Nie lut 13, 2011 21:30 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

Madzik pisze:
MariaD pisze:
Madzik pisze:Nie ma obowiązku nominacji, jest jeden wyjątek: kiedy kot otrzyma certyfikat CACS/CAPS - z uwagi na ilość puntów i nie ma konkurencji, sędzia nie może mu w tym przypadku odmówić nominacji, gdyż byłoby to naruszeniem regulaminu.

Uważam, że jeżeli sędzia nie daje certyfikatu, to powinien uzasadnić to na protokole, podając punktację za poszczególne elementy oceny.

Jeszcze raz powtarzam - nie mam pretensji za brak certyfikatu ale za sposób jego nieprzyznania.

Na tej wystawie tez się u jakiejś kotki doszukiwała ciąży. :roll:

Ale ta ocena chyba nie dotyczy weterana.

Oczywiście jeżeli jakikolwiek certyfikat nie zostaje przyznany, bądź też sędzia ocenia kota na VG czy G, taki sędzia jest zobligowany napisać dlaczego w raporcie. Stricte punktacji się nie wypisuje.

Magda- MAM - w certyfikacie EX.....EX.....EX....-Pregnent?--- na koniec VG2. Było to 3-4 .10.2009, tydzień później była w Białymstoku 10-11.10, i na koniec października w St Gallen, a później w Poznaniu

Gdyby to była Polska pojechałabym z kotem na USG - i przywiozła i dała w "twarz" i co by wtedy dalej było? Czy też sędzia ma dalej rację?!

nie kazdy hodowca kantuje

a odnosnie zmazywania certyfikatów na wystawie w Krakowie moją kotkę EC to spotkało-- był to jej jedyny Ex2,

Isia23

Od: Nie lut 11, 2007 22:07

Post » Nie lut 13, 2011 21:36 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

Gosiak104 pisze:
m&s pisze:nie można było obserwować ocenianych kotów

Przepraszam, ale tego akurat nie rozumiem. Jak to nie można było? Ktoś zabraniał? Nie można było wchodzić na ring sędziowski, ale tak jest na każdej wystawie. Nie wyobrażam sobie żeby było inaczej. Kot zestresowany, głośno wkoło to jeszcze może mamusie z małymi dziećmi były potrzebne w trakcie oceny przy stoliku, albo panowie wciskający się z kamerką i nie pojmujący, że może te 5 minut kręcenia jednego kota (zaznaczam, że zupełnie obcego dla kręcącego) nie wystarcza? Jeśli jeszcze trafiło na sędziego "komunikatywnego" to porównania robił DO publiczności.

Wiem jakie zasady obowiazują na wystawach......Nie mówię o obecności widowni na ringu podczas oceny. Poprostu nie było widać ocenianych kotów.
marysia i ania
KICIA[*][*]
Obrazek

m&s

Od: Sob lis 29, 2008 17:55

Post » Nie lut 13, 2011 22:03 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

Kocurro pisze:to sędzia Ekstrom z jej tylko wiadomych przyczyn zepsuła zabawę
[...]
tymczasem sędzina Ekstrom uznała, że nie nominuje doskonale przygotowanego weterana w rewelacyjnej kondycji, stwiedziwszy, że kotka jest za mała [...]

Majorka pisze:Sędzia Anne-Gro Edstrøm wybitnie nie była w formie podczas tej wystawy

mrrrrrr :roll:
podczas TEJ wystawy?

ta sędzina ma w moim sercu specjalne miejsce.
zapytała mnie kilka lat temu, na mojej trzeciej w życiu wystawie, po co ja takiego brzydkiego kota pokazuję. i że poza premiorem to on nic nie osiągnie (bo mowa o kastracie).
dziś Ludziu jest pierwszym w Polsce i jak na razie jedynym SP rasy devon rex, a tytułu mu nie wyjeździłam - to znaczy ani razu nie było sytuacji, żeby nie dostał certyfikatu, za to dostawał nominacje, wygrywał BIS-y. porósł pięknym, devońskim futrem, ukształtowała mu się niebrzydka głowa. pewnie, do ideału mu daleko, ale w końcu jest kastratem.

i gdyby pani A-G E była tak bezwzględna (nie tylko ona!) w stosunku do kotów hodowlanych - nie pisnęłabym słowa. ale kastraty?! i - tym bardziej! - weterani?!
Izabela
Obrazek

Marcepan

Od: Śro lip 11, 2007 15:22

Post » Nie lut 13, 2011 23:09 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

rapsodia82 pisze:Nie jestem pewna, przy jednej z kotek jest pozostawiona po prostu cała rubryka pusta, więc rozumiem, że ona nie była zapisana na sobotę, przy Mizi jest ABS czyli to absencja, a przy tych dwóch kotach jest BRAK OCENY, jest wyznaczony sędzia itp...
Kurcze, nawet nie mam nikogo, żeby zadzwonić i się dowiedzieć...a każda wiedza jest pożyteczna ;)

Mizia zgłaszana była na sobotę, gdyż w niedzielę jechałam na pokaz do Częstochowy ..... :)
Ostatnio edytowano Nie lut 13, 2011 23:24 przez Sroka, łącznie edytowano 1 raz
:lol: :ryk: :lol:

Sroka

Od: Czw kwi 29, 2010 15:46

Post » Nie lut 13, 2011 23:17 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

To chyba pomieszane jest tak równo, podwójnie Miszczu, absencja Mizi, która wcale nie była na niedzielę, o sytuacjach wyżej z weteranami i innymi rasowymi nie wspomnę...
Czyli dobrze, że nie mogłam być na tej wystawie. Ominęło mnie ewentualne rozczarowanie, gdyby mojego rudzielca tez spotkał brak oceny...

rapsodia82

Od: Nie sty 03, 2010 14:55

Post » Nie lut 13, 2011 23:27 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

rapsodia82 pisze:gdyby mojego rudzielca tez spotkał brak oceny...

Brak oceny może nie, ale miałabyś duże szanse na znalezienie Twojego kota na liście ABS :twisted: gdybyś np na sobotę go nie zgłaszała a tylko na niedzielę :roll: :twisted:

Gosiak104

Od: Nie gru 18, 2005 10:36

Post » Pon lut 14, 2011 7:54 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

Kocurro pisze:
Go!Go! pisze:Kocurro - bardzo mi przykro z powodu braku nominacji dla twojej weteranki !

W bardzo wielu hodowlach są tylko koty młode, jedynie w wieku reprodukcyjnym. Nie ma Weteranów, czy Seniorów ! O prezentacjach wystawowych takich SKARBÓW - nawet nie wspomnę ...
/ a jest to faktycznie wizytówka opieki, utrzymania w kondycji, dobrym zdrowiu /

Mojej weteranki kiedyś nie przyjęto na wystawę, bo'' z uwagi na wystawę specjalistyczną nie było miejsca dla takich kotów '' - takie wyjaśnienie od organizatora w emailu przechowuję ... aby przypadkiem nie trafić ze starowiną na wystawę tego klubu ...

o mojej to ciężko powiedzieć, że starowina
skubana na więcej niż 5 lat nie wygląda

wyjaśnienie zaiste urocze
jeszcze raz powtórzę - komuś umknęło, że wystawianie to ma być zabawa i przyjemność
ideałem byłoby również, żeby sędziom ich praca też sprawiała przyjemność, szczególnie, że przecież wynika z ich hobby

Mojej weteranki kiedyś nie przyjęto na wystawę, bo'' z uwagi na wystawę specjalistyczną nie było miejsca dla takich kotów '' - takie wyjaśnienie od organizatora w emailu przechowuję ... aby przypadkiem nie trafić ze starowiną na wystawę tego klubu ...

no dobre
jakos myslalam o mojej juz niedługo latem prawie 8 latce zeby ja zabrać
dziewucha na schwał jak rzepa
ale jakos nie wiem
tak nie łapię zasad tej grupy weteranów :oops:
Obrazek

zenia

Od: Wto sty 10, 2006 20:26

Post » Pon lut 14, 2011 7:56 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

Czy ktos moze robil zdjecia na wystawie ?
Szczegolnie kat III ? :P
Obrazek

CZANKRA

Od: Pt sty 13, 2006 0:36

Post » Pon lut 14, 2011 8:09 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

Marcepan pisze:
Kocurro pisze:to sędzia Ekstrom z jej tylko wiadomych przyczyn zepsuła zabawę
[...]
tymczasem sędzina Ekstrom uznała, że nie nominuje doskonale przygotowanego weterana w rewelacyjnej kondycji, stwiedziwszy, że kotka jest za mała [...]

Majorka pisze:Sędzia Anne-Gro Edstrøm wybitnie nie była w formie podczas tej wystawy

mrrrrrr :roll:
podczas TEJ wystawy?

ta sędzina ma w moim sercu specjalne miejsce.
zapytała mnie kilka lat temu, na mojej trzeciej w życiu wystawie, po co ja takiego brzydkiego kota pokazuję. i że poza premiorem to on nic nie osiągnie (bo mowa o kastracie).
dziś Ludziu jest pierwszym w Polsce i jak na razie jedynym SP rasy devon rex, a tytułu mu nie wyjeździłam - to znaczy ani razu nie było sytuacji, żeby nie dostał certyfikatu, za to dostawał nominacje, wygrywał BIS-y. porósł pięknym, devońskim futrem, ukształtowała mu się niebrzydka głowa. pewnie, do ideału mu daleko, ale w końcu jest kastratem.

i gdyby pani A-G E była tak bezwzględna (nie tylko ona!) w stosunku do kotów hodowlanych - nie pisnęłabym słowa. ale kastraty?! i - tym bardziej! - weterani?!

Zgadzam się całkowicie - wg mnie ta Pani ma jakiś syndrom niedowartościowania i kiedy otrzymuje tę maleńką dozę "władzy" ma okazję się wykazać.
Choć oczywiście wątpliwej jakości te jej wykazywanie.
Swojego czasu nawet z ciekawości obserwowałam odsetek ocen Ex1% u kotów ocenianych przez tę Panią, kotów które oczywiście u innego Sędziego dostawały certyfikaty dzień wcześniej lub dzień później, ba miewały nawet NOM BIS.
Ale wg moich z nią styczności hitem było kiedy 2 lata temu (chyba?) podczas wystawy szczecińskiej Pani ta zakomunikowała wszystkim nam których koty kat. I nominowała w swej łaskawości do BIS, że cytuję "koty są średnie, ale coś muszę wybrać" :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:
Z tego co się orientuje to Stewardzi też nie pchają się do pracy z tą Pnia.

pusiania

Od: Pon paź 09, 2006 13:35

Post » Pon lut 14, 2011 8:14 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

Mam nadzieje ,ze po prostu kluby wyciagna wnioski i pani nie bedzie juz miala okazji polskich ,srednich kotow oceniac 8)
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Pon lut 14, 2011 10:16 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

anulka111 pisze:........ pani nie bedzie juz miala okazji polskich ,srednich kotow oceniac 8)

nie tylko polskich :wink: nie widzę nazwiska na liście zaproszonych sędziów na Wystawę Światową w Poznaniu :kotek:
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Pon lut 14, 2011 11:31 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

Marcepan pisze:i gdyby pani A-G E była tak bezwzględna (nie tylko ona!) w stosunku do kotów hodowlanych - nie pisnęłabym słowa. ale kastraty?! i - tym bardziej! - weterani?!

Ale dlaczego?
Żeby ktoś potem osobom wystawiającym kastraty zarzucał wyścig po "łatwe pucharki", jak to kiedyś się dowiedziałam o sobie?
Kastraty powinny być oceniane zgodnie z normalnymi zasadami stosowanymi do kotów hodowlanych i bez uwag typu "taki ładny kot, dlaczego został wykastrowany" - jakby kot był wybrakowany przez to. Jeśli do oceny kastratów (zwłaszcza, bo w przypadku weteranów dochodzi jeszcze możliwa zmiana typu na przestrzeni lat) mają być stosowane kryteria "byle był w dobrej kondycji", to wtedy porównania w ramach panelu BIS do tytułu BIC nie mają racji bytu.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Pon lut 14, 2011 11:41 Re: [Wystawa] Warszawa 12-13 lutego 2011

Mogę się wypowiedzieć i jako steward, który pracował z p. Edstrom i jako wystawca, którego koty były oceniane przez p. Edstrom. Praca z nią była stresująca, bo to wymagająca i nie rozsyłająca uśmiechów bez powodu kobieta, ale oceniam ją na plus. A co do oceny, to sędzia miała okazję oceniać kilka moich kotów. Kilku z nich, choć dała im oceny ex w klasie kociąt i juniorów, nie nominowała, choć były jedynymi na wystawie, bo uznała, że kocurek ma zbyt dziewczyński wygląd, a dziewczynki wzór pręgowania jest nie do końca określony. Inne jej się podobały bardziej lub mniej. Mimo takich ocen, szanuję sędzię Edstrom i certyfikaty i nominacje od niej. Ja postrzegam ją jako sędzię, która kieruje się swoimi zasadami i jest do bólu szczera. Może czasami za bardzo. Osobiście wolę ją niż pajacującego Hornella, który może jest i miły ale etyka i niezależność poglądów to dla niego obce i trudne słowa ;-)

OloK.

Od: Śro cze 27, 2007 9:15

[poprzednia][następna]